Saturday, June 02, 2012

Pikantna projara sa čvarcima


Nedavno sam pravila Sanjine projice, zainteresovana receptom u koji ne ide brašno, već griz, i pšenični i kukuruzni. Tekstura bude malo grublja, ali projice ostaju sočne. Baš je dragi prokomentarisao kako "nisu suve kao inače". Topla preporuka za recept.

Par dana kasnije, dok su mi u sećanju još bile sveže Sanjine, metodom reciklaže nastale su nove projarice.

Kombinovala sam obično brašno sa kukurznom palentom. Vuklo se nekih sitnih čvaraka, malo sira na dnu kutije i dve male šargarepe. Znate da neke domaćice u suva testa za kolače tipa kuglof stavljaju rendanu jabuku, sa svrhom da obezbede malo vlage - e, s tom namerom je ovde zalutala šargarepa. Čvarci u testu omekšaju i nisu više krckavi pa i oni daju sočnost. Ali i četiri jaja. Imam čak utisak da su jaja najvažniji faktor protiv suvih projarica. Ljutu papriku u poslednje vreme jedino ne stavljam u kolače, inače je svuda guram, pa je jedna cela, iseckana jako sitno, otišla i u ovo testo. Nije se previše osećala, valjda i nije bila full ljuta, ali dala je jedan pikantan ton. Projarice su zaista bile fine i sočne. Šta se ne pojede odmah, odlično se podgreva, 30 sekundi u mikrotalasnoj, i ponovo su meke. Prijatno!


Sastojci:
160 g brašna
100 g palente
1-1.5 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
4 jaja
250 ml jogurta
150 ml ulja
80 g sira
80 g sitnih čvaraka
80 g šargarepe
1 sveža ljuta papričica

Postupak:
1. Šargarepu očistiti i istrugati na sitno. Ljutu papričicu očistiti od semena pa iseckati veoma sitno. Sir dobro izgnječiti viljuškom.


2. U posudu za mešenje sipati brašno, palentu, so i prašak za pecivo i promešati. Dodati jaja, jogurt, ulje i sir i sve dobro sjediniti.  Dodati čvarke, rendanu šargarepu i seckanu ljutu papriku, izmešati.


3. Puniti mafin kalupe do vrha. Peći na 180°C oko 30-35 minuta.


Recept za štampu

komentara: 18

  1. Čvarke jaako volim, sviđa mi se što idu recept, i obožavam pikantno! :) Još i mrkva pa mora da je i sočno :)

    ReplyDelete
  2. Vidim da su na svim meridijanima muskarci "prirodno ljubazni"...cak i najbolji primerci...! Ovo sjajno deluje, imam zamrzivac pun ljutih papricica koje ce mi trajati do kraja zivota jedino se vec godinama pitam cime bih mogla da zamenim cvarke koji su u Rimu nepronalaziv artikl...! Mozda komadicima slaninice..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam ja primedbi na moj primerak (mada prema opisu radnog mesta moram ponekad malo i da gunđam na njega :) Uvek sam više sam za objektivnu kritiku nego za ljubaznost reda radi, ili radi kupovanja mira, ili radi "mrzi me da pričam/mislim o tome". Više me brinu oni što nešto neće ni da probaju, jer ne smeju da se suoče sa svojim predrasudama, ili oni što kad se izjasne da im se nešto ne dopada, ne umeju čak ni minimalno da obrazlože takvo mišljenje. Decu ne teram da jedu ništa na silu, ali ne dozvoljavam da mi se kaže "ne sviđa mi se" a da nisu ni probali. Ili ako su probali, a ne sviđa im se, tražim samo da objasne šta/zašto im se ne sviđa. Onako kako oni umeju, a umeju. Dečiji su kometari iskreni, i ne treba ih zanemarivati.

      Scena od pre neki dan. Napravim ja polpete od kelja. Obarim kelj, dobro ocedim, dodam jedno jaje, krišku starog hleba, so, biber, vadim kuglice, valjam u brašno i pržim na malo ulja. Ja se baš obradovala kako je to lepo. Sve se događa uveče kasno, deca spavala, ja napržila tih šniclica, i rekla dragom da sutra za ručak imaju to, samo da doda neki sos, ili šta već smisli. Meni se učinilo da će paradajz sos ići odlično pa mu to i pomenula.

      Predveče dolazim kući. Uvek me čekaju tanjiri i svi ostali dokazi muškog obedovanja na trpezarijskom stolu, pa i bez pitanja znam ko je koliko jeo. Tanjir mlađeg sina, petogodišnjaka, skoro pun.

      - Što sine nisi ručao?
      - Pa, ne sviđaju mi se one ćufte, nisu iste kao kad mi pravimo!

      Hvala lepo, odgovor je i više nego dovoljno jasan :) Pošto su polpete od kelja izgledom podsećale na neke ćufte tj. faširane šnicle, a dobili su ih uz dosta paradajz sosa, logično da je klinac očekivao klasične ćufte u sosu, koje obožava, a onda zagrizao pa video da nešto ne štima :)) Sve je stvar očekivanja, ali bar mi je lepo objasnio, i nema problema! Drugi put ćemo ih malo preobličiti i servirati drugačije, i moguće da će sasvim dobro proći.

      Što se tiče čvaraka i projarica, mislim da se mogu zameniti čvarčićima od propržene slanine, a za količinu otopljene masnoće smanjiti količinu ulja. Dobro bi ovde pasovalo (umesto čvaraka) sasvim malo nekog dobrog suvog mesa, 30-ak grama, tek da zamiriše po dimu, da bude kao začin. Generalno su ovakvi, smuti-pa-prospi recepti vrlo fleksibilni.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Ma klinci su sjajni...! Moja cerka je na primer oduvek volela da jede ribu..dosta neobicno za decu, narocito sa 4-5 godina.kod kuce smo obicno jeli neke brancine, orate i ona je na to bila naviknuta. U zabavistu, jedno posle podne dolazim ja po nju i kaze mi vaspitacica kako Marina nije skoro nista jela...Cudno, kazem ja...a sta je bilo za rucak ?... Riba, odgovara vaspitacica... Jos cudnije...u kolima pitam ja Martinu kako to da nije htela da jede ribu koju obicno jako rado jede ? A ona ce meni: "pa ono danas nije bila riba" kako nije bila riba?... "nije, ne postoje ribe bez glave i bez repa"...!! Naranvo, servirali su im pohovane riblje filete Capitan Findus i dete nije prepoznalo...!!!
      vracajuci se na cvarke...mogla bih sledeci put kada budem isla u Beograd da sakrijem u kofer jedno 200 gr cvaraka...
      Cao..!

      Delete
  3. Odlično, odlično! Ja nikako da se nakanim na pogačice sa čvarcima (da ih pravim, naravno), kupim čvarke, pa ih pojedemo solo, sa hlebom :-( Ovo je vrlo dobra ideja - gurnuti ih u projice, pa em imaju šmek, em imam "pogačice".
    Inače, vlažnost projicama daje i jogurt. Naime, moj (mamin) originalni, stari recept podrazumeva 3 šoljice mleka + 3 šoljice ulja. Moja intervencija je 4,5 šoljice jogurta i 1,5 šoljica ulja - rezultat je sočna, a ne-toliko-masna projara. Tako da - jogurt je sigurno jedan od onih "tajnih" sastojaka.
    Kada mi one papričice (bar se nadam da su papričice) na terasi stasaju, i one će završiti u kalupčićima :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I moj "suvlji" recept podrazumeva mleko i ulje. Ima nešto u jogurtu, svakako.

      p.s.
      moje papričice napreduju. Imam jedan plod na 4 "drvceta", milim, struka :) Što je svakako više od nula, što je bio bilans do pre neku nedelju :)

      Delete
    2. O, pa ti imaš plod, pa makar i jedan. Ja još nemam ni cvet. Ali zato čeri ima i cvet, a Bogami i stas, jer već treba da dodam drugi sprat mašnica, prerasli su prve :-)

      Delete
    3. Ooo, pa tebe to hoće! Moji čeriji prošlogodišnji nisu mrdnuli ni u visinu ni u količinu. Mislim da su se pravili da ne postoje, da ih ne primetimo i ne pojedemo. Znaš onaj savet, šta da radiš ako u šumi vidiš medveda? :) E, to im je neko ispričao, garant :)

      Delete
    4. Majo, vidim vasu prepisku, pa sam htela da vam ponudim poneku sadnicu ceri paradajza... Mozda opet da probas? Meni se sam rasejao prosle godine i sada svuda nice. Ako zelis, javi...
      Imam i sadnica nane i zalfije za poklon... :)

      Delete
    5. Miki, hvala puno, javiću ti se mejlom, da ne odvlačim komentar od teme :)

      Delete
  4. odlične su, kad se radi o slanom ja baš volim ovako malo jača jela :)

    ReplyDelete
  5. Ja ću u njih ipak neko suvo mesce:-)))

    ReplyDelete
  6. Dami je ovo palo na pamet pre nekoliko meseci kad sam imala kesicu cvaraka koje nikako da potrosim. Bas dobra ideja!

    ReplyDelete
  7. Sto volim da citam tvoje postove, i da gledam fotke, i da zamisljam ukus tih tvojih projica jer uvek sve tako fino objasnis da samo sto mi ne zamirisu preko monitora... mozda da jos malo mahnes na moju stranu.:))

    ReplyDelete
  8. Mamaja, ti si moja omiljena mamaja.

    E sad, hajde postavi neki od tvojih recepata za testenina-salatu, pa da te volim još više (iako te i sad volim baš puno) :D

    ReplyDelete
  9. odlična pikantna ideja, taman za nogometno prvenstvo

    ReplyDelete
  10. Poštovolim pikantnu hranu i projice, ovo ću morati probati. Hvala na receptu.

    ReplyDelete