Sunday, May 12, 2013

Pašteta od celera


Ako još uvek imate jaja od Uskrsa, ova pašteta može sniziti njihov broj, i ujedno povisiti broj mazalica za hleb na tekućem frižiderskom doručak-večera repertoaru.

Počelo je tako što sam otvorila Veliki narodni kuvar sa jednim razlogom, i kako to uvek biva kad listam ovu knjižurdu, završila sam na sasvim drugom mestu. Pošla sam da vidim neko testo, a sklopila kuvar na receptu za paštetu od celera (izdanje 1967, strana 87).

Napravim ja to po receptu. Ta ukusna stvar koju sam dobila mogla bi se podvesti pod neki fini pire, a pašteta je, po mom mišljenju, nešto drugo. Sledećeg dana nije mi đavo dao mira. Vodeći se prethodnim iskustvom, napravilh namaz broj dva, koji je sada već ličio na paštetu.

Dragi se baš iskreno obradovao kad je čuo da pravim paštetu. Pa odmah zatim i razočarao kad je shvatio da se rečenica ne završava tamo gde se njemu sviđa, i da reč pašteta može da označava i nešto drugo osim paštete od pileće džigerice. U vreme večere izvadio je sebi kajmak da maže na tost. Na moju molbu, a on vam je jedna jako ljubazna persona, probao je i paštetu. Usledila je transformacija od nepoverenja ispisanog položajem obrva i veličinom testnog zalogaja, preko iščuđavajuće zadovoljnog dugouzlaznog "mmmMMMMM", do pakovanja kajmaka nazad u frižider :)

Ma, mislim, nije ovo nikakva pašteta-revolucija, ali jeste jedan prijatan i osvežavajući namaz. Mislim da sirov, rendan luk osigurava tu notu svežine, celer je više nego aromatičan sam po sebi, puter daje potrebnu pašteta-teksturu, a jabuka tek blagu, pitomu slast... Prijatno!


Pašteta od celera
recept za štampu

Sastojci:
1 veći koren celera, oko 300 g, tj. 200 g očišćenog
1/4 manje slatke jabuke, oko 30 g
125 g putera
1/2 kašičice soli
2 žumanca od kuvanih jaja
pola male glavice crnog luka, oko 30 g
na vrh noža bibera

Postupak:
1. Celer očistiti i odmeriti 200 g. Iseći na kocke. Jabuku takođe. U manjoj šerpi ili tiganju sa poklopcem istopiti puter i dinstati celer i jabuku uz dodatak pola kašičice soli, na najtišoj vatri, potpuno poklopljeno, dok celer skroz ne omekša. Ostaviti da se prohladi.
2. Dodati 2 izmrvljena žumanca od tvrdo kuvanih jaja, crni luk izrendan "na sitno rende", na vrh noža bibera i sve ispasirati štapnim mikserom u nekoj prikladnoj, uzanoj posudi. Probati, dodati malo soli i bibera ako treba. Prebaciti u činijicu, poklopiti i ostaviti u frižideru da se stegne. Po želji ukrasiti sitno seckanim mladim crnim lukom (bledozeleni deo).

komentara: 16

  1. nedavno sam pravila nešto slično, ovo je fantastično. lajk, lajk, lajk :))

    ReplyDelete
  2. Sastojci na prvi pogled ništa naroćito ali mislim da je ovo vrlo slasno i ukusno. Imaću ovaj recept na umu još kako.

    ReplyDelete
  3. Pravila sam nešto slično ali i ovo mi zvuči super, fotka draga prelepa!

    ReplyDelete
  4. Predobro izgleda i zvuči, svakako sebi bilježim recept, prilike za isprobati neće nedostajati.

    ReplyDelete
  5. Jako zanimljivo izgleda. A ako je tvom suprugu bilo fino biti će i meni jer sam apsolutno tip kao i on, pašteta je pašteta od pileće jetrice.

    ReplyDelete
  6. Gledala sam dosta tih recepata za paštete od celera i svi mi se jako sviđaju. Definitivno ću raditi, odlično izgleda, a i dobro dođe alternativna opcija tradicionalnoj pašteti :)

    ReplyDelete
  7. Tvoju paštetu od pileće džigerice pravio sam dva puta u zadnjih 15 dana, i ove nedelje sam mislio da je napravim po istom receptu ali sa telećom džigericom... Ali evo novog recepta, celer inače često koristim pa će biti isprobano.

    ReplyDelete
  8. E, evo recepta za mene , moju dusu i nepca :) ! Koliko veceras na repertoaru .

    ReplyDelete
  9. Prijalo bi mi! Divno izgleda, a sastojci su odlicni! Pozzz

    ReplyDelete
  10. Stvarno se taj celer može iskoristiti na bezbroj načina a čini se da je tako zapostavljen

    ReplyDelete
  11. Imam pitanje vezano za rendanje crnog luka. Ja sam rendala luk na najsitnije na dasci za secenje. I onda se izdvojila voda od luka i onaj cvrsti deo. Pretpostavljam da ubacujem i tu vodu od luka koja se izdvojila i cvrsti deo? Hvala :)
    P.S. Pa kad nemas sliku, nama kojima treba sve da se crta, moramo da pitamo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro pretpostavljaš :)

      Ja sam luk rendisala u vanglici gde su došli i ostali sastojci, pa sam sigurno i tu vodicu pokupila. A verujem da se ništa ne bi promenilo i da nisam, nije ta vodica neka velika količina koja bi značajno uticala na gustinu ili ukus paštete.

      I hvala što čitaš pažljivo, i što pitaš ako je nejasno.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Sa zakasnjenjem, hvala puno na brzom odgovoru! :)

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete