Saturday, November 15, 2014

Knedle od povrća


Pravila sam ih po zadatku igre Patin petnaesti, i odmah na početku moram reći, nisam se nešto oduševila. Previše petljanja, a rezultat - onako.

E, sad. Pošto u Velikom narodnom kuvaru (VNK) nema slika, a tekst recepta je često nedovoljno jasno napisan, sa aspekta današnjeg čitaoca, cenim da je vrlo lako stvoriti pogrešna očekivanja, pa samim tim i ostati razočaran, bez da je iko kriv. Valjda sam od nečega što se zove knedle od povrća očekivala malo više svežine, da osetim to povrće nekako. A nisam osetila. Ovo su, po mom mišljenju, knedle-knedle, testaste skroz, povrće znam da je tu negde, jer sam ga lično stavila unutra, ali ukusom je zagubljeno...


Servirala sam ih drugačije nego po receptu - uz paradajz sos i namrvljen sjenički sir. Sjenički sir je jak i slan, dobro se uklopio uz slatkast paradajz sos, i relativno neutralne knedle. I nije da sam loše ručala, samo nisam takav ručak očekivala :)


Knedle od povrća

Kupiti na trgu razno povrće, zavisi od toga koje je godišnje doba. Otprilike jednovremeno postoje na trgu mrkva, celer, kelj, keleraba, krompir, karfiol (nisam našla kelj i karfiol, ali sam uzela brokoli i kupus i dodala crni luk povrh svega). Od svakog povrća uzeti po 100 grama (malo više sam stavila, delovalo mi je malo po 100 g - šargarepa 160 g, celer 150 g, kupus 100 g, keleraba 140 g, krompir 150 g, brokoli 220 g, crni luk 130 g). Sve povrće oprati, očistiti, iseći na sitne kocke i rezance, i staviti u šerpu na vrelu mast (dve kašike) da se pirjani (odmah sam dodala i kašičicu soli). Dolivati pomalo supe (vode, 150 ml ukupno mi je otišlo), a kad je zelen već mekana, dodati 3 zemičke isečene i na masti ispržene (4 kriške starog hleba, što je bilo 150 g, isekla na komade i propžila na povećoj kašiki masti). Zasebno umutiti 2 cela jajeta sa mlekom i brašnom da testo bude kao za noklice (3 jaja sam stavila, jer sam i količinu povrća bila povećala, pa da bude u nekoj proporciji - i 200 g brašna dodala, bez mleka, ionako je smesa za knedle u ovoj fazi bila veoma gnjeckava, pa da je ne razvodnim još više retkim testom). Dodati testo u ono prženo zelje i zemičke i od svega praviti testo kao za knedle (kod mene je to bilo nemoguće, previše je meka smesa bila, pa sam dodala sredinu od još dva parčeta hleba, običnog starog hleba, da malo zgusnem smesu). Osoliti i obiberiti po volji (jedna kašičica mešavine začina, na vrh kašičice bibera). Rukom posutom brašnom valjati knedle (kašikom vadila knedle i spuštala u tanjir sa brašnom, oblikovala i ređala na dobro brašnjav poslužavnik), a zatim ih obariti u slanoj vodi. Obarne i oceđene knedle (grudve) preliti maslom u kome je proprženo malo tucane zemičke. S knedlama služiti strugani sir (ja sam servirala uz paradajz sos i namrvljen sjenički sir).


Za paradajz sos:
500 ml kuvanog paradajza i 2 kašičice šećera ugrejati do vrenja, pa uliti smesu od 40 g brašna razmućenih sa 150 ml vode, dolivane malo po malo u brašno. Kad počne da se zgušnjava i pravi mehuriće, na tihoj vatri kuvati minut-dva, pa skloniti sa ringle. 

Opšti utisak:
Nije loše, ali ne znam što bih se petljala ovoliko. Pre bih povrće na neki drugi način pripremila, gde će ostati prepoznatljivo, pa ga jela uz obične knedle od starog hleba i neki sos.

komentara: 8

  1. Meni ove knedle nisu uspele. U vodi su pocele da se raspadaju, pa sam odmah tu stopirala dalje petljanje. Presula sam sve u veliki pleh i zapekla kao neku pitu-musaku. Nije bilo lose, ali i ja smatram da se povrce moze iskoristiti na mnogo ukusniji nacin:)

    ReplyDelete
  2. Ja sam preskocila ovaj krug. Nije mi se dopao recept i zato nisam ni htela da izvodim kerefeke... Fino izgledaju, ovaj paradajz sos im daje finiju notu. Sa zaprskom bi bilo bas jako, predpostavljam.

    ReplyDelete
  3. Tvoje knedlice poslužene na ovaj način su odlična ideja. Vidim da i tebi onaj dodatak testa u povrđe se nije dopao, nije ni nama...meni bi ove knedlice bile mnogo lepše i ukusnije, mada nisu ni ovako baš totalni promašaj, da su napravljene kao klasične knedle bez dodatka tog testa.

    ReplyDelete
  4. Nekako mi je vodilja bila odmah da ću ih servirati uz nekakav saft ili uz neko meso u saftu pa je pala odluka da to bude gulaš i ove knedle su se jako dobro uklopile uz njega

    ReplyDelete
  5. odlične knedlice . I ja mislim da treba više jaja . Lako se raspadaju pri kuvanju.

    ReplyDelete
  6. Meni su se dopale, mada mislim da ima dosta posla oko njih. Jako mi se sviđa kako si ih ti poslužila, sa paradajz sosom i sjeničkim sirom. Zvuči ekstra!!!

    ReplyDelete
  7. Baš puno petljancije. Ja sam ih zamišljala na čorbi od bundeve ali pošto nisam imala vremena, osta recept neisproban.

    ReplyDelete
  8. Na prvo čitanje recepta palo mi je na pamet da su odlične za "uvaljivanje" povrća djeci.

    ReplyDelete