Tuesday, June 09, 2015

Air Serbia orasnice


Nedavno sam bila na promociji novog menija koji je domaća avio kompanija, Air Serbia, pripremila za biznis klasu. Na svaka tri meseca menjaju kompletan meni, i tim povodom njihov marketing obično organizuje neki vid promocije. Gađaju blogere, tviteraše, on-lajn medije...

Pa evo, da znate, ako vas put nanese u Air Serbia biznis klasu, uvek imate četiri jela na meniju, dva mesna i dva riblja. Plus predjelo, plus salata. Plus desert, četiri vrste.

A jedan od četiri - orasnice.

Dobro su nam rekli da su ono orasnice, jer meni vizuelno nisu baš ličile. Na šta vi pomislite kad neko kaže orasnice? Ja uvek i samo na potkovičasti preslatki slatkiš na bazi belanaca, šećera i oraha. I to smatram domaćom klasikom, starinskim kolačem, baš onako... S poštovanjem izgovaram tu reč.

Air Serbia pravi orasnice na drugačiji način. To je jedan loptasti kolačić, sa dodatkom Plazma keksa, i sa polutkom oraha na vrhu. Nisam probala dok sam bila tamo, nekako me najmanje zainteresovalo od svih slatkiša, a mesta u stomaku i vremena za probu baš svega nije bilo.

Na odlasku sam dobila jednu od kesa sa poklončićima pripremljenih za sve goste. A tamo, između ostalog, pet orasnica upakovanih u celofan, maltene industrijsko pakovanje.

Kod kuće otvorim, zagrizem i... Zaljubim se :)


Znam ja da to nije "ona" orasnica, ali je nešto mnooooogo lepo i ukusno. Spolja tek tanka opna, a unutra vlažnjikave, orašaste, mmmm.... Mljac!

Setim se kako su nam na promociji rekli da su upravo postavili recept za orasnice, na svom YouTube kanalu. Odem, nađem, pogledam. Mislim da sam bila među prvih pet gledalaca tog snimka. Jednostavno za pripremu, jednostavnije od klasičnih orasnica, hmmm, moram napraviti...


Air Serbia orasnice

Sastojci:
2 belanca
250 g šećera
200 g mlevenih oraha
150 g  mlevenog Plazma keksa
24 polutke oraha, za ukrašavanje


Postupak:
1. Belanca umutiti samostalno pa dodati šećer i mutiti oko 5 minuta. Dodati keks i orahe, varjačom sve lepo sjediniti. Kašičicom zahvatati po 25-30 g smese pa vlažnim rukama oblikovati kuglice. Moraćete prati ruke par puta tokom celog postupka, čim osetite da je smesa počela da se lepi za ruke. Trebalo bi da se dobije 24 komada.


2. Na vrh svake loptice spustiti i blago utisnuti po jednu polutku oraha. Peći na 150°C oko 15 minuta.


Napomena:
Ne dozvolite da vas navedeno kratko vreme pečenja pa još na niskoj temperaturi navede da pomislite da je to nedovoljno. Jer ćete dobiti nešto drugo, a ne Air Serbia orasnice. Znam šta pričam :) Meni je već na čitanje zvučalo nelogično vreme pečenja od 15 minuta, pa sam produžila na 30-ak, misleći da na 150°C realno ni ne može ništa da se ispeče za kraće vreme. Pa sam dobila fine i tvrde kolačiće, jestivo je to, ali nije ono što je trebalo da bude :) Dakle, kratko pečenje je ključno!

Recept za štampu

komentara: 15

  1. Orasnice su orasnice ali ovo nimalo nije loše :) Gric-gric...

    ReplyDelete
  2. Majo, ja nisam sigurna za subotnji dolazak na Adu, zato ću da ih spremim večeras :-D, pa se javim sa utiscima ovde. Ukoliko budem uspela da napravim par normalnih fotki objaviću i kod sebe posle, naravno, sa referencama :-) <3

    ReplyDelete
  3. Evo me. :-) Pekla sam ih tačno kako si rekla, 15 minuta na 150 i zato su baš onakve kakvim si ih opisala, imaju tu suvu tanku, tanku koricu i unutra pufffff :-). Mnogo su meke i sočne su, nisu iznutra suve nego fino vlažnjikave. Ovo je stvarno fenomenalno, hvala što si skrenula pažnju na ovaj recept. Očekujem da ostane nekoliko za fotkanje sutra, ne verujem da možemo baš sve pojesti nas dvoje do ujutru XD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jupiiiiiiiii! :)
      Hvala ti puno što si pravila i javila! :)

      Delete
  4. Bas dobro izgleda! Koliko li dugo moze da stoji? Ne da bi to moglo kod mene da stoji, ali cisto se pitam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verujem da može duže da stoji, taj tip kolača nije lako kvarljiv, a koliko tačno, ko bi ga znao... :)

      Delete
  5. Majo ,orasnice su predivne!
    Samo da pitam za recept onih integralnih grickalica!Pozdrav :)

    ReplyDelete
  6. Tako brzo, tako jednostavno!!! Potpuno fantastične!!!

    ReplyDelete
  7. Veoma lako napraviti a ukus mmm prosto se topi u ustima.
    Strogo ispoštovano vreme pečenja :) i kada sam probao onako vruće baš dođe do izražaja ta hrskava korica i mekana sredina jednostavno predivno.

    ReplyDelete
  8. Нисам веровала да ћу ово да нађем! МНОГО ТИ ХВАЛА!!! Заљубила сам се у те ораснице на први залогај, што би се рекло, кад сам их пробала у авиону. Додуше у економској класи морају да се плате... али вределе су :))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eee, baš mi je drago da si baš ovde našla to što si tražila! A orasnice su stvarno posebne, jest' da imaju taj twist sa Plazmom, ali baš su fine!

      Delete