Saturday, December 21, 2013

Koko-čoko štanglice


Neobično običan kolačić. Po tipu bih ga najradije svrstala u one sitne, slavske, nepečene, ali ne mogu, pošto se ipak peče. Svrha pečenja je sjedinjavanje sastojaka, pošto se isti samo sipaju u pleh, u slojevima. Dakle, priprema je ekstremno jednostavna, a rezultat odličan!

Inspiracija je stigla iz knjige The Chocolate and Coffee Bible. Reecpt sam malo korigovala, tj. prilagodila našem podneblju. Zaslađeno kondeznovano mleko zamenila sam zaslađenom slatkom pavlakom, neke mere sam mrvicu promenila, recimo stavila sam 125 g putera umesto 115 g i slično. Orahe sam zamenila lešnicima, a mislm da je u tom slučaju najbolje koristiti mlečnu čokoladu, a ne crnu, kao što sam ja ovaj put. Mlečna čokolada i lešnici - uhhhhh....


Koko-čoko štanglice 

Sastojci:
150 g mlevenog Plazma keksa
125 g otopljenog putera
50+100 g šećera
75 g kokosovog brašna
250 g (mlečne) čokolade
250 ml slatke pavlake (Imlek "kravica", sve ostalo NIJE slatka pavlaka)
100 g gurbo usitnjenih lešnika

Postupak:
1. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Čokoladu iseckati na sitne komadiće. Ko ima chocolate chips, blago njemu.
2. Pomešati mlevenu Plazmu, otopljeni puter i 50 g šećera. Rasporediti po dnu manjeg četvrtastog pleha (30x20 cm) čije je dno postavljeno papirom za pečenje. Ovu keks smesu ne treba jako utapkati, kao što bismo radili kad nam treba keks podloga za, recimo, cheesecake ili Plazma tortu, već ostaviti pomalo rastresitom.
3. Preko keks podloge prosuti kokosovo brašno, a preko njega iseckanu čokoladu.
4. Slatku pavlaku i 100 g šećera ugrejati, mešajući da se šećer otopi. Ravnomerno preliti preko ostalih sastojaka u plehu, pa sve posuti grubo usitnjenim lešnicima.
5. Peći oko 20 minuta na 180°C. Kad se ohladi na sobnu temperaturu, kolač prebaciti u frižider, jer tek dobro ohlađen dobija čvrstinu potrebnu da bi mogao lepo da se iseče. Seći na štanglice, po mogućstvu tankim i oštrim nožem. Čuvati u frižideru.

Recept za štampu

Coco-Choco bars

Ingredients:
150 g ground biscuits
125 g melted butter
50+100 g sugar
75 g desiccated  (dry unsweetened shredded) coconut
250 g milk chocolate chips
250 ml heavy cream
100 g coarsely chopped hazelnuts

Directions:
1. Preheat the oven to 180°C.
2. Combine the ground biscuits with melted butter and 50 g of sugar. Gently press the mixture over the paper lined 30x20 cm baking dish.
3. Sprinkle the coconut over the biscuit base, then scatter over the chocolate chips.
4. Heat the heavy cream with 100 g sugar, stirring to let sugar dissolve. Pour it over the chocolate, then sprinkle evenly with chopped hazelnuts.
5. Bake for 20 minutes. Set aside to let cool to room temperature, then transfer to the fridge to thicken completely. When cold, cut into slices.

28 comments:

  1. baš je fora! i način pripreme i kolač sam po sebi....jako mi se sviđa

    ReplyDelete
  2. Rado bih ovo probala za slavu, da li se moze odrzati na sobnoj temperaturi? Super su mi vasi postovi, sve je detaljno objasnjeno. I nema onoga "sve sto ja napravim je divno i krasno" :) Alex

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idem da izvadim nekoliko štanglica i ostavim napolju, pa javljam kroz par sati :)

      Delete
    2. Što se tiče održivosti, u smislu da li će se pokvariti ako stoje napolju - neće, tj. sigurno neće za tih par sati koliko budu na stolu. Ja nisam bila sigurna kakve će biti čvrstine na sobnoj, pošto sam pre hlađenja u frižideru probala da secnem malo, i dosta se mrvilo, nije bilo kompaktno. Tek posle frižidera postaju kompaktni, a dalje kad isečene štanglice stoje na sobnoj, one samo malo omekšaju, čak su za jelo i prijatnije tako, ali ne raspadaju se.
      Pozdrav!

      Delete
    3. Hvala puno! Probacu za slavu (9. januar). Da malo odstupim od klasike :)

      Delete
  3. Izgledaju savršeno, a po sastojcima vidim i da imaju savršen okus. Bilježim!

    ReplyDelete
  4. "Ko ima chocolate chips - blago njemu" :-)))) Jutros u kolima razmišljam o tome. Mnogo ti je dobar ovaj kolač i u pravi čas za sve one kojima su potrebni slavski kolači, nešto drugačiji.

    ReplyDelete
  5. Chocolate chips ima Adore, krupni, sitni ali im cena nije sitna:-)
    Lep kolačić, neobičan i verujem ukusan!

    ReplyDelete
  6. Pozdrav Majo!
    Mnogo mi se ovo svidelo i pravila bih za Novu godinu. Imam pitanjce, mozda ce se nekome uciniti bez veze, ali meni bi dosta znacilo: vuce mi se neka konzerva kondenzovanog mleka pa mislim da je upotrebim, da li u kolicini slatke pavlake koju si navela? Veliki pozdrav i sve najlepse u Novoj Godini ti zelim. Snezana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snežana, po receptu iz knjige Chocolate and Coffee Bible je i išlo kondenzovano mleko, i to 250 ml, tako da mislim da nećeš pogrešiti.

      Sve najbolje i tebi u novoj godini :)

      Delete
  7. Neobicno fini, svidjaju mi se vec na prvi pogled... ruka mi vec sama posla ka monitoru da dohvati jedan kolacic.:)))

    ReplyDelete
  8. Napravila sam ih i zaista su sjajni! Jedva sam uspela moje ukućane da držim podalje od istih, makar do sutra. Nek' dočekaju Božić;)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala što si se javila :)
      Srećan Božić!

      Delete
  9. Da i meni se desavalo da se zapitam zasto kod nas nema chocolate chips-a :)
    Sve nekako mora da stigne na kraju kod nas, a zasto ne znam. Ista je fama bila oko Oreo keksa, ni za lek ga nije bilo, a vidim ga pre neki dan u Merkatoru, smeska mi se sa police :)
    Divan kolacic Majo, bas nekako po mom ukusu. Mogla bih da ga pravim za ove praznike, bas da probam, pa javljam utiske.
    Hvala na neiscrpnoj inspiraciji, nama pocetnicima u "blogovanju".
    Veliki pozdrav :)

    ReplyDelete
  10. Napravila, ovim mojim kokosoljupcima se bas svidja. Vidjecemo sta ce reci gosti :) Nije ga problem isjeci, a super se drzi na sobnoj temperaturi. A napravi se dok kazes keks. Posebno kad nekom drugom uvalis sjeckanje :) Hvala za recept. Alex

    ReplyDelete
  11. I ja sam napravila! Baš je jednostavno. Sa Milkom od 250g. Imala sam utisak dok se peklo da je vodjikavo i pitala sam se sta cu ako ne bude uspelo. Planirala sam da napravim bombice. Nije bilo potrebe jer su stanglice sjajne. Uvršteno u repertoar sitnih kolača za razne potrebe.
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super :)
      I ja ću drugi put sa mlečnom čokoladom!

      Delete
  12. Pravila! Bez kokosa jer ne volim kokos, mnogo nam se dopada, sutra čekamo goste da ga probaju ;) Hvala na još jednom receptu.

    ReplyDelete
  13. Jaooo, šta nam radiš he, he :) Moj muž ne prestaje pričati o ovim štanglicama, morat ću ih napraviti, meni se isto čini jako fino :)
    Lijep pozdrav !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pored svih divnih slatkiša koje praviš, ovo ćeš da smućkaš usput, i to levom rukom :)
      Pozdrav!

      Delete
  14. Majo,ako koristim kondenzovano mleko da li je potrebno dodati ovih 100g secera,pretpostavljam da nije,al' bolje da pitam...i koliko kondenzovanog mleka stavim,isto 250ml? Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako je kondenzovano mleko već zaslađeno, onda ne treba dodatni šećer. Da, da, 250 ml kond. mleka, tako je i pisalo u knjizi, u originalnom receptu.

      Pozdrav! :)

      Delete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com