Sunday, October 11, 2015

Na slatkom doručku kod Tamare



FBI rukavice, igra za food blogere, ušla je u osmu sezonu. FBI je akronim od Food Blog Inspection, a rukavice anagram od kuvarice - i jasno vam je zašto. Food blogeri "istražuju" jedan odabran blog, svako iz svog ugla, sa svojim "inspektorskim" sposobnostima, isprobavaju recepte, slikaju, grickaju, mljackaju, pišu beleške, sređuju utiske, komentarišu...

U periodu septembar/oktobar pod istragom je blog Ave dulcis, jedan vrlo sladak blog, u svakom smislu. Tamara, autorka, voli i klasiku, a voli i da eksperimentiše sa novim namirnicama i kombinacijama.

Pošto sam trenutno u nekoj živko-zdravko fazi, odlučila sam da zažmurim na sve one silne čokoladne divote sa Tamarinog bloga, i odabrala dve malo zdravije poslastice, od kojih svaka sadrži po maaalčice čokolade :) i servirala ih zajedno.

Mafini sa kruškama zovu (delom) integralno brašno, ovsene pahuljice, jaja, puter, mlaćenicu... Kod ove dve poslednje stavke sam se istakla, "izmlatila" sam sama slatku pavlaku i dobila oba potrebna sastojka (ono kad premutite slatku pavlaku, pa ne znate šta biste s njom - nastavite dok se masnoća ne udruži u puter, a ona bela vodica što će ostati, to je mlaćenica). Komadić čokolade, sakriven negde u sredini, više je tu kao faktor iznenađenja nego kao ključan sastojak, a krupno mlevenih lešnici, ili u mom slučaju bademi, daju rustičnost i izgledu i teksturi. Sve zajedno - vrlo interesantno, slatko ali ne preslatko, još ako se prelije ili udrobi u čia čokoladni puding, mmmmm.... :)


Čia semenke sam ovom prilikom probala prvi put. Nemaju baš nikakav ukus, ali imaju to blesavo svojstvo da želiraju tečnost pa praktično dobijete puding bez kuvanja. Imaju čia semenke i pregršt nekih, sa zdravstvenog aspekta, dobrih svojstava - nisam se udubljivala, ali čula sve naj. Još ako se upotrebi kokosovo mleko, a ne obično, pa kokosovo ulje ili neki puter od koštunjavog voća, i još zasladi agave sirupom, eto mirne savesti uz zadovoljno nepce. Naravno, i očekivanja treba podesiti na ispravna, a ispravno je NE očekivati klasičan puding, pa ni razočarenjima neće biti mesta.

Hvala Tamari na inspiraciji i receptima, a vi, kad vam se prijede nešto slatko, trk na Ave dulcis, naći ćete nešto fino, garantujem...

 

komentara: 4

  1. ti si savršeno objasnila stvar s chia sjemenkama, uistinu je tako, više volim pravi čokoladni puding s jajima i mlijekom al eto ovo je zdravo ;)
    hvala ti na isprobavanju

    ReplyDelete
  2. Super si ti to iskombinirala. Ova prva fotka mi je baš kao pozivnica na neki fensi doručak, sjajna!

    ReplyDelete