Blogger Widgets
                   

Sunday, December 16, 2012

Medovik


Kad imam na vreme najavljene goste, pravim medovik. Za dečije rođendane, kad mi treba dve torte, jedna je medovik. Kad nekoga mnogo volim, a ne znam kako to da mu kažem, ja mu poklonim medovik. Kad nekog i dalje volim, a nemam više ni jedan način da mu to kažem, medovik, za utehu, pravim sebi...

Ne znam kako da vam opišem ovaj kolač. Kako da rečima dočaram njegov ukus nekome ko ga nije probao. Za mene je poseban. Bila je to ljubav na prvi pogled, na prvi zalogaj, i već tri godine mu nisam našla dostojnu zamenu. Sa druge strane, to sam samo ja. Neće se medovik svakome dopasti srazmerno mojim hvalama, stoga - ne verujte mi ništa. Nisam objektivna kad je on u pitanju.

Medovik je po sastavu kolač srednje klase. Korice su sa sodom bikarbonom, na bazi meda, ukusa najsličnijem medenjacima, suvim i tvrdim kolačićima koje su nam pravile bake. U koricama provejeva i ukus karamela, mada ga nema ni u tragovima. Fil ima dva sastojka, i gotov je za dva minuta.

Korice će po tipu biti poznate svima koji su ikad pravili medenu pitu, mađaricu, ili neki srodan kolač. U velikoj većini recepata pisaće da se testo tanji direktno na poleđini pleha. Primer te tehnike možete videti ovde. Meni to nije baš išlo, i večito sam se petljala sa korama za medovik na druge načine, dok nisam uspela da ih ukrotim pomoću kesa za zamrzivač. Ako umete direkt na plehu, batalite deo priče o kesama i korama, i radite kako ste navikli.

Sa kesama nije lako kao što na prvi pogled deluje. Testo prvo treba rasporediti od ivice do ivice, po širini kese, tako da se popune ćoškovi, onda prstima rastapkati do polovine kese, što ujednačenije, i posle oklagijom celom dužinom kese. Kesa hoće da beži, da se bora, mehurići vazduha da ostaju, pa sve zahteva malo prakse, ali daleko je od nemogućeg. Prednost rada sa kesama je urednija kuhinja tokom pripreme, i ujednačenost kora. Škarta nema. Još jedna prednost rada sa kesama je i to, što testo možete pripremiti mnogo ranije, rastanjiti po kesama i staviti u friz. Medovik onda postaje brzinski kolač, jer pečenje kora traje jako kratko, priprema fila isto, filovanje uzme koliko uzme, ostaje samo odležavanje od 24 sata, i kolač je spreman. Još brža varijanta, kojoj često pribegavam, je da ispečem kore unapred, i onda samo napravim fil i sklopim medovik dan pre nego što mi je potreban. Pečene korice su suve, krte, nisu sklone kvarenju, komotno ih možete ispeći nekoliko dana unapred.


U biti, medovik je kolač. Ja sam ga ne jednom pretvarala u tortu, i slovim da je dostojan te uloge. Od mere koja sledi, dobije se 6 korica veličine 30x24 cm, i u tom slučaju imamo kolač. Ako se svaka kora, dok je još u kesi za zamrzivač, preseče po dužini na pola, dobije se 12 korica 30x12 cm, i eto šnit-torte. Od duple mere, eto velike četvrtaste torte. Po pravilu, medovik se spolja posipa mrvicama od restlova kora, ja obično nemam restlova, pa ga u slučaju kolača samo pospem prah šećerom, a u slučaju torte premažem slatkom pavlakom.

Fil se pravi od kisele pavlake i prah šećera. Ništa više i ništa manje. Svako ko voli ikakvu varijaciju na nepečeni cheesecake, voleće ovaj fil. Fil je sladak, i nema "smanjiću šećer", jer neće biti isti. Poenta je u tome što šećer izvlači vodu svemu što vidi i ne vidi, i kad stigne u pavlaku, on je isisa k'o beba mamu. Što više šećera, to će fil biti ređi, što manje šećera, fil je čvršći. Prava mera je ona koja će izvući toliko vode iz pavlake da se korice njom lepo natope, tako da se ceo kolač na kraju seče poput čvršćeg krema. Ta prava mera glasi: 1,6 kg Imlek kisele pavlake od 20% mm i 400 g prah šećera.

Za Imlek garantujem da važi ovaj odnos, zato i naglašavam proizvođača. Pavlaka drugog proizvođača može biti mnogo osetljivija na šećer, i očas posla postati čorba. Ako nemate mogućnost da nabavite Imlek kiselu pavlaku, savetujem da napravite test, sa 160 g pavlake, te i takve kakvu imate, i 40 g prah šećera. Promešajte i pogledajte na šta vam više liči, na čorbuljak ili fil, pa tek ako je ovo drugo, bacite se na nabavku i pravljenje pune mere. Kako da znate da li "liči na fil"? Zabodite drvenu kašičicu, onu za med, vertikalno u taj miks. Ako ne mrda, to je to.

Na ovom blogu postoje već dva posta o medoviku, koja ću sada zatvoriti za komentare i poslati u arhivu, što znači da se više neće pojavljivati u indeksu recepata, ali ih neću brisati. Inače, sve je krenulo od recepta viđenog na Coolinariki, s tim da sam ga vremenom malo prilagodila svom ukusu i (ne)spretnosti.


Sastojci:
za kore
3 jaja
200 g šećera
3 kašike meda, oko 130 g
180 g putera
1 kašičica sode bikarbone
500 g brašna

za fil
1,6 kg kisele pavlake, Imlek 20% mm (dve kofice + jedna čaša)
400 g prah šećera

i još
500 ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera

Postupak:
1. U vanglu sipati kiselu pavlaku, blago je razmutiti kašikom, dodajti prah šećer, promešati dok se šećer ne rastopi, pokriti, pa sve staviti u frižider. Posle pola sata opet promešati. Nikako ne mutiti mikserom. Do filovanja čuvati u frižideru.


2. Umutiti jaja i šećer mikserom dok masa ne postane svetla, oko 10 min. Za to vreme na tihoj vatri otopiti puter sa medom, sipajti u jaja, mutiti mikserom još malo. Dodati sodu bikarbonu, pa brašno u nekoliko navrata. Brašno umešati prvo varjačom, pa promutiti mikserom. Testo treba da bude meko. Ostaviti ga pola sata-sat na sobnoj temperaturi.


3. Testo podeliti na šest jednakih delova (~180 g). Svaki deo staviti u po jednu kesu za zamrzivač. Kese dimenzija 30x24 cm, zapremine 3 litra, su "modle" za koru. Testo najpre rasporediti po širini kese, da popuni ivice. Zatim prstima, ravnomerno, do pola kese, istiskujući mehuriće vazduha, a dalje oklagijom. Ako kesa krene da se bora, prevrnuti je na drugu stranu, i zagladiti kao što biste zagladili maicu pre peglanja, pa nastaviti.


4. Složiti kese jednu na drugu i staviti u friz na sat vremena. Od pek papira iseći 6 komada, nešto većih od kese.


5. Iz friza izvaditi prvu koru. Oštrim nožem odseći rubove kese sa dve strane, otklopiti kesu, na golu stranu testa priljubiti papir za pečenje, pa uz pomoć kese prevrnuti testo tako da papir dođe dole, a onda odlepiti kesu do kraja.


6. Papir sa testom prevući na prevrnuti pleh od rerne. Peći oko 7 minuta na 180°C, do braon boje. Ponoviti isto sa ostalim korama. Pečene kore sa sve papirom složiti jednu na drugu. Čim se odhlade mogu da se filuju.


7. Fil podeliti na pet jednakih delova, pa filovati pet kora. Šestu samo spustiti i blago pritisnutu po sredini. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižideru 24h. To je neophodno vreme da medovik omekša.


8. Obraditi medovik odsecajući ivice da postanu ravne. Pred služenje premazati slatkom pavlakom umućenom sa kesicom vanilin šećera, i seći na šnite, ako želite tortu, ili samo posuti prah šećerom, i seći na kocke, ako želite kolač.

Savet za uredniji presek:
Uzmite tanak nož, tanak i sa tupe strane. Vucite ga vertikalno kroz medovik, polako. Na taj način ono što bi se razmazalo, razmazuje se po horizontali, dakle na preseku dobijate relativno oštar kontrast između kora i fila. Ako nemate takav nož, kupite običan skalpel (naravno, koristite ga samo za ovu namenu).


Napomena:
Torta čiji je presek na slikama, pravljena je od duple mere.

Recept za štampu


92 komentara

  1. Pratila sam tvoj medovik od kada si ga prvi put napravila i za prošlu Novu godinu sam se odlučila da ga pravim. Šteta što nisam slikala i objavila mnogo komičan post. Moja greška je što sam kupila pernu sa "pipkalicama" (senzorima) i umjesto na normalan program okrenem da peče samo gore (uz još nešto specijalno, nisam provalila šta), pa sam plehove vadila, vraćala i tako u krug.
    Kad sam filovala nastala je prava katastrofa, jedna kora bježi na jednu stranu a druga na suprotnu. Na kraju sam ih isjekla pa ih slagala u uski kalup za pečenje hljeba.
    I pored svega toga ukus je bio božanstven. Zato sam sebi kupila četvrtasti okvir na razvlačenje, napraviću ja njega i poješću ga, daću ponekom komadić, možda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mora da je pavlaka bila od onih koje se lako razvodne. Mene je osvojio ukusom, pa iako sam se puno petljala prvih 2-3 puta, jednostavno nisam mogla da mu odolim, i pravila sam ga ponovo i ponovo...

      Delete
  2. super izgleda :)
    http://urbanprettygirl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Kolac zvuci ukusno i deluje savrseno na fotografijama. Jedino sto se kolicina sastojaka koja ide u ovaj kolac po meni malcice ne isplati. Verujem da je tebi ĆisplativĆ s obzirmo da ti je omiljeni. 500 ml slatke pavlake je 250 gr lesnika! Ali dobro to ne umanjuje ovaj kolac!! Odlican blog, prvi put sam ovde!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Deluje kao skup kolač, ali nije baš tako, jer količinski izađe dosta.
      Slatka pavlaka može komotno sa se izostavi, i kolač samo pospe prah šećerom, kao ovde. Ili mrvicama jedne žrtvovane kore, kao ovde.
      Najveći trošak je za fil, oko 500 din. I puter za kore, oko 250 din, koji se može sniziti zamenom putera margarinom, al' ja to ne volim da radim. Sve zajedno, medovik izađe na oko 1000 din, a rezultujuća količina nije mala.

      Delete
  4. definitivno sada imam zelju da ga pravim :D hvala na receptu ;)

    ReplyDelete
  5. Brutalno! Ovo sam čekala! Drži mi fige!

    ReplyDelete
  6. E Majo prosvetlila si me što se tiče jednake debljine kora! Tolke sam godine sprcala a na ideju da merim kore nisam došla:-)

    Ovo odmeravanje kora a i nestanak sa tržišta 'Crnogorke' iz Njegoševe ul. koja je pravila 'žilave' kore za Rozen tortu će me naterati da pravim kore sama. Različiti su ukusi po pitanju tih kora. O korama sam pričala na Adi sa Jelenom koja voli one mekane koje se stapaju sa filom a ja obrnuto da se ona lepo grize:-)

    Isti je slučaj sa filom ali tu su stvari mnogo jednostavnije, gledaš da je ravnomerno pa ostatak pojedeš ako ga ima:-)

    Na razvlačenje kora u kesi je moja mama došla još pre 40 godina kad su se pojavili oni zatvarači kesa i ona truba za kese. Bez neta i silnih kuvara koji danas postoje - svakim danom joj se sve više divim, žao mi je što je više bena da joj to kažem.

    Zadivljujuće lepo praviš sve a posebno cenim što iskustva nesebično deliš sa nama!

    ReplyDelete
  7. Na kraju smo se muž i ja malo mjerkali kod zadnjeg komada, kome će! :):*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na preporuci, draga, perfektno je...bar tako izgleda.

      Delete
  8. Prekrasno izgleda! Kako jedino moja kćer voli Mađaricu, a mi svi apsolutno ne, ne vjerujem da ću se odlučiti za ovaj kolač koji joj je sličan. No, ovako prikazan, više je nego primamljiv. Fotke su, kao i uvijek kod tebe, savršene!

    ReplyDelete
  9. Dakle, ovako: ja laskam sebi da sam neko koga Maja mnogo voli, a ne samo na vreme najavljeni gost, pa sam imala čast da me počasti Medovikom :-) Savršenstvo jednostavnosti, a ipak kompleksnosti ukusa. Ja nisam ni razmišljala u koju bih ga kategoriju smestila, ali je moj Luka bio decidiran - torta!
    Predivne fotografije! Mnogo mi se dopada tekstura gaze, pa je u poslednje vreme turam na svaku sliku - k'o da radim u sanitetu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti zadovoljavaš dva kriterijuma iz prvog pasusa :D

      Delete
  10. Savršeno izgleda. Mjerkam taj medovik već neko vrijeme moram ga isprobati.

    ReplyDelete
  11. Kao što rekoh u komentaru jednog od tvojih prethodnih postova o medoviku, meni je bilo sve to suviše rada za nešto što bi moglo potpuno da propadne, imajući u vidu nepouzdanost meni dostupnih pavlaka.
    Ali onda sam otkrila rusku samoposlugu i u njoj gotov, industrijski medovik. Pomislila sam kako je to idealna prilika da dođem do leba bez motike i kupila ga. Jedino što mogu da ti kažem je da sam stoprocentno sigurna da je ovaj tvoj daleko bolji od tog standardnog koji nije imao nikakav poseban ukus, nego je mogao da se opiše kao generičko slatko testo s generičkim slatkim kremom. Pošto verujem tvojoj proceni, a i ukusu, sigurna sam da je ovo što ti spremaš nešto sasvim drugo. U tom smislu, nadrusila si Ruse!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rusi je prave sa smetanom, što je nešto što mnogi porede sa kondenzovanim mlekom, dakle mlečni, ali ne kiselomlečni prozivod. Moguće da je taj medovik kupovni koji si probala bio na bazi takvog fila. Kasnije sam, u nekom od onih zilion komentara pod receptom na Coolinariki, našla objašnjenje da Rusi smetanom zovu i to nešto gusto-tečno-slatko, ali i kiselu pavlaku, i da medovik postoji u puno varijacija... Sem svog ja drugi medovik probala nisam, pa ću nastaviti da ga volim i preporučujem baš ovakvog :)

      Delete
  12. Ja ovde nema sanse da pronadjem odgovarajucu pavlaku prema tome - no medovnjak, smrk, smrk...Ali rekla si da ces da ga napravis za mene kada budem dosla sledeci put u Beograd i ja se u to uzdam...bar da me neko voli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno pravim kad budeš dolazila! :)

      Delete
  13. Ovo je najlepsi kolac na svetu! Probala sam na Adi i stvarno sam se odusevila. Jedva cekam dovoljno vremena da ga probam napraviti...

    ReplyDelete
  14. Majče, objavila si! :) Idem sad da izmenim linkove. Videh u Meze-tu postupak ali sam ipak sačekala post.
    Divne, divne fotografije.

    Možda je to previše komplikovano za devojke koje ne mogu da nađu odgovarajuću pavlaku ali ću predložiti da pokušaju sam da naprave. Da redukuju 3l mleka na polovinu pa da prohlade i zakisele sa tom pavlakom koju nalaze. Uviju u neko ćebence i ohlade par sati pa ostave u frižideru da prenoći. Trebalo bi da se dobije dovoljno masno i gusto kiselo mleko koje će da zaliči na pavlaku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na komplimentima :)

      Nikad nisam probala da pravim pavlaku, pa ne smem da preporučim. Ono što je meni interesantno kod različitih pavlaka, da one u svom osnovnom stanju deluju sve isto, u smislu čvrstine. Promutiš je kašičicom, samu, čistu pavlaku, i dalje se ponašaju isto. Tek nakon mešanja sa šećerom neke kljoknu u čorbu, neke tek malo omekšaju. U tom smislu, nisam sigurna da bi domaća pavlaka bila sigurna varijanta, ako je uzela pelcer od neke čorbaste.

      Ja sam verovala da je procenat masnoće važan za čvrstinu i da se slobodno može računati da će masnija pavlaka ostati čvršća od bezmasne, ali demantovali su me svojevremeno Tadeja, Zoki, beše neko još... Koji su i sa pavlakama od 20 ili 30% mm dobijali čorbice.

      Po mom mišljenju, jedino test sa malom dozom, cca 1/10 mere, ima rezona, sve drugo je kockanje.

      Delete
  15. Bože dragi, ovo je savršeno.
    sve je kod tebe savršeno od opisa postupka, kolača,... do slika
    kako ovo pročitah dobila sam i želju napraviti ga.
    živi bili pa vidjeli.

    ReplyDelete
  16. Izgleda prekrasno, samo gledam slike i uživam :))) Bilježim recept, isprobat ću s nekim dobrim vrhnjem (ima ih zbilja puno pa mogu eksperimentirati) i nadam se uspjehu! :)

    ReplyDelete
  17. Super ideja za Novu Godinu! Hvala! p.s. ja sam ga već pravila par puta i svaki put mi je odlično ispao i pojeo se super brzo. U medjuvremenu sam ga totalno zaboravila i hvala na podsetniku! Pozdrav,Sanja

    ReplyDelete
  18. Divan medovik, radila sam ga jedanput po tvom prvom objavljenom postu i bio je savršen i od onda ga ne radim više bojim se neuspjeha a neznam zašto.

    ReplyDelete
  19. Odlican kolac, post i pojasnjenja, slike! i totalno razumijem ovu zaljubljenost u odredjeni kolac..
    :) mislim da je ovo najduzi post koji sam sa zanimanjem procitala!!
    pozz..

    ReplyDelete
  20. Kada se ovako nesebicno prenese recept, ne moze biti neuspjeha.
    Zahvaljujuci ovim mjerama dobila sam savrsen kolac.
    Neizmjerno hvala uz veliki pozdrav !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako mi je drago da je uspelo i da si zadovoljna!
      Pozdrav!

      Delete
  21. Prvo, svaka čast na prezentacji. To se zove recept. A baš ga proučavala u magazinu Mezze. Oduševljena sam!
    A kao drugo, ništa mi ne preostaje, nego da zavrnem rukave i da ga isprobam. Jela jesam negde, davno. A ovo je sigurno ono pravo, sa toliko ljubavi, koja traje tri godine, nema greške. Hvala. :)

    ReplyDelete
  22. Majo,molim Vas,recite da li ste jaja i šećer za kore kuvali na pari ili ne? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam. Jesam prvih par puta, ali kasnije sam počela da radim bez kuvanja na pari.
      Pozdrav!

      Delete
  23. još jednom-savršeno! i još jednom-hvala na savjetima! :) obožavam tvoje postove!

    ReplyDelete
  24. Kad sam vidjela ovu prvu fotografiju u MEZZE-u znala sam da je to tvojih ruku dijelo, sve je "kao pod konac", idealno složeno i izrezano. Ja ne volim medovik, jer je veoma zarazan i mogu da prestanem da ga jedem samo kad ga više nema:) Nego, da li sam te dobro razumjela, kore si stavljala u zamrzivač?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da. Testo je relativno meko, i kad se rasporedi po kesi onda je tanko i meko. Drugim rečima malo gurneš kesu ivicom dlana, i cela kora se čas posla nagužva kao mokra krpa. Nije mi baš najsrećnije poređenje, al' trenutno nemam bolju asocijaciju. Kad se sirove kore sa sve kesama friznu, daleko je lakše baratati njima, pošto stoje kruto. I kesa se lakše odlepljuje od takve kore. Znači, friz koristim samo radi komfora pri radu.
      Pozdrav!

      Delete
  25. Da li se i kore za rozen tortu mogu ovako raditi u kesama? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pretpostavljam da mogu. I to verovatno lakše nego za medovik, jer je testo gušće.

      Delete
  26. Ispekla sam korice, napravila fil i sad ću puniti. A onda samo treba dočekati sutra. Korice su super ispale, jedna je malo zagorila, ali nma veza. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, videćeš kakva je milina kad sav omekša sutradan :)

      Delete
  27. Majo, šta misliš da li može ovom kolaču da se doda npr. u neki srednji fil neko voće tipa višnje ili maline? Ja bih da isprobam... ali me zanima mišljenje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sva je suština ne razvodniti fil. U tom smislu - sigurno su moguće neke korekcije, dok god se fil zadrži u potrebnoj gustini. Voće... Možda pasirano i ukuvano kao džem, a da se smanji šećer u filu? Nemam pojma. Ako nešto iskombinuješ, javi obavezno :)

      Delete
  28. Hm, ili da se npr. voće pomeša sa grizom da upije suvišan sok? Javim kad budem probala! Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Griz mislim da će teško išta upiti ako se ne skuva tj. ako ne ide na neko kuvanje/pečenje zajedno sa voćem (kao u pitama itd).
      Da znaš da si mi zadala domaći, bar za razmišljanje :)

      Delete
    2. Evo da se i ja uključim u domaći zadatak. Mislim da bi gustin bio bolji od griza. Za gustin znam, jer ja tako pravim američku pitu sa višnjama, u voće dodam malo šećera i gustina, kada se pita ispeče sok iz voća dobije kremastu teksturu. S obzirom da se u ovom receptu fil ne kuva, ja bih voće malo ukuvala sa gustinom i kada se ohladi pomješala ga sa kremom. Mada ne mogu da zamislim medovik drugačiji nego što već jeste... Rusi imaju i Kraljevski medovik. U tom receptu (uz sve ovo što već ide u "obični" medovik) u koru se dodaje mljeveni orah, a u krem karamelizovano voće: http://smak.ua/ru/blog/user-953714/recept-1146010/tort_korolevskiy_medoviy_s_karamelizirovannimi_chernoslivom_kuragoy_i_izyumom.html

      Delete
    3. Hvala na uključivanju u domaći :)
      I ja mislim da medovik ne treba dirati, mada možda po sličnom principu može drugi kolač da se sklopi. Gustin s voćem liči na dobru osnovu :)
      Pozdrav!

      Delete
  29. Ja takodje mislim da medovik treba da ostane medovik, ali upravo to što Maja B. kaže - da napravimo nov kolač a za osnovu da ostane medovik - što da ne. Ja ću probati sa gustinom jednom pa javim rezultate. Zanima me zašto mislite da je bolji gustin od griza?

    ReplyDelete
  30. U dva navrata sam to probala, to je meni okusom najgori kolač koji sma ikad jela.

    ReplyDelete
  31. U prethodnom komentaru nisam ništa pitala, ali nemam mira, moram postaviti ovo pitanje. Kažete da taj kolač poklanjate okolo onima koje volite; zar se taj kolač svima sviđa???????????????????????? Znam da pred vama hvale kolač, zahvaljuju itd. (darovanom konju se ne gleda u zube); no što stvarno misle o njemu? Ja takav kolač ne bih poklonila ni najvećem neprijatelju. Zar mislite da se taj kolač svima mora sviđati zato što se vama sviđa?
    Ja sam jednom na poklon dobila Karamel pitu i to ooogromnu, za taj kolač koji je meni donešen, mjera je valjda bila učetverostručena, jer kora je bila cijela hrpetina i bile su pečene na limu od pećnice. Kad su mi to donijeli bila sam oličenje pristojnosti i zahvalnosti, ali nimalo nisam bila oduševljena tim "darom" jer ne volim takve kolače. Narezala sma oko 1/4 kolača tim osobama koje su to donijele i one su to smazale. A 3/4 te ogromne kolačurine su se još dva dana povlačile po kući i onda su završile u smeću jer kod mene nitko ne jede takve kolače (ja ga nisam imala volje ni probati).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Medovik ponekad poklonim nekome koga volim, jer volim da poklanjam nešto lepo. Meni je medovik lep. I nigde nisam rekla da se svima sviđa.

      Prijatelj koji je dobio medovik na dar, iskreno mi je rekao da mu se nije baš dopao na prvu, bio mu je neobičan zbog kisele pavlake, pa ga je jeo tako što je umutio šlag i dodao ga obilno preko kolača. Dakle nije ga bacio, jer zastupa mišljenje da je greh baciti hranu, već je probao da nađe način da ga prolagodi svom ukusu, i uspeo je, a pritom je bio iskren sa mnom, i to mi rekao. I naravno da više nikad nije dobio medovik, ali drugo nešto, što znam da voli, jeste :)

      Prijateljica koja je probala medovik kod mene jednom prilikom, i iskreno bila oduševljena, mogla je, realno, i da odglumi tu reakciju. Ali nije, jer nema razloga. Baš me je pre neki dan zvala telefonom i pitala da li bih mogla da joj napravim medovik, pošto bi želela baš medovikom da počasti svoje nove kolege, jer se upravo zaposlila. Naravno da ću joj napraviti, i gledati da joj poklonim, iako znam da će insistirati da mi da novac za materijal.

      Tako da, bez brige za moje prijatelje. Oni su uglavnom otvoreni i iskreni.

      Delete
  32. Ako ti se ne sviđa, zašto si onda uipće i otvorila ovaj post. Baš mi nisi jasna.
    Mogla bi okolo poklanjati i nešto drugo, pa tko kaže da bi im se i to drugo svidjelo.
    Meni je super i sutra ga opet pravim baš zato da nosim u goste.

    ReplyDelete
  33. ovo nije fer da jedan blog ima toliko pozitivnih komentara i pohvala na kuhanje, a blog je bezze, kolači su bezze, medovik je bezze i sve je skroz bezze

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije fer... mislim da ste Vi jedina osoba koja tako misli.. Ja, baš naprotiv, mislim da je jako fer i da ovaj blog zaslužuje sve pohvale jer je u njega očigledno uloženo mnogo truda, rada, a verujem i ljubavi..jer pretpostavljam da ovako nešto ne može bez mnogooo ljubavi da se radi..Majo samo napred, mislim da je mnogo ljudi oduševljeno vašim blogom. pozz.. Marija

      Delete
  34. Ja sam takodje veliki ljubitelj Medovika. Apsolutno dijelim tvoje odusevljenje njime:-) Iako sam, praveci ga, pravila veliki nered u kuhinji nikada mi nije bilo tesko niti mrsko zapoceti tu avanturu zvanu Medovik...jer krajnji rezultat je nesto bozanstveno. Kada ga ima u kuci, tacno ga ne mogu prestati jesti dok ga ne nestane ;-)

    Nego ode moja prica drugim tokom.Ja htjedoh reci da sam isprobala ovu tehniku pravljenja kora i moram ti reci da je fenomenalna ideja. Skidam kapu. I jedno veliko HVALA sto si tu ideju podjelila sa sirokim narodnim masama. Ja sam odusevljena postupkom. Sve je puno lakse, brze, bez puno nereda...a korice....jednake, tanke... ma ljepota.Mislim da si ovaj postupak pravljenja kora trebala patentirati ;-) veliki pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sanja. I meni je svanulo sa kesama.
      Veliki pozdrav i vama!

      Delete
  35. Opet sam ga pravila, po ko zna koji put. S obzirom da mi se lap top pokvario , tačnije hard disk, i da su mi u nepovrat otišli svi recepti i slike, a medju njima i moja verzija medovika koja najviše odgovara mom ukusu, medovik sam pravila po tvom receptu. Evo pogledaj kako je odlično ispao: http://www.coolinarika.com/preview/slika/1345405/ http://www.coolinarika.com/preview/slika/1345411/

    ReplyDelete
  36. Imala sam goste u nekoliko navrata oko Nove Godine i dva puta sam pravila Medovik i svima se dopalo (na rečima ) a od toga su čak dve porodice tražile recept. Naravno da ljudi često iz pristojnosti kažu da im se neka poslužena hrana svidja ako ih baš pitaš ali ako gosti sami zovu sutradan da traže recept za nešto ja bih onda to nazvala ipak trijumfalnim dezertom :D I naravno da ne bih poklanjala nekome kolač za koji znam da ga nikad nije probao...to je već napadno i riskantno da završi u djubretu. I da- još nisam isprobala Medovik u kombinaciji sa voćem...nemam hrabrosti a i čekam sledeću platu :P januar nikako da prodje :)

    ReplyDelete
  37. Majo, svaka čast za ekspertno stručne detaljne recepte, još samo malo poradi na fotkama, pošto su one ključne ovako na prvi pogled, i recept nema da omane :)

    Pozz!
    Nataša

    ReplyDelete
  38. Sviđa mi se Vaš blog, recepti, slike... Posebno mi se sviđa što ste uspjeli da se suzdržite odgovora na ovaj bezze komentar od 19. januara, ja ne bih mogla. Pozdrav, Aleksandra

    ReplyDelete
  39. Draga Majo, ponovo cu te po ko zna koji put pohvaliti, a i Medovik.. Secas se da sam ti rekla da sam uspela sa svoja 3 dana iskustva u kuhinji, a evo i evo moje slike, http://biteslikemusic.blogspot.com/2010_04_01_archive.html.. Ti si jedno divno stvorenje, besprekorno pedantno i kreativno, a ovaj blog je rezultat velike ljubavi i rada, jer iz aviona se vidi koliko je vremena i truda u njega ulozeno.. Medovik je mene odusevio, ukus je stvarno nesto posebno, nesto sto se ne ocekuje od datih sastojaka, i zaista se svima dopao, koji su ga probali... Kao i ti, iskrene prijatelje imam.. Posebno sam bila odusevljena jer je to bio prvi put da se bavim takvim korama, a osecaj da mi je kolac uspeo je bio divan.. Uz malo truda zaista nista nije nemoguce.. Pravila sam ga dva puta, a cesto pomislim na njega i ponoviću uskoro, sigurno.. A složiću se i sa Aleksandrom, da ti zavidim i na tome da si uspela da sikuliraš anonimnu osobu, koja je uspela da ostavi onakve komentare, nemam reči.. Ja sam se razbesnela.. Sve možemo reći, ali postoje lepi i kulturni načini... A nekad, baš, ne moramo i ništa reći, ako nas niko ne bije po ušima... Puno pozdrava, Majo :)

    ReplyDelete
  40. Aleksandra, Marija, hvala na lepim rečima, na podršci, Mariji i na pravljenju medovika...

    Komentari su ljudi, a ljudi su različiti. Iskulirati komentar nije teško, kad te isti ne dotiče. Taj komentar blage veze nema ni sa mnom, ni sa blogom, ni sa receptima, već sa jakim ličnim nezadovoljstvom osobe koja ga ostavlja. Samosvest je vrlo korisna veština, a uči se - na sebi.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  41. I ti svaki put tako prčkaš s tim vrećicama???
    To se sve lijepi za vrečice, vrećice se gužvaju, pa mi se zgužvana vrećica, tj, nabori zalijepe i uvuku u tijesto, pa ja to oslobađam, pa mi se vrećica podere,... eeeeeeee, tako se još nikad nisam ni s čim nagnjavila ko s tim vrećicama u tom receptu!
    Ja taj kolač ne jedem, kore mi se ne sviđaju, a krema ja zaista jeziva:( no neki ljudi vole taj kolač pa ga svake godine radim i tako već 6godina (probala sam ga jesti kad sam ga radila prvi put, prije 6 godina i otada, iako ga radim svake godine, nikad više nisam došla na ideju da u usta strpam ma i komadić toga:( Meni je izrada tog kolača gnjavaža, tijesto se lijepi, pa ja to brašnim, pa cijela kuhinja puna brašna... Budući da si u receptu "servirala" ideju kako je to jednostavno napraviti s vrećicama, odlučila sam i ja to probati. No, nakon gnjavaže s vrećicama, odustala sam od vrećica i radila kore kako ih i inače radim, naravno kuhinja je opet bila puna brašna.
    Poanata ovog komentara je da je "trik" s vrećicama beskoristan, zapravo to nije trik, nego gnjavaža i neviđena zezancija od koje nema koristi, jedino odmaže u pripremi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sandra, nemoguće je pomoći ikom ko pomoć ne želi. Da nisi već bila besna što uopšte praviš medovik, koji toliko mrziš, i da nisi odustala od kesa posle prve prepreke, do pete-šeste kore našla bi način da uspešno rasporediš testo po kesi. Ume da bude lepljivo, i da se kesa nabira, ali apsolutno nije nešto nesavladivo, i meni jeste velika olakšica i pomoć.

      No, hvala ti što si probala, i izdvojila vreme da javiš svoje utiske.

      Delete
  42. U prethodnom receptu za Medovik na ovom blogu kuhate jaja na pari. Zašto ih ovdje ne kuhate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zato što sam želela da skratim i ubrzam postupak, a nisam videla smisao kuvanja jaja na pari za nešto što nije fil. Ovde su jaja u sastavu kore, pa će svakako ići u rernu i termički se obraditi. Dakle, to je sve bilo sa aspekta živa-neživa jaja.

      E sad, ima tu i kontraefekat, a to je da je testo bez kuvanja jaja lepljivije. Valjda presno belance čini to, ne znam. Iz tog razloga u varijantu bez kuvanja jaja stavljam malo više brašna, jer sad brašno pomaže stezanju, a u verziji sa kuvanjem jaja na pari deo odgovornosti za stezanje testa imala su i jaja.

      Tako da, na kraju ne znam da li sam u konačnom zbiru dobila išta ili ne, ali eto, nadalje sam nastavila da pravim kore bez kuvanja jaja na pari i sa malo više brašna nego na početku svoje medovik ere :)

      Pozdrav!

      Delete
  43. Meni je ovaj kolač divan, samo čekam priliku da ga opet pravim.
    Majo, ne obraćaj pažnju na one koji pišu gluposti, a možda i nisu dovoljno vješti kao ti da bi imali koristi od vrećica. Ja isto ne koristim vrećice, nego valjam na papiru za pečenje, jer mi je tako najlakše. Napravim uvijek šest kora i nikad ne zabrašnim cijelu kuhinju, a i pult koji valjam sasvim lako očistim.

    ReplyDelete
  44. Mnogo, ali baš mnogo volim Medovik. Zapravo mi je omiljeni kolač i menjala bih za njega bilo koji drugi kolač, tortu... poslasticu kakvu god. I taman sam htela da ostavim recept kod mene na blogu, čisto da se nađe tamo zato što mi je toliko drag (čak sam i Badrubulduru pitala za dozvolu), a onda vidim da kod tebe postoji već odavno i demorališem se skroz na skroz :) Baš si ga usavršila do kraja - svaka čast!! I kolač jeste divan, nije komplikovan za pravljenje i poseban je, a "hejterima" (što bi rekla "omladina" :)) ostaje samo da hejtuju :P :) Uzgred, nisam probala ovo sa kesicama, oblikujem kore na neku svoju foru, kako pravim i kore za Mađaricu i sl., ali ću definitivno da isprobam i ovako. Deluje prilično "čisto" :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, upomoć!! Pravila sam Medovik sto puta, korice sam razvijala bez kesa, kao za Mađaricu i nikakvih problema nisam imala. Ovog puta rešim da isprobam sa kesicama, delovalo mi je mnogo urednije (i zaista jeste) i lepo sam uspela da rasporedim smesu po zapremini kesice bez većih problema, držala sam kore 1h u zamrzivaču, ali one se još uvek neviđeno lepe! Nema šanse da odlepim gornji sloj kese sa njih, sve se pokida. Je l' ti se to dešavalo? Ostavila sam ih u zamrzivač na neodređeno dok ne smislim šta dalje. Gre'ota mi da bacim testo. Šta sam zeznula? Testo napravljeno tačno po merama.

      Delete
    2. Testo jeste po tipu lepljivo, i nekad treba malo više brašna, ali nije mi se dešavalo da se baš toliko lepi i kad se rashladi. Moj ti je predlog da ih ostaviš još u zamrzivaču, da se baš dobro stegnu tj. zamrznu, tada bi trebalo da se kesa ne lepi više.
      Pozdrav!

      Delete
    3. ZNAM šta sam zeznula! Ja sam datu količinu testa rasporedila u osam umesto šest kesica. Pretpostavljam da je to izvor problema - tako sam dobila korice isuviše tanke za takav način razvijanja.

      Delete
    4. Hm.
      A kaži mi, nakog dužeg ostavljanja u frizu, kako je testo u kesi izgledalo - kao kruta tabla ili više mlitava?

      Delete
    5. Kao kruta tabla, ali se i dalje lepilo i kidalo kad sam pokušavala da skinem najlon. Onda sam htela to tako lepljivo da sastružem sa najlona, kao - da spasim što se spasiti može i to se pokazalo kao izuzetno loša ideja :) Tako da sam sve morala da bacim. Ali, budući da mi ovaj način pravljenja korica deluje stvarno logično, definitivno ću opet da pokušam, ali - sa šest kesica :)

      Delete
  45. Ovaj recept me posebno oduševio, vidi se da je u njega uloženo toliko vremena i truda, pogotovo dok se svaka slika napravila... Jednostavno svaka čast, morat ću jednom prilikom isprobati recet, pa makar i kao kolač:)
    Lijep pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nataša :) Ti bar razumeš šta znači slikanje postupka uz duplo materinstvo :) Inače, medovik je meni zaista poseban kolač/torta, deluje zahtevno, ali nije. Javi ako probaš :)
      Pozdrav!

      Delete
  46. Hvala na divnom objasnjenju i tako krasnoj izvedbi, Mnogo ste mi olaksali , radila sam ovaj kolac ali nikada mi nije bio ovako savrsen kao vas . Svaka cast, Svako dobro vam zelim

    ReplyDelete
  47. Хвала, Мајо, што мере дајеш у грамима (овде и на другим местима), чак и тамо где наводиш и кашике, шоље, чаше, итд. Кашике, шоље и чаше су или различите величине или различито пуњене код различитих људи. Килограм је увек и свуда килограм, Једино тако можемо имати поновљивост.

    Кад будем имао времена, направићу. Мислим да ће ме подсетити на покојну маму која ми је то правила кад сам био мали, мада сам скоро сасвим сигуран да је фил био другачији, Куван, а не са киселом павлаком. Пошто ћу до Имлекове тешко доћи, биће мало експериментисања, што и волим. Јавићу резултате :)

    ReplyDelete
  48. Majo, hvala na divnim receptima. Toru jasenku sam pravio milion puta i svima se dopala. Oko medovika se lomim, necete verovati vise od godinu dana ne zato sto necu vec zato sto nikada nemam vremena ili mi uvek nesto zafali.
    sada je 22.22h i krecem u pohod!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo :)

      Ja medovik skoro uvek pravim u fazama. Danas napravim testo, razvučem po kesama i gurnem u friz. Sutradan ispečem kore. Filovanje može odmah (fil se smućka za 5 minuta), ali najčešće filujem nekog trećeg dana, tj. dan pre nego što mi medovik treba. Zvuči kao nešto kompleksno što iziskuje 3 dana pripreme, a efektivnog vremena nema mnogo. Uostalom, videćeš ;) Javi kako je prošlo :)

      Delete
  49. Medovik je bio fantastican smazali smo ga za jean dan a sad ponovo u pohod!
    Cak je i ispalo dobro sto je pravljen nocu ujutro smo poceli da ga secemo i.....
    No da skratim, hvala mnogo za recepte koji nama zaposlenim kuvarima u mnogome olaksavaju posao.
    Pozdravljamte i nastavi tako!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo, pa niste ga pustili da vam se prikaže u punom sjaju, što je tamo nekog trećeg dana po filovanju :) Šalim se. Mada jeste bolji što više stoji, postaje sve sočniji.

      Hvala ti puno na podršci i poverenju u recepte.
      Pozdrav!

      Delete
  50. Испробао са четири различите павлаке са 20% масноће (Имлек, Здраво, Куч и Дана) и са најобичнијим кристал шећером. Никаквог проблема није било. Фил је увек био довољно густ да може да се маже. Узмите шећер у праху једино ако радите за шећерану. Ништа друго не оправдава његово коришћење овде. Павлака је 75% вода (20% масноћа, око 2,5% беланчевине и 2,5% лактоза), тако да ће се и најкрупнији кристали шећера за час растворити.

    Тесто сам оставио на воденом купатилу (са угашеним грејањем, тј. само са преосталом топлотом воде), тако да је било релативно мекано и одмах по наношењу се лако размазивало силиконском спатулом по силиконској фолији за печење. Како се слој тањио, тако се теже размазивало, али га је тада било лакше раширити тапкањем длановима и прстима. Сасвим је лепо прошло и без кеса, које су одлично послужиле за бајадеру.

    За украшавање одозго - још мало фила, али тек сутрадан, плус мрвице од окрајака. Ноћ проводи притиснут приручним средствима, да се коре и фил добро сједине. Фила се може направити колико треба и у сваком тренутку, за 5 минута. 100 грама павлаке и 25 грама шећера, двапут више једног - двапут више другог...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonimni komentatoru, hvala na javljanju i testiranju pavlaka. Sećam se da su blogo-koleginice iz HR imale problema sa čorbastim filovima, otud napomena u vezi sa predostrožnošću oko izbora pavlake.

      Upotreba prah šećera ne menja cenu toliko dramatično, a kristal šećer možete i sami samleti u prah. Inače, ne jednom sam pravila fil sa kristal šećerom, koji se ne rastvara za čas, već za par časova. Što možda i nije neophodno dočekati da bi se kore mazale filom, jer će se kristalići svakako rastopiti pre ili kasnije.

      Ja sam prestala da kuvam testo za medovik, i ono je dosta meko i lepljivo, pa su kese meni umnogome olakšale posao formiranja kora. Ko je spretan i bez kesa - blago njemu.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Оно "за час" не значи "за 60 минута", него "часком", "очас", "час посла", итд, тј. "брзо". Већ после пар минута, још у чинији, кристали се скоро не осећају. После 24 сата, јер ионако мора да се чека, нема шансе да их буде.

      Шећер у праху је незамењив само за употребе у сувом стању - посипања и слично. Можда још за неки фил само са путером који ће се одмах конзумирати (мада ни прах шећер неће проћи непримећено) или за друго додавање, пред само печење, коре за Павлову (вероватно би се и кристали растворили, јер се пече дуго и на ниској температури, али да не би евентуално пали на дно). У осталим случајевима практично свуда има довољно воде и/или топлоте да се кристали шећера растворе.

      Узгред, кондензовано млеко, за ону другу варијанту фила или за било шта друго (радознали, погледајте "Brigadeiro" :D) може се направити лаганим укувавањем заслађеног млека у широкој шерпи или дубљем тигању. "Парче колача" ("a piece of cake").

      Поздрав!

      Delete
    3. Anonimni čitaoče,

      Dobro sam razumela u kom kontekstu je "čas" bio upotrebljen, a "branila" sam se samo iz razloga jer se sećam da, kad sam nekom davnom prilikom pravila ovaj fil sa kristal šećerom, otapanje nije uopšte išlo brzo. No, to je bilo u prvoj, drugoj iteraciji pravljenja medovika, dok se nisam prebacila na prah šećer, a tome ima cca. 4-5 godina. Pa sam malopre, zarad podsećanja, razmutila čašu pavlake sa 40 g kristal šećera. I konstatovala da posle 15-ak minuta zaista nije bilo kristala. Tako da, ostaje mi da sumnjam ili u sam šećer, znajući da se neki šećer lakše karameliše od drugog, možda se tako neki i topi sporije, ili u svoje sećanje :)

      Pozdrav!

      Delete
  51. Majo,pravila sam je,za kucne potrebe.Kore napravljene bez problema,nikad lakse,nikad brze,jer sam ih inace pekla na uobicajen nacin izmedu 2 papira za pecenje,trajalo je duze u odnosu na kese koje ovdje zaista imaju odlicnu funkciju.

    Fil ?? koristila sam 30% mas. pavlaku i po meni je fil bio ok ,bio je malo gusci nego npr. tijesto za palacinke ili pohovanje...da ne duzim,ja sam odokativno samo sipala po korama fil,malo poravanla i tako slagalakore,misleci da od kolaca nema nista...sutradan sam fino obrezala okolo jer posto nisam isla sa filom do kraja rubova jer sam se plasila da ce iscuriti,i kolac je bio predivan.

    Vide se sare,koje su nejednake ali okus mu je zaista odlican...medena pita sa extra okusom !!!!!

    Ponavljam za Uskrs!!

    Srdacan pozdrav !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirjana, hvala na pravljenju i javljanju! Gustina koju opisuješ (malo gušće od testa za palačinke) meni zvuči kao ređa, ali pošto je ipak ispalo dobro, onda nije ni bitno :)

      Što se tiče kesa, drago mi je da su i tvoje spretne ruke našle ovu metodu korisnom! Ja sam još dve stvari u vezi kesa naučila u međuvremenu - treba uzeti one bolje, malo deblje (ovde su u prodaji najviše zastupljene one jako tanke, paučinaste). Ako nemam te bolje kese, onda testo, kad izdoziram po kesama i ako je jako meko, ostavim malo u frižideru. Posle ga lakše rastanjim, manje mi se nabira kesa i sl.

      Srećni vam uskršnji praznici i sve najbolje!

      Delete
    2. U pravu si ,jeste rede i mislila sam da nece biti nista od toga…posto ponavljam za Uskrs iti recept,potrazila sam pavlaku sa najvecim procentom masnoce ,a to je 355,pa cu da vidim,ali u svakom slucaju i ova prva koju sam koristila moze proci iako izgleda bas retko.

      Takoder i Vama zelim sve najbolje !! Hristos Vaskrese !!!!!

      Delete
    3. Samo jos da dodam da si potpuno u pravu za kese..kese sa zipom su najbolje ,lepo se istera zrak napolje i lagano valjakom guram tjesto prema otvoru kese,ma odlicna ideja !!!

      Delete
  52. Pravila sam dva puta. Uspeo u potpunosti. Za svakog ko iole ima iskustva u pravljenju kolača i ko ume da čita (savršeno objašnjeno-skoro pa nacrtano) ne bi trebalo da bude problema. Zanimnjivo pišeš, savršeno objašnjavaš i moram ti priznati dobro i slikaš. Rado se vraćam na tvoj blog. Puno pozdrava :)

    ReplyDelete