Saturday, May 16, 2015

Pikantni slani ćurosi

Sponzorisan post

Churros, tj. ćurosi su duguljasti rebrasti komadi prženog testa popularni u raznim delovima Evrope i Amerike, jedu se za doručak, ili kao snack, ili s nogu kao brza ulična hrana. Ovi krckavi štapići se uglavnom služe u slatkoj varijanti, posuti šećerom, zamirisani začinima, preliveni čokoladnim ili drugim slatkim sosovima. No, nesumnjivo se dobro snalaze i u vidu ljutkaste slane grickalice za uz pivo.

Najpribližnije testu za ćurose je ono za tulumbe. Dakle kuvano testo, tvrđa varijanta.

Malo objašnjenje za početnike koji se mogu pitati "Kakvo sad kuvano testo, zar ne reče da je prženo?" Termin kuvano testo, ili choux pastry, ima kuvanje kao metod pripreme osnovnog testa, a dalje se takvo testo može koristiti za prženje, pečenje itd. Voda i masnoća se zagrevaju do vrenja, onda se dodaje brašno koje se kuva u toj vrućoj vodi, a u dobijeno testo se kasnije dodaju jaja. Od količina tj. odnosa sastojaka zavisi da li će testo biti mekše, tvrđe, koliko će narasti itd. Recimo princes krofne se prave od mekšeg kuvanog testa, koje se posle peče. Tulumbe se prave od čvršćeg kuvanog testa, koje se prži u ulju.

Ćurosi se prave od još čvršćeg testa nego što je za tulumbe. Zato što od čvrstine testa zavisi i čvrstina korice, a za ćurose bi trebalo da je što punija, što krckavija.

Jedini problem može biti istiskivanje tog testa, meni je pukla dresir kesa od veoma čvrste plastike, pa preporučujem ili baš profi kesu ili špric za tulumbe ako imate i one druge, uže zvezdaste nastavke. I generalno, cela operacija (po)rađanja ćurosa je poprilična vežba snage za (nejake ženske) ruke. A posle kažu kako pržena testa nisu zdrava...


Ćurose sam začinila solju i ljutom mlevenom začinskom paprikom. To sami odredite koliko ljuto hoćete da bude, ja volim pikantnije pa sam sipala punu kašičicu. Bilo bi idealno ćurose začinjavati turu po turu, čim se izvade iz ulja, jer se tada paprika najbolje zalepi. A može i na kraju, kad su svi isprženi i malo oceđeni/prohlađeni. Tucana paprika je krupnija pa neće lepo da se lepi, ali zato je idealna da se štapić močne u nju, tokom jela, za dodatnu ljutinu :)

Da li treba ili ne treba da vam kažem koje piće najbolje ide uz ćurose? Zapravo, zbog kog pića mi je uopšte palo na pamet da pravim slane ćurose?! :) Tako je, zbog piva. I zbog saradnje sa Apatinskom pivarom.

U toku je Staropramen Bloggers Challenge, izazov u kom učestvuje šest food blogerki, koje su tokom dva meseca pripremale recepte sa pivom ili za uz pivo, i ovaj moj, četvrti i poslednji u nizu post je njegov deo. Tri blogerke će ući u finale i spremati (uživo) neki od svojih recepata, a pobednik će imati priliku da otputuje u Prag, u sedište Staropramena, i upozna se sa jednom lepom pivskom pričom :)



Pikantni slani ćurosi

Sastojci:
200 ml vode
40 ml ulja
1/2 kašičice soli
200 g brašna
2 jaja
ulje za prženje

i još
1/2 kašičice soli
1 puna kašičica mlevene ljute paprike
malo tucane ljute paprike, za dodatno umakanje

Postupak:
1. U manju šerpu sipati vodu, ulje i so pa staviti da provri. Izmaći sa ringle i sipati brašno, pa mešati na isključenoj ringli oko minut, ili dok se ne formira sjajna grudva testa. Ostaviti par minuta da se prohladi.

2. Viljuškom razmutiti jaja i dodati u testo. Mešati varjačom ili mikserom na koji su stavljeni spiralni nastavci, dok testo ne postane kompaktno i lepljivo. Ispočetka će sve ličiti na male knedle koje će se postepeno "topiti", tj. smanjivati i sjediniti u jednoličnu, gustu, lepljivu smesu.

3. Puniti špric za tulumbe  na koji je stavljen manji zvezdasti nastavak (zvezdica treba da je dosta manja od one za tulumbe) ili dresir kesu, ali samo ako je veoma jaka i čvrsta, testo je gusto, i za njegovo istiskivanje potrebno je dosta sile i pritiska, pa običnije kese hoće da puknu, desilo mi se... Istiskivati "gliste" od testa direktno u ugrejano ulje, pržiti oko minut sa svake strane, ili dok ne dobiju lepu braonkastu boju. Pazite prilikom istiskivanja u ulje, kad ste istisnuli željenu dužinu jedan deo testa će biti u ulju a drugi još visiti sa šprica, treba ga preseći, tj. smaći nauljenim nožem.

4. Pržene ćurose rastresti u neki plići sud pa posuti sa pola kašičice soli i punom kašičicom mlevene ljute paprike, pa sve zajedno protresti da se začini rasporede svuda. Poslužiti uz dodatnu ljutu papriku, recimo tucanu, koja je zgodna za umakanje, dok je mlevena zgodnija za posipanje.

Recept za štampu

Napomena:
Fotografije prireme kuvanog testa slične gustine možete videti na receptu za tulumbe.



komentara: 7

  1. Uh ovo je baš-baš po mom ukusu... Savršeno... I iskreno najiskrenije navijam za tebe... da otputuješ tamo i posle nam ispričaš jednu lepu pivsku priču jer ako je neko istinski zaljubljenik u pivo to si onda ti :) <3

    ReplyDelete
  2. Do sada sam probala samo slatke chorose, bas lepa ideja ovako slani i to jos sa tucanom paprikom (koju ja znam kao bukovec). Od srca ti zelim da odes u Prag, predivan grad (cak i za one koji ne piju pivo). Nadam se da ti se pruziti prilika i da u buducnosti posetis Belgiju,tamo gotovo na svakom cosku postoje pivare, one male koje prave nekomericijalno pivo. Kazu da je dobro skoro kao belgijska cokolada :-)

    ReplyDelete
  3. Super fora, da churrosi budu slani.

    ReplyDelete
  4. Ovo je zaista fantastična ideja, pogotovo mi se sviđa ova ljutkastija varijanta :) Držim ti fige da uđeš u finale i naravno da dobiješ priliku otputovati u Prag ;) :)

    ReplyDelete
  5. Draga Majo!

    Mislim da ste Vi zasluzili prvu nagradu i putovanje u lepi i magicni Prag. Ovo odgovorno tvrdim jer sam ja (bar) 10 recepata isprobala s Vaseg bloga. Svi su bili ODLICNI! Isto toliko sam i prosledila... Verovatno bi se sa ovom tvrdnjom slozile jos mnoge zene. Vas blog je kao "izvor sigurnosti" - ako mi treba pouzdan, dobar, ukusan i recept "koji sigurno uspeva" - samo pogledam kod Vas.
    Vidimo se u Pragu!

    ReplyDelete