Monday, April 08, 2013

Palenta kockice sa gorgonzolom


Blag ukus palente odlično se slaže sa jakim sirevima. Kad spremam palentu za doručak, tu je uvek neki stariji beli sir tipa sjenički ili zlatarski. Udružite li palentu sa gorgonzolom, pa sve u formi koktel zalogajčića, dobićete nešto poznato, a novo.

Palenta kockice spremala sam par puta za neka okupljanja, što rođendanska, što food-blogerska, i dobro su prolazile kod odraslih, dok se deci uglavnom ne dopadaju. Zato su deca tukla po palačinka rolnicama sa tunjevinom k'o šašava, pa uvek kad pravim jedno, pravim i drugo.

Par zapažanja u vezi sa dekoracijom. Moj omiljeni sirni namaz je subotički krem maslac, ali on nije dovoljno čvrst za istiskivanje, i pušta vodicu oko sebe ako malo odstoji. U tom kontekstu šabački a la kajmak je bolji izbor, čvršći je i ne pušta vodu. Peršun preporučujem francuski, jer mu je list čvršći i mnogo sporije vene od običnog. Sad nisam našla pa sam stavila običan.

Prijatno!


PALENTA KOCKICE SA GORGONZOLOM
za oko 45 komada, veličine 3x3 cm

Sastojci:
za podlogu
200 g instant palente
800 ml vode
1 kašičica soli

za fil
300 g čvršćeg kravljeg belog sira
100 g gorgonzole ili drugog plavog sira
1 jaje

za dekoraciju
krem sir, preporučujem A la kajmak
peršun

Postupak:
1. Staviti vodu sa kašičicom soli da provri, sniziti temperaturu ringle, dodati palentu malo po malo stalno mešajući, kuvati dva minuta. Od toga odvojiti 2-3 kašike, a ostatak rasporediti po manjem četvrtastom plehu, otprilike 20x30 cm. Raditi sve dok je palenta topla, tad se lako oblikuje i poravnava.


2. Sireve izgnječiti zajedno sa palentom odvojenom u prvom koraku, dodati jaje, dobro izmeštati pa razmazati preko podloge. Peći u rerni oko 30 minuta na 180°C da se fil stegne i blago zarumeni.


3. Kad se ohladi obrubiti ivice, pa seći na manje kocke, otprilike 3x3 cm. Dobiće se oko 45 komada. Ukrasiti cvetićem od krem sira istisnutim kroz dresir kesu i zvezdasti nastavak, a na svaki staviti listić peršuna.


Predlog za posluživanje:
Uz koktel salatu i palačinka rolnice sa tunjevinom.

Koktel salata se pravi od povrća i sira po želji, nanizanih na čačkalice. Provereno dobra kombinacija je "koktel grčka" - deblji kolut (tanjeg) krastavca sa korom, kockica feta sira, polovina malog čeri paradajza i maslina. Ili neka druga vaša kombinacija povrća po želji. Bitno je da najniži element bude nešto što je relativno čvrsto, recimo krastavac ili kolut rotkvice, da bi čačkalica uspešno održala vezu među sastojcima malene građevine kad se ista podigne sa tacne.

Palačinka rolnice su ništa drugo do obične palačinke filovane nekim slanim nadevom, tesno uvijene pa isečene na komadiće, nakon što su ivice odsečene i odbačene. Rolnice se postavljaju vertikalno, da prikažu spiralu. Jako dobra i jednostavna kombinacija su palačinke sa "paštetom" od tune. Pašteta od tune se pravi tako što se ceo sadržaj konzerve tune u komadima, sa sve uljem, lepo izblendira. Za devet-deset palačinki, koliko daje osnovni recept za palačinke, biće dovoljno tri konzerve tune, a od toga će se dobiti cca. 45 rolnica, što je u saglasnosti sa brojem palenta kockica. Rolnice se uvezuju vlašcem, dekorativno je, a i ukusno - uz tunu baš paše ukus svežeg luka.


Recept za štampu

Polenta and Gorgonzola cubes

Ingredients:
for the base
200 g polenta
800 ml water
1 tsp salt

for the top
300 g cheese like feta or similar
100 g Gorgonzola cheese
1 egg

for decoration
some cream cheese
some fresh parsley leaves

Instructions:
1. Cook the polenta as usual, set aside to cool down a bit, reserve 2 or 3 tablespoons. Line the small rectangular pan (20x30 cm) with warm polenta, flattening it with your hands.
2. Crush the cheeses and reserved polenta with a fork, add an egg and mix well. Spread it evenly over the base. Bake for about 30 minutes at 180°C. Let cool completely.
3. Cut into small cubes, about 3x3 cm. Decorate with a cream cheese piped through a pastry bag with a star tip. Garnish with fresh parsley leaves.

komentara: 32

  1. E Majo,

    Svaka cast. Ovo ce biti sprovedeno u djelo i isprobano za par nedelja, citaces o teme ;).

    Puno pozdrava

    Zoran

    ReplyDelete
  2. Sve sam htela da te pitam za recept za kockice palente još na Adi, kad ono međutim, ti mi pročita misli:-)

    Nisam uopšte onda ukapirala da je palenta zapečena:-) SUper su recepti, pogotovo za veća okupljanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verovatno bi moglo i bez pečenja, tj. da se fil napravi samo od sireva, bez jajeta. Ja sam palenta kockice pravila prvo put sa 3 jajeta i još mladim sirom i kiselim mlekom, jer sam tako nekad pravila palenta pitu (tu je negde na blogu), otud i koncept "zapeći u rerni", da se taj fil stegne. Baš sad poslednji put kad sam pravila, razmišljala sam i o izbacivanju jajeta i nepečenoj varijanti, i probaću nekom drugom prilikom :)
      Pozdrav!

      Delete
  3. Napravila i jedno i drugo, ocena cista desetka :) !

    ReplyDelete
  4. Majo, svaka cast na prezentaciji, sve preslatko izgleda, jako mi se svidja fil od sira na kockicama.:)))

    ReplyDelete
  5. Ovo je savršeno, idealno za veća okupljanja, sigurno ću praviti djeci za roćkas

    ReplyDelete
  6. Sećam se nekog srednjoškolskog profesora na zameni: "Sve proste stvari su genijalne". Evo i zašto. Oduševljena sam još od onog okupljanja na kome nisam bila, ali si mi poslala slike - čista fantazija! Skupljam ideje, biće mi uskoro potrebno ;-)

    ReplyDelete
  7. Sta mi radis Majooooo??? :)

    ReplyDelete
  8. I ja sam videla slike koje si mi poslala ali nisam shvatila da si je pekla...mislila sam da si samo sacekala da se ohladi i tada ohladjeno i stegnuto sekla...
    A te tracice vlasca odakle su ? Mislim, odakle one nicu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moglo bi sigurno i bez pečenja ako se izbaci jaje i fil napravo nekako gust i kompaktan, da lepo prione na palentu i da se lepo seče.

      Vlašac niče na Kalenić pijaci :)
      Obzirom da je to vrsta luka, ukus mu je kao crni luk, pa pretpostavljam da "travke" idu valjda iz neke mini lukovice. Viđala sam i po saksijama na tezgama sa začinskim biljem, a ja kupim isečen i uvezan kao snop.

      Delete
    2. ovde se vlasac kupuje u samoposluzi i samo glavicice..travki nema, zato se pitam...
      Naravno da bi morala da se izbace jaja...ali, mogao bi jedan mali deo palente da se pomesa sa sirom i onda da se stavi preko onog donjeg sloja...tako bi se stegli i jedan i drugi !

      Delete
    3. Da, da, iz istog razloga sam i u ovoj zapečenoj varijanti stavila malo palente u fil, da se bolje stegne, samo bi u nepečenoj varijanti trebalo više.

      Delete
  9. Fantasticno izgleda prosto ne znam sta je ljepse. Palacinkice tako dekorativno izgledaju ovako zavezane vlascem a ja sam ove godine posadila vlasac pa ce valjda biti za jedne palacinke. Moj omiljeni fil za slane palacinke je mjesavina kisele pavlake, tvrdo kuvanih renanih jaja i sjeckane dimljene pecenice ili prsute ali se nisam nikad sjetila da ih ovako dekorativno uvijem. Sta ti je ovo u sredini jel krastavac sir i rotkvica, paprika, maslina ili ima jos nesto

    ReplyDelete
  10. Фантастични хапки! Прекрасни снимки, прекрасна идея! Поздрави!

    ReplyDelete
  11. genijalno... vrzmale su mi se po glavi ove kocke. Super što si objavila recept :D

    ReplyDelete
  12. Zbilja odlične i nadasve fine ideje. Baš mi se sviđa!

    ReplyDelete
  13. Sve izgleda jako lepo i dekorativno!

    ReplyDelete
  14. Ja obožavam kanapee, volim da se igram sa njima, ali za to imam malo prilika. Prvo kad se prave za veća okupljanja, odu očas posla, a tebi treba pola dana da bi ih napravila. Drugo, moja deca su teški probirači, tako da bi trud bio uzaludan.

    SVe mi se svidja od onoga što si pravila, ali taj detalj se uvezanim vlašcem je posebno cool.

    ReplyDelete
  15. Super izgleda, jako mi se sviđa mašnica od vlasca.

    ReplyDelete
  16. Izgleda zanimljivo i ukusno :)

    ReplyDelete
  17. Fini malo zalogajčići a palentu obožavam.

    ReplyDelete
  18. Napokon ovaj recept. Kad smo pravili ketering, planirala sam i ovo praviti i htela ti slati mail, ali na kraju sam odustala. Meni su se jako dopale ove kockice. I jako dekorativno izgledaju...

    ReplyDelete
  19. Ovo su krasne ideje i jako ukusni zalogajčići i ne znam što mi je bolje, palenta kockice ili palačinke. Palenta je uistinu neiscrpan izvor kombinacija, bilo slanih, bilo slatkih, a ove kockice su mi pun pogodak !

    ReplyDelete
  20. Predivne ideje! Palentu obozavam, ali je nikad u ovom obliku nisam probala. Taj sabacki a la kajmak je sjajan, vec mi ide voda na usta... Ideja sa vlascem je stvarno super! Probam prvom prilikom!

    ReplyDelete
  21. Ja nikako ne volim palentu. Al sam oduševljena prezentacijom. Još onomad na Adi, čim sam videla na stolu, kroz glavu mi je prošlo jedno Wauuuu. Iako te nisam videla tj. nisam znala da si stigla, znala sam da je to tvojih ruku delo:) I morala sam probati. I da znaš da je i meni ukus bi odličan jer palenta je imala neki drugi šmek.

    ReplyDelete
  22. These polenta cubes are beautiful and delicious...,
    combination with gorgonzola was great - lovely recipe.
    Thanks a lot, your photos and notes are very good.
    This is my version ...
    http://trydiani.blogspot.bg/2017/01/blog-post_19.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yours are beautiful, too! Thanks for trying the recipe and for your kind feedback :)

      Best regards,
      Maja

      Delete