Wednesday, April 24, 2013

Projara svaštara


Kad god u frižideru nečega ostane vrlo malo, to više niko ne jede. Načet, a nepopijen jogurt najčešće čeka da se pokvari. Sir koga ima manje od kriške, da provrišti. Kajmak koji ne zaprema više od kašike, da se buđne. Bareno povrće sa dna šerpe, da se otkotrlja u kantu. Struk mladog luka, da svene uprkos mladosti.

U tim situacijama nastaju takozvana reciklaž jela, i ovo je jedno od njih. Otud i ime - projara svaštara. Sve navedeno u prvom pasusu iskombinovala sam sa tri vrste brašna, par jaja, nešto ulja i malo kulena spašenog od napada da se celo pakovanje satre na suvo u roku od 47 sekundi.

Verovatno nikad više neću imati baš identičnu postavku restlova, ali zapisujem recept jer je projara bila stvano odlična. Možda se nekom zalomi slično stanje u frižideru, ili posluži kao ideja za nešto treće. Recept šaljem Tanji, domaćici igre ajme, koliko nas je! za april, koja nam je za temu igre zadala leblebije.

Sastojci:
šoljica korišćena u receptu zaprema 100 ml

2 šoljice kukuruznog brašna (130 g)
1 šoljica pšeničnog brašna (80 g)
1 šoljica brašna od leblebija (70 g)
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice soli
100 g mlađeg sira
50 g kajmaka
150 ml jogurta
150 ml ulja
4 jaja
oko 50 g kuvanih zrna kukuruza
2 struka mladog luka
30 g kulena, preporučujem kulen Kosmajske delikatesne radionice

Postupak:
1. Pomešati suve sastojke - sve tri vrste brašna, prašak za pecivo i so.
2. Sir i kajmak izgnječiti, pomešati sa jogurtom, pa sipati u suve sastojke. Odmah zatim dodati jaja prethodno malo razmućena viljuškom, i ulje. Sve izmešati.
3. Dodati kuvani kukuruz, seckan mladi luk i sitno seckan kulen. Izmešati i izliti na zamašćen manji četvrtasti pleh. Peći oko 25-30 minuta na 180°C ili dok boja i miris ne postanu intenzivni.

Recept za štampu

Corn bread

Ingredients:
130 g corn flour
80 g all purpose flour
70 g chickpea flour
1 tsp baking powder
2 tsp salt
150 g fresh cheese (like cottage or ricotta)
150 ml yoghurt
150 ml oil
4 eggs
50 g cooked corn kernels
2 spring onions
30 g kulen (paprika flavored smoked pork sausage)

Directions:
1. Combine dry ingredients - three types of flour, baking powder and salt.
2. Mix the cheese and yoghurt, add to dry ingredients. Slightly beat the eggs using a fork, add to the mixture, add the oil, too. Stir well.
3. Finely chop spring onions and kulen, and stir them into the batter, together with cooked corn kernels. Bake for about 25-30 minutes at 180°C in lightly oil-brushed rectangular pan, or until the bread become nice and brown.

9 comments:

  1. Lepo si ti sve ovo iskombinovala...

    ReplyDelete
  2. Po mom ukusu svakako. :) Jedino bih morala da izbacim zrna kukuruza, jednom sam ih ubacila u onu koju ja pravim i moj dragi nije bio oduševljen.

    ReplyDelete
  3. Proja je idealna za praznjenje frizidera...i uvek fino ispadne !

    ReplyDelete
  4. zahvaljujuci tvom receptu napravila sam si proju (isto ciscenje frizidera) sa kiselim paprikama i chedar sirom. nije da se hvalim, ali ispala je super!

    ReplyDelete
  5. Proja mi je najbolja onako "gola", bez ičega, ali sigurna sam da je i ova jako fina i ne bih je odbila.

    ReplyDelete
  6. jedno od dražih "reciklaž jela". krasno!

    ReplyDelete
  7. Majo,gde u Beogradu ima da se kupi ovaj kulen- kosmajska delikatesna radionica? Ja inace kulen obozavam u svakoj varijanti,ovaj nisam probala pa me kopka a jos kad ti preporucis mora da je provereno super :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proizvodi delikatesne kosmajske radionice mogu da se kupe na sledećim mestima u Beogradu:

      1. DIS (veliki MP objekti u Beogradu)

      2. Idea (veliki MP formati poput u Beogradu: Idea Extra na NBG, Ušće, Bežanijska kosa, Immo centar...)

      3. Odabrani Idea Supermarketi

      4. Maxi exclusive objekti u Beogradu (Alonso, Čika Ljubina, Dedinje, Senjak, Cvetni trg, Delta city)

      5. Mercator Premium kod Beograđanke

      6. Mercator Hipermarketi (Beograd, Novi Sad i Niš)

      7. Roda Megamarketi

      8. Roda Cash&Carry

      9. Odabrani Roda Supermarketi

      10. Super Vero svi objekti u Beogradu

      11. Tempo

      12. Univerexport (011 u Beogradu i Alba u Novom Sadu)

      13. Visnjica ducani

      14. Bolje snabdeveni STRovi i specijalizovane radnje kao npr. Zavicaj u Kraljice Natalije.

      Delete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com