Blogger Widgets
                   

Sunday, February 10, 2013

Prevrnuti kolač od jabuka


Zima se, vidim, odazvala na prozivku, ne baš punom snagom, ali što se mene tiče - dovoljno. Ok. Živa je. Ne brinem više. Sad bih ipak radije da se spremam za proleće, ako je moguće.

Poput pretresa plakara, zamene zimskih i letnjih stvari, odbacivanja izanđalih, starih, omalelih - ovog proleća imam nameru da malo pretresem i sopstveni blog. To znači da ću možda neke stare postove i recepte osvežiti, neke reobjaviti, neke u potpunosti odbaciti, neke arhivirati, neke ne dirati... Napominjem zbog onih čitalaca koji duže vreme prate blog, da ne bi bili zbunjeni ako im se nešto učini već viđenim, ili ako nešto staro ne mogu da nađu.

Prevrnuti kolač od jabuka je jedan od tih starijih recepata vredan pažnje da dobije novi post. Jer je jednostavan, običan i odličan. U osnovi je ovaj Gagin recept uz neke sasvim minimalne izmene.

Ne znam za vas, ali na mene kolači ovog tipa deluju umirujuće. Naprosto mi šapuću...
- Dobro je. Sve je dobro...


Sastojci:
za fil
1 kg jabuka tj. oko 700-800 g izrendanih
100 g mlevenog keksa
sok jednog limuna
5 g mlevenog cimeta (jedna kesica)

za koru
5 jaja
250 g šećera
125 g brašna
1 kašičica praška za pecivo (pola kesice)
150 ml ulja

Postupak:
1. Jabuke oprati, oguliti i istrugati. Dodati sok jednog limuna.
2. Okrugli pleh prečnika 30 cm, ili drugi slične površine, podmazati uljem i posuti mlevenim keksom. Preko rasporediti rendane jabuke, pa posuti cimetom.
3. Uključiti rernu na 200°C. Mikserom penasto umutiti jaja sa šećerom, umešati brašno i prašak za pecivo, nastaviti mućenje još malo. Dodati ulje i mutiti još minut. Testo sipati preko jabuka.
4. Peći oko 30-40 minuta na 200°C. Izvaditi kolač i ostaviti da se malo prohladi, dvadesetak minuta, pa nožem proći uz ivicu pleha da se kolač odvoji. Prevrnuti ga na poslužavnik ili odgovarajuću tacnu. Ostaviti da se potpuno ohladi.
5. Seći na romboide ili po želji. Pred služenje posuti prah šećerom.

Recept za štampu

29 komentara

  1. Pravi kolač s domaćim ugođajem, sočan i mirisan :)))

    ReplyDelete
  2. Savršeni recept! Sigurno, sigurno ću ga praviti, a prebacujući iz okruglih u četvrtaste plehove i obrnuto, savršeno sam savladala sve formule za površinu! Ja ću ovo u četvrtasti, da dobijem lepe kockice.
    P.S. ovako kropovano je veoma, veoma lepo ispalo. Divne fotografije, obe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zahvalna uvek tvojim analitičkim komentarima :)
      Ako budeš pravila, ne zaboravi da javiš dojmove :)

      Delete
  3. Interesantan kolac moracu da ga isprobam

    ReplyDelete
  4. Istina, odličan i jednostavan kolač!

    ReplyDelete
  5. Vidiš, sad si me naterala da i ja promenim moju fotku.
    Nije to loša ideja. :)
    Hvala na isprobavanju još jednom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi, Gago, na receptu i inspiraciji!

      Delete
  6. Baš interesantan i to s finim jabukana i tijestom.Jednostavan i jako fin.

    ReplyDelete
  7. Kolač koji već sad zamišljam uz šolicu čaja... Idem pogledati imam li još keksa, ako imam, pravim odmah :)

    ReplyDelete
  8. Odličan kolač!
    Majo, nemoj ništa da brišeš, please... Ili najavi kad ćeš to učiniti pa da sve snimim na komp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, bez brige. Spora sam ja i tamo gde bih morala biti brza, a ovamo gde ne moram, to sam puž kornjačić. Generalno, stari recepti će uglavnom imati šansu za novi život, a oni koji ipak otpadnu tj. upadnu u kategoriju "za brisanje", veruj da zaista nisu vredni ni pripreme ni arhiviranja...

      Delete
  9. ma kolač je super, volim takve brzinske kolače, zapravo ja ih zovem starinski

    ReplyDelete
  10. Ja sam u fazi kao i ti brisanja, prepravljanja, tumbanja recepata već pola godine jedino me brine ako je neko već isprintao recept a ja ga malo izmenila da to neće videti. Potpuno te razumem oko toga. Na kraju sam shvatila da stvari koje pravim samo jedan put nisu vredne bloga, jer ako ih ja ne pravim dva puta onda nisu fantastične.

    ps Vredi prepraviti jer se sećam da sam ja skoro ceo tvoj blog davno pročitala kad sam počinjala...a ostalo mi u sećanju U Šabac na vašar i onaj post sa bolničkom hranom, kao i palačinke za tvoj rođendan.

    ReplyDelete
  11. Potpuno te razumem za brisanje i prepravljanje. I kod mene ista prica danas sam bas uslikala neku tortu jos sa pocetka....dobar recept, a forke tiha jeza! Napravila sam tortu, izvinula se gostima i zbrisala u kuhinju da fotkam....
    A izgled bloga menenjam kao vec pola godine. Puz sporac.

    Odlican kolac, dobitna kombinacija, jednostavno i ukusno!

    ReplyDelete
  12. Recept je divan,ne ide puno sastojaka, pa sam cak i ja-student imala sve namirnice u kuhinji, upravo sam ga pravila i ne mogu da verujem da sam zaboravila da podmazem pleh, te je vecina jabuka ostala zalepjena, doduse za aluminijumsku foliju....:( Sad se hladi te se nadam da nece preterano promeniti ukus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je l' to bio alu pleh, onaj jednokratni, ili si stavljala foliju na dno običnog pleha?

      Neće na ukus da utiče sigurno, a to sa folije lepo zguli kašičicom i vrati na kolač, bilo odozgo ili kao dodatak uz parče :)

      Delete
  13. Stavila sam foliju na dno obicnog pleha, uvek to radim zbog starosti i svakojake upotrebe ovih mojih plehova. :) Na ukus defihitivno nije uticalo, ono sto je zalepljeno, kao da je tutkalom posuto, no nema veze...sad me samo plasi jedno...da ne pojedem ceo pleh... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za ovakve stvari bolje da imaš i jednu rolnu papira za pečenje pri ruci, mislim da bi se manje zalepilo za njega, čak i bez podmazivanja. U svakom slučaju, hvala na javljanju i probanju recepta, i prijatno ti bilo :) Pozdrav!

      Delete
  14. Već duže vreme razmišljam o nekom super kolaču sa jabukama, koji se doslovno topi u ustima, mislim da sam ga pronašao. Inače ne bavim se kolačima i tortama, samo "konkretna" jela, ali ovaj recept će biti prvenac.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da ne bi bilo razočarenja, jer sve polazi od očekivanja koje sami stvorimo - nije baš da se ovaj kolač topi, mora malo da se žvaće ;) Kolač jeste odličan, ali je u klasi običnih. Pravila ti je mama/baka neki od te sorte, sigurno znaš na šta mislim. Ako voliš tufahije - e, to se topi u ustima!
      Pozdrav i javi kako je ispalo :)

      Delete
  15. Lagan, jednostvan za pravljenje i preukusan kolac - za svaku pohvalu :)

    ReplyDelete
  16. Divan je - lak za pravljenje, a potom se lako i smaze :)
    Hvala za recept!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo gulim jabuke kolac izgleda predivno napravim javim .;-)

      Delete
  17. Upravo sam probao krišku, mmm. Moja je jedina izmjena bila 50 ml ulja manje u biskvitu (umjesto toga dodao sam žlicu posnog sira dok se miksalo), a i nisam imao petit keksa doma pa sam od masti i margarina umijesio vafle pa ih hladne samljeo. Prekrasan kolač.

    ReplyDelete