Friday, March 21, 2014

Bele mlečne kocke


Proleće nije samo godišnje doba. Ono je nagoveštaj sreće koja će sigurno doći. Lepše je čak i od same sreće dok pospano trlja oči i lagano se budi.

Ubrzo zatim postaje golicljivo i radoznalo poput deteta. Ustaje, oblači roze pantalone i kariranu kabanicu. Razdragano me vuče za rukav, vodi napolje i upire prstom u sve ono što inače ne bih primetila. U baricu u kojoj se ogleda nebo nestvarno svetloplave boje i oblak koji liči na otvoren dlan, u onu devojku na stanici što se rumeno smejulji dok čita SMS, u velikog psa u parku preko puta koji se poput kakvog šteneta igra plastičnom flašicom od kisele vode...

Udahnem duboko i stanem. Osmehnem se. Dan je već dobar. Šta bih uopšte danas mogla da poželim više?

Mmmm, možda nešto slatko! Nešto paperjasto i lagano. Sita sam teških kolača. Želim nešto sa nula čokolade i bez ijednog oraha. Nešto meko, belo i mlečno. Nešto... Da se poput postelje prostre pod višnjama, crvenim kraljicama.

Nema veze što do novih višanja ima još dosta, imam u frizu paketić zamrznutih. Izvadiću ih da se otope. Da i njima javim da nam stiže proleće. Taman ću dotle smisliti recept. Zapravo, doradiću jedan stari...


Bele mlečne kocke

Sastojci:
za podlogu
300 ml mleka
50 g šećera
30 g griza

za fil
500 ml Imlek slatke pavlake (sve ostalo nije slatka pavlaka)
50 g šećera
2 kesice vanilin šećera
1 kesica želatina (10 g)

za preliv
malo džema ili slatkog od višanja, koji u nedostatku možete brzo napraviti od:
150 g višanja (može zamrznutih, pola Frikom kutije)
75 g šećera

Postupak:
1. Slatku pavlaku izvaditi iz frižidera i ostaviti neko vreme na sobnoj temperaturi pre mućenja. Treba nam hladna ali ne jako hladna.
2. Manji četvrtasti pleh podmazati uljem.
3. Skuvati mleko sa šećerom. Kad počne da vri polako sipati griz i kuvati na tišoj vatri nekoliko minuta. Vreo griz rasporediti ravnomerno po plehu i ostaviti sa strane.
4. U sasvim malom lončetu želatin preliti sa 3-4 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri, pa ugrejati na najtišoj vatri da se sve otopi.
5. Mikserom mutiti slatku pavlaku sa šećerom, pa kad je meko umućena, u tankom mlazu uliti rastopljeni želatin nastavljajući mućenje još malo. Izliti fil preko podloge od griza, poravnati ga, pa viljuškom napraviti šare.
6. Pleh pokriti plastičnom folijom da se po površini kolača ne bi stvorila korica i ostaviti nekoliko sati u frižideru. Seći na manje kocke, služiti rashlađeno, uz preliv od višanja.
7. Za preliv od višanja - 150 g višanja i 75 g šećera kuvati na tišoj vatri, otprilike dok tečnost ne uvri na trećinu. Ohladiti.

Recept za štampu

Isprobale Branka, Mignonne, Sanja, Petra, Pomoravka...

Update jan/2015: Recept šaljem Emini, domaćici igre ajme, koliko nas je!, koja je za temu zadala slatku pavlaku.

komentara: 40

  1. Aaaa... Ovo je TAKO dobro!! Pogotovo mi deluje dobro sad, u sred posta :) Jedva čekam da isprobam, zapravo je kao neki sladoled, je l' da? Divno izgleda.














    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije baš kao sladoled, sladoled je "konkretniji", ovo je nekako penasto, želatinom učvršćen (pravi) šlag. Ali je baš fino, meni bar, naročito sa ovim višnjicama...

      Delete
  2. Jednostavan kolačić a baš lep!

    ReplyDelete
  3. Ovo nema šanse da nije dobro! :)) Definitivno ću probati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi ako probaš!

      p.s.
      Pazi samo kad ulivaš želatin da onaj šlag nije jako hladan, da se želatin u dodoru sa njim ne bi momentalno stegao i pretvorio u grudvice. Inače priprema ne mož' biti prostija :)

      Delete
  4. Kada sam videla recept u 24kitchen casopisu prvo sto sam pomislila wow kakve fotografije, toliko si dobro ukopila sve da sam ostala potpuno odusevljena, dostojno jednog profeisonalca :).

    Moze samo malo pojasnjenje za nas pocetnike :) u vezi slatke pavlaka, na sta si mislila kad kazes da sve ostale nisu prave. Znam da ima megle i ona neka roze ali nikad mi nije bilo jasno koju da odaberem, prosto ne znam u cemu je fora :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. I Megle i ta roze (Halta, valjda) i manje više sve koje viđaš po radnjama su biljne pavlake. Kad se tako kaže "biljna pavlaka", to ne zvuči kao nešto loše, a strašno je loše. Kao i margarin. Ja ne znam da na našem tržištu postoji druga mlečna pavlaka osim Imlekove, zato uvek nju i preporučujem.

      p.s.
      Planiram da napišem jedan post samo o slakoj pavlaci, upravo za početnike :)

      Delete
  5. Replies
    1. Majo, dosta sam tvojih recepata isprobala i svima sam odusevljena. Pocev od najobicnijih palacinki, kolaca sa visnjama, princes krofnica, tulumbi, i da ne nabrajam, bilo ih je dosta. Verujem u tvoje mere sastojaka i uvek ih se slepo pridrzavam, ne zato sto sam kuvar pocetnik, vec zato sto imam poverenje u tebe. Juce sam probala ove bele kocke, ali sam izgleda nesto pogresila. Pavlaka mi nije bila ni nalik ovoj tvojoj i bilo je bas, bas malo kolicinski, a razlila sam u mali cetvrtasti, tako da sam improvizovala nesto sa dodavanjem slaga sa ukusom pavlake preko i rendanjem cokolade da dobije na visini :-) Htedoh samo da pitam, sta sam uradila s pavlakom, kako da znam kad je gotova i da prekinem mucenje? Pravila bih ga opet, mojima se dopao i ovaj pokusaj, ali bih da mi sada bude kao ovaj sa slike ;-)

      Delete
    2. Može biti da je sve ok, nego si stekla utisak da su kocke velike i visoke. Nisu. One su sasvim male, evo vidi u odnosu na višnje, dve višnje, širina kocke. To jest, kockice :) Mislim da nisu bile veće od 3x3 cm, a to im je i visina bila. Pleh je bio mala djuvečara, cca 20x30 cm.

      Što se tiče onoga kad treba prekinuti sa mućenjem pavlake:

      - Ako misliš da je trebalo da dobiješ više (zapreminski) šlaga od 500 ml pavlake - ne znam. Uskoro spremam jedan post o slatkoj pavlaci, pa ću izmeriti i koliko se zapreminski dobije umućenog šlaga od koje količine neumućenog. Ali kažeš, nisi početnik, mutila si nekad pavlaku, znaš otprilike kad je "porasla" dovoljno.

      - Ako misliš na to što sam rekla da se prekine kad je pavlaka "meko umućena", to je ono stanje kad nije još skroz čvrsta, a jeste već dosta penasta. To sam naglasila samo iz razloga što treba sipati želatin, i onda još malo promutiti, pa ako bi želatin sipali u već dobro umućenu slatku pavlaku, dodatno mućenje bi moglo da odvede u ono grudvasto stanje kome je (mlečna) slatka pavlaka sklona.

      Pozdrav i hvala ti puno na lepim rečima, velika su mi podrška :)

      Delete
  6. Slatka pavlaka je ponekad nemoguća misija za nabaviti, barem kod nas sa druge strane Drine. Često koristim onu lažnu za ukrašavanje torti jer je uglavnom ne jedemo, samo je diskretno sklonemo sa strane. Zanimljivo je koliko ljudi ne voli pravu pavlaku, kao nije im ukusna. Za pravljenje sladoleda kupujem pavlaku za kuvanje, naravno pravu, malo mi je povoljnija a ima ona manje masna.
    A kockice su tako zavodljivo bijele, da bih sama mogla pojesti pola tepsijice, onako u cugu.
    Prije čitanja recepta, kad sam ih vidjela, pomislila sam da ima u njima i bijele čokolade,

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ovde ume da bude problem, ako nema Imlekove slatke pavlake u datom trenutku, što mi se više puta dešavalo. Onda, šta ću, uzmem i ja biljnu, jer mi treba da dovršim tortu, dok istovremeno mrzim sebe što to radim : /

      Delete
  7. Izgledaju baš lagane i fine onako kako si i sama napisala u postu proljetne ali sviđa mi se i podloga od griza, znam da je podloga gdje ima griza em jako fina a i jako lijepo upija višak tekućine u sebe a ne mrvi se.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam utisak da ova kora može nešto da upije. Ovde doduše nema ni šta da upija, pa možda i grešim :)

      Delete
  8. Mene je, čak i više od ovog fenomenalnog kolača, oduševila tvoja poetska strana! Pa gde si ti bila celog mog života, kada sam se ovako drvenasto prizemna i realna, morala mučiti oko raspevanih tema na pismenim zadacima - Proleće u mom gradu i druge meni nesvojstvene teme? :-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne želiš da sam ti bila pri ruci u tom dobu. Jeste da sam na pismenim zadacima uvek dobijala petice (hvala genetici), čime sam neutralisala uvek prisutne jedinice iz lektire (sramota, ali tako je), ali ukupno uzevši, bila sam prilično neuzoran đak : /

      Delete
  9. Tako nežno i pahuljasto izgledaju, a ova višnjica je vrh! Verujem da su jako ukusne!

    ReplyDelete
  10. Prva fotka me potpuno oborila... Zaista si jedna, jedina, tako jedinstvena i posebna... Volim tvoje fotke a još više te tako lepe i "životne" uvode u recept...

    ReplyDelete
  11. Nisam nikad ništa slično radila, fotke su predivne, kao i kolač!

    ReplyDelete
  12. Prvo me je privukao naziv recepta, zatim fotografija u kompletu sa dekoracijom, svaka čast, ovo je nešto što vrijedi probati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma, griz sa šlagom i malo višanja. Skroz obično, a opet u formi kolača bude nekako neobičnije :)

      Delete
  13. Pravila sam jednom sličan kolač, ali čini mi se da se neko voće dodavalu u samu masu. Pa kad se seče, baš lepo izgleda. Divno i vazdušasto! :)

    ReplyDelete
  14. Joj bre Majo kakve su divne! Sto spomenu neko na vrhu, tvoj blog je prvi koji sam pocela da citam. I uvek mu se vracam posle svih ovih godina, jednostavno-najtacniji mi je. Volim tvoj pristup, onako je bas zdravo-razumski :) Bilo je na nasem meniju svih ovih godina i princes krofni i pogaca i raznih stvari. Vec par godina merkam da napravim onu pitu sa kajsijama, ali nikako. Nadam se da cu ove godine ugrabiti kajsije bas za tu pitu. Raspisah se ja nasiroko, ali pretpostavljam da znas na sta mislim. Pozdrav :)

    ReplyDelete
  15. Nemam reči!! A što se tiče slatke pavlake, potpuno si u pravu! E zato Grci imaju naziv za nju "krema galaktos" gala je mleko, i nema zabune.

    ReplyDelete
  16. Slatku pavlaku kupujem iskljucivo na litar na Bajlonijevoj pijaci. Em je mnogo jeftinija 270 din/ litar em se super umuti. Za ganas fil moze da se zamrzne, pa kad mi zatreba ja je otopim i skuvam sa cokoladom. Za slag je najbolje kad je sveza. Ne moze se porediti sa Imlekovom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pre podosta godina i ja sam povremeno kupovala slatku pavlaku na meru, u jednoj maloj mlečnoj radnji na Kaleniću. Povremeno, jer je nisu uvek imali. A onda su prestali da je nabavljaju. Verovatno se "dobro" prodavala. Koliko se sećam, bila je odlična, ali ni Imlekovoj ne fali ništa, naprotiv!

      Delete
  17. Meni se desavalo da Imlekova ima neke guste grumuljice i da nece lepo da se umuti. Ovu mlecnu radnju na Bajloniju drzi jedna Kaca od kad znam za sebe i kod nje je veciti red, iako pored ima milion mlecnih radnji. Kod nje je uvek sve sveze i svi kupuju samo kod nje. Zena je institucija na Bajloniju. Pavlake ima stalno, jedino kad su veliki praznici i slave treba poraniti jer se brzo proda. Nije mi se desilo da je nekad omanula u mucenju. A super mi je i to sto mogu da je zamrznem za ganas fil, jer nisam uvek u prilici da idem na pijacu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepo je to, kad imaš takav izvor u blizini. Svi koji nisu u okolini Bajlonija, ubrajam i sebe tu, na raspolaganju imaju ili Imlek ili biljne. Izbor je, u tom slučaju lak, jer ga zapravo i nema :)

      Dosta sam se igrala sa Imlekovom slatkom pavlakom, i može da se desi da neće da se umuti jer je prestarila (što je različito od pokvarila). Kad je sasvim sveža, onda je ona masnoća koja se izdvaja i gomila u ćoškovima meka i divno se umuti. Kako stari, tako ona masnoća po ćoškovima očvršnjava, i u nekom trenutku (što može biti i pre deklarisanog isteka roka) može biti u stanju takvom da se jednostavno ne da umutiti glatko, a to iskusna ruka može prepoznati još u radnji, na blagi stisak gornjih ćoškova, procenom čvrstine masnoće u njima. Ako se ne prepozna tada, bez greške će se prepoznati po istiskivanju pavlake iz tetrapaka - masnoća izgleda nekako zrnasto, i to je ćao. Može da ide u neki sos i sl, ali od šlaga nema ništa.

      Rok trajanja Imlek slatke pavlake je dva meseca od datuma proizvodnje, ali na tetrapaku ne piše datum proizvodnje nego datum isteka. Tako da, pri kupovini uvek bacim pogled na datum, pa mogu da izračunam datum proizvodnje i zajedno sa proverom mekoće ćoškova odredim svežinu. Mada, nije pravilo da će se loše umutiti ako je blizu isteka, dešavalo mi se i da mi se zaturi pavlaka u frižideru, i mutim je par dana posle isteka roka, i bude super. Ali definitivno je da ako kupim onu što je stara mesec dana ili manje, da se uvek umuti savršeno.

      Nisam je nikad zamrzavala, probaću. Očekujem da je za sve namene osim za mućenje jednako upotrebljiva kao sveža.

      Pozdrav!

      Delete
  18. Već nekoliko puta se vraćam na ove kockice, baš su posebne, nježne, mekane, ova bjelina mi se tako sviđa, način pripreme drugačiji nego kod svih kolača koje sam do sada pravila, a fini okus mi se ovdje podrazumjeva ! Višnje su im savršen dodatak, kako inače tako i posebno za mene ljubitelja višanja. Isprobati ću ih sigurno i vjerujem da ću umjesto ovog preljeva staviti domaći liker od višanja, mislim da bi dobro išao, a kockice će biti za nas odrasle :)

    ReplyDelete
  19. Sve pohvale za blog! Uzivam u nacinu pisanja, detaljnim objasnjenjima i fenomenalnim fotkama. Redom isprobavam recepte i uzivam, sada su ove kocke na redu, pa me zanima koji zelatin koristis, nisam bas vesta sa zelatinom? Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilo koji u kesici od 10 g koji nađem u prodavnici (svinjski ili goveđi). Ranije sam uzimala samo Dr Oetker, ali to je bilo u vreme kad baš i nije bilo drugih u ponudi.
      Pozdrav, i hvala ti na podršci! :)

      Delete
  20. Ovo mora biti fino, izgleda baš lagano, pjenasto, onako kako volim. Fotke su divne i cijela prijava za Ajme je krasna :)

    ReplyDelete
  21. Mislim da i na Djeram pijaci postoji kiosk, do tezgi, u kojem se prodaje puter, pavlaka i slatka pavlaka na meru...Uvek je red, ogroman. No ne mogu da tvrdim da ima i slatke 100%. Provericu.. Sto se pavlake tice, nazalost, nema prave sem Imlekove, a kada kazem prave, mislim cisto mlecne, sto je sokantno. Ali za kuvanje ih ima milion, biljnih za slag 4 cini mi se... cudo jedno..pored tolikih mlekara. Pohvala autorki za blog :D

    ReplyDelete