Sunday, January 13, 2013

Restovan krompir


Krompir, crni luk, mast, so i aleva. Prostakis sastojci, rezultat odličan. Ime mu je restovan krompir. Rumen, zimski, zasitan.

Imate li utisak da je krompir i u današnje vreme ubedljivo najviše korišćeno povrće za priloge, bar u prehrambenim navikama ovog podneblja? Krompir pire, pekarski krompir, pomfrit, krompir u gaćama, krompir salata, baren krompir sa blitvom... Da ne pominjemo jela na bazi krompira, tipa musaka, nasuvo sa krompirom, francuski krompir, krompir paprikaš... Nastavite niz :)

Čini mi se da restovan krompir danas nije čest oblik krompir-priloga. Zato, sledi malo podsećanje za sve one koji su možda zaboravili, odnosno ideja i recept za mlađe generacije koje nisu probale krompir na ovaj način.

I još nešto, slično, a ipak drugačije - instant verzija i forma zgodna za švedski sto, restovani krompirići.

Ako se restovan kropmir poslužuje uz meso, a ostalo je masnoće od prženja ili moče od pečenja, iskoristite je i prelijte dodatno preko krompira. Krompir voli masnoću.

Prijatno!

Sastojci:
1 kg krompira
3 srednje glavice luka, oko 400 g
1 prepuna kašika masti
3-4 kašike ulja
so
aleva paprika

Postupak:
1. Krompir oguliti i iseći na komade srednje veličine. Crni luk iseći sitno.


2. Krompir isprati i staviti u šerpu sa hladnom vodom. Dodati 2-3 kašičice soli i staviti da se kuva. Kad voda provri, smanjiti vatru i kuvati krompir 25 minuta, poklopljeno. Za to vreme izdinstati luk sa dve kašičice soli na masti i ulju, oko 15-20 minuta na tišoj vatri, da ostane beo i da omekša. Izmaći sa ringle, pa umešati dve pune kašičice slatke aleve paprike. Ili jednu slatke, jednu ljute, ako volite.


3. Vruć, kuvan krompir ocediti od vode, ostaviti tek malo vode na dnu. Izgnječiti viljuškom tako da ostane i komadića, ne treba da bude glatko kao za krompir pire. Dodati upržen luk i sve dobro promešati. Probati, po potrebi dosoliti. Služiti toplo, kao prilog uz meso ili ribu.


Recept za štampu

komentara: 21

  1. Nešto najbolje po aromi i ukusu. Kod nas je količina luka manja, ali ja ču napravit ovog puta po tvom receptu, jer volim krompir i pržen luk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luka meni nikad dosta, koliko god da ga ima, kad se uprži meni deluje da ga nema dovoljno :) Naravno, može i sa manje luka, kako ko voli.

      Delete
  2. Vidiš, vidiš.... U prethodnoj firmi, u mom prethodnom životu, smo imali menzu sa kuvanim jelima. I bio je restovani krompir, kao pire sa začinima. Još tada, sredinom devedesetih, smo raspravljali da li tako treba ili skuvan krompir iseći na kolutove pa začiniti. Na to sam zaboravila do ovog posta. Naime, ja sam iz mamine kuhinje ponela baš tako: skuvam,isečem na kolutove, ubacim u pržene začine i onda se mešanjem kolutovi izmuvaju i izlome nepravilno. A sad vidim ovo tvoje i razmišljam da možda nisu moje baba i mama kuvale po svom nahođenju....baš ću da pogledam. Inače, upravo sam ga pre neki dan pravila, jer je to jelo sa velikim kvalitetom - krompir koji može da se podgreva, pa mi je zgodno za ručak za sutradan.
    A slike - već sam dosadna k'o stenica - mnogo mi je dopadaju, a onaj tanjir - ne mogu da skinem oka s njega. I raki'ica je tu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da ovde ne postoji "kako treba". Treba onako kako ti voliš ili kako si navikla :) U velikom narodnom ide krompir sečen na kolutove, a pritom nigde nema aleve paprike. Ja ga pamtim ovakvog, crvenog i smuljanog.

      Hvala za kompliment za fotku. Taj tanjir mnogo volim, a star je verovatno koliko i ja, pošto ga pamtim od kad znam za sebe. Imam i plavi takav. U upotrebi su još uvek, kod mojih na placu (ja makla po primerak za slikanje :)

      Delete
  3. Krumpir mog djetinjstva, radila mi ga je baka <3 Jako je fin i istina je da je malo zaboravljen, drago mi je prisjetiti se, trebala bih ga spremiti :)

    ReplyDelete
  4. ja krumpir obožavam i mogu ga jesti samog bez ičeg :) restani je baš mama neki dan radila za ručak. ukratko, volim ga na bilo koji način :)

    ReplyDelete
  5. Klasičan recept. Sjajne fotografije. Sve, ne samo ova. Što bi nekad rekli - kao iz Burde.

    ReplyDelete
  6. NJami! Nisam odavno ovo jela. Znam da je mama ranije stalno pravila i govorila kako joj je to omiljena poslastica. Baš ću da probam da napravim ovih dana.

    ReplyDelete
  7. Mi smo pre bas cesto pravili restovani krompir, ali nekako smo zaboravili na njega. Moracemo obnoviti gradivo.
    Aca uglavnom pravi pekarski, ali mislim da je restovani ukusniji (bar meni).
    Pozdrav Majo! :)

    ReplyDelete
  8. Hvala na lijepim željama :)
    Sve najbolje i tebi u Novoj godini, puno zdravlja i sreće pa kažu sve će ostalo doći samo..
    Pozdrav!
    Snježana

    ReplyDelete
  9. I ja ga obožavam, tako sa gomilom luka! Baš si me podsetila na taj miris i ukus...
    Al može i bez mas':) kod nas:)

    ReplyDelete
  10. Ooo, krompir cesto pravimo i bas ga svi volimo, eto nisam se nekako setila da moze i ovako, ma Majo hvala ti na uvek lepoj inspiraciji!:)) p.s. tanjiric sa naslovne fotke me je vratio u detinjstvo.:))

    ReplyDelete
  11. Fotografije divne kao i uvijek a krompir pravim slicno ali nisam jedno 100 godina cini mi se a pravim ga obicnokad mi ostane moce od pecenja pa koristim nju umjesto masti i ulja i stavim jednu glavicu luka

    ReplyDelete
  12. Restovan krompir pravim uglavnom zimi i u kombinaciji sa przenim jajima na oko, brz i jeftin obrok, uz neku kiselu salatu, dala si m dobru ideju, sutra ce to biti na meniju

    ReplyDelete
  13. Danas rucali uz peceni svinjski vrat!Mmmmmm...Pun pogodak!Recept iz snova!Moja mama ga nikada nije pravila pa ga se samo secam iz restorana sa zimovanja. Danas sam se vratila u detinjstvo i zimovanja:)Svima preporucujem da probaju :)

    ReplyDelete
  14. volim kad otkrijem ovakve blogove. recepti su odlični i hvala na tome. :)

    ReplyDelete
  15. a zna li ko recept za onaj tamni pire ili kako ga zovu ciganski pire :-) to se valjda isto spravlja kako ovaj restovani samo sto se umesto crnog luka isecka glavica belog aleva paprika ulje i kecap i sve se pomesa sa pireom.....ako se ne varam ?

    ReplyDelete
  16. Super je ispalo. Puno mi se svidja sto se ne przi krompir nego se jednostavno ubaci luk u krompir. Izgledalo mi je kao puno luka ali uopste nije. Pravim ponovo sljedece sedmice:)

    ReplyDelete
  17. Draga Majo.. i ovo je jedno od jela koje sam pravila po vasoj recepturi i predlogu.. doduse, sa odokativno cini mi se vecom kolicinom luka i krompira ali sam se drzala nacina pripreme 😊
    Moja mama to nije ovako spremala, restovani je bio na meniju kada bi ostalo celog kuvanog krompira (kao ostatak od krompir salate i tome sl.)
    Ali ja sam se opredelila na cescu pripremu ovog "priloga" koji ja licno mogu jesti i solo i to bas na ovaj tvoj nacin 😆
    U svakom slucaju hvala na ovim lepim receptima i opisima i uvodnom tekstu, stvarno sam odusevljena i sa zadovoljstvom vas pratim redovno i vrlo redovno pravim raznorazne stvari sa vaseg bloga. A kad se samo serim da je sve pocelo sa bezazlenim palacinkama ☺
    Sto bi moja mama rekla, posto sam i njoj davala neke vase recepte.. kada sam od pre par godina postala samostalna (novopecena) domacica imam "novu mamu" za recepte i savete sto se tice kuvanja.
    Veliki pozdrav

    ReplyDelete