Monday, July 13, 2015

Kolač sa višnjama u dve verzije


Magistrirala sam princes krofne, doktorirala reform tortu, iznašla zakonitosti održanja rupica u gibanici, ali običan patišpanj sa višnjama do skoro nisam napravila valjano.

Imala sam neki recept koji sam napustila, nešto mi mnogo gumeno ispao poslednji put, i drugarica koja je pravila po istom receptu beše dovoljno iskrena da mi kaže da ne valja. Ajd' dobro, mladost ludost, kriterijumi nikakvi, naćićemo bolji recept.

I tako. Ovo je treća godina kako ću "sad ja to časkom da nađem", obradim i konačno postavim na blog. To je za mene kolač u rangu koha od griza ili pite od jabuka, to ne možete da ne znate šta je, to su obični kolači našeg detinjstva. Mislim, naše generacije, sedamdeteset i neke. A ja stvarno volim da obrađujem te klasične recepte do perfekcije, baš zato što su klasični, i što postoji milion varijacija. Problem je što ja znam tačno šta hoću da dobijem, ali uporno sam dobijala sve samo ne to.

Šta hoću?

Hoću da je testo/patišpanj takve formule da bude:
1) dovoljno ukusno samo za sebe
2) dovoljno prozračno (ne mnogo vlažno) i
3) dovoljno gusto da kad pospem višnje preko, one ne propadnu na dno, već se kudikamo tokom pečenja ravnomerno rasporede po visini kolača, dakle, da ne moram da se zamaram sa onim varijantama sipanja polovine testa, pa kratkog pečenja da se malo uhvati korica, pa tek onda sipanja višanja i ostatka testa

Danima guglam kolače sa višnjama, i odlučim da ovaj po svemu sudeći treba da zadovolji sve navedene zahteve. Pročitam pažljivo recept dva puta. Pogledam slike. Pročitam sve komentare, redom, dva puta. Obećava.


Mala digresija, kad pomenuh komentare.

Pod pomenutim receptom pročitah jedan, pa se zamislih... Nikad neću prestatai da se čudim kako ljudi/žene olako proglašavaju nekakve zaključke, koji realno nisu uopšte teško proverljivi.  Tipa "jogurt je ključ za nepropadanje višanja". Mislimmm... Molim one koji veruju u ovaj savet da sipaju jogurt u čašu i ubace višnje i da mi jave da l' će da propadnu. Što je tek glupost, jer jogurta ima ovakvih i onakvih, a i višnje mogu biti raznih veličina, stepena oceđenosti... Nego eto, da ih nateram na razmišljanje. Šta se najverovatnije desilo kad je neko proglasio jogurt za ključ - za pretpostaviti je da je prvo pravio testo sa mlekom pa ono ispadalo retko, a onda obrn'o na jogurt, pa ispalo gušće, i sad eto, jogurt je keva. A ni slučajno nije odnos svih sastojaka. Slična je stvar i sa svima dobro poznatim savetom za dodavanje malo rakije u testa za prženje, jer kobajagi onda upiju manje ulja. Proverila sam, dva ista testa, jedno sa, drugo bez kašike rakije, pržana u u istovetnim uslovima - isti sudovi, ista količina, vrsta i temperatura ulja itd.  Nema veze sa životom. Identične količine ulja upija testo sa i bez kašike rakije.

Nego, da se vratimo kolaču sa višnjama.

Ovaj moj odabranik je imao mere u šoljicama, pa sam tek iz drugog puta ubola potrebnu gustinu testa. Prvi put mi je testo bilo malo ređe jer definitivno nisam stavila dovoljno brašna, i višnje su propale sve na dno, ali patišpanj je bio božanstveno prozračan. Ako kolač okrenem naopako, da višnje gođu gore, i pospem prah šećerom, mogu čak da zamislim (izmislim) da sam baš to i htela da dobijem :) 



Drugi put sam povećala količinu brašna, višnje su bile fino raspoređene po kolaču, pečeno testo malo punije, ali i dalje fino. Formula je tu, za obe verzije, pa kako vam drago.

Kolač sa višnjama
recept za štampu

Sastojci:
3 jaja
200 g šećera
50 ml mleka
100 ml ulja
1 kesica vanilin šećera
1/2 kesice praška za pecivo
1/3 kašičice soli
150 ili 250 g oštrog brašna (zavisnosti od toga da li želite višnje na dnu u jednom sloju, ili relativno ravnomerno raspoređene po visini kolača, vidi napomenu)
400 g svežih očišćenih višanja

Postupak:
1. Razdvojiti belanca odi žumanaca. Umutiti belanca, dodati šečer i vanilin šećer, mutiti još par minuta da se dobije čvrst šam. Dodati jedno po jedno žumance, muteći sve vreme na najmanjoj brzini. Dodati mleko i ulje, mutiti dalje. Tu će se smesa već osetno razrediti. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i solju, promešati najpre isključenim mikserom da se brašno ne razleti, pa promutiti sve zajedno na najmanjoj brzini.


2. Manji četvrstasti pleh podmazati uljem i posuti oštrim brašnom, pa sipati testo. Višnje rasporediti preko. Peći 10 minuta na 200°C, pa još 20-ak minuta na 180°C. Kad se ohladi seći na kocke. Pre služenja posuti prah šećerom.



Napomena:
U receptu piše 150 ili 250 g oštrog brašna. Sa 250 g višnje će biti raspoređene svuda po testu. Sa 150 g brašna višnje će pasti na dno, jer testo nema veliku gustinu, ali je divno i prozračno. Tako ispečen kolač nakon hlađenja i sečenja na kocke treba okrenuti da višnje budu gore, pa posuti prah šećerom i služiti.

Ukoliko nemate oštro brašno, i hoćete ovu gušću verziju testa da višnje ne propadaju, dovoljno je 220 g običnog, mekog belog brašna.




komentara: 38

  1. Odlično je sve prikazano :) Majo, ovi kolači su zaista praktični kada idemo na piknik ili plažu. Super recept :) ;)

    ReplyDelete
  2. Baš mi se sviđa kako si sve lijepo objasnila. Morati ću isprobati, zamrznula sam prilično naših višanja. Vjerojatno ću raditi s manje brašna, ali nikada se ne zna! Hvala na ovome.

    ReplyDelete
  3. Lepo izgledaju oba... Baš kolači našeg detinjstva! ♥
    Nego, imala si prvi po rejtingu na Goggleu i Coolki Snežin Žuti kolač sa višnjama koji je bez mane... Tako je reklo stotinu njih koji su ga isprobali, a jela ga i ja... Svaka čast Jeleni i njanom receptu, al bih ja išla na sigurno. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Videla sam taj recept, i videla da ona gurka višnje nožem da ne bi ostane po površini, pa sam odmah pomislila da je to testo ipak pregusto ako mora to da radi. Mada sad kad ponovo čitam mere i odnose, vidim da tamo ima brašna manje nego kod mene (proporcije gledam), i sigurna sam da je divan taj patišpanj i da stoji sve šti si rekla :)

      Delete
  4. Ovo je stvarno klasik. Koji ja, naravno, nikad nisam volela jer nije bilo Maje da se unese studiozno i suvi lebac sa višnjama kakav sam imala prilike da jedem po selu (baka nije ni pravila ovaj kolač) pretvori u nešto fino i vazdušasto. U novije vreme mama je našla jedan fin recept za ovaj kolač u nekom časopisu, doduše, tu ide i seckana crna čokolada, valjda da se ugodi savremenim probiračima XD a evo, kad je Dragana već linkovala neki svoj "predlog", imam i ja link http://www.coolinarika.com/recept/824587/?meta_refresh=1 :D. Iako često čujem da ulje daje mekše i vazdušastije testo od putera, meni je ovo uvek ispadalo baš prozračno i fino, i pritom sa lepim ukusom putera.
    Pošto i mi imamo višanja ove godine puno, sigurno ću da isprobam po ovom receptu, jer meni je kod Maje uvek sigurno XD.

    ReplyDelete
  5. A meni baš fora izleda ovaj naopački. Jasno mi je isto tako da je čovijek nezadovoljan ako stvari ne ispadnu onako kako si ih je zamislio, i sama sam takva.

    ReplyDelete
  6. A jesi li probala iste mere sa mekim brašnom? Kakva je razlika na kraju? Sećam se da se keks (ili kora onog Borutovog ČK pravi sa mekim brašnom) ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, već sam umoran - kora ČK se pravi baš sa OŠTRIM brašnom ...

      Delete
    2. Sigurno sam nekad ranije pravila slične kolače i sa mekim brašnom, ali ovaj, po ovim merama nisam.

      Još uvek :)

      Delete
  7. A krišom u sebi sam krila ovu tajnu, mislila sam da samo meni ne uspijeva. Pravila sam ga kad nikog kući nema i bacala, pa prozračivala stan da ne osjete miris kad se vrate. No, izgleda da ću opet morati pokušati :)
    Hvala Majo.

    ReplyDelete
  8. Majo, ja koristim recept gde su mere u šoljicama, testo jeste malo redje, ali pre nego sto se dodaju višnje, testo ide na par minuta u rernu, Tako testo krene da se peče i postane gušće, pa kroz njega všnje sporije prolaze. Na ovaj način su svuda rasporedjene, a testo divno, prozračno.

    ReplyDelete
  9. konacno je ispao kolac kao i mojoj mami i baki, mekan i prozracan, hvala, i sve pohvale za analiticki pristup, mozda i jedan post oko porodicne organizacije i vremena:-), pozdrav, Marija

    ReplyDelete
    Replies
    1. <3 <3 <3

      p.s.
      gledala sam blog, divno je ono što radite!

      Delete
    2. samo da javim, pravila sam i sa sljivama, odlicno je ispao:-) jos bolje nego prvog puta

      Delete
  10. Evo provjerenog trika kako da vam voćkice ostanu u gornjoj polovini kolača:

    U voće umiješati kašiku ili dvije pšeničnog griza, u zavisnosti od količine voća i blago izmješati :)

    Meni su borovnice padale na dno čokoladnih mafina i to me užasno nerviralo. Ovako su ostale na svoje mjestu. Jedina je mana što ih ne možete raspoređivati rukama, već kašikom.

    Živjeli :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. To zvuči sasvim logično, probaću, hvala...

      Delete
    2. Ја овај колач правим годинама. Само што је у укупној количини брашна: пола гриз - пола брашно. И тесто ми је ретко, а не пропадају воћке. Правила сам са вишњама, кајсијама, јагодама...
      У сваком случају, све похвале за Ваш перфекционизам.

      Delete
    3. Kristina, hvala na javljalju. Ako možeš napiši mi tačno koliko čega staviš, probala bih nekom narednom prilikom.
      Pozdrav!

      Delete
    4. Пробај, за почетак, да 150 грама брашна у твом рецепту замениш са 75 гр гриза и 75 гр брашна. Или ако ставиш нпр. 200гр брашна, то буде 100гриз - 100брашно. А послаћу ти и мој рецепт ускоро.

      Delete
  11. Majo, recept je juce isproban. Malo sam modifikovala jer je trebalo iskoristiti ostatke od cedjenja doka od kruske i jabuke pa sam radila testo po tvom receptu ali na foru 'zapeci pola testa, rasporedi fil...'. Testo je zaista meko, sve pohvale za recept (stavila sam 200 g brasna).

    ReplyDelete
  12. Odličan i brz kolač bez puno namirnica ! Ja sam ga probala i sa marelicama i isto je izvrstan ! Takve jednostavne kolače najviše vole djeca !

    ReplyDelete
  13. Divnooo !!! Visnje konacno nisu potonule.

    ReplyDelete
  14. Samo da se zahvalim!
    Evo pravim već drugi put, a nije prošlo ni 7 dana od kako je prvi smazan :)

    ReplyDelete
  15. Wow! Volim da kuvam ali mi generalno bilo kakvo testo uopste ne polazi za rukom. Upravo sam napravila gibanicu i kolac sa visnjama, par sati pre nego sto dolaze gosti (za slucaj da ne uspe.....). I skroz sam odusevljena!!!!!!! Oba recepta sam pratila tacno kako je napisano. Jedino sam kolac pekla oko 10 min duze. Hvala na receptima, probacu jos nesto uskoro.

    ReplyDelete
  16. Ovaj kolac mi je konacno ispao ravan :D probala sam razne verzije, i onu sa jogurtom i sa kiselom pavlakom i kljucalom vodom, nije mi nikad bio problem polozaj višanja, nego to sto je kolac na ivicama visi nego na sredini. Sad je super ravan. Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super :)
      Koje testo si koristila, ovo ređe? Sa 150 g brašna?

      Delete
  17. Imam jedno pitanje, pošto ne koristimo oštro brašno nego samo meko, da li da ga stavim malo više nego što ste naveli ili kao što piše po receptu? :)

    ReplyDelete
  18. Konačno sam se nakanila da spremim ovaj kolač, baš je malo vremena prošlo XD.
    Uglavnom, radila sam kao što je u jednom od komentara Kristina preporučila, sa 75 gr oštrog brašna i 75 gr griza. Testo je jako retko, i višnje su lepo pale na dno pa kad se okrene stvarno izgleda kao da je namerno (mada i jeste XD), pečeno je meko i uopšte to nije "hlebast" kolač, vazdušast je i sočan kao da nije od testa.
    Jedino - pošto je smesa pre pečenja baš retka i rekla bih osetljiva, u mojoj rerni je prerano porumenela, i krenula da tamni, pa bi trebalo posle 10tak minuta već ili 15, da se pokrije papirom za pečenje, da bi kolač ostao lepe boje, kao na tvojoj slici. ( ili bar da se proveri, možda zavisi samo od rerne a ne od smese, mada moja inače ne peče nešto divljački).
    U svakom slučaju, u ovoj varijanti sa 150 gr brašna (kod mene mešavina sa grizom) ovo je definitivno najbolji kolač sa višnjama ovog tipa i praviću ga uvek po ovom receptu.
    Hvala Majo i srećna (sad već) ova nova godina tebi i tvojima :-)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti što si pravila i što si se javila :)
      Jeste, sa 150 g brašna bude baš nekako penasto testo, mislim na pečeno, finije je nego sa više brašna, ali su višnje na dnu. Da, ako brzo potamni, valjalo bi ga malo zaštititi, mada imaj u vidu i to da na ovim mojim "belim" slikama pripreme uvek sve izgleda malo svetlije nego u realnosti.

      Srećna i vama (n)ova godina i svi planovi da vam se ostvare!

      Delete
  19. Svuda podji, na majin sajt dodji.
    Sta god da pravim, ja nekako zavrsim na tvom sajtu.
    Hvala ti sto postojis!
    Pozdrav,
    Marina

    ReplyDelete
  20. Kolač je prelep! Obe verzije su veoma ukusne!!! I juče i danas sam
    pravila drugu verziju... ali praviću i prvu. Mnogi tvoji recepti su
    lepi !!! Uz to... pravi si ekspert!!! :)

    ReplyDelete