Sunday, January 06, 2013

Krompir salata


Nije baš da smo neki vernici, sem što verujemo da su riba i krompir super par, kao i da krompir salata nije dobra ako nema dosta crnog luka, pa nam se učinilo zgodnim da baš danas ponovo utvrdimo da verujemo u pravu stvar.

Srećno Badnje veče i predstojeći Božić!

Sastojci:
500 g krompira
200-250 g crnog luka
50 ml ulja
50 ml vode
50 ml sirćeta
so
biber

Postupak:
1. Odmeriti otprilike 500 g krompira, i 200-250 g luka. Krompir oprati, staviti u hladnu vodu, dodati dve-tri kašičice soli, kuvati do vrenja, a onda na tihoj vatri još 25 minuta, poklopljeno. Crni luk iseći na tanka rebarca.


2. Kuvan krompir ostaviti da se ohladi, oguliti i iseći na kolutove debljine 5 mm. Seckalica za kuvana jaja i ovde može biti od pomoći, kao i kod ruske salate.


3. U šolji pomešati ulje, vodu i sirće. Na dno činije sipati malo preliva, pa ređati sloj krompira, sloj luka, posoliti i pobiberiti, preliti sa tri kašike preliva, i tako dok se sve ne pootrši. Sipati preko svega ostatak preliva. Za ovu količinu sastojaka i činiju srednje veličine, biće otprilike po tri sloja krompira i luka. Poklopiti i ohladiti. Pre služenja salatu blago promešati da se preliv sa dna rasporedi svuda.


Recept za štampu

komentara: 18

  1. Obožavam krompir salatu. Super ti je ideja da isečeš krompir kroz seckalicu za jaja. Srećno Badnje veče i Božić tebi i tvojima.

    ReplyDelete
  2. Au, (Z)Majče, kakva ti je ona prva slika! Umetnost!
    Čak iako znam kako se nešto pravi, uvek mi dobro dođe neka caka, kao na primer ovo slojevito ređanje - ja sve skupa ubacim u činiju i izmešam, ali je ovo tvoje bolje.
    I da - moj par snova su u večerašnjoj večeri bili riba i prebranac :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slojevito ređanje volim jer ne volim kad se salata smulja a kromir raspadne od mešanja. Ova činija ima svoj plastični poklopac, i pred služenje samo je okrenem naglavačke i nazad, preliv se rasporedi svuda i bez mešanja.
      No, ova na slici jeste malo promešana, pa je malo i muljava :)

      Delete
  3. Uh, kad bi samo znala koliko volim krumpir salatu, mmmm :))) Divna je :)

    A želim ti da Badnjak provedeš u miru i sreći te sve najbolje za Božić :)

    ReplyDelete
  4. Skoro da sam emocionalno vezana za dizajn kašike na prvoj slici;-)
    Sretan Božić!

    ReplyDelete
  5. Srecni praznici! Vidim da smo skroz razlicite sto se tice salate ti ne volis muljavu salatu a ja je pravim toplu od tek skuvanog krompira u koji samo dodam sjeckani luk, sirce i malo ulja i promijesam da se po malo izmrvi krompir ali da jos ima i krupnih komada a i da bude sroz muljavo. Probaj jednom i tako sem sto nije bas prakticno jer se mora spremiti pred sluzenje meni je mnogo ukusnije

    ReplyDelete
  6. Iako svi znamo kako se radi krumpir salata, uvijek je odlično objaviti ovakav recept sa krasnim slikama jer mlade kuharice često zaista ne znaju od kuda krenuti. Odlično.

    ReplyDelete
  7. volim ju! :)moji uz ribu uvijek posluže ili ovu salatu ili grah salatu, krompir salata je definitivno moj favorit

    ReplyDelete
  8. A meni uporno pune glavu idejom da se sve to mora raditi dok je krumpir topli. A lijepo me mama naučila da krumpir salatu radim baš kao ti.
    Sretan Božić!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nešto mislim... Nikad nisam jela toplu krompir salatu. To bi moglo biti sasvim fino, čak i ako je malo smuljano, jer zapravo onda je to prilog. Salatu ja nekako uvek i samo zamišljam hladnu, tako sam je zavolela, i zapravo na takvu sam navikla :)

      Delete
  9. Prelepo!
    Srećni praznici tebi i tvojima :)

    ReplyDelete
  10. Dijelimo uvjerenje da su riba i krompir super par, posebno kada govorimo o krompir salati u ovoj kombinaciji. Ovo mi je jedan od najdražih ručkova,i volim pripremati krompir salatu. Lijepo si objasnila recept i najradije bih sada koji zalogaj iz zdjelice sa predobre prve slike !

    ReplyDelete
  11. Srećni praznici Majo tebi i tvojim muškima. Prva slika je mrak! I ja je jedem hladnu nekako sam navikla iako ga zalinim dok je topao je rlepše upije u sebe. jedino mi je problematično vreme kuvanaj u receptu. Desi se nekad da kuvam krompir 15, a nekad 50 minuta, nekad izgleda i ljušti se kao puter a onda šipak. Iskreno ježim se kad mi treba za neku proslavu jer ne znam šta ću dobiti.

    ReplyDelete
  12. A evo mene ispod moje omiiiiiiiiiljene blogerke Jelene,bez cijeg bloga nikada ne bih naucila da kuvam :)
    Danas sam pravila ovu krompir salatu-fantasticna je!Ovo je onaj pravi kafanski recept,prste da polizes :) A stvarno se lako pravi i ko stvorena je za nas pocetnike u kuvanju.Savetujem svima da slucajno ne zaobidju ovaj recept.Pozdrav Maji i sve najbolje!

    ReplyDelete
  13. ...I jos da dodam da mi se cini da je danas salata bila jos bolja nego juce (ako je to uopste moguce!).Moj muz kaze da je to zato sto sam je veoma hladnu izvadila iz frizidera a ja mislim zato sto je jos bolje upila saft od ulja i sirceta,ne znam...U svakom slucaju odlicna je i kad odstoji jedan dan.Danas smo je dokrajcili i omazali ciniju:)

    ReplyDelete
  14. Moguće je. I meni se čini da je bolja drugog dana. Jer se ukusi prožmu, a luk se "preda" i malo omekša, jer on ispušta svoju vodu kad dođe u dodir sa solju.
    Pozdrav imenjakinjo :)

    ReplyDelete
  15. Me encanta esta receta de ensalada luce muy bonita y exquisita,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete