Saturday, May 10, 2014

Čokolada sa narom, đumbirom i biberom


Potpuno šašava kombinacija! Đumbir i biber peckaju, nar osvežava, semenčice krckaju, a čokolada je i dalje glavna!

Izbor čokolade je na vama. Ja bih stavila neku sa 75% kakao delova, recimo onu Štarkovu, klot crnu, bez dodataka, a mislim da bi i Menaž bio odlična osnova.

Količine đumbira i bibera su ključne, a odredićete ih sami, prema ukusu. Dok je čokolada još topla lako je umešati još po malo đumbira ili bibera, pa mere iz donjeg recepta uzmite samo kao okvir.

I nara može biti potrebno manje ili više, zavisno od toga koliko ste tanko ili debelo razmazali čokoladu, tj. koju površinu treba pokriti. Napominjem i da morate voleti nar, jer ako vas inače nerviraju njegove semenčice, nerviraće vas i u čokoladi.

Ma, samo napravite, k'o da ovde pa ima nekog recepta, popis sastojaka je ujedno i recept, nego ja to tako... Moram da upakujem u formu recepta na koju sam navikla, sa sve merama i napomenama :)

Prijatno!



Čokolada sa narom, đumbirom i biberom

Sastojci:
100 g kvalitetne crne čokolade
oko 70-80 g očišćenog nara
1 puna kašičica svežeg, struganog djumbira
na vrh kašičice sveže samlevenog bibera

Postupak:
1. Prvo očistite nar. Postoji više tehnika za čišćenje nara, preporučujem ovu, viđenu kod Tanje. Nekom narednom prilikom uslikaću postupak, jer ga je uz pomoć slika najjednostavnije objasniti. A dotle, evo rečima. Oštrim nožem odseći kapicu, tj. dno nara, gde mu je ona čupica, plitko, kao da odstranjujete vrh pomorandže. Na preseku će biti uočljivo gde su narove kriške. Slično kao pomorandža, i nar ima kriške, koje imaju svoju belu opnu. Nju treba pratiti, pa proseći koru spolja i rastvoriti, tj. prelomiti nar po tim kriškama. Sad svaku krišku nad posudom pažljivo okruniti, kao da krunite kukuruz, samo malo nežnije :) Tokom krunjenja koru ispravljajte, potiskujte na spolja, čime ćete olakšati razdvajanje zrna i samim tim i njihovo krunjenje.


2. Oguliti i narendati djumbir i samleti biber. U maloj šerpi istopiti čokoladu na pari, ili direktno na ringli na najnižoj temperaturi, uz mešanje. Skinuti sa ringle pa umešati punu kašičicu đumbira i na vrh kašičice bibera. Probati - pa eventualno dodati još đumbira ili bibera, prema ukusu. Treba da se oseti da pecka. Na manji poslužavnik ili neku drugu manju ravnu podlogu staviti parče pek papira, sipati i razmazati otopljenu čokoladu na debljinu od oko pola cm. Posuti narom i ostaviti da se čokolada stegne, pa izlomiti na komadiće. Bolje je lomiti nego seći, da nar ne bi prskao. Mogu se upotrebiti i posudice za led - u čija udubljenja treba prvo staviti malo nara, pa sipati po malo čokolade i ostaviti da se stegne. Ovog puta nisam, ali sledećeg puta probam tako :)


Recept za štampu


Recept sam pronašla na blogu Mooshema. Na koji odlazim ne samo zbog recepata, već generalno, po inspiraciju za svašta, i poneku informaciju, jer znam da me tamo čeka istina i suština, a vesti ni dnevna dešavanja ne pratim u klasičnom smislu. Verujem da ste u toku sa slučajem McDonald's, a ako slučajno niste, najlepše vas molim da pročitate prvo prvi tekst, koji analizira Happy Meal koristeći zvanične podatke sa Mekovog sajta, a zatim i drugi, u kome je napravljen presek McDonald's-ovih reakcija koje su usledile nakon širenja prvog teksta.

komentara: 19

  1. Ovo počinje da bude moj najčešće pravljen recept po celom svetu :) Do sada su mi stigle fotke iz Norveške, Južnoafričke republike, Holandije, Kanade, Senegala, Malezije, eto, da pomenem samo neke, a i da vidimo gde sve ima naših ljudi po svetu :-))

    Ako se neko usudi da proba, onda i jedna ideja, tako jednostavna, koju mi je poslala čitateljka iz Malezije: ona je nar stavila na dno posude za led, a onda prelila čokoladu preko njih. Stavlja se u frižider.

    Kad sam to čula, to je zvučalo kao zadatak i plan. I odmah sam to ispunila. Da, sjajno izgledaju, jedino što ti je onda porcija malo veća, ali, izeš ga, ubrzava metabolizam, ko smo mi da se protiv toga bunimo ;-))

    (kao što ti rekoh, Maja, sve moje što ti napraviš izgleda tako da sam ponosna na sebe :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobra je ideja za posudice za led, pomenuh je u postpuku. Sada nisam ali ću idući put probati :)

      Delete
    2. To je zato što znam recept, pa sam više gledala fotke, a manje tekst :)

      Delete
    3. mozda je zbog lakseg vadjenja bolje izliti u silikonske modle za praline...

      Delete
  2. Predobro izgleda! Mooshema je isto blog na koji cesto i rado svracam.

    ReplyDelete
  3. Nisam zapazila kod MOO al svejedno ovo mi se baš sviđa i sve ideje da se čoks oplemeni novim idejama. Kombinacija je perfektna ali gde sad naći nar? Da li si ga sad negde kupila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na Kaleniću, u nekoj radnjici, gde ništa ne košta ispod 1000 din za kilogram. Al' tako mu valjda dođe, nije mu vreme, a ja zapela...

      Delete
  4. Rado bih probala ovu čokoladu, djumbir i papar mi u čokoladnoj kombinaciji uvijek odgovaraju, ali nar mi je pravo iznenađenje. Izgleda baš atraktivno !

    ReplyDelete
  5. e, samo 1 hint> ja kad vrshim demoliranje mladog i lepog mi tijela shecherom (uglavnom palachinci / jam'n'chokolada...) - tu i tamo istopim cokoladu u mikrotalasnoj. PAZNJA: provezbati (vreme u odnosu na snagu). -u principu chas posla je stopi. mislim da je manje cimanje nego para i t.d.
    eto sve sam rek'o.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, može. Jedno vreme sam i ja radila tako, topila čokoladu u mikrotalasnoj, a posle se vratila na šerpicu, bez pare, samo stavim na najnižu temperaturu ringle. Inače, mislim da sam u mikrotalasnoj držala 100 g čokolade 4-5 minuta na 180W. Ima među starijim receptima sigurno negde i taj podatak...

      Delete
  6. * shto's tiche cena> ja pre par godina zastadoh jun/jul u luxembourgu - koliko se secham 14ak E behu vishnje :) (mislim, ako im tad vreme nije...-kad je...) :)
    bash sam se bio onako fino zgrozio.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U tom slučaju, nar u maju za 9€/kg je čista ćar :)

      Delete
  7. Nesvakidašnja kombinacija ukusa. Definitivno ću probati :)

    ReplyDelete
  8. Odlicno! Bila sam sumnjicava kako ce da ispadne ta kombinacija ali nije bilo potrebe za sumnjom. Kao i svaki Majin recept, bez sumnje, veoma ukusan! :)

    ReplyDelete
  9. Cak su I bez djumbira I bibera ove cokoladice fantasticne! Hvala na receptu koji vec dugo trazim posle degustacije na jednoj slavi...

    ReplyDelete