Sunday, August 09, 2015

Đuveč


Đuveč je turska reč i označava vrstu posude za kuvanje tj. pečenje. Originalno, to je bila zemljana posuda, a kasnije su posude od drugih materijala namenjene pečenju hrane u rerni nasledile i nastavile da koriste ovo ime. U današnje vreme, kad neko pominje đuveč ili đuvečaru, najverovatnije misli na keramičku ili metalnu, emajliranu tepsiju za pečenje pravougaonog oblika.

Jelo koje se najviše spremalo u đuveču je takođe dobilo ime - đuveč. To je letnje jelo, od mnoštva sezonskog povrća i nešto pirinča čija je uloga da upija sokove od povrća i doda zapreminu celom jelu.

Varijacije na temu su bezbrojne, od vrsta i količina povrća, do prisustva ili odsustva mesa. Recept u nastavku ne zove na upotrebu mesa, a ako bih ga dodavala, stavila bih pileće, prethodno bih ga  skuvala, a dobijenu supu upotrebila umesto vode za zalivanje đuveča.

Inače, đuveč je kao jelo prisutan u kuhinjama svih bivših jugoslovenskih republika, ali i u Rumuniji, Bugarskog, Turskoj. Ako u vašoj kuhinji još uvek nije gostovao, pravi je trenutak učinite premijeru - uzmite najbolje od leta i spakujete u đuveč...


Đuveč

Sastojci:
2 veća paradajza, oko 500 g
1 veća tikvica, oko 500 g
1 plavi patlidžan, oko 300 g
3 manje crvene paprike, oko 300 g
3 manje zelene paprike, oko 300 g
2 krompira, oko 300 g
2 veće glavice luka, oko 300 g
1 šolja pirinča, oko 250 g
150 ml ulja
500 ml vode
2.5 kašike suvog začina, recimo Kulinat bez pojačivača ukusa, 50 g
2 ravne kašičice šećera
1/2 kašičice bibera


Postupak:
1. Povrće iseći na komadiće/kolutiće srednje veličine i pomešati.

2. Malo ulja sipati u tepsiju (đuveč) veličine 25x35 cm, ili drugi slične površine, a ostatak u povrće. Dodati pirinač i sve zajedno promešati, pa presuti u tepsiju.


3. U mali lonac sipati pola litra vode, dodati 2.5 kašike suvog začina, 2 ravne kašičice šećera i 1/2 kašičice mlevenog bibera. Kuvati do vrenja, pa sipati preko đuveča.


4. Djuveč pokriti alu folijom ili papirom za pečenje i staviti u rernu ugrejanu na 220°C. Peći oko pola sata, za koje vreme bi trebalo da je tečnost sigurno počela da vri. Nastaviti pečenje još oko 45 minuta, pokriveno, pa još 15 minuta, otkriveno, da se malo zapeče odozgo. Ako rerna ima ventilatore, uključiti ih tokom ove završne faze. Ukupno vreme pečenja je oko sat i po.


Napomena:
Đuveč je podložan raznim varijacijama u smislu vrsta i količina povrća, ali ono što bih izvukla kao neku sigurnu osnovu je sledeće
- od ukupne količine povrća (2.5 kg u ovom receptu) 30-40% neka bude "vodenije" povrće (tikvica, patlidžan, paradajz...)
- tome dodati pirinča u težini 10% od ukupne težine povrća (250 g u ovom receptu),
- masnoće u količini 6% od ukupne težine povrća (150 ml u ovom receptu),
- tečnosti u težini 20-25% u odnosu na ukupnu težinu povrća (500 ml u ovom receptu),
- a suvog začina 2% u odnosu na ukupnu težinu povrća (50 g u ovom receptu)

Recept za štampu

Djuvec - Balkans style casserole

Ingredients:
2 big tomatoes, 500 g
1 big zucchini, 500 g
1 eggplant, 300 g
3 small red peppers, 300 g
3 small green peppers, 300 g
2 potatoes, 300 g
2 big onions, 300 g
250 g rice
150 ml sunflower oil
500 ml water
2.5 tbsp granulated stock, or 2 bouillon cubes, 50 g
2 tsp sugar
1/2 tsp ground pepper

Directions:
1. Chop all vegetables in mid size slices/cubes and combine in a bowl.

2. Pour some oil into a baking dish (about 25x35 cm and not too shallow). Add the rice and the remaining oil to the vegetables and stir. Then transfer the rice and vegetables to the baking dish.

3. Dissolve granulated stock or bouillon cubes in 500 ml of water, add sugar and ground pepper and bring to the boil. Pour over the vegetables.

4. Preheat the oven to 220°C. Cover the dish with aluminum foil or baking paper and bake in the oven until the liquid boils (~ 30 min), then bake for another 45 min covered, and 15 min uncovered. Total baking time - around 1h 30 min.

komentara: 17

  1. Isprobano ovog leta! Najbolja hrana za 30+ stepeni. Skidam kapu na informacijama iz 'napomene'. Preciznost i smernice dostojne ovog bloga.
    Ako ikako mozes da nadjes bamiju, probaj je u djuvecu - obara s nogu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viđala sam tu i tamo na Kaleniću bamiju, ali nismo se upoznale još uvek. Kad ih ugledam sledeći put, ne gine im đuveč :)

      Delete
  2. I kad god pomislim da ne umes / mozes bolje, pobijes me nekom novom kulinarskom vratolomijom. Napravljen bas po receptu sa tom izmenom da je palo po parce vesalice sa rostilja pride. Napomene su ti zakon a o preciznosti vise necu da pisem :) Necu da te hvalim, dodje mi bre da se samopozovem i prvim avionom doletim :)

    ReplyDelete
  3. Đuveč svi volimo u kući i kad počnemo da jedemo, stajanja nam nema.

    ReplyDelete
  4. Bogami sam ga napravila. Idealno za ovo vreme.

    ReplyDelete
  5. Pohvale za blog, svaka cast stvarno se potrudis oko recepata

    ReplyDelete
  6. Djuvec je odlican! Jedino mi je ostalo po neko zrno pirinca ne skuvano...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Moguće za pirinač, verovatno nije svaki isti, pa možda nekom treba još malo tečnosti ili još malo vremena.

      Delete
  7. Mislim da je nije svako zrno bilo u dovoljnoj meri u kontaktu sa tecnoscu.....

    ReplyDelete
  8. E, ovo je fantastičan djuveč. Komadom hleba smo "oprali" tepsiju i bili tužni što nema još. Hvala,Majo!

    ReplyDelete
  9. Ovaj sajt je zlata vredan. Djuvec je genijalan, radio sam ga po koracima iz recepta i ispao je njami kao i sve drugo sto sam probao odavde. Majo, svaka ti cast i puno hvala!!!

    Vlada

    ReplyDelete
  10. Sjaj recept!

    Lako se i brzo pravi. Ukus predivan.

    Danas je vazno da je nesto brzo. A pri tom ako je ukusno to je bonus.

    Ovo je bonus ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Igi!
      Pa dobro, ima malo posla oko seckanja, ali posle rerna obavi veći deo posla :)

      Delete