Blogger Widgets
                   

Saturday, March 23, 2013

Pita sa jabukama


Adam, Eva. Rajski vrt, jabuka, zabrana, znatiželja. Ugriz. Greh.

I? Šta smo korisno iz te lekcije naučili, šta smo to spoznali?

Da je najbolje da ne znamo ništa i da ne pipamo ništa. Da ćutimo, da ne istražujemo. Da budemo poslušni. Da verujemo da neko drugi može bolje od nas samih znati gde stanuje naša sreća i kako se zove naš raj.

Važi... Da sam bila na Evinom mestu, ne da bih ubrala jednu jabuku, nego odmah bar kilo i po, i to bez da me iko nagovara.

Sad će još ispasti da sam alava, a meni je toliko potrebno za pitu. A pita mi je, priznajem, potrebna jako. Ako treba, uzeću i lekarsku potvrdu da je stanje takvo, pa mi se možda prizna kao olakšavajuća okolnost. Molim lepo :)


Pita od jabuka

Sastojci za četiri rolne:
500 g tankih kora, preporučujem Tri srca
1.5 kg jabuka, odnosno oko 1 do 1.2 kg izrendisanih
šećer
ulje
griz
cimet

Sastojci po jednoj rolni, okvirno:
125 g kora
250-300 g izrendisanih jabuka
5 ravnih kašika šećera, oko 70 g
oko 40 ml ulja
1 ravna kašičica griza
1/2 kašičice cimeta

Priprema:
1. Jabuke oguliti i izrendisati. U jednu šolju sipati oko 150 ml ulja, u drugu sasvim malo vode, recimo 50 ml.


2. Kore podeliti na četiri špila. U zavisnosti od debljine kora biće ih 3, 4, 5... po rolni. Izrendisane jabuke podeliti okvirno na četiri dela - otprilike bi trebalo da bude 250-300 g jabuka po rolni. 

3. Rernu uključiti na 200°C. Prvu koru poprskati uljem pa četkicom ovlaš umočenom u vodu razmazati ulje da cela kora zasija, i posuti ravnom kašikom šećera. Svaku sledeću, do poslednje, isto tako.


4. Na jednu trećinu površine poslednje kore rasporediti jabuke, preko jabuka sipati dve kašike ulja, dve kašike šećera, poprašiti jednom ravnom kašičicom griza, posuti cimetom. Umotati u rolnu i staviti na pleh obložen pek papirom.


5. Na isti način uviti i ostale 3 rolne. Četkicom premazati sve rolne mešavinom ulja i vode. Peći oko 45 minuta na nižem nivou u rerni, na 180-200°C ili dok pita lepo ne porumeni. Pokriti čistom krpom i ostaviti da se ohladi. Seći. Pred služenje posuti prah šećerom.


Recept za štampu

Napomene, zapažanja, objašnjenja:
- Jabuke se samo ogule pa rendišu. Nekom može pasti na pamet da jabuke treba razrešiti i središnjeg dela sa semenkama, iseći na kriške pa tek onda rendisati. To ne treba raditi, jer ćete rendišući gole kriške doći do situacije u kojoj ćete morati da usporite da ne biste izrendisali sopstvene prste. Jabuka koja je samo oguljena uvek ima onaj svoj središnji deo koji nam služi kao držač. On nam čuva prste i ceo proces čini bržim.

- Izrendane jabuke i kore u odnosu 2:1 daju pitu koja je sočna, ali ne i gnjecava. Pravila sam i sa manje jabuka, i manje mi se i svidela.

- Jabuke, ako mogu da biram, uzimam zlatni delišes ili mucu, znači čvrste i slatke. Ako ne mogu da biram, a jede mi se pita, svaka jabuka će poslužiti.

- Filujem samo poslednju koru, i to samo jednu njenu trećinu, da bih jabuke nanela u debljem sloju i da bi ostale u središnjem delu gotove rolne.

- Filujem samo poslednju, da, ali šećerim svaku koru, pa i praznu. Ako bih sav šećer stavila samo preko jabuka na poslednjoj kori, jabuke bi više puštale vodu, jer šećer izvlači vodu iz svega što ugleda u blizini, pa bi dalje verovatno bilo potrebno više griza da to pokupi.

- Griza stavim baš mrvicu, jednu baš-baš raaavnu kašičicu po rolni pite. Može i potpuno da se izostavi, jabuke su bogate pektinom koji je prirodni zgušnjivač, ali ipak stavim malo. Kod nekog drugog voća je možda potrebno više griza, kod jabuka stvarno nije. Količina griza zavisi i od količine jabuka - više jabuka, više soka, više griza.

- Umesto griza, a u istu svrhu, mogu se koristiti mleveni orasi, recimo dve kašike po rolni. Meni lično je bolje sa grizom, jer orasi menjaju ukus pite. Volim ja orahe, ali pita mi je lepša bez njih.

- Iz pite tokom pečenja curi sok i rastopljeni šećer i malo ulja, koji će se zajedno divno karamelisati i ostati dostupni sa donje strane pite. To je i razlog zašto pitu pečem ne na srednjem, nego nižem nivou rerne. Ne vidi se baš najjasnije, ali ono drugo parče pite na tanjiru, okrenuto potrbuške, sa druge po redu slike, prikazuje taj karamel. Koji možda niste tražili, ali ćete ga verovatno dobiti, ako budete radili po ovom receptu.

- Ako rolna pukne tokom pečenja, što ako se desi, desiće se na njenom središnjem delu, gde para nema kuda da izlazi - nikom ništa! Kako se pita hladi, tako se i fil steže, ništa neće ispadati tokom jela. Ako vas napukla rolna baš nervira, dok je vruća nožem pogurajte to što je malo iscurelo da opet "uđe" na mesto i rolna se poravna. Ali kažem, nebitno je potpuno. Nego napominjem, zbog početnika koji mogu pomisliti da nešto nije u redu, ako pita pukne.

- Vruća pita može delovati primamljivo zbog krckave korice, ali u svemu drugom mislim da je bolja hladna tj. na sobnoj temperaturi. Lakše i lepše se seče, i ukus joj je puniji i zreliji.

- Pita bi se mogla, umesto posipanja prah šećerom, preliti nekim finim toplim sosom od vanile. To bi bilo onako, u bečkom stilu, i nikako da probam. Ali tačno znam da bi bilo super, pa moram da pomenem :)


Serbian style apple strudel

Ingredients for four strudels:
500 g phylo pastry
1.5 kg apples (1 to 1.2 kg grated)
sugar
oil
semolina
ground cinnamon
powdered sugar, for serving

Ingredients per strudel, approximately:
125 g phylo dough
250-300 g grated apples
70 g sugar
40 ml oil
1 tsp semolina
1/2 tsp ground cinnamon

Directions:
1. Peel and grate the apples. Prepare two cups, one with about 150 ml of oil, and another with some water.
2. Divide the phylo dough into four batches. Depending on it's thickness there should be 3, 4, 5... sheets of phylo per batch. Divide grated apples into four equal parts.
3. Turn on the oven to 200°C. Spill out some oil onto first layer. Dip the brush into water lightly then brush the oil all over the phylo sheet. Sprinkle with flat tablespoon of sugar. Repeat the same way with all other pastry sheets but last one.
4. Arrange apples onto 1/3 of the last sheet from the batch, pour two more tablespoons of oil, sprinkle with two more tablespoons of sugar and a very flat teaspoon of semolina, then add some cinnamon to taste, i.e. 1/2 tbsp. Roll it and place to paper lined oven tin.
5. Repeat with other three batches. Brush the rolls with a mixture of water and oil. Bake for about 40 minutes at lower oven rack, at 180-200°C or until strudel get nice and medium brown in color. Cover, let cool, then cut. Sprinkle with some powdered sugar before serving.

33 komentara

  1. E, baš super da si objavila ovaj recept. Ja mnogo volim pitu s jabukama, ali oni otprilično-ofrlje recepti nisu urodili kvalitetom iz moje rerne. Ne mogu bez preciznih mera, pa to ti je. Od kada po tvom receptu pravim musaku, preporodila sam se!
    Može i recept za najobičnije knedle sa grizom? Mythbusters izdanje na primer?

    ReplyDelete
  2. ovo nikada ne izlazi iz mode. obožavam :)

    ReplyDelete
  3. O, kako je divna . Dovde mi je zamirisala. Sada se i meni jede. :)

    ReplyDelete
  4. divna ti je pita od jabuka. moram ti priznati da ja nikada ne gulim jabuke nego ih izrendam onako neoguljene. ne osjeti se kora kada se ispeče. a umjesto griza stavljam krušne mrvice iako mi se baš sviđa ovaj dodatak griza. sljedeći put ću probati s grizom!

    ReplyDelete
  5. Kolačare, e to su jabuke za pitu ali gde da ih nađeš sada po pijacama - male, žgoljave, sa po kojim crvom. Moram da priznam da ja smadam u one koji uvek biraju gnjecavo parče, ono najsočnije i najvlažnije ali to je već stvar ukusa. Suvo grožđe mi je neizostavno. A vanil sos, tu si u pravu apsolutno, pravila probala još jesena i ne samoo vanil sos nego i malo slatke pavlake ulupane pored i listić nane - neodoljiva ubitačna kombinacija koja ti pitu od jabuka pretvori u savršenstvo. Nisam nikad videla ove kore, pronjuškaću. Uvek volim i preporuke za proizvod.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slabo stojim sa suvim grožđem. Tamo gde ostane suvo još i ajde, al' gde upija neku tečnost, ne znam zašto ali ne ljubim.
      Kore su odlične, imaju i deblju varijantu (zelena etiketa), njih koristim za gibanicu. Mada dešavalo mi se da u pakovanju tankih bude jedva 12 komada, rekla bih da su pobrkali etikete pri pakovanju :) Bar znaš da je stvarno ručno rađeno :)

      Delete
  6. Lepa pitica nema šta!

    Predlažem ti da probaš; rendane jabuke, seckani orasi, suvo grožđe, vanillin ili cimet.

    Koristila si zlatni delišes, skoro da netraži šećer:-)

    Naravno ovo je sve sa moje tačke gledišta, odnosno malo povećanog šećera:-)

    ReplyDelete
  7. Ja je isto ovako pravim, samo s kiselim jabukama, jer stvarno što kaže Vesna, ako koristiš zlatni delišes ne treba ti šećer. Pre izvesnog vremena sam probala upravo takvu pitu - sa slatkim jabukama bez šećera, prava fantazija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bez šećera mi je ok u onim nekim varijantama sa integralnim korama, dok mi u ovoj klasičnoj verziji ipak treba šećera. Naravno, stvar ukusa i navika.
      Pozdrav!

      Delete
  8. Uvijek dobro dođe, to je pravi comfort food za mene, samo su kod nas to štrukli :))) Volim ih na sve načine, najviše s domaćim korama i s bilo kojom vrstom punjenja :)))

    ReplyDelete
  9. hahha...luda si! kako si ju primamljivo opisala, pocinjem i ja osjecati potrebu za jednim-dva-tri komada. Tim vise sto je kod mene vec ponoc i sto mi stomak vec krulji.. Nije mi ovo sada trebalo!

    ReplyDelete
  10. Radim, jer moj muž najviše voli štrudlu s jabukama. Ja tako, tako, a sin onu slanu, sa sirom. No, najviše sam voljela onu koju je znala pripremiti moja baka, sama je radila kore, a ja sam tu totalni dibidus.

    ReplyDelete
  11. Stara dobra pita sa jabukama koju svi volimo, ali je i meni lepša sa kiselim jabukama i sa vrlo malo šećera.

    ReplyDelete
  12. Draga Maja. Tvoje slike i recepti su zakon. Sve napraviš savršeno!
    Pozdrav, Ana

    ReplyDelete
  13. Divan klasik, obožavam miris jabuka i cimeta dok se pita peče u rerni... Neprocjenjivo!

    ReplyDelete
  14. Obozavam je pa to ti je...da, da...to rendanje jabuka je da umres, koliko ocas izrendas i prste i nokte, sto je jos gore !
    Divne su ove soljice za kafu...mislim da u svakoj kuci u Beogradu postoje takve soljice...mi smo imali i roze verziju, ali ona je bila za caj (sve to naravno kod mame)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pre par dana sam "odrendala" četvrt nokta rendajući zaleđen margarin na kiflice, žureći jer je bio leden... :))) Ost'o je na prstu, bez brige, nije završio u kiflicama ;)

      Šoljica je neki raspar iz Dupljaje, vi'š da ni tacnu nema :)
      Pozdrav!

      Delete
  15. Jučer sam pekla nešto slično, jako fino! I jako lijepe fotke :)

    ReplyDelete
  16. Obožavam pitu sa jabukama (sa višnjama još vise:))!!!! Ponekad je pravim u zalivenoj varijati sa šerbetom kao za tulumbe I tako je sjajna. Tada u jabuke dodajem seckane orane, a inače ih baš nešto ne volim, ali jednostavno idu uz ovu kombinaciju. Pozdrav, Sladja

    ReplyDelete
  17. Volim sve vrste pita sa jabukama, pa tako i ovu sa tzv. "kupovnim" korama :) Ali, ipak, domaće razvlačene kore su neprikosnovene! ;)

    ReplyDelete
  18. Upravo napravila po tvom receptu. Fenomenalne su, hvala ti sto si podelila sa nama.:)
    Inace sam pocetnik u kuhinji,ali me svi ishvale kad napravim nesto po tvom receptu, sve fino lepo objasnis tako da i duduk( kao ja) moze da napravi ukusno jelo.
    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sećam se svojih početaka u kuhinji i sećam se da sam se uvek pitala zašto oni koji pišu recepte smatraju da svi imamo njihovo predznanje. Pa se trudim da ja to ne radim, i da recept napišem što detaljnije. Jako mi je drago što je pita uspela, i hvala ti što si se javila :)

      Pozdrav!

      Delete
  19. Draga Maja, recept je sjajan! Da li bi mogla da mi otkrijes kako da napravim fil od vanile koji preporucujes umesto prah secera?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo ovako:
      Od pola litra mleka oduzmeš dve kašike, a ostatak skuvaš sa šipkom vanile, koju prethodno rasečeš uzduž i sastružeš semenke. U drugoj šerpici izmešaš žicom 4 žumanca sa 70 g šećera i dodaš 10 g gustina (jedna ravna kašika) i one dve kašike mleka. Vrelo mleko prvo procediš, a onda uliješ preko ovih žumanaca. Vratiš sve na tihu vartu i kuvaš i mešaš žicom oko 5 minuta, dok ne vidiš da se malo zgusnulo. The end.

      Pozdrav!

      p.s.
      ako nemaš štapić vanile, upotrebi recimo 1-2 kašičice vanila ekstrakta ili 3 kesice vanilin šećera (a smanji količinu običnog šećera).

      Delete
  20. Pozdrav! Konacno sam nasla recept za savrsenu pitu sa jabukama! HVALA! Prostrta mi i nije bila problem, ali muz voli samo uvijenu. Sta da kazem, pojelo se ocas posla. Pravila sam i princes krofne po vasem receptu (prvi put u zivotu) i ispale savrseno! Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliko mi je zadovoljstvo!
      Hvala i tebi :)

      Delete
  21. U mojoj kuci sve polako dobija tvoje ime.Majine palacinke,Majin tart,Majin dvopek evo je i Majina pita sa jabukama.Probali smo je i mnogo je bolja od one koju sam do sad pravila.Hvala ti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A u mojoj kući se ajvarom smatra samo Jelenin ajvar, tako da nema potrebe dodavati mu pridev ;)

      Hvala ti!
      <3

      Delete
  22. Draga Majo,
    Sinoc sam pravila pitu sa jabukama I bila je savrsena, bas kao I svako jelo koje sam do sada spremala po tvojim receptima. Molim te, objavljuj nove recepte sto cesce :-)... Hvala!
    Veliki pozdrav,
    Mila

    ReplyDelete
  23. Mirise mi cela kuca na jabuke i cimet :) Hvala na savrsenom receptu.

    ReplyDelete