Wednesday, June 26, 2013

U špajzu knjiškog moljca,
drugi dan


Nije previše neobično što u špajzu knjiškog moljca, a po zadatku FBI rukavica, nisam mogla provesti samo jedan dan. Jer je pun odličnih recepata. Jer taj špajz nije neki ćoravi sobičak već ima dva prozora. Jedan gleda na Vojvodinu, drugi na Dalmaciju.

Čula sam neki dan na vestima da je počelo leto. I verujem da jeste. Retko kad lažu u vestima. Samo je ovih dana jesen slučajno pogrešila adresu i pojavila se predamnom, pa mi nije teško palo da u jednom takvom danu na sto iznesem nešto jaču hranu.



Testo po receptu za pekarske kifle, a forma pužića/ružica. Vrh-vrh-vrhunsko testo! Moram drugi put baš kifle da napravim, i dokažem sebi da je ipak moguće. Pošto sam ja do sada prilično bila zagovornik teorije da to u kućnim uslovima nije moguće. Dobiti onu mekoću i onu tanušnu koricu koju imaju pekarske kifle.



Flamanski gulaš. Sa crnim pivom. Reči nemam kako je ovo dobro bilo!

Savet - birajte ribić kao meso za gulaš! Potpuno je nebitno to što ribić ima i onih belih delova koji odvajaju mišiće. Zapravo nije nebitno nego je vrlo bitno i poželjno, to će se raskuvati i nećete ni osetiti, sem kao nešto lepljivo i sočno i predivno ukusno, a ribić je sam po sebi veoma mekano meso...


Dezert. Kad sam pošla da pravim crumble od jabuka, imala sam neka očekivanja.
- Testo plus jabuke, to mora da je dobro! Klasično, da, ali dobro.

Volim kad omanem u očekivanjima, ali u kontra smeru. Ovo je bolje od svake testo+jabuka kombinacije koju sam mogla da zamislim. Nisam do sada pravila crumble-ove, i iskreno sam impresionirana dovitljivom jednostavnošću ovog dezerta. Fil ide dole a testo gore. Tako da fil ostaje sočan, nema sirotan ni priliku da proba da se isuši, a korica krcka, stvarno krcka, jer je na vrhu, jer nije zarobljena između tepsije i fila, gde joj preti omekšavanje od kondenzacije i vlage iz fila. Dobro, ima i do vrste testa i količine masnoće u prhkom testu, ne kažem, ali ovo je prevazišlo bar trostruko moja, inače pozitivna, očekivanja. Ćale i keva su mi bili u poseti kad sam ovo spremala, i ćale, koji je ozbiljan slatkaroš i neko ko je u principu dosta auto-orijentisan i ne deli komplimente reda radi, je ovaj dezert počastio serijom superlativa.



Ništa masnije i ništa slasnije nisam ispekla u zadnje vreme. Da ne bude zabune, ova lepinja sa kajmakom nema nikakve veze sa užičkom komplet lepinjom. Ovo je pogača, lepinja sa "glazurom" od kajmaka i jaja. Nikad nisam pekla kajmak i jaja, ta smesa se steže drugačije nego mešavina sira i jaja, pritom pušta masnoću koja se sliva niz testo i pod testo, i taj donji sloj lepinje postaje hrskav na sličan način kao što se uhrskavi dno kiflice sa sirom, pečeno u prisustvu margarina razbacanim preko i između kiflica.

Ajde leto. Dođi leto. Lepo te molim, dođi, i ostani. Inače ću opet morati da pravim sve ove krkanluke, a već jedva zakopčavam dugme na farmerkama...

komentara: 9

  1. A ja k'o s Marsa da sam pala, samo dođem, izbalavim na ove slike, ispinujem sve odreda, i odem da jedem sve odreda. :S

    ReplyDelete
  2. E nahvali ga uh a ja se spremam na dijetu jer ja moje farmerke vise ne mogu da zakopcam a spremamo se na plazu za vikend i kad obucem kupaci ima slom zivaca da dobijem :-). Ja sam se spremala da ucestvujem u igrici ali kao i prosla proletjela mi je nekako i nista nisam uspjela da napravim. Sto se tice ribica i ja ga mnogo koristim i to za gulase a i corbice sa mesom u kojima meso sjeckam na kockice tu je uvijek najbolji. Moj tata svaki put kad proba gulas kod mene pita od kog je mesa jer je majka uvijek pravila od buta i to je nesto totalno drugacije i suvlje a ribic bude nekako fino ljepljivo mekan. Pored ovoga mnogo koristim i telecu krmenadlu ali za snicle tj kupim je onako u komadu, kosti skinem i onda meso izrezem na snicle za pohovanje a kosti idu u supu. To su najmekse snicle koje mozes dobiti jer u mesu od krmenadle nema zilica.

    ReplyDelete
  3. Sto se mene tice, ova jesen moze ostati sto duze. :) Onih +35 mi nikako ne odgovara...
    Majo, svaka cast! Bas, ali bas si se potrudila! :)

    ReplyDelete
  4. Baš-baš lepo i slasno sve izgleda :)

    ReplyDelete
  5. Majo, imam jedno pitanje u vezi flamanskog gulaša. Jesi spremala baš po receptu Knjiškog moljca ili si menjala nešto, jer mi po fotografijama izgleda skroz drugačije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjala sam vrstu mesa (ribić umesto buta), i nisam stavljala one kriške hleba odozgo. I pravila sam od duple mere. To je to, koliko se sećam.
      Pogledaj i recept kod Snježe, tamo je isto dosta sočan gulaš, vidi se na slikama, jedino ima i kriške hleba odozgo. Ja sam taj hleb svesno izostavila, da mi ne popije čorbicu :)

      Pozdrav!

      Delete
  6. Hvala :-) Uzela sam i ja ribić, po tvojoj preporuci, to sam videla, nego me interesovalo da li si još nešto menjala, jer i moji ukućani vole kad ima malo više čorbice.

    ReplyDelete