Sunday, September 28, 2014

Soparnik


Danima nakon što sam napravila i probala ovu zavodljivo gorkastu pitu sa blitvom, bila sam pod utiskom i pričala drugaricama o njoj. Soparnik je nešto najbolje što sam probala u poslednje vreme.

Hrvatski je specijalitet, potiče iz nekog zaista davnog vremena u kom je važio za sirotinjsko jelo. Danas je zaštitni znak splitskog područja, gde je navodno nastao, ima čak i svoj festival.

Ko god da je prvi napravio soparnik, sasvim sigurno nije sedeo i smišljao kako da stvori budući nacionalni pečat, već kako da prehrani porodicu. Sve ostalo se desilo slučajno. Gorkasta i lako dostupna blitva izuzetno se dobro snašla u najjednostavnijem mogućem polu-masnom testu. Nepce je zapamtilo taj ukus, soparnik se zaglavio istoriji među zube, i tako preživeo. Ko zna koliko je drugih sirotinjskih jela nestalo jer su ljudi prestali da ih jedu čim su mogli da biraju. Baš bih volela da mogu da zavirim u to vreme, da probam da osetim šta znači kad se o hrani razmišlja samo kao o gorivu, a ne predmetu blogovanja, fotografisanja i beskrajnog traganja za lepšim ukusima...

Ali ne bih se zadržavala dugo. Šta ću tamo bez neta, kad moram da pretresem do kraja  Ebba's Cuisine, predivan blog jedne znatiželjne i zarazno pozitivne Nevene, koji po zadatlku food-blogerske igre FBI rukavice istražujemo, i na kom sam našla recept za soparnik



Soparnik

Sastojci:
za testo
270 g brašna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice suvog bosiljka
50 ml maslinovog ulja
1 puna kašika svinjske masti, oko 50 g
1 dl hladne vode

za fil
400 g sveže blitve
1/2 kašičice soli
prstohvat sode bikarbone
40 g pancete
1 crni luk srednje veličine

za serviranje
malo svežeg peršuna
grčki jogurt

Postupak:
1. Blitvu oprati i iseckati, uključujući i stabljike. U vanglu staviti iseckanu blitvu, dodati so i prstohvat sode, promešati rukama i ostaviti bar pola sata.

2. U posudu za mešenje staviti brašno, so, suvi bosiljak, dodati ulje i mast, izmešati varjačom. Dodati vodu i zamesiti testo, podeliti na dva dela, tako da je jedan malo veći od drugog.

3. Pancetu iseći na tanke listove pa njih na kockice od 1-2 cm, propržiti da pusti masnoću pa dodati sitno seckan luk i zajedno propržiti još koji minut. Blitvu ocediti od vode koju je pustila, pa joj umešati pancetu i luk.

4. Od većeg komada testa, na radnoj površini posutoj brašnom, razviti koru od oko 35 cm prečnika, preneti na pleh. Ja sam koristila veliki od rerne. Za lakše prenošenje - namotati koru na oklagiju, ili je samo sklopiti na pola pa još na pola, da se dobije četvrt kruga, pa rasklopiti kad stigne na cilj. Rasporediti fil preko kore, ivice neka ostanu prazne.


5. Od drugog dela testa razviti koru i staviti preko fila, pa donju koru prebaciti preko i pritisnuti ivice da se spoje. Soparnik izbuškati viljuškom, a na sredini napraviti krst, da bi para tokom pečenja imala kuda da izlazi.


6. Peći na 200°C oko 30-40 minuta. Ostaviti da se malo ohladi. Posuti sitno seckanim svežim peršunom, poslužiti uz grčki jogurt.

Napomena:
Primetila bih da je blitva zahvalna i ako se nađe u nekom integralnom testu. Na Adi, na nedavnom okupljanju food blogera (post o okupljanju pisale su Miki i Bilja, a evo i nešto mojih fotki) probala sam soparnik koji je donela Gaga, a čije je testo bilo od speltinog brašna, i bio je baš dobar!

Recept za štampu

komentara: 15

  1. Ovog sam ljeta bila na svadbi u Splitu i po prvi put probala soparnik o kojem sam tako dugo slušala hvale. Mene isto oduševljavaju ovakva jednostavna jela, nekad sirotinjska, danas spašena od zaborava. U talijanskoj kuhinji ima isto tako puno primjera i ja ih baš rado isprobavam. Vrijeme da i soparnik probam sama napraviti

    ReplyDelete
  2. Uh,mislim da sam foodie postala kada sam probala soparnik, u okolini Splita :) U originalu ga jos premažu uljem i belim lukom, ma divota!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, simpatično :)

      p.s.
      Pisalo i kod Nevene da se premaže uljem, ja zaboravila :)

      Delete
  3. Soparnik je tradicionalno jelo Poljičke republike, jako blizu Splita, ali da je splitski specijalitet nije. Tvoj je sigurno ukusan, ali tijesto igleda previše kruhasto i debelo za soparnik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok sam googlala soparnik, videla sam i ja taj u tankom testu, i mnogo dobro deluje. Verovatno je to više nalik na klasično vučeno testo, a manje na ovo poluprhko koje se dobije po ovom receptu. Verujem da i ova varijanta nije "neprava", već samo jedna od ko zna koliko...

      Delete
  4. Odličan je. I ja sam ga probala. Toliko sam se iznenadila koliko mi je prijalo da jedva čekam da ga ponovim:)

    ReplyDelete
  5. Obožavam soparnik, krasno ti je ispao.

    ReplyDelete
  6. Odlično izgleda i ja jedva čekam isprobavati Nevenine recepte...

    ReplyDelete
  7. Zamjena za mast? Ulje? Puter?
    Btw pravila sam princez krofne po vasem receptu, odlicne, sve pohvale

    ReplyDelete
  8. Draga Majo, malo kasnim sa komentarom..hvala ti puno na prekrasnoj izvedbi! sviđa mi se tvoj dodatak pancete... idući put ću sigurno raditi sa pancetom.. :)

    ReplyDelete
  9. Napravljeno, savrseno!! Pita sa mesom savrsena.. Kiflice sasto sirom.. danas pravim kiflice sasa pivom :)

    ReplyDelete