Monday, January 28, 2013

Ledene kocke


Ove zime, zima je nešto posustala. Za moj rejnodov sindrom, kao i iznos računa za struju, blaga zima je dar. Ali, nisam mirna. Brinem se za nju. Zašto se promenila? Zašto je baš ove godine rešila da bude drugačija?

Možda je ranjena? Možda je izgubila nešto važno, potonula u sivilo, pa nema volje da pokaže bele zube? Možda joj je svejedno? Možda jednostavno ne mari više za ono što se od nje očekuje? Možda je ostarila? Možda je više nikad neće ni biti?

Možda joj samo treba pomoć? Neka sitnica, nešto, što ni ona sama ne zna šta je, da je trgne i pokrene. Neki izazov. Neki impuls.

- Možeš ti to, zimo! Diži dupe, i mrzni! Nemoj da su ledene kocke hladnije od tebe!


Sastojci:
kora
5 jaja
100 g šećera
50 g brašna
30 g kakaa
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli

sirup
300 g šećera
250 ml vode

fil
1 l mleka
75 g gustina i 75 g brašna
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
250 g putera
1 ekstrakt limuna (Dr Oetker ampula)

glazura
150 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja

Postupak:
1. U manjoj posudi pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodavati jedno po jedno žumance muteći dalje. Isključenim mikserom umešati suve sastojke, pa promutiti sve zajedno. Sipati u pleh 25x35 cm, prethodno podmazan i posut brašnom. Peći na 180°C oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi.


2. Skuvati sirup od vode i šećera. Vreme kuvanja - oko 10 minuta od vrenja. Vreo sirup preliti preko hladne kore. Sirup neće odmah natopiti koru, već će u prvom trenutku ostati da se vidi kao bara, ali polako će prodreti u nju. Kora se može malo izbockati viljuškom, da se ovaj proces potpomogne. U svakom slučaju, kora na kraju treba da ostane što suvlja po površini, da se fil kasnije ne bi odvajao.  


3. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj tempraturi. Gustin i brašno razmutiti sa malo mleka, da se dobije glatko "testo" bez grudvica, pa dodati još malo mleka, da se smesa razredi, poput smese za palačinke. Ostatak od litra skuvati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri, u mleko dodati razmućen gustin i brašno i mešati. Neposredno pre sipanja promešati smesu, jer ume da se slegne i nataloži na dnu. Kad sve krene da se zgušnjava, kuvati par minuta na isključenoj ringli ili sasvim tihoj vatri, sve vreme mešajući. Skloniti sa ringle i pokriti površinu fila plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi i postane mlak. Mikserom razmututi, pa dodati omekšali puter i ekstrakt limuna i sve zajedno dobro umutiti. Sipati preko kore i poravnati.


4. Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem. Sipati preko fila i razliti po celoj površini naginjanjem pleha u svim pravcima. Ostaviti da se kolač dobro rashladi, pa seći na kocke. Da čokolada ne bi pucala, seći tankim nožem koji treba držati vertikalno i samo vući kroz kolač.


Napomene:
Recept je nastao adaptacijom ovog, uz težnju da koru približim sočnijoj varijanti viđenoj kod Maxivide

Ekstrakt limuna je nešto što će filu dodati utisak svežine i "ledenosti", i savetujem da ge ne izostavljate. Probala sam da napravim i bez njega, i kolač je ok, ali nema dovoljno svežine da bi opravdao ime. Naravno, aroma mente bi ovde bila prava stvar, ili nekoliko pepermint bombona izmrvljenih i rastopljenih u malo vode. Ja mentu ne volim, pa nisam probala. 

Glazura daje krckavu čokoladnu koricu, pa ako ne volite da se čokolada lomi pod kašičicom, koristite neku drugu, mekšu glazuru (ganache ili sličnu).

Recept za štampu

Isprobala Gaga.

68 comments:

  1. Majo, ovo su najlepse ledene kockice koje sam videla, i volim kad ima tako puuuno fila!:)))

    ReplyDelete
  2. :):=)
    Sad Majo, kad nas ošine u februaru ima da svalimo krivicu na ove tvoje, savršene!, ledene kocke;)

    ReplyDelete
  3. Nenadmašan kolač, a kod tebe tako perfektno izgleda... I da, odlično prikazan postupak. :)

    ReplyDelete
  4. najsavršenije ledene kocke koje sam vidjela, super recept. nisam ih nikada radila, čuvam si ovo

    ReplyDelete
  5. Kao što sam napisala kod Deane mama nije htela da mi ih pravi jer to za nju nije bio kvalitetan kolač pa sam morala da molim i molim za njih. Videla sam taj ekstrakt limuna i nije mi jasno bilo čemu služi kad imamo limunov sok, svež. Verovatno da daje intenzivniju aromu pri manjoj količini da se fil ne razredi. Ja sam ljubitelj peperminta i u moje dodajem bombone al ih nisam pravila sto godina. Pojla bi ceo pleh.

    ReplyDelete
  6. Ovakav recept sam čekala!!! Pravim obavezno!

    ReplyDelete
  7. A ja baš volim kad je toplo zimi :D Nego, kocke su fantastične, izgledaju savršeno i zbilja ne pretjerujem kad to kažem ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala.
      Ma, i ja volim kad ne pada ispod nule, baš sam smrzotina. I cele zime hvalim bogu što je ovako kako je, i sad me nedavno spopade misao da je to sebično. Ne postoji zima zbog mene, nego ja zbog nje (uslovno rečeno). Pa eto, da ne bude da nisam ni probala da je trgnem. Tolicno od mene. Ali se ne probudi, sama je kriva :)

      Delete
  8. Zimu ne podnosim ni na Vilerovom goblenu, a ti si joj esej posvetila. Pomeri se s mesta, zbog prošlog februara me još jeza podilazi. Ledene kocke nisam pravila sto godina, a recept koji imam podrazumeva deblju koru u odnosu na fil, koji je ono posebno na ovom kolaču. Hvala lepo za recept, biće proban.
    P.S. I dalje tvrdim da ih sečeš laserom :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molim lepo :)
      A "laser" - prvom prilikom dobiješ jedan (nožić u vrednosti do 150 dinara :)

      Delete
  9. Majo, ledene kocke su ti da se smrrrrzzzznesssss.....

    ReplyDelete
  10. Kada su Ledene kocke postale hit, prije nekih 25 godina, ja sam odbijala da ih pravim zato što su ih svi pravili. Nije bilo ni potrebe jer sam ih jela u drugim kućama. Zanimljivo mi je da u
    malim gradovima kad neki kolač postane hit onda ga obavezno svi prave. Prvi put sam ga pravila prije nekih 15 godina u nekom drugom vremenu i drugom gradu kad su malo zaboravili na njega.
    Zanimljivo mi je to sam aromom limuna ili dodatkom mentol bombona, moram da probam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, to je interesantno. Ja se ne sećam kada su ledene kocke postale popularne, moja mama ih nije pravila, ali sećam ih se, valjda što ih svi ostali jesu pravili, pa sam ih jela u drugim kućama. Sad sam ih u kratkom roku pravila dva puta, baš su mi nešto legle :)

      Delete
  11. Jedna rec je dovoljna,SAVRSENE!!!

    ReplyDelete
  12. E da si pravila po mom receptu, ne bi bilo šanse da ti preliv ne uprlja fil, koliko god da ti je oštar nožić. Izgledaju daleko bolje od mojih, geometrijski pod konac.

    ReplyDelete
  13. Isečene su savršeno! Ni ja ne dodajem ni aromu limuna ni mente u fil, ali mislim da je to odlična ideja. Mentu ne volim nešto, pa ću probati sa limunom.
    Divan esej zimi si posvetila i ja ga potpisujem. :) Možda čak i više nego ti jer zimu volim i nedostaje mi...

    ReplyDelete
  14. Savrsene su, a presek je nebeski!!!
    Odavno imam ideju da u fil dodam koju pepermint bombonu, ali nikako da je sprovedem u delo.


    ReplyDelete
  15. Ledene kocke tako jednostavan kolač koji ja jako volim ali ga nisam nikad radila već susjeda šalje pijatiće ali kod tebe izgleda čisto savršeno.A kod nas na moru zima pokazala svoje zube i previše snijega i jake bure.

    ReplyDelete
  16. kod mene je ovo carski kolač a ledene kocke su nešto drugo
    što uopće nije bitno. samo je to sigurno jedan pravo dobar kolač. a tvoj slikovni tutorial je zakon. skidam kapu.

    ReplyDelete
  17. Ove kocke tako savršeno izgledaju da se stalno i stalno vraćam pogledati ih, a moram priznati da sam posebno primjetila savršenu glazuru. Zima hoće-neće, a neovisno o tome ja ovaj kolačić hoću :)

    ReplyDelete
  18. Majo pravila sam ih, i recept je SUPER! Umesto limun-extrata sam stavila mint. Fantazija! Nego, cokoladna glazura kad jedem kockicu mi sklizne onako skroz. A da bi dozivljaj bio potpun, mora da se ima u svakom zalogaju i testo, i beli deo i glazura. I sad, kako ja da resim to da mi cokolada ne sklizne sa parceta? :-) HVALA :-)
    Suza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suzo :)
      Hvala što si pravila i javila :) Za problem sa glazurom, imam par ideja, ali sve su na nivou pretpostavki, pa ne uzmi zdravo za gotovo.

      Meni je drugi put glazura bila kao što ti opisuješ, a prvi put nije. Bila je krckava i lomila se, ali nije baš bežala sa parčeta. Pa sam razmišljala zašto, i jedna pretpostavka je da je zato što mi je prvi put fil ispao malo grublji, a drugi put je bio baš baš gladak, pa na tako glatku površinu neće čokolada sa uljem da se "zalepi". Pa mi se čini da bi ovde možda bolje išla neka mekša glazura (ganache), ili ona koju koristim za bajadere (25 ml vode, 25 g šećera, 60 g putera, 125 g čokolade). Ili da se fil pravi sa brašnom, čini mi se da onda bude maaaalo grublji. Prilikom nekog budućeg pravljenja probaću nešto od ovoga, pa ću dodati zapažanja.
      Pozdrav!

      Delete
    2. Suzo, ja pravila :) Fil sa brašnom, a dve glazure. Ova iz recepta i ona za bajadere, pa svaka razlivena do pola kolača. Vrlo klimave zaključke imam u vezi onoga šta me je zanimalo (i tebe), ali imam par drugih, nebitnih za problem sa odvajanjem glazure, ali ipak korisnih.
      - fil sa brašnom je osetno mekši od fila sa gustinom (ista količina, 150 g na litar mleka), možda bih u krajnoj oceni rekla da je i lepši takav
      - fil sa brašnom je u momentu spajanja sa puterom imao silu sitnih grudvica koje se nisu dale razbiti. Ali se to apsolutno nije osećalo na kraju (u stegnutom kolaču), ama ni trunčicu!
      - fil sa brašnom i nije nešto "rapaviji" od onog sa gustinom, mada ipak obe glazure nešto bolje prianjaju za njega
      - i dalje se glazura može "svući" kašičicom sa parčeta, i jedna i druga, ali nije baš da sklizne samostalno, mislim, moguće je lomiti je pri svakom zalogaju. Kad sam svukla tu čokoladnu koricu vidim da je ovaj beli sloj ispod nekako vlažljikav, sjajkast, i samim tim klizav.
      - glazura sa uljem je daleko lepša na oko, svetlija je i sjajnija (govorim o stegnutim glazurama). Ova druga je tamnija, više je mat, i brže hvata kondenz.

      Delete
    3. obe glazure
      sa uljem (iz ovog recepta)
      sa puterom i po malo vode i šečera (iz recepta za Bajadere)
      parče (ne znam koja beše glazura ovde, mislim da je uljana, al' da se prelomiti po zalogajima :)

      Delete
    4. Jaoj bre sad mi neprijatno sto sam te uopste i cimala, mislila sam samo onako, ako mozda vec znas sta li sam mogla da zeznem :-) Meni se bas svidja ova glazura sa uljem i na oko, a i volim kad je tako krckava. Onaj ganache version mi je nekako muljav...I ove sa skrobom su mi lepse vizuelno, onako ledeno beleeeee :-) HVALA ti opet od ♥

      Delete
  19. Genijalno izgledaju i baš nekako ledeno :)

    ReplyDelete
  20. Odličan kolač :) Nisam ni znala da je nekada bio toliko popularan, kako sam ovde pročitala.
    Nedavno sam pročitala negde da se može dodati aroma mente, što meni lično nikada nije palo na pamet, tako da sam se baš oduševila, i htela da napišem i ovde, ali vidim da se to već zna :)
    U svakom slučaju, možda kada se stavi menta podsećaju na Krašove Ledene kocke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, mislim da je kolač tako i nastao i postao popularan, jer vuče paralelu sa nečim što jeste bilo jako popularno i zastupljeno - Krašove Ledene kocke. I naravno, što je jednostavan i ekonomičan.
      Pozdrav!

      Delete
  21. Replies
    1. :)))
      Al' kaži molim te, je l' ona (zima) normalna - danas bilo 13 stepeni, februar mesec! ;)

      Delete
    2. Sviđa mi se kad te uhvati ludilo. :))))

      Delete
  22. Majo, imam nedoumicu. Ja sam kupila neku bocicu sa ekstraktom limuna Dr. Oetker, od 38ml. Na uputstvu pise da ide 2ml na 500ml tecnosti, pa se ja pitam da nije mnogo? Reci mi da li si i ti kupovala istu, ili neku drugu sa manje mililitara?

    ReplyDelete
  23. Mala ampula je moja bila, ne znam sad tacno koliko ali ne vise od par ml. Znam tu flasicu, to je bas flasica i stavi po uputstvu, ili pola kasicice...
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  24. Da, ovo je bas izgleda flasice, cak ima i cep kao flasica, ali nista manje nisam nasla u Rodicu .Dobro je te procitah uputstvo... Puno ti hvala!
    Biljana

    ReplyDelete
  25. Upravo ga pravim :) Nisam mogla da mu odolim kada sam bila mala, a nema ništa lepše nego kada ti na +40 dune da ti se jede nešto baš ovako :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))
      Pa ništa, bar ćeš imati ledeno osvežavajući dezert :)

      Delete
  26. Jednostavno a savrseno!

    ReplyDelete
  27. Изгледају савршено.Занима ме јеси ли их мерила лењиром кад си их секла? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Označila sam lenjirom tačkice na jedankim razmacima, uz obe (duže) strane pleha, pa vukla nož od jedne do druge :)

      Delete
  28. Tako primamljivi izgledaju na slici da sam ih jednostavno morala probati i po ovom receptu i stvarno su fantazija. Inače recept koji ja imam često pravim u ljetnom periodu je jako dobar ali u ovome kolaču ja mislim da mu limun daje tu drugačiju notu koja ga čini posebnim.

    ReplyDelete
  29. Pravila sam veceras tvoje ledene kocke, inace nova sam u pravljenju kolaca pa javljam sutra kako su ispale jer se hlade trenutno :)

    ReplyDelete
  30. Ledene kocke su ispale savrsene bukvalno kao na tvojoj slici :). Inace jedina mana je sto ja nemam odgovarajuci noz pa ne mogu da isecem a da mi ne pukne malo ona gornja cokolada uspela sam na par parcica da izvedem da bude lepo na ostalim mi je malo naceta ali to samo estetski moze nekome da zasmeta ovako su savrsene, hvala za odlican recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na javljanju i probanju recepta!

      U nedostatku odgovarajućeg noža, uzmi jedan spalpel, naravno samo za ovu namenu, vuci ga vertikalno kroz kolač, i imaćeš super oštar presek, bez da čokolada puca.

      Pozdrav i prijatno!

      Delete
  31. Probacu sledeci put kad budem pravila, ove su vrlo brzo pojedene :))

    ReplyDelete
  32. Pravio sam ih veceras i imam par pitanja za vas iskusne blogerke :). Naime, i nakon nekoliko sati provedenih u frizideru, krema nije bila tako cvrsta kao na slici, vec je pod pritiskom gubila oblik, slicno kremi za krempitu. Sve sam uradio po recepturi, lijepo ukuvao krem, ohladio, umutio puter, ali krema nece da bude cvrsta, pa nece. Sta radite kremi pa bude lijepo cvrsta kad se kolac ohladi? Drugo, cokoladna glazura je malo cvrsca, pa je pritisak na nju poputno upropastio oblik kocke, a glazura se nekako savija, nece da pukne. Mozda bi trebalo jednu kolicinu ulja zamijeniti pavlakom? Kolac i je pored ovih problema ukusan, ali za moj ukus presladak. Bilo kako bilo, Majo, hvala ti na jos jednom korisnom receptu :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi, Milane, na javljanju!

      Stvarno nemam pojma šta može biti uzrok nedovoljno čvrstom filu, količina skroba u odnosu na mleko je prilična, i morala bi da stegne fil ljudski, no, ako kažeš da je kod tebe ostao mekši, ja verujem, al' kažem, stvarno nemam ideju zašto. Ajd' da je nedovoljno skuvan "puding", al' kažeš lepo si ukuvao. Da skratim priču - ne znam :)

      Glazura jeste čvršta, a u mom slučaju jeste i krta. To sa glazurama je sve stvar vrste čokolade. Sećam se dobro da su mi dve glazure pravljene za neke kuglice izgledale i ponašale se dosta drugačije, iako su bile po istom receptu rađene (100 g čokolade i 3 kašike ulja) ali od dve različite čokolade. Moguće da je tvoja čokolada neka "gipka" :) ili da su kašike veće ili... Svakako da može i nekom mekšom glazurom, tipa ganache, da se prelije kolač, mislim da sam to negde i pomenula u receptu.

      Inače, moram još jednom da naglasim važnost tankog noža i vertikalnog vučenja istog kroz kolač - to je jedini način da čokolada ne popuca i fil se ne ubrlja. Klasično sečenje pod uglom i pritiskom neće dati rezultat kao sa prve slike.

      Pozdrav!

      Delete
  33. Meni se fil odvajao od kore.....a to mi se nikada nije desilo kada sam ga pravila klasicno, sa brasnom....moram priznati da sam sa gustinom sada prvi put pravila ledene kocke. Problem koji ja imam je taj sto meni beli filovi pravljeni sa gustinom izgledaju "slaninasto"....a u glazuri se bas oseca ulje...Majo izvini, ali vracam se na staru kombinaciju...fil sa brasnom I glazura sa puterom....

    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema potrebe da se izvinjavaš, a slobodno možeš i da se potpišeš :) Kritike su ovde uvek dobrodošle, osim naravno onih uvredljivih, a ova to nije, pa stvarno ne vidim razlog da se izvinjavaš.

      Pre svega, hvala na probanju i hvala na javljanju!

      Što se tiče odvajanja fila od kore, desilo se i meni, ali mislim da nema veze sa brašnom-nebrašnom, nego sa suvoćom-nesuvoćom gornje površine kore u momentu nanošenja fila. Naime, onaj sirup relativno sporo prodire u koru, treba mu vremena. Treba da kora bude zaista suva odozgo, onda fil sigurno lepo prione, ako ostane i malo sirupa, to otežava filu da se slepi sa korom. Mislim da sam to i napomenula negde u receptu.

      E sad, slaninast fil :) Znam na šta misliš, i realno, da, ovaj spada u čvrste. Mada opet, meni nije baš toliko prečvrst da bi mi smetalo. Inače, dešavale su mi se i različite čvrstine fila (uvek je on čvrst, ali recimo dve ture mi ne ispadnu isto, jednom bude malo mekši i sl), iako radim po istom receptu, i koristim isti skrob. Možda nekad kuvam mrvu duže, a nekad mrvu kraće - ne znam. Generalno, hoću da kažem da slanina-efekat nije isključiva zasluga skroba, već količine, tj. odnosa skroba i mleka. Korigovanjem količine skroba prema svom ukusu, dobila bi željenu čvrstinu/mekoću. I sa brašnom je itekako moguće napraviti slaninicu, dakle, samo su količine u pitanju, a ne vrsta zgušnjivača. Inače, kad u nekom receptu treba zameniti brašno skrobom, znam sigurno da to ne treba raditi 1:1, već smanjiti količinu skroba u odnosu na navedenu gramažu brašna. Isto tako, ako neki fil na bazi skroba treba pretvoriti u fil sa brašnom, treba upotrebiti malo više brašna od navedene gramaže skroba. Ima i onih pola-pola varijanti, ako ne zaboravim, probaću sledeći put tako.

      Ne znam na koji način misliš da se "oseća" ulje - po mirisu, ili kako? Koje si ulje koristila, obično suncokretovo? Dosta puta sam koristila ovu glazuru i meni je skroz dobra, mada naravno, može bilo koja glazura. Ova sa uljem je malo krtija, pa kod sečenja ume da puca, naročito ako je čokolada sama po sebi od onih kvalitetnijih, sa više kakaa, što su po defaultu krtije na lom. To se rešava vertikalnim sečenjem ili vrućim nožem, a pucanje pod kašičicom dok se jede - je jednostavno nerešivo :)

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  34. Najbolje ledene kocke ikad..
    Pravila sam ih po Vasem receptu i oduuuusevljena sam. Mislila sam da onim maminim nema konkurencije, ali ove su sad zvjezda ledenih kocki.. Cak i moj decko koji ih bas i ne voli, posto je ove probao na moj nagovor, trazio je opet i opet i pitao kad cu ih praviti opet :)
    Hvala za recept i pozdrav za Vas..

    ReplyDelete
  35. http://www.svajela.hr/click/index/1699439/?site=novisadzadz.blogspot.com . Majo drpili ti sliku i prikačili izmenjen recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sanja što si mi javila.
      Pozdrav.

      Delete
  36. Pozdrav Majo,

    pravila sam 2 puta ledene kocke po tvom receptu i savrešeno su ukusne. Imam jedno pitanjce....oba puta su se u filu napravile grudvice ,ne znam da li postoji caka oko toga da li se puter sipa u mleko sa gustinom ili obrnuto. Meni ne smeta, nego kao, volela bih da za goste bude malo lepsa varijanta. Čokolada puca, ali nema veza , svi u kući smo "pucali" od tvojih ledenih kocki, uzdisali i pitali:"Ima li još"? Hvala ti na svakom receptu i na trudu koji ulažeš da bi i mi amateri mogli ponosno da kažemo:" Daaaaa, ja sam to pravila, hoćeš recept?Ma nije teško, Maja sve objasnila"!

    Sladjana, Slovenija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Slađana,

      Hvala ti na javljanju i lepim rečima :)

      Što se tiče grudvica u filu, mislim da se to događa ako je "puding" jače ukuvan i ako se ostavi da se u potpunosti ohladi. Predlog je da se smanji količina skroba za nekih 10-15% ili ostavi kako jeste, pa skuvani "puding" miksiraj par puta tokom hlađenja, i ostavi ga se ohladi tek da ne bude vreo, i u još topao/mlak dodaj omekšali puter, i zajedno promuti. Na ovaj načim mislim da grudvice nemaju šansu da se stvore. Sad ću i u receptu da ispravim, jer to jeste ispravnije nego čekanje da se skroz ohladi (to ima smisla kod nekih drugih filova, ovde nije neophodno).

      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala ti puno na odgovoru, Majo! Probaću na ovaj način koji si predložila,pa javljam rezultat. Hvala!

      Delete
    3. Majo, uspelo je, krem je savrsen, sipala sam puter u mlaku smesu i nema nijedne grudvice. Samo sam ovoga puta zeznula čokoladu jer mi je sa isečenih kolača, cokolada onako klizila u komadu. Ali znam da je neko već gore imao sličan problem,pa ću sve iščitati, da te ne smaram sa tim. Eto, samo sam htela da javim utiske za krem. Hvala još jednom! Pozdrav!

      Sladjana

      Delete
    4. Puno hvala što si opet pravila i opet javila!

      Delete
  37. He he - mi smo odlepili za tvojim receptima. Veceras sam (pored 3 pomenuta recepta u komentaru na Musaku) resio da pravim i Kocke (kad ustanemo, sad je prosla ponoc). Uspeo sam da nadjem Dr. Oetker aromu limuna, ali u flasici. Koliko je zapremina Dr. Oetker ampulice, da li mozda znas Majo?

    Cika Radovan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam pojma, možda 2 ml. I ja ne viđam više one mikro staklene ampulice, te sam uzela flašicu i ja. Recimo da bih stavila jednu kašičicu.

      Delete
  38. Napravio i ledene kocke. Dodao sam 2.5 kašičice arome limuna, možda malo previše ...
    Ali, žena je odlepila, voli me sve više i više ...

    Majo legendo, kad ćeš početi da živiš od kuvanja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... ah, da ne zaboravim. Na samoj flašici Dr. Oetker arome piše da je 2 kašičice dovoljno za 1 l tečnosti. Ja sam dodao još pola, zbog onih 250 g maslaca ...

      Delete
    2. Hm, onda je možda ono u ampulama bilo jače, koncentrovanije? Kako god, hvala za ovaj podatak, nisam se ni setila da čitam šta piše na flašici, već isprevrtala onu jednu jedinu ampulu koju još uvek imam, ne bih li našla podatak o zapremini (koji ne postoji :)

      Živeti od kuvanja verovatno neću nikad, al' nadam se da ću ga voleti zanavek :)

      Delete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com