Sunday, September 21, 2014

Sweet Pickle Relish


Sweet Pickle Relish su krastavac, paprika i luk, plus šećer, sirće, so i slačica. Ako niste ništa slično probali, zamislite ovu tvorevinu kao nešto između turšije i slatka.

Inače relish potiče iz Indije, a ovaj slaki relish je izrazito američki proizvod, najčešće korišćen kao prilog pljeskavicama ili hot-dogu.


Prošlog vikenda, kad su se food blogeri okupljali na Adi, ponela sam teglicu relish-a. Znala sam da neće tamo biti ni pljeski ni hot-dogova, al' mislim se, nek se nađe, snaćiće se on već nekako. I dobro se snašao, što na Milkičinom hlebu sa starterom, ili kapnut preko Gaginog soparnika ili Vesnine farinate, ili Sanjinih feta kuglica...

Kod nas u kući relish služi kao začin, stavljamo ga preko sendviča ili dvopeka. Ipak, pravi razlog zbog kog sam ga pravila je zato što mi je potreban kao sastojak za nešto drugo što hoću da pravim. A šta, to ću vam reći neki drugi put :)


Sweet Pickle Relish
spremljen manje-više po smernicama iz ovog recepta

Sastojci:
1 kg krastavaca
1 kg paprika
500 g luka
70 g + 1 kašičica soli
400 ml jabukovog sirćeta
350 g šećera
2 kašike slačice

Postupak:
1. Krastavac oguliti i očistiti od semena. Sve povrće iseckati na sitno.


2. Staviti sve u veći sud, dodati 70 g soli, preliti sa 3-4 litra hladne vode, promešati i ostaviti sve da stoji bar dva sata, ili duže. U mom slučaju stajalo je preko 12 sati u frižideru, jer nisam stigla da kuvam istog dana. Nakon tog vremena povrće ocediti od slane vode.


3. U široj šerpi pomešati sirće, šećer i slačicu. Kuvati na jačoj vatri, mešajući, dok se šećer ne otopi. Dodati oceđeno povrće i vratiti na ringlu. Kad provri, sniziti temperaturu na srednju, dodati kašičicu soli i kuvati otklopljeno oko pola sata ili duže, dok većina tečnosti ne uvri, uz povremeno mešanje. Voditi računa da mora da ostane nešto safta.


4. U međuvremenu oprati tegle i poklopce. Sipati relish u tegle, istisnuti vazduh (kašičicu sa dužom drškom polako uranjati gde god vidite vazduh). Tegle dobro zatvoriti i staviti u šerpu zajedno sa krpom koja će ih štititi od sudaranja i zveckanja. Birati šerpu u kojoj neće ostati mnogo mesta kad se smeste tegle. Naliti vodom do malo ispod poklopca, kuvati do vrenja pa sniziti temperaturu koliko da voda ne prska okolo i kuvati još 15 minuta.


Napomene:
- Od količina navedenih u receptu dobije se tri manje tegle, one od oko 350 ml.
- Neka vas ne brine količina soli navedena u sastojcima. Prema referentnom receptu, sva so ide u vodu u koju se povrće potapa, a ta voda se kasnije baca i povrće ispira (ja nisam), pa vrlo malo soli ostane u igri, i mislim da to nije dobro. Savetujem da kašičicu soli umešate tokom kuvanja, iako u receptu nema navedenog naknadnog dodavanja soli. Uostalom, probajte, procenite.
- Povrće treba još više ustiniti nego što sam ja uradila. U receptu je pisalo da se koristi food processor, ja imam neku minijaturu od seckalice i nisam je rabila, nego nožem seckala, pa su komadići povrća u mom relish-u sigurno krupniji nego što bi trebalo.
- Mislim da ne bi škodilo ni jednu-dve ljute papričice uvesti u ovo društvance, tek da malo dignu atmosferu,  ali da ne zaljute relish jako.

Recept za štampu

komentara: 13

  1. Obožavam reliš! Hvala za recept, pravim ga da imam za zimske sendviče ;)

    ReplyDelete
  2. Ostatak teglice sa Ade sam drzala na oku dok ga nisam scepala i smestila u korpu na biciklu. Na sigurno :-)

    ReplyDelete
  3. probala na Adi i baš mi se svidelo . Ove nedelje ću praviti . Dobro se slaže uz meso ili ribu . Da Tanja nije ščepala teglu , ja bih :D

    ReplyDelete
  4. Volim ga, jednom sam ga pravila i odusevili smo se. Odlicno izgleda. Bas me teras na greh:)

    ReplyDelete
  5. Pozdrav svima,

    Da li mi neko moze objasniti sta je slacica i gde je mogu kupiti u Beogradu?

    Hvala

    Nemanja

    ReplyDelete
  6. Slacica je osnovni sastojak senfa. mislim da ima po onim radnjama sa zrenevljima koje imaju obicaj da napisu na izlogu "zdrava hrana"

    ReplyDelete
  7. Baš tako. Slačica je biljka od čijeg ploda se pravi senf. Plod su sitna zrnca, osetno manja nego zrna bibera, žućkasto braonkaste boje. Postoji i crna slačica, ona treba da je jačeg ukusa, ali nisam je nikad videla ni probala.

    Sigurno si video slačicu u teglama sa kiselim krastavcima, tu je gotovo neizostavna.

    Druga imena su još i gorušica i ognjica (pominjala se ta ognjica u nekoj pesmi u čitanci za drugi osnovne, nisam imala pojma šta je, kad ono, slačica :)

    Kupila sam u rinfuz radnji, kao što reče dr Bouz.

    ReplyDelete
  8. Mnogo primamljivo izgleda, ali nesto sam nepoverljiva prema toj "tursija i slatko" kombinaciji. Ima li gde da se nadje gotov proizvod, za probu?
    I jedva cekam da vidim za koji ti specijalitet treba ovaj sastojak :)

    ReplyDelete
  9. Zdravo Maja (imenjakinjo)
    Nikada u mojoj porodici nismo pripremali ovakvo nešto. Ozbiljno, nikad nisam ni znala da postoji: nema takvoga recepta u Patinom kuvaru.. a nije ga bilo ni u babinoj glavi.. a u toj glavi je bilo svašta
    (mislim, pod "svašta" - zimnica or kuvane cvekle i repe.. repe, one industrijske, od koje se pravi šećer, da - i zove se "gombost")
    Ali, ovo nisam videla.
    Kakvo je prvo propremanje? Mnogo komplikovanije od pekmeza?

    Mislim da bih pokušala.. ovo ili "chutney" da napravim. Eh.. a imate li iskustva sa čatnijem?

    Maja

    ReplyDelete
  10. Ma nije ništa komplikovano, kao što vidiš, ima malo seckanja i čekanja, ima bo'me i malo mirisa sirćeta svud po kući, ali tako mora biti :)

    Čatnije nisam nikada pravila.

    Pozdrav, imenjakinjo :)

    ReplyDelete
  11. Ma nije ništa komplikovano, kao što vidiš, ima malo seckanja i čekanja, ima bo'me i malo mirisa sirćeta svud po kući, ali tako mora biti :)

    Čatnije nisam nikada pravila.

    Pozdrav, imenjakinjo :)

    ReplyDelete