Monday, April 23, 2012

Remake: Karađorđeva sarmica od zelja


Duže vreme me je proganjala misao da napravim pohovane sarmice od zelja. Ne, stvarno, zašto bi uvek bile kuvane, ili tek malo zapečene u rerni? Mislim da bi krckav poh dao sarmicama potpuno novu dimenziju i da bi vredelo probati. Ovo je kao ideja ostalo na nekom od mnogobrojih, nikad sređenih to-do spiskova u glavi, i blago palo u zaborav. Isplivalo je sada, kao odgovor na poziv za učešće u jednoj akciji, o čemu sledi više detalja par pasusa niže.

U međuvremenu sam, listajući veliki narodni kuvar, videla da pohovanje ranije izgleda nije bio nepoznat način pripreme sarmi od slatkog kupusa, mada se u tamošnjem receptu, na strani 230 (izdanje 1967), ne radi o klasičnom pohu, već o pohu u vidu gušćeg testa za palačinke. Stranica 229 donosi još jedan zanimljiv način pripreme sarme od slatkog kupusa - prženjem. To mora da je ludo dobro, jer kupusu jednostavno prija prženje. Flekice sa kupusom ali i podvarak su najbolji dokazi za to.

Nazad na zelje i pohovanje. Rešila sam da umesto dvadesetak malih, napravim dve velike duguljaste sarme od zelja, koje ću obući u poh kako bi vizuelno podsećale na Karađorđevu šniclu. I sarmice od zelja i Karađorđeva šnicla su izrazito (zastupljeni) srpski specijaliteti, i teško je bilo odlepiti se od iznenadne zamisli da ih iskobinujem. Malo je sve ipak ispalo drugačije od onoga kako je u glavi izgledalo, poh je bio tanak i popucao je, ali i dalje je celo jelo bilo jako dobro, naročito u kombinaciji sa mladim kajmakom koji ovde po prirodi stvari glumi kiselo mleko, neizostavni dodatak za klasične sarmice od zelja.

A, čemu sve to? Paaaa...

Na nastupajućem događaju organizacije Mikser, Mikser Design Food, koji će se održati u subotu, 28. aprila u Mikser House-u u Karađorđevoj 46 u Beogradu, predstaviće se i on-line magazin Mezze, čiji sam jedan od saradnika. Događaj je posvećen gastronomiji, ali nije u pitanju sajam hrane. Hrana nije samo jelo, niti je vino samo piće, već kompletan doživljaj, pa i inspiracija za razne umetničke izražaje. Pored proizvođača hrane i vina, na prethodnom ovakvom događaju predstavili su se i dizajneri prehrambene ambalaže, restorani, škole kuvanja, časopisi...

Nekoliko saradnika magazina Mezze vam danas putem svojih blogova priprema po jedan remake nekog domaćeg specijaliteta, a Karađorđeva sarmica od zelja je moj prilog. Atelje Remake nagradiće jednog čitaoca (iz Srbije) ručno dizajniranom keceljom. Ako želite da je osvojite, potrebno je da posetite fejsbuk stranice organizacije Mikser i ateljea Remake, i lajkujete ih ukoliko vam se dopadaju. Ako ste to učinili, vratite se ovde i ostavite komentar sa linkom na svoj fejsbuk profil, pa svratite 27. aprila ponovo na ovaj post, da saznate ko je dobio nagradu :)

Update, 27/04/2012:
U nagradnoj igri učestvovalo je 32 čitaoca, koji su se prijavili putem svih Remake postova, a nagrade su osvojili učesnici pod rednim brojem 13, Snežana Knežević (Remake kecelja) i 22, Billyjane (kutija Fini Mafini Macarons-a). Nagrade se mogu podići sutra, 28/04/2012, na Mikser Design Food-u (Mikser House,  Karađorđeva 46, Beograd), na štandu magazina Mezze.


Sastojci:
3-4 veze zelja (20-25 većih listova)
500 g mešanog mlevenog mesa
1 glavica luka
40 g pirinča
50 ml ulja
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1 kašičica slatke aleve paprike

za pohovanje
par kašika brašna
1 jaje
dve kašike mleka
par kašika prezli
ulje

Postupak:
1. Pirinač naliti sa 120 ml vode, kad provri kuvati par minuta, pa poklopiti i ostaviti na isključenoj ringli da upije ostatak vode.

2. Luk iseckati sitno, posoliti kašičicom soli i prodinstati na 50 ml ulja dok ne postane mek. Na luk dodati 2/3 celokupne količine mesa i dinstati oko 15-20 minuta, na tišoj vatri, poklopljeno. Skloniti sa ringle, dodati skuvan pirinač, ostatak presnog mesa, malo bibera i aleve paprike. Sve dobro izmešati i kad se prohladi podeliti na dva dela. Svaki deo spakovati u kesu za zamrzivač (širine 24 cm) tako da se od smese formira valjak. Odložiti ih u frižider na jedan sat.


3. Zelje oprati i istanjiti mu dršku, pa preliti vrelom vodom i ostaviti poklopljeno neko vreme da lišće omekša. Ovo je najjednostavnije raditi u praznoj i čistoj sudoperi kojoj je zapušen slivnik, a može i u većoj šerpi.


4. Od 10-ak listova zelja formirati postelju za buduću sarmu, slažući ih tako da svaki naredni preklapa bar polovinu prethodnog. Pripremljeni valjak od mesa položiti na lišće i umotati klasično. Ponoviti sve i sa drugom polovinom lišća i mesa. Sarme pojedinačno uviti u providnu foliju ili kesu za zamrzivač, pa staviti u friz na pola sata. Ovo je opciono, i radi se da bi se dobio gladak valjak, jer vrhovi zelja možda neće hteti da se zalepe uz sarmu, naročito ako zelje nije dovoljno omekašalo.


5. Sarme pripremiti za pohovanje - uvaljati ih u brašno, pa u jaje razmućeno sa malo mleka, i na kraju u prezlu pomešanu sa ostatkom brašna. Po želji, za deblji poh ponoviti provlačenje kroz jaja i prezlu.


6. Pržiti na srednje zagrejanom ulju po 7-10 minuta sa svake strane, ili do željene boje korice. Servirati odmah uz kuglu mladog kajmaka, pomfrit i zelenu salatu.


Napomena:
Ako pripremate pomfrit, krompir iseckajte i isperite unapred, a prženje sarmi i pomfrita otpočnite otprilike u isto vreme. Sarma će možda biti gotova malo ranije, ali bolje tako nego obrnuto, jer pomfrit nije ni za šta čim se ohladi - bar po mom mišljenju.

Recept za štampu

komentara: 19

  1. Odlična ideja iako sam opet duboko zbunjena s ovim zeljem koje nije naše zelje (kupus). U svakom slućaju, nešto zaista posebno.

    ReplyDelete
  2. Ova ideja je stvarno originalna! Meni se bas dopada. Jos da je u sredini stapic kackavalja pa da bude prava Karadjordjeva... :)

    ReplyDelete
  3. Fenomenalno!! Bravo i hvala za ideju :)

    ReplyDelete
  4. sarmica izgleda vrhunski i jednostavo neodoljivo! za remake sam sad saznala od kolegica blogerica, zvuči jako zgodno i zanimljivo

    ReplyDelete
  5. Obozavam tvoje "slikoze". Zanimljiva ideja. Sad bas grickam cheese stick i razmisljam kako si mogla i to da udenes u meso.

    ReplyDelete
  6. Divna sarmica, zanimljiv nacin motanja.

    ReplyDelete
  7. Dobra fora! Nije loše ni ovako savijati klasaične sarmice. Skraćen postupak nema li šta bolje:-)))

    ReplyDelete
  8. Jako interesantno i meni privlačno, no koje je to "lišće", jel to blitva, kupus ili zelje ono što ja mislim nije?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dunja, iz dosadašnjih kratkih diskusija na temu zelja shvatili smo da ga nije baš uobičajeno van Srbije, a nisam ni imala pojma, meni je sav taj zeleniš nekako "običan" i računam da ga ima svuda.
      Na prethodnom postu sam dobila komentar u kome sam konačno naučila i latinski naziv - Rumex patientia. Možda ti to nešto znači, a možda i ne, tek, eto, da pomenem.
      Veliki pozdrav,
      Maja

      Delete
    2. Hvala Majo, obratit ću pažnju sljedeći put na tržnici.

      Delete
  9. Ni ja nemam pojima šta je zelje, nekad sam mislila da je to špinat/spanać ali sam saznala da nije. Moram malo da se promuvam po pijaci da vidim imali to ovdje. Pjela bih i truleks pohovan,a kamo li sarmu.

    ReplyDelete
  10. Zelje imam u svojoj bašti i spremam ga na mnogo načina jer sam bila dovoljno kreativna da kada nemam dovoljno vremena da uvijam sarmice ja napravim musaku i to imam dve varijante ili složim red zelja, pa red mesa i opet zelje pa to kuvam na rigli, ili sve to pa zalijem jajima sa malo mleka, i stasvim da se ispeče a na kraju premažem sa malo margarina pomešanim sa žumancetom, jer tada ne bude odozgo suva. Ovo mi se dopada i moraću da probam.https://www.facebook.com/profile.php?id=100002189886579

    ReplyDelete
  11. Super izgleda. Odlična ideja Ovaj vaš Mikser. Žao mi je što neću moći vidjeti i uživo.Očekujemo izvješće.

    ReplyDelete
  12. Super ideja! Divne slike i odlican blog koji redovno pratim.
    Pozzz :)
    http://www.facebook.com/profile.php?id=100000274417192

    ReplyDelete
  13. sarmice su me naprosto oduševile, mogla bih napraviti sa kupusom jer zelja nemam

    ReplyDelete
  14. Super fora! :)
    https://www.facebook.com/andrijana.miletic?ref=tn_tnmn

    ReplyDelete
  15. Vrlo zanimljiv recept!
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100000093960290

    ReplyDelete
  16. Uvjek se ponavljam ko stara kaseta :): super tuorial! :)
    Uh, kako bi rada vidjela ovaj vaš Mikser design food! Nadam se, da je bio uspješan :D!

    ReplyDelete