Sunday, January 29, 2012

Tortelini supa sa vrganjima


Tokom januara i februara 2012. pod lupom food blogra u igri FBI rukavice je blog
 f o o d f o r t h o u g h t. Jelena, autor bloga, jedna je od onih osoba koje ne možete ne primetiti, i koju ne možete ne zavoleti. Imala sam priliku da je lično upoznam, i mene je impresionirala na više načina, i kao osoba, i kao kuvarica. Neposredna ali nenametljiva, temeljna i detaljna, pažljiva i pedantna, srdačno posvećena svemu što radi. Strastveno je zaljubljena u kuvanje i zagovornik prave domaće hrane. U svaki njen recept ili mišljenje jednostavno imam - poverenje.

Koliko ljudi znate koji sami prave mini torteline za supu? Koji s poštovanjem prema hrani odvoje vreme da pripreme gomilu malenih prstenčića od domaćeg testa i punjenja za koje sa sigurnošću mogu reći da znaju kompletan sastav? Meni je to, onako, za apsolutni respect. 

Wednesday, January 18, 2012

Musaka od krompira


Musaka od krompira je sigurno jedno od jela koje je duboko ukorenjeno u srpskim prehrambenim navikama. Kao uostalom i druge brojne, u novije vreme prilično ozloglašene, kombinacije mesa i krompira. Nisam ni ja izuzetak, i baš volim ovu zimsku musaku, dok mi je leti za nijansu draža musaka od tikvica.

Evo kako je pripremam, i kakve sam zaključke izvukla tokom sopstvene musaka-evolucije.

Saturday, January 14, 2012

Outsourcing 2: Testa i peciva

Izvinjavam se svim burecima, pitama i gibanicama, ali zagorski štrukli su jedno savršenstvo nad savršenstvima kad se radi o vučenom testu i sirnom punjenju. Ove sam pravila davno, kad je Tadeja objavila recept, ali nikad nisu stigle na blog, jer sam bila (i ostala) nezadovoljna slikama. Kasnije sam ih pravila još par puta, i obećavam štruklima poseban post na blogu, jer itekako zaslužuju (6 i po godina kasnije, ispunjeno obećanje, recept za zagorske štruke je tu!). Sve preporuke za Tadejin recept :)


Sunday, January 08, 2012

Čorba od pečuraka i pržene zeleni


Nova godina, Božić, i svi propratni praznici oduvek su bili dobar izgovor za prežderavanje. Razume se, nisam ni ja operisana od zvaničnih dozvola da se u tom periodu sme krkanlučiti. Ali ove godine se desilo da nas je potkačio neki virus, tj. čitava familija istih, koja nas je tokom celog decembra vrtela kao na ringišpilu. Nas četvoro, pa dok se svi izređamo, taman završimo jedan ciklus, otpočne novi...