Thursday, April 24, 2014

Griz projara sa zeljem


Izvinjavam se svim starim receptima za projare što ću ih napustiti zauvek. Posle pronalaska ove, jednostavno ne mogu više ni jednu drugu projaru da pravim.

Zašto? Jer je mekša i sočnija od svih tih drugih sa kojima se danas rastajem.

Kako? Pa lepo, ne koristi se brašno, nego griz i palenta. Krupnije samlevene žitarice se zapravo polu-peku, polu-kuvaju u tečnosti koja ih okružuje, to je jedan razlog, a drugi mislim da je soda bikarbona. Osnovano sumnjam da soda na neki način pomaže da projara, čak i hladna, ostane meka i ne suši se lako.


Sve je počelo od Sanjinog recepta za projice, koji je majka ovog koji sledi. Današnja verzija je sa zeljem, pošto volim blagu gorčinu koje zelje ima, i uvek se obradujem mramornom izgledu koji se na preseku dobije, a i pošto je Ingrid Perisa, domaćica food blogerske igre ajme, koliko nas je! za temu zadala samoniklo jestivo bilje.

Zelje je, ako niste znali, samoniklo, tj. ne gaji se. Ja nisam znala, do pre neku godinu, kad mi je koleginica koja živi u kući pričala kako joj zelje raste kao korov svuda po dvorištu, i da ne zna šta će sa njim :) Vidi se da sam odrasla u stanu, i da pojma nemam o tim stvarima, za mene zelje "raste" na pijaci, otkud znam da l' je niklo samo ili ga je neko zamolio da to učini :) Šalim se malo, mada samo malo. Osećam nedostatak znanja o biljkama, i ovih dana gledam u plastične čašice iz kojih je počeo da mi niče, pre oko mesec dana posejan, peršun i bosiljak kao u svetsko čudo, i sad tek imam sto pitanja... Ali gnjaviću nekog drugog, Google pre svega.

Vas ću ugnjaviti jedino molbom da probate ovu projaru, i da mi javite kako vam se dopala :)


Griz projara sa zeljem

Sastojci:
2 veće veze zelja, tj. oko 200 g tračica od zelja, bez stabljika
200 g kukuruzne palente
200 g pšeničnog griza
2 ravne kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 čaša jogurta
1 čaša kiselog mleka
1 čaša kisele pavlake (svaka čaša = 180 g)
5 jaja
1 dl ulja
100 g feta sira
1 ravna kašika masti

Postupak:
1. Zelje oprati i odstraniti mu stabljiku. Leve polovine od sedam-osam listova slagati jednu preko druge, isto uraditi i sa desnim polovinama. Svaku gomilicu umotati u rolnu pa je seći na trake širine do 1 cm. Isečke rastresti. Ponoviti sve sa ostalim zeljem.


2. U posudu za mešenje sipati sve suve sastojke - palentu, griz, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa promešati varjačom. Dodati jogurt, kiselo mleko i pavlaku, preporučujem Imlek, i opet promešati. Može i tri čaše kiselog mleka, umesto po čaša od svega.


3. Pet jaja srednje veličine razbiti direktno u tu smesu, promešati. Zatim dodati ulje i izgnječen feta sir i sve sjediniti. Na kraju umešati zelje isečeno na trake, u par navrata, jer ne može odjednom. Ostaviti smesu da odstoji oko pola sata, da se zelje "umiri" i malo slegne.


4. U manju četvrtastu tepsiju (moja je 20x30cm) sipati kašiku masti i razmazati je po dnu i obodu. Uliti testo i peći na 180°C oko 40 minuta. Kad se malo prohladi seći na kocke. Čuvati zaštićeno od vazduha.


Recept za štampu


komentara: 26

  1. Pa ovo bi i gladna usta jela! Predivno, zaista. Projaru volim u svakakvom izdanju.

    ReplyDelete
  2. jaooo,ja obozavam projare, proje, a onu tvoju sa zeljem pravim redovno...moracu i ovo da probam samo jedno pitanjce ,,kukuruzna palenta,,- koja??? da li moze cuveni decak (ona zelena kesa sa slikom decaka) ili je isuvise krupna,pa da uzmem nesto sitnije

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam sad tu koju pominješ, pa da uporedim sa ovim koju sam koristila, a ona jeste malo sitnija, mada verujem da može svaka. Pozdrav!

      Delete
  3. A sto bi moglo da se stavi umjesto zelja u slucaju kad se nema zelja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno može i spanać ili blitva, jedino možda neće moći da se dobije isti izgled na preseku kao sa zeljem, jer spanać ima mali list pa će i trake biti kratke, a blitva ima krući list pa ne znam da l' bi presna mogla ovako da se rola. Ali svakako će biti prošarano na preseku i imaće "ukus na zeleniš".

      Delete
  4. zapravo ja ne znam kako se ta biljka zove u Hrvatskoj , a izgleda da ne zna ni google pa cu probati sa spinatom zbog boje i zbog mekoce.A definitivno je griz broj jedan pa bi moglo i bez zelenog po mom misljenju .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, naravno i bez ičega, a i sa kako-god seckanim zelenišem... Sećam se iz komentara u postu o sarmicama od zelja da u HR ono nije baš zastupljeno.

      Delete
  5. Ja cu ovo sutra isprobati draga Majo. Uvek sam u potrazi za nekom projicom ili projarom nebitan je naziv bitno je samo da sutradan bude mekana I da se nemrvi. Moji klinci obozavaju proju I kada napravim trudim se da bar 2-3 dana imaju za dorucak ali nece ako se mrvi I stegne :( Isprobavam I ovu verziju sa grizom sutra samo cu pola mere I bez zelenisa jer klincu mrze zelenog Shreka ;)
    Malo cu I virnuti u Sanjin recept pa iskombinovati.
    Veliki pozdrav I hvala za receptic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo, dan i po kasnije, moja projara se nije osušila, ne onako "klasično", i ne mrvi se ni malo. Deo sam stavila u frižider, i ta je malo tvrda, ali samo dok se ne podgreje ili ne dobaci sobnu temperaturu. Deo sam držala u kesici za zamrzivač, onako na sobnoj, i ta je divna i ništa joj ne fali.

      Nadam se da će se i vama svideti, i hvala što ćeš probati!
      Pozdrav :)

      Delete
  6. Bardan i hvala za ovaj genijalni recept posto sam i sama ljubitelj zelja. Moje pitanje: jel mora ta kasika masti ili moze i puter/margarin. Ne bih kupovala kg masti kad mi treba samo kasika. A koliko znam niko ne prodaje mast na meru pa da uzmem recimo 100 gr ili tako nesto... :)
    Puno pozdrava

    ReplyDelete
    Replies
    1. Podmaži tepsiju bilo kojom masnoćom, može i papir na dno da se stavi pa izostaviš skroz masnoću za podmazivanje. Ja stavim mast jer je najčešće uvek imam, a nemam ništa protiv nje ☺
      Pozdrav!

      Delete
    2. Da nazolst sam tek posle objave mog pitanja videla za sta sluzi mast. Prvo sam mislila da ide u masu pa rekoh da pitam. Ali prsti su nekad brzi od pameti... :(
      (Nemam ni ja nista protiv cisto da se zna)

      Delete
    3. Ja bih dodala moje iskustvo
      Znam da nije bas najzdravije ali ja volim da pecem u aluminijumskim kalupima. Danas sam polovinu smese za Majinu proju stavila u manji al kalup bez masnoce I super je nista se nelepi.

      Delete
    4. Jelena, nebitno, važno da smo se razumele na kraju :)
      Aleksandra, hvala puno na probi!

      Delete
  7. super izgleda! a meni ovo zelje izgleda kao nešto što se u hrvatskoj zove raštika...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raštika je nešto drugo, i list je dosta krući, ali može i sa njom, iseckanom kako-god...

      Delete
  8. Tvojim receptima bezrezervno vjerujem....Ovo je najbolje nesto sto sam probala na temu"proja". Hvala za savršen recept !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi za brzo probanje i još brže javljanje!

      Delete
  9. Projaru nisam nikad pravila, jer je ovde tesko (barem meni) da nabavim dobro kukuruzno brasno. Kukurizni griz je vec druga prica, pa sigurno probam. Probacu prvo sa divljim spanacem, jer je on najblizi nasem zelju po izgledu i strukturi listova. Stvarno prelep recept, hvala!

    ReplyDelete
  10. Baš sam bio u potrazi za nekim receptom gde bi blitvu ubacio u neku vrstu složenca sa palentom ili eventualno u neku slanu verziju muffina.
    Inače obožavam ove recepte gde možeš na brzaka sve zamešati, izliti i ostaviti da se peče, i mom slučaju idealna varijanta za doručak - kad usput mogu obaviti još neke rutinske jutarnje aktivnosti...
    Obavezno isprobam recept pa se javim, pozz.

    ReplyDelete
  11. Odlična, mada žiim na selu i imam hrpu samoniklog bilja, ne mogu raspoznati zelje, možda ga mi tu ni nemamo, gledam po listovima i vidim da nema ništa slično na livadi

    ReplyDelete
  12. Blizu mene, na jednoj zabačenoj njivi raste puno zelja, ali bojala sam se brati ga tamo jer ima neku ćaknuti deda koji stalno viče, a nisam sigurna da li je njiva njegova. :)
    Ako ti treba pomoć oko biljčica, a misliš da ti ja mogu pomoći, pitaj. Zaboravila sam ti poslati one moje tekstove. šaljem večeras. :)

    ReplyDelete
  13. Majo, baš odlično izgleda ova projara, a mislim da si u pravu za tu mekoću koju daje griz. Baš ću isprobati i tvoj recept (bez zelja, nešto ću već smisliti da zamijenim), a probaću da i u mojoj, onoj skroz običnoj kukuruznoj, zamijenim brašno grizom. Baš me zanima razlika u mekoći, naročito za kasnije dane.
    @Miki, skroz ti je simpa komentar, baš sam se slatko nasmijala! Mene sigurno niko ne bi natjerao da idem da berem to zelje tamo! :D

    ReplyDelete
  14. Isprobala sam! Fenomenalana, bolju projaru nisam jela, dodala sam puno susama i lana i malo duže pekla jer volimo reš. Kao deo keteringa na slikama ne dolazi do izražaja ali se baš jela. Tako ti je kad crknut slikaš :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo mi je drago!
      Nego, koji ketering, gde da vidim slike? =)

      Delete
  15. Predivna projara, napravila i super je ispala! Nesto ne volim da jedem zelje ali u njoj je odlicno! I uopste nije suva, cak i sutradan je socna i mekana! Sve preporuke. Hvala na receptu! :)

    ReplyDelete