Saturday, December 26, 2015

Sočan crno beli kolač


Šta je vama donela ili odnela dvehiljadepetnaesta godina? Ime li nečega što vam se desilo prvi put u životu? Šta se pomerilo za korak unapred ili unazad? A šta samo nastavilo da se prenosi iz godine u godinu?

U mom slučaju, desile su se...

inicijalizacije...
Napravila sam klasičnu sarmu prvi put u životu.
Pao mi foto-aparat sa dva metra visine na keramičke pločice, ja srčku dobila, a njemu nije ništa.
Bila na gej paradi u Amsterdamu.
Prenoćila u šatoru.
Dobila astmu.
Bila na bolovanju tri nedelje.
Kupila klizaljke.
Pokupila nečiju odbačenu stvar ispred kontejnera.
Počela da doručkujem redovno.

pomeranja...
Klinac prvenac dobio cifru desetica.
Sopstveni cajger cifre desetica prevrnuo sa trojke na četvorku.
Partnerska veza postala punoletna.
Neke stare veze pošle u dubinu.
Neke druge podbacile uslov i raspale se zauvek.

i ponovni upadi u beskonačne petlje.
I dalje volim pivo više nego ono mene.
Oružjem protivu otmičara ponovo vaskrsliiiii! :)
Stari strahovi su jednako živi i dalje.
Ljubav i dalje najveći motivator za optimizam.
I nemam pojma šta da spremam za Novu godinu, kao i obično :)


Sočan crno beli kolač je nastao jesenas, u naletu "Jaooo što mi se jede nešto fino meko kao medovik, al', jaooo, što nemam vremena da valjam kore i čekam da se friznu"...

E sad, i nije baš slično medoviku. Slično je samo po ukupnoj sočnosti pod nepcem, a nije slično po ukusu. Fora kod medovika je što krute korice postaju meke pod vlagom fila od kisele pavlake. Kod ovog kolača je zastupljen isti princip, kora, vlažan fil, strpljenje od 24 h i nagrada u vidu sočnog, osvežavajućeg kolača je tu. Biskvit je u osnovi Natašin univerzalan (i preodličan!) biskvit za torte, a fil je u osnovi fil za medovik, dakle kisela pavlaka i šećer, samo sad sa dodatkom slatke pavlake. Po izgledu kolač možda liči na ledene kocke, al' ipak je drugačiji po naravi.

Nego. Šta da spremim za NG? Dobro, rusku, to se podrazumeva, al' šta još? Možda da smotam klasičnu sarmu po drugi put u životu? Kad malo razmislim, uopšte mi se ne jede sarma, više mi se jede pečena sarma, mmmm... Ili možda dragi preuzme šporet pa gurne neko meso u rernu, to bi zapravo bilo najbolje ;)

Od slatkiša - mislim da će pasti ovaj kolač, i limunove zvezdice, i do-vi-đe-nja!

Lep provod i srećna vam nova :)



Sočan crno beli kolač
recept za štampu

Sastojci:
za koru
3 jaja
3 kašike vode (30 ml)
120 g šećera
90 g brašna
30 g kakaa
1/3 kašičice sode bikarbone (3g)

za fil
700 g kisele pavlake
150 g šećera
250 ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera

i još, opciono
malo slatkog ili džema od višanja, za prelivanje
listići mente, za dekoraciju

Postupak:
1. Prvo pripremiti biskvit. Mikserom umutiti jaja bez ičega, oko minut, dodati vodu, mutiti još malo, dodati šećer i nastaviti mućenje još minut-dva. Na kraju dodati brašno, kakao i sodu (poželjno bi bilo sve zajedno prosejati prethodno), promešati isključenim mikserom pa promutiti na najmanjoj brzini sasvim kratko da se sve lepo sjedini. Ne brinite što će smesa pasti. Sipati u podmazan i brašnom posut manji ali dublji četvrtasti pleh (okvirno 30 x 20 cm) i peći 13-15 minuta na 180°C.


2. Dok se biskvit peče, pripremiti fil. Kiselu pavlaku pomešati sa šećerom i ostaviti sa strane. Nakon desetak minuta promešati, trebalo bi da su se za to vreme otopili krisali šećera. Posebno umutiti dobro rashlađenu slatku pavlaku sa jednom kesicom vanilin šećera i polako žicom sjediniti sa kiselom pavlakom.


3. Fil sipati preko kore, poravnati ga, tepsiju pokriti plastičnom folijom pazeći da ne dodiruje fil. Ako je nemoguće pokriti tepsiju na ovaj način (plitka tepsija, pa fil stigao do vrha), kako god znate improvizujte neki poklopac (zvono od torte, obična kartonska kutija dovoljne dubine itd.). Ostaviti kolač u frižideru 24 sata.


4. Proći nožem uz ivice tepsije, tj. obrubiti ceo kolač, pa iseći na kocke. Poželjan je nož sa tankim sečivom, skalpel je isto OK. Za sečenje nož treba vući što je moguće više u vertikalnom položaju kroz kolač.  Takođe, elastična spatula-lopatica će pomoći kod vađenja parčića iz pleha, dok kod prvog parčeta, ili čak prva dva, nema pomoći nikakve, to je za domaćicu, nije za goste :)


5. Servirati sa malo slatkog ili džema od višanja, ili nekim kiselkastim sirupom, i listićem mente.

Napomene:
- Ovaj biskvit ne bi trebalo da dobije veliki "stomak" po sredini. Mali "stomak" je OK :) Ako slučajno ispadne velik, i to vas baš nervira, kao mene, na primer, onda treba iseći komad pek papira u veličini tepsije i spustiti preko testa u plehu, a onda opteretiti nečim što može da stane unutar tepsije, recimo dva tetrapaka mleka ili nečim još težim. Kora se ponaša kao čvrst sunđer, uopšte neće lako da se spljošti, pa joj nekako objasnite da to mora da učini. Takođe, ja sam poslednji put stavila papir na dno tepsije pre pečenja, ali samo na dno, ne uz ivice da se testo ne skupi već da se zalepi za rubove, pa sam kasnije celu koru lako izvadila, iznivelisala uz pomoć poslužavnika i nekog tereta, i na kraju zgulila donji papir i vratila nazad u tepsiju pre sipanja fila.

- Naravno da kolač možete načeti i pre nego što odleži 24 h, ali imajte u vidu da tek posle jednodnevnog odležavanja postaje divno sočan i opravdava ime

- Ako nemate slatko ili džem od višanja, brzinski ga napravite - 300 g smrznutih višanja i 150 g šećera kuvati do vrenja, pa smanjiti temperaturu i kuvati još 15-ak minuta, ostaviti da se ohladi.


komentara: 23

  1. Zaista lepo izgleda i svaka kora je drugačija po izgledu i ukusu, ali kad se zagrize verujem da se svi ukusi spoje u jedan, fantastičan!

    ReplyDelete
  2. Divno izgleda ovaj kolac ali meni je to vise ljetnja nego novogodisnja varijanta valjda sam za Novu navikla na nesto teze i masnije ali cim otopli eto mene da ga isprobam. I ja preradjujem meni za Novu po sto puta i smanjujem kolicine jer uvijek pretjeram a na kraju vidjecemo sta ce od svega biti.

    ReplyDelete
  3. Bas sam se pitala koji cu kolac da napravim za Novu godinu i sad znam... Ni slatko ni dzem od visanja nemam, naravno visnje su i dalje moj tiha patnja ovde. Moracu da nadjem zamenu u nekom kiselkastijem dzemu.
    Meni je 2015 donela upoznavanje sa dve predivne blogerke. I par lepih nagradica!
    Sve najbolje u 2016!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kolac napravlje juce za novogodisnju noc i vise je nego ispunio ocekivanja! Krem je fantastacian, bas onako kako mi volimo. U nedostatku slatkog od visanja upotrebila sam dzem od borovnica, kupljen u Ikeinom food shopu (ne pitaj!) i sasvim se fino uklopio. Ponavljamo!
      Sve najbolje u ovoj prestupnoj godini!

      Delete
    2. Hvalaaaa! Sve najbolje i vama! :)

      I hvala na odabiru ovog kolača za novogodišnji!

      Delete
  4. Kolač ti je mnogo lep i mogu samo da zamislim ukus...Srećna Vam Nova 2016 godina i mnogo uspeha u njoj!!!

    ReplyDelete
  5. Kolač super izgleda! I ja ću limunove zvjezdice i neku tortu jer imamo slavljenika i na staru i novu.
    A muško će neko meso u rol i to je to.
    Sretna Nova!

    ReplyDelete
  6. Majo, kad spomenu medovik ... kad ce recept za onaj rolat sa orasima i filom od pavlake? Jednom se pojavio na fotki i nikako da stigne recept. Inace medovik je mmmmmm ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upsss... Najtačniji odgovor je - ne znam :) Ali evo, pošto već drugi put stiže podsetnik, potrudiću se bude pre trećeg ;)

      Delete
  7. Jel si nas to stvarno pitala?
    dooobro bre, stasse prepala - necu bre da pisem. kascu ti kad se vidimo :)
    evo samo ukratko> mozda u predstojecoj godini STVAAAARNO bre budem u'vatio i savladao da napravim makar jedan kolac - posto ti malo malo - pa slatko. doduse i blog se zove kukzi i bejkzovi, a ne salting end smoking (of d mesa na primer :) )
    za sve postoji prvi put, pa i za napraviti kolac. nikad se ne zna.
    a tebi i ekipi, da ne kazem tvom trojcu sa kormilar(ic)om.. pa ne znam... da vam se ostvari sve sto naumite.

    ReplyDelete
  8. Maki, sretno novo ljeto i sve najbolje tebi i tvojima! =)

    p.s. svaka cast al' si odrezala ove kocke!

    ReplyDelete
  9. Zelim Vam obilje svega dobroga u 2016!
    Ja sam ispekla cokoladnu tortu sa bananama, okruglu varijantu kolaca Macje oci, koji sam obogatila ganachom i ukrasila srebernim perlicama.
    Sad si sve nesto mislim da bi se i ovaj Vas Crno bijeli kolac mogao napraviti u formi torte!

    ReplyDelete
  10. Dobar osvrt...:) Sve najbolje u Novoj!

    ReplyDelete
  11. Sve u svemu, važno da je u globalu ok.
    I kod mene se svašta nešto izdešavalo, al'... nek' ide život!

    Srećna vam Nova! Ljubim!

    ReplyDelete
  12. Kolac uspesno napravljen u formi torte ... fantastican je. Ja sam samo uradila jednu izmenu, umesto dzema sam stavila gornji sloj kao za ciz kejk, ja to pravim tako sto stavim voce da prokuva sa malo soka, sad sam stavila borovnice, onda u to umutim puding od vanile sa sokom i tako skuvam.Kad se prohladi sipam preko bele mase. Pojedeno u roku od odmah.

    p.s. Moram da te pohvalim iako je to default za tebe, sve sto napravim po tvom receptu ispadne super, dok recimo kad pravim po receptima Minjine kuhinjice, nikad ... ali nikad mi nista nije uspelo. Ne znam u cemu je fora, ona ima lep blog, skoro sam pravila neki slican kolac sa borovnicama, bio je ukusan ali se totalno raspao u formi. Sve ja uradim kako ona napise, ali meni se obavezno desi neki kiks. Dok su tvoji recepti sigurica 100%. Ovaj socni sada ulazi u nekih top 5!

    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bezmerno mi je drago što ti je baš ovaj kolač upao u top 5! Jasno mi je o kakvom se prelivu radi, sigurno je odlično bilo, u tom slučaju može i bogatije da se prelije, nije jako kao čist džem.

      A za reči podrške - hvala ti, zaista. Uvek mi znači kad dobijem potvrdu da nekome ovo što radim stvarno koristi :)

      Delete
  13. I da ... sa nestrpljenjem cekam rolat sa orasima i pavlakom!

    ReplyDelete
  14. Evo utisaka. Ne, nije proslo 24 h ;-). Stavila sam preko domaci dzem od jagoda. Odlican kolac, obozavam ovaj fil, a sve zajedno dobra kombinacija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, neizdrž :) Super, drago mi je da ti se dopada fil :)

      Ako ti preživi koje parče još 24h, trebalo bi da se primeti razlika u sočnosti/vlažnosti kore.

      Hvala na javljanju!

      Delete
  15. Jako, jako fino. Hoce li ovaj biskvit "popiti" i bilo koju drugu vrstu kreme ili tajna bas u vrhnju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U kiseloj pavlaci je "tajna", ona polako vlaži biskvit, pa on postane sočan. Svaki drugi (klasičniji) fil nema toliko vlage i ne bi omekšao koru (u ovoj meri). Pozdrav!

      Delete