Blogger Widgets
                   

Wednesday, October 31, 2012

Mafini sa kestenom


Čim je ovaj recept izglasan za temu kuVarijacija, znala sam da ću učestvovati. Zvučao je toliko dobro, i toliko jednostavno, da nisam mogla da nađem razlog da ga ne probam.

Stvar koja mi je ovde bila čudna je izostanak bilo kakve masnoće u "testu". Testo je pod navodnicima jer brašna nema, u sastav kolača ulaze kesten pire, jaja, šećer, badem i prašak za pecivo. Kad sam u glavi zamislila tu smesu, čak i bez masnoće, delovala mi je odlično, poput čokoladnih biskvita bez brašna, gustih, vlažnih, punih i ukusnih. Sa takvim očekivanjima, nije teško zamisliti razočarenje koje sam iskusila nakon što sam dobila nešto toliko suvo da sam jedva vadila iz silikonskih, inače nelepljivih, kalupa, i što se u ruci raspadalo na pokušaj odizanja kolača od podloge...

Morala sam nalgas sebi priznati da sam verovatno sama kriva. Mafine sam očigledno prepekla, presušila, ostavivši ih u rerni ne-znam-koliko, vodeći se osećajem i predznanjem da mi rerna lagano otkazuje poslušnost, pa generalno sve pečem duže nego inače. I bademe iz recepta sam bila zamenila pečenim lešnicima, mada ne verujem da to ima neke veze. Morala sam da ponovim sve, samo sada bez ikakvih izmena u odnosu na početni recept. Dakle, badem u smesu, i kraće pečenje.

Ipak, kopkao me onaj nedostatak masnoće, tako da sam za drugo pravljenje smesu za mafine napravila u gram prema receptu, a onda je podelila na pola. Jedna polovina je ostala kakva jeste, a druga je dobila 50 g otopljenog putera. Onda sam od svake sorte, nakon 20 minuta pečenja, izvadila polovinu, a ostalo pekla oko 30 minuta.

Zaključci - nije bilo ekstremno suvih mafina kao prvi put. Čak i oni pečeni 30 minuta su bili lepo vlažnjikavi iznutra. Mafini sa puterom su se lakše vadili iz kalupa, ovi bez putera su se dosta lepili, tako da su izlazili uglavnom oštećenih bokova. Po ukusu teško da bih razaznala koji su imali puter a koji nisu. Oni primerci pečeni 20 minuta su bili malo nedopečeni. Prst koji bi dotakao gornju površinu takvog mafina, poneo bi malo te mekušaste korice sa sobom. Opšti zaključak je bio da puter neće da škodi, a vađenju mafina će pomoći, kao i da 20 minuta definitivo nije dovoljno vreme pečenja, bar u mojoj kilavoj rerni.

Tehnički, ta druga tura je uspela. Ali me ipak nije oduševila proporcionalno početnom očekivanju, obzirom da kesten obožavam. Ko baš voli kesten pire, i kome je to osnovna asocijacija na kesten uopšte, garantujem da će od svakog drugog slatkiša na temu kestena imati visoka očekivanja.

Mafini su ipak mafini, i nisu tako koncentrovani i kompaktni, naravno, ipak oni narastu od jaja i praška za pecivo, i ukus kestena se ublaži od svih tih ostalih sastojaka. Ma, blesavo je od mafina očekivati onu punoću ukusa kakvu ima sam kesten-pire.


To je sve bilo početkom meseca. Tada sam bila odlučila da ne pišem uopšte o ovome, i da preskočim ovaj krug igre. Jer ako budem pisala, moraću reći da mi se nije baš naročito dopalo, a onda rizikujem da uvredim sve one kojima jeste, kao i Petru koja je predložila ovaj recept... 

Onda je sve malo palo u zaborav. Došao kraj meseca, a sa njim i moji crvi, i ponovna želja da u ovom krugu igre učestvujem, i prenesem svoja iskustva. Da bih osvežila pamćenje, i dozvolila vremenskoj distanci da učini svoje blagodeti u sagledavanju i objektivnosti, ponovo sam napravila ove mafine. Treći put. Svesno sam zamenila bademe orasima, znajući da su orasi masniji i vlažniji, a ja sam upravo to htela. Da mafini budu što kompaktniji i konkretniji, što manje vazdušasti i biskvitasti. U smesu sada nisam dodavala puter, ali sam dodala 100 ml slatke pavlake, neumućene, da bih testo učinila inicijalno ređim i masnijim.

Treća tura jeste ispala malo vlažnija i kompaktnija, mada nije ona sad nešto dramatično drugačija od prethodne. Ovo na slikama su mafini iz te, treće ture. No, definitivno, ovo nije moj kolač. Najbolje na njemu mi je bio ovaj premaz od bele Linolade odozgo :) Mislim da ću svaki drugi kesten pire koji mi dođe u posed najradije likvidirati tako klot, ili eventualno sa šlagom, i ne paliti rernu.


Sastojci:
za testo
250 g kesten pirea
100 g mlevenih oraha
100 ml slatke pavlake
3 jaja
100 g šećera
na vrh kašičice praška za pecivo

za premaz
5-6 punih kašičica bele Linolade
slatka pavlaka

Postupak:
1. Kesten pire izgnječiti viljuškom zajedno sa mlevenim orasima. Dodati 100 ml neumućene slatke pavlake i promešati, da se smesa razredi.
2. Jaja umutiti sa šećeom i praškom za pecivo, penasto. Umešati smesu od kestena i oraha. Rasporediti u podmazane mafin kalupe. Peći oko 25-30 minuta na 180°C.
3. Pred suženje, pet-šest kašičica bele linolade pomešati sa par kašičica neumućene slatke pavlake, do gustine koja će se lako razmazivati ali ne i cureti. Premazati ohlađene mafine. Inače ovaj premaz je nešto veoma slično gustom, slatkom kondenzovanom mleku.

Recept za štampu

16 komentara

  1. Svaka ti čast na tolikoj upornosti i istrajnosti da isteraš mak na konac. :))) Meni ovi sa Linoladom zvuče baš dobro. A i lepo izgledaju. I ja kesten volim najviše sam u vidu pirea uz dodatak ruma a preko šlag. Sada ste me sa ovim silnim kestenima po blogovima podsetili da bih mogla ponovo da se okušam u glaziranju. Prošlogodišnji eksperiment se završio fijaskom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema ovde ni maka ni konca, samo moje nesigurnosti, ponekad čak i u sopstveni ukus. Ma... Nekad bih samoj sebi packe lupala, al' to je druga priča :)

      Jesi pisala o glaziranju? Ima li zaključaka korisnih i za nas bez iskustva? Nisam probala da ih napravim, a kopkaju me od kad je Milicza sa Coolinarike ostavila recept i zarazila naciju tamo...

      Delete
    2. Ne, nisam pisala o glaziranju, to je bilo pre blog ere. :) Ono što sam ja dobila je bilo nejestivo, tvrdo i suvo. Da i ja sam koristila taj Miliczin recept sa Coolinarke. Verovatno je bio problem u kestenju. Lenčuga u meni je kupila skuvano i očišćeno vakumirano kestenje. Ove godine ću je naterati da odradi sve od početka. Samo da nadjem neko krupno kestenje.

      Delete
  2. Izgleda da smo svi skupa došli do istog zaključka, meni se još i ne sviđa što badem preuzima okus a to je velika šteta s obzirom na fini okus kestena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A vidiš, meni deluje da badem, a i sve ostalo, razblažuje ukus, ja to kad zagrizem, nemam pojma da unutra ima badema, samo znam da nema dovoljno kestena.

      Delete
  3. kuvarijacije su tu da prenesemo naša iskustva i ja to gledam kao pozitivnu kritiku. Moji su se oduševili i žele da ih pravim češće , samo ću zameniti ganasche ipak čokoladnom kremom. Ganasche ne može da se nosi sa " teškim " mafinima ... previše je nežan krem . Super recept !

    ReplyDelete
  4. Ja sam se apsolutno držala recepta, nisu mi pucali i bili suvi, ali mi je testo nekako previše......prazno? Meni fali neki jači ukus jer mi je sve bilo bledunjavo. Što ti slatka ova žirafa :-)

    ReplyDelete
  5. Kuvarijacije su igra u kojoj nikada ne učestvujem, nekako me ne privlače svi ti kolači (najčešće varijacije). Zato se uvijek divim vama koje učestvujete i tolio se trudite. Ovi su muffini divni, a i sastojci mi se jako sviđaju. Odlično si to obavila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisu divni.
      Ni ja ne učestujem uvek, samo ako me recept privuče i naravno ako stignem. Sad sam imala sve te uslove ispunjene, ali ćorak recept, ne paše mi.

      Delete
  6. Ne znam kakvi su ukusom ali na fotografijama izgledaju jako lepo ;)

    ReplyDelete
  7. preskočila sam ove kuvarijacije i sad mi nije žao, vidim da si ti napustila originalni recept(nakon nezadovoljstva istim) po kojem su radile ostale blogerice i napravila svoju verziju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...koja nije ništa značajnije popravila stanje, tek nijansicu : /

      Delete
  8. Iako sam imala želju da ovaj recept isprobam, pošto kesten volim, ja ga na žalost ovoga puta nisam našla u mom Boru. I još uvek ga nema i bilo kakvom obliku. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm, ima li Maxi-ja u Boru? Ovde ja u Maxi-ju kupovala smrznuti kesten pire, izgleda kao pakla margarina, tako ciglasto i kompaktno, i 250 g ima. Premia (pre)pakuje, boga pitaj odakle je. U frizu kod smrznutog voća.

      Delete
  9. Molim Jovanu da se javi na e-mail mamajacooks(et)gmail(tacka)com.

    ReplyDelete
  10. volim kod tebe baš to detaljno obrazlaganje i tvoju upornost da otkriješ grešku... ovdje si se stvarno potrudila, slikice su baš divne

    ReplyDelete