Saturday, January 31, 2015

Svetosavske perece


Svetosavske perece bile su izglasane kao tema igre kuVarijacije, i dobro je što jesu, jer ko zna kada bi ih napravila, a čekaju na red od vajkada :)

Perece su fine, jedino se nisam proslavila sa slanim prelivom. Bio je malo ređi pa je samo skliznuo sa pereca i produžio do pleha. Vidi se na prvoj slici kako ga nema NA perecama nego u šupljinama :) To je bila prva tura, posle sam za drugu turu zamutila novi preliv, malo gušći, i taj je bio malo bolji, pa njegove mere zapisujem u recetpu. Ako nađem još bolje razmere, dodaću naknadno. Recept korišćen kao vodilja je sa Coolinarike, od Jafi.


Svetosavske perece
recept za štampu

Sastojci:
za testo
800 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1.5 kašičica soli
2 dl toplog mleka
3 dl tople vode
1 dl ulja

za premaz
1 jaje

za slani preliv
50 g brašna
20 g soli
60-70 ml vode

Postupak:
1. U šolji razmutiti kvasac sa kašičicom šećera, kašikom-dve vode, i sasvim malo brašna, da se dobije meka kremasta smesa nalik rastopljenom sladoledu. Ostaviti da se kvasac "razbudi" i krene da peni i raste.

2. U posudu za mešenje sipati brašno i so, promešati, dodati nadošli kvasac, mleko, vodu i ulje. Umesiti testo, prvo varjačom, onda i rukom. Ako je jako lepljivo dodati još malo brašna. Posudu pokriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da udvostruči zapreminu.


3. Za to vreme pripremiti slani preliv. U manjoj činiji pomešati brašno i so pa u više navrata dodavati hladnu vodu i mešati da ne ostane grudvica. Smesa treba da je osetno gušća od testa za palačinke, ali da i dalje curi sa kašičice.


4. Testo premesiti i podeliti na 10 delova, svaku oblikovati u lopticu, pokriti i ostaviti 10-ak minuta. Svaki komad razvaljati u "glistu" dugu oko 70-80 cm. Preklopiti u oblik nepotpune osmice, na mestu preseka dva puta umotati krajeve, pa krake koji vire preklopiti na gore, da se dobije oblik perece. Prevrnuti perecu na drugu stranu, da šavovi ostanu dole.


5. Poređati 5 pereca na veliki pleh od rerne, biće potrebno dva pleha. Umotane perece ostaviti još 10-ak minuta preko šporeta dok se rerna greje na 250°C. Pre pečenja perece premazati razmućenim jajetom. Peći do blago žute boje, izvaditi i preliti mestimično slanim prelivom i vratiti još 3-5 minuta u rernu, da se lepo zarumene, a preliv osuši.


komentara: 20

  1. Zasluzuju sve pohvale...
    Mi smo se lepo castili. I, neuporedivo bolje od onih iz pekare.

    ReplyDelete
  2. Hvala puno na isprobavanju. Ja od ove mere dobijem 26 pereca, volimo ih tanane i hrskave sa sasvim malo sredine. Preliv pravim od oka i ne merim vodu, ali dobro je znati tačne mere za početnike. Čini mi se da sam ih napravila bar 1000 puta jer ih često mesim bez obzira na datum.

    ReplyDelete
  3. Super su uspele i volim tvoje fotkice pripreme, sigurna sam da su svi ukucani uzivali.:))

    ReplyDelete
  4. Tvoje perecu su jako lepe a o slikama da i ne pričam. Ja sam dobila 17 pereca i vidim da ih Jafi voli da su tanje i hrskave a ja ih volim bucmaste i meke a po negde hrskave, jer takve perece pamtim iz detinjstva.

    ReplyDelete
  5. odlične . Ja sam prvu turu isto zabrljala i napravila ponovo preliv . Ja sam dobila 16 komada, ali to je sve stvar vežbe.

    ReplyDelete
  6. gotovo sam siguran da bi ovaj slani preliv turio (odnosno ako budem pravio - da cu turiti) u spric onaj neki iz apoteke :)
    aj pohvalicu se ako budem pravio. mada, to tek kad odem u bgd, posto ovde nemam rernu nego rernicu, pa bi se verovatno smorio da ih pecem iz sedam tura :)

    ReplyDelete
  7. Odlično izgledaju, bez obzira na situaciju sa preljevom u prvoj turi super si ih napravila, ja ponekad i u pekari kupim baš takve, sa slanim preljevom u šupljinama. Ovaj put ih nisam pravila za igricu, ali recept ostaje zabilježen !

    ReplyDelete
  8. Moji klinci svake godine za dane kruha samo traže te perece. Odlični!

    ReplyDelete
  9. I kod tebe baš primamljive izgleda da je ovaj slani recept bio pun pogodak

    ReplyDelete
  10. Pravila! Testo je prelepo mekano, a slani preliv mi je ispao odlično iako sam odokativne mere primenila. Jedino imam zamerku na oblik koji sam dobila, nije to baš tako lepo kao kod tebe, dakle potreban savet za gliste savršenije oblika! Puno pozdrava

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istanji ih još više, i ne puštaj mnogo da čekaju pre pečenja. Meni je prva tura pereca bila lepšeg oblika (to su ove sa slika), a druga tura, koja je čekala da se prva ispeče, i duže kvasala na plehu, bila bucmastija, i ne tako lepo definisana oblikom. Drugim rečima, ne motati perece mnogo unapred :)

      Delete
  11. Pa to, ja bih rekla da treba da idu i do metar jer se nekako brzo vraćaju u prvobitnu dužinu.

    ReplyDelete
  12. Savrseno izgledaju, moracu da isprobam ovog vikenda. Kakve su kad prenoce? Mislim, ako prenoce :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa kao i svako testo, ok su, ali vidi se da nisu sad pečene. Al' recimo mnogo dobre budu kad se prepeku u grill pekaču, pa se onako spljošte i postanu krckave, provereno :)

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Demi, možeš predložiti svoj blog, i sve je ok što se tiče starosti i statistike. Za ovaj krug je kasno, ali za bilo koji naredni nije.

      Pozdrav!

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  14. Perece pravim godinama, ali one masne sa kalupom. Odlučila sam da probam ove "pekarske" i manje masne. Imala sam tačno oko 100 gr ostatka starog maslaca i htela sam da ga iskoristim i u ovom slučaju zamenila ulje. Slično kao kod drugih, pri deljenju testa na 1/2..1/4... stigla sam do 16 delova. Nama su bile taman. Pri oblikovanju su pomagala deca, ista ona koja su posle išla krišom da pojedu još neku dok se tanjir nije sasvim ispraznio. Za prvi put ispale su odlično.
    Zato hvala za dobar recept.

    ReplyDelete