Wednesday, March 21, 2012

Tulumbe


Gibanica, koju ranije nisam volela, morala je da čeka podugo da bih je uvrstila na jelovnik. Za razliku od nje, tulumbe sam oduvek obožavala, a opet nikad nisam imala neku specijalnu želju da ih napravim. Tulumbe su meni poslastičarski kolač, nešto što nije uobičajeno da se pravi kod kuće. Pravila je moja mama razne kolače, pite, torte, ali nikad tulumbe, baklave, šampite, krempite, indijanere, minjone...

I dobro je da nije. Prenela je i na mene neku potrebu da se recept izanalizira pre nego što se krene u pravljenje. Ta analiza uključivala je i selekciju prema količini šećera ili masnoće u receptu. Do pre par godina nisam napravila kolač u koji ide više od 250 g šećera. A onda me blogovanje malo po malo navlačilo na jače ukuse... I  samo me je odjednom tresnula ludačka želja za tulumbama. Banula k'o nogom na vrata. "Dobardan, ja došla."

Sad Majo, budi domaćica, pusti gosta unutra, i ne nerviraj se što nije našao za shodno da se najavi. Nezvani gost biće poslužen kupovnim tulumbama iz prodavnice, ko ga šiša. Malene, simpatične, ali nije to to. Nekako su bile tvrde, bez one šupljikave sredine, i nisu bile natopljene iznutra. Pojelo se to, ali gost je otišalo sa rečima "Dovidjenja. Vidimo se uskoro". Znači, vratiće se? Nije zadovoljan?!?? Hmmmda. Moram pokazati više gostoljubivosti drugi put. Nije on tako loš gost. Evo, sad se lepo najavio. Napraviću ja sama tulumbe, onako, da liče na poslastičarske. Zajedno ćemo ih pojesti u slast, uz kafu i bla-bla. A savest koja me preko pogledala na ovu pomisao ćemo umiriti već nekako.


Recimo priznanjem. Voli ona to. Da vidi da kad grešimo makar znamo da grešimo, onda hoće da nam progleda kroz prste. Objasnim joj ja, da sve znam, da su tulumbe prava atomska bomba za pankreas, jedini slatkiš koji je uspeo da pokvari instrumente za merenje GI jer probija sve znane maksimume, ali pošto ipak moram da ih napravim zbog najavljenog gosta, briga o tome da li u sirupu ima tona, ili tona i po šećera postaje potpuno bespredmetna. Na to savest odćuti malo, kao razmišlja, ne odobrava odmah, ali znam je ja. To su stari pedagoški trikovi. Na kraju ipak klimnu glavom i ode drugim poslom. E tako, i nju sam zbrinula, sad još samo da narpavim tulumbe! :)
Špric imam. Glanc nov, kupljen pre par godina na vašaru u Šapcu, sa motivom "neka stoji, 'leba ne jede". Recept imam. Iako ih nisam pravila, znam da imam zapisan recept u mojoj prvoj sveščici sa receptima, a dobila sam ga od nekoga ko je jedno vreme radio u poslastičarnici. Otvorim sad taj recept, a on precizan d'umreš. Zapisala ga ja sa šesnaest godina starosti, i nula godina kuhinjskog staža. Dobro, znam otprilike kako se prave tulumbe, kuva se testo, istiskuje iz specijalnog šprica i prži u dubokom ulju, pa se rebraste krofnice natapaju u šećernom sirupu. Imam čak i solidnog iskustva sa kuvanim testom zbog princes krofni, ali odustala sam od tog recepta na koji sam računala. Neću da nagadjam, hoću precizan recept, a tamo je bila neprecizna količina vode, i brašno je mereno šoljama. Ipak, nešto me je jako zaintrigiralo u tom zapisu, a to je instrukcija koja kaže da tulumbe treba istiskivati u hladno ulje. Iz iskustva sa drugim prženim testom, rekla bih da je ključno da se prženje obavlja u već zagrejanom ulju, da testo ne bi upilo previše masnoće. I kako sad, tj. zašto, da tulumbe idu u hladno ulje? Hmmmm.... (u pozadini se čuje tema iz Zone sumraka). Proveriću. Samo prvo da nađem drugi recept.

Otvorim Veliki narodni kuvar, da vidim ima li tamo šta o tulumbama. Zamislite, nema! Ili bar ne pod tim imenom, a nisam znala kako drugačije da tražim.

Dobro. 'Ajmo na net. Upitam ja Google šta on zna o tulumbama, izađe šuma linkova. Izbor pada na recepte iza kojih stoji neko u koga imam poverenja, a to je Badrubuldura sa Coolinarike, i MiraLi, takođe sa Coolinarike. Badrubuldura je ona harizmatična ženska koja me je zanavek zaljubila u medovik, a MiraLi je iskusna kuvarica oštrog i jasnog stava, po njenom sam receptu radila jedno superjelo koje se zove kvrguša.

Pravila sam tulumbe i po jednom i po drugom receptu. Testa se prilično razlikuju po tvrdoći. Po prvom, Badrubuldurinom receptu koji ima makedonske korene, testo je prilično tvrdo, čak se i rukom može mesiti pre dodavanja jaja. Po drugom receptu, nasledjenom iz bosanskih izvora, testo je mekše, sličnije testu za princes krofne, ali ipak čvršće od njega. Pržila sam tulumbe od obe vrste i u hladnom i u vrućem ulju, i svoju znatiželju zadovoljila, pa zapisujem zapažanja.


1. Tulumbe od tvrđeg testa
...kakvo se dobija po prvom receptu (500 ml vode, 100 ml ulja, 500 g oštrog brašna i 5 jaja) ne rastu mnogo. Možda 50% u odnosu na sirovo testo.


Teže se puni špric, jer testo ide za kašičicom, teško ga je ubediti da ostane u špricu, k'o neko dete koje neće da se otkači od mamine suknje. Za istiskivanje treba malo snage, ali su zato komadi testa lepi i pravilni, i tulumbe zadržavaju jasne i oštre šare, tj. ona svoja rebarca po površini. Ne bune se mnogo ako se prženje započne u hladnom, a ni u vrućem ulju. One iz hladnog ulja se, logično, prže malo duže, pa korica bude krckavija. Ali tulumba ionako krcka samo kad je ultrasveža (ovo je potpuno novo iskustvo za mene, pojela sam par komada tako krckavih a natopljenih, neponovljiv užitak...), svaka će u sirupu do sutradan omekšati. Imaju puniju sredinu, nisu baš šupljikave iznutra, ali nisu ni tvrde. Vrlo lepo upijaju sirup.



2. Tulumbe od mekšeg testa
...dobijenog po drugom receptu (400 ml vode, fildžan ulja, 250 g brašna i 5 jaja) osetno više rastu. Sigurno bar 100% zapreminski. Lakše se puni špric, jer je testo lepljivije. Lakše se i istiskuje. Šara je ok, mada ume ponegde malo i da se ulubi. Ovde se tek pokazao smisao saveta sa hladnim uljem.

Ako je ulje vruće, tulumba od ovakvog testa hoće da se deformiše. Jednostavno, naglo krene da raste, i onda se na nekom od rebaraca pocepa. Ne samo to, nego se i prebrzo napumpa, pa joj ostane rupa u sredini, maltene k'o princes krofni.


No, to je čisto estetska stvar, po ukusu ništa ona neće biti lošija. Da se tulumbe ne bi deformisale, ulje ne mora biti potpuno hladno. To bi bilo stvarno mazohistički, hladiti ulje do sobne temperature pre svakog prženja. Dovoljno je ulje malo ohladiti. Nakon vađenja isprženog testa, šerpu sa uljem treba ostaviti sa strane desetak minuta, pa tek onda krenuti u novu turu. Ako vas sve to mnogo usporava, onda bar minimalno ostavite ulje van ringle, tek da ne bude baš-baš jako vruće kad u njega uleti nova tura testa. Tulumbe od mekšeg testa imaju šupljikaviju sredinu i meni lično se ovakve najviše dopadaju.


Lutajući po netu, i videvši ovaj video na Youtube-u, našla sam još jedan potencijalni razlog zbog kog profesionalci istiskuju tulumbe u hladno ulje. Oni rade sa mnogo većim količinama. Špric za tulumbe izgleda kao omanja topovska cev, a baja-majstor pritiska celom svojom težinom taj špric koji stoji vertikalno na zemlji, i samo ih prstom skida i baca u ogromnu šerpenju sa uljem. Impresivno izgleda taj postupak. Sad zamislite, ako bi ulje bilo vruće, kako bi se proveo onaj koji ispaljuje sirove tulumbe u njega. I još nešto. Kad bi se istiskivale u vruće ulje, onda bi one prve bile na pola ispržene dok druge još nisu ni stigle u ulje. I imale bi daleko tanju koricu jer bi bile gotove za mnogo kraće vreme. Tulumbe moraju imati deblju, definisaniju koru. Naravno, sve ovo su moja nagadjanja, javite ako znate neki drugi razlog za spuštanje testa u hladno ulje.

Recept koji sledi je u osnovi recept od MireLi, sa par izmena. Tamo stoji fildžan ulja, što je verovatno manje od 100 ml, koliko sam ja stavila, i bila zadovoljna. Mrvica šećera u testu verovatno nije neophodna, ali je moja navika stečena pripremom testa za princes krofne. Mrvica soli je meni obavezna u svakom testu. Sirup sam pravila od 1 kg šećera, što je malo više nego po receptu i 4 koluta limuna, što je malo manje nego po receptu. Prilikom prve ture tulumbi dobila sam primedbe da je sirup sa jednim celim limunom prekiseo. Meni je to neverovatno, da nešto što u sebi ima ceo celcat kilogram šećera i jedan jedini bedni limun, bude prekiselo, ali pošto ipak te iste tulumbe nisam jela sama, ispoštovala sam želje ostalih konzumenata i smanjila količinu limuna drugi put.


Gost je konačno bio zadovoljan, lepo smo se družili, čak prijatno isćaskali. Otišao je ovog puta bez najave za novom posetom, reče da žuri kod nekih poznanika. Pa, ako slučajno dođe na vaša vrata, evo šta treba da radite...

Sastojci:
za testo
400 ml vode
prstohvat soli
2 kašičice šećera
100 ml ulja
250 g mekog brašna
5 jaja A klase ili 4 jaja S klase

za sirup
1 kg šećera
600 ml vode
4 koluta limuna (polovina jednog srednjeg limuna)

za prženje
1 l ulja

Postupak:
1. Prvo pripremiti sirup. Najbolje dan unapred jer treba da bude skroz hladan. U šerpu sipati šećer i vodu, promešati i staviti da se kuva. Kad provri kuvati 10-12 minuta, ubaciti kolutove limuna, skinuti sa ringle i ostaviti da se hladi do sobne temperature, pa prebaciti u frižider.


2. Pripremiti testo. U šerpu sipati vodu, ulje, so i šećer pa staviti da provri. Izmaći sa ringle i sipati brašno, zatim intenzivno mešati na isključenoj ringli, minut-dva, dok se ne formira sjajna grudva testa. Ostaviti desetak minuta da se prohladi.


3. Viljuškom razmutiti jaja i dodati u testo. Mešati varjačom (ili mikserom, na koji su stavljeni nastavci za testo) dok testo ne postane kompaktno i lepljivo. Ispočetka će testo ličiti na male knedle koje će se postepeno smanjivati i sjediniti u gustu lepljivu smesu.


4. U dublji tiganj ili pliću šerpu prečnika 25 cm sipati litar ulja. Puniti špric za tulumbe i istiskivati ih u dužini oko 10 cm u hladno ulje, pazeći da ostane slobodnog prostora jer će tulumbe tokom prženja narasti.


5. Uključiti ringlu i staviti ih na prženje. Ispočetka će se same okretati, kasnije ih treba povremeno prevrnuti. Temperatura prženja bi bila 4 (na skali od 1 do 6).


6. Kad poprime zlatnu boju i u žljebovima rebaraca, pržene tulumbe vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u hladan sirup. Neka se tu brčkaju dok se priprema sledeća tura. Šerpu sa uljem ostaviti bar 10 minuta sa strane, da se ulje malo ohladi, za to vreme isključiti ringlu. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti na prženje. Kad je druga tura gotova, prvu turu izvaditi iz sirupa i poređati u pleh, a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima testa. Otprilike će biti 4 ture za prženje, u svakoj turi po desetak komada.


7. Kad su sve tulumbe ispržene, natopljene i poređane u pleh, preliti ih ostatkom sirupa, pokriti pleh i ostaviti u frižideru.

8. Prethodno obavezno maznuti i neku sveže natopljenu, iskustvo je neponovljivo. Spolja krckava korica, iznutra meko i sočno...

9. Ne pokušavati prebrojati kalorije, ni izračunati GI. Pokvarićete užitak.

Recept za štampu

komentara: 72

  1. Užas, užas jedan, samo što ne poližem ekran. Intenzivno osjećam okus, slatkoću, ma sve! Tako dobro izgledaju da ću zbilja zagristi u ekran. Savršeno!

    ReplyDelete
  2. Impresivan post! A tek, tutorial!
    Tulumbe su mi jedan od najdražih kolača ali se ne sjećam kada sam ih zadnji put pravila. Ne smijem zbog kcal.
    Imam odličan recept, uvijek uspijevaju. Mi smo ih redovno ranije pravili. Ne smijem ni pričati koliko sam ih mogla pojesti odjednom, sramota me reći!

    ReplyDelete
  3. Joj Majo ovo mi je super poklon za rockas!!! Bas sam se nameracila na tulumbe (ovdje ima da se kupe kod 'Turcina', ali kao sto rece...nije to to, premale su, preslatke su, imaju i griza u sebi...odstajale su). Isto tako imam spric (prosli sam morala baciti jer sam pametnica ostavila onaj drveni dio za potiskivanje preko noci u vodi, kao da se natopi...i natopio se toliko da vise nije mogao stati u tulumbarnik). Inace sam do sada isprobala milion recepata za tulumbe, ali niti jedan dva puta (sem mozda onoga za tulumbe u rerni od Astal, ali to ipak nije to, ako nisu natopljene u ulju, nista i kao sto kazes - kad' grijesimo, onda da grijesimo kako treba). Elem, hvala na receptu, pravim tulumbe za sebe, a za goste tortu:)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Srećan ti rođendan, imenjakinjo! Biće mi ogromno zadovoljstvo ako ih napraviš upravo za - sebe! :) Ja posle ova dva pravljenja u kratkom roku pravim pauzu od jedno 10 godina, pa ću tamo neke 2022. opet da ih spremam. Sebi za rođendan :)))

      Delete
    2. Nakon što sam isprobala princeze po tvom receptu, tulumbe su sledeće. Samo sam htjela da ostavim komentar ovdje, da ti kažem da je 2022. uskoro, pa da vidim hoćeš li praviti opet. :D :D

      Delete
  4. Krasno izgledaju, hvala na ovom istraživanju i detaljima. Ja ih nisam nikada pravila niti probala. Nekako me uopće ne privlače, možda da probam bih promijenila mišljenje :)

    ReplyDelete
  5. savršene .. tulumbe obožavam :D

    ReplyDelete
  6. Bravo, Majo. Izgledaju potpuno savršeno, sigurna sam da je i ukus autentičan, poslastičarski. Tulumbe su opasna stvar. Mogla bih da se udavim u njima, pogotovo što ih odavno nisam jela. Svakako bih probala da ih napravim, ali nemam tulumbarnik (svaka čast na ingenioznom nazivu, Majo) niti znam kako on izgleda, niti gde da ga kupim. Kakve bi ispale tulumbe iz običnog šprica? Pretanke? Možda ipak da improvizujem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maxivido, dodala sam sliku šprica za tulumbe u post, to sam malo previdela, da ne moraju svi znati kako on izgleda. Dakle, to je jedna limena cev, sa drvenim potiskivačem, a na dnu cevi je šraf unutar koga je limeni šablon, zvezdica sa dugim kracima. Pročitala sam da su žene u nedostatku šprica improvizovale sa poslastičarskim kesama (onim čvršćim) i zvezdastim nastavkom. Moguće da bi te tulumbe bile malo tanje, i to čak i nema veze, simpatičnije su kad su sitnije. Nego neće imati baš ovako rebrastu šaru, jer za nju je potreban šablon koji se vidi na slici gde je špric, a poenta je da su kraci one zvezde baš dugi i tanki.

      Ali, ako mi pošalješ adresu na mejl, dobijaš špric za tulumbe na kućnu adresu :)

      Delete
  7. В България също много обичаме толумбичките.:)
    Твоите изглеждат страхотно, благодаря за хубавата рецепта.:)
    Поздрави.
    Вероника

    ReplyDelete
  8. Tulumba umočena u šampitu je za mene bio godinama poslastica broj 1:-))) Zato sada - ni da primirišem a kamoli da jedem:-(((
    Pre jedno 30-setah godina sam u Grčkoj gledala kako prže lokomades i male tilumbiće. Veruj espertu za tulumbe, ti mali tulumbići su nezamenljivi! Čim smo se vratili sa letovanja s po receptu jednog našeg prijatelja poreklom iz Makedonije pravila sam tulumbe, istiskivala sam ih iz dresing kese, koju sam raturila za tri pravljenja, ali su mi bile mnogo lepše nego one velike. Bilo mi je žao kese koju tad nije bilo lako nabaviti ali je vredelo. Samo da ti napomenem, šerpu sam sklanjala sa vatre (plina) samo dok sam ih vadila i stavljala novu turu na umereno jaku vatru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukuuuuu, tulumba umočena u šampitu, to još nisam čula :)))))
      Verovatno je testo koje ste koristili i istiskivali u vruće ulje bilo od one "tvrdje" vrste, kao što je ovo po Badrubuldurinom receptu (koji potiče iz MK), čim se nije deformisalo.

      Inače i meni su simpatičnije mini tulumbe, onako za dva zalogaja :)

      Delete
  9. Evo Majo sta si mi napravila u ovo doba noci ! Ja citam post a prolazi moj sin pored mene gledajuci u racunar i kaze " tuuuluuumbeeee " !!! " Hocu tuuluumbeee " !!! I sta sada ja da radim ? Uhhh, nista da zavrnem rukave pa na posao.A samo kad bi smela da probam jednu :((. Prelepe su ti Majo tulumbe. Slike necu ni komentarisati, one su bez premca i zaista si ih dovela do perfekcije ! Ma ne mogu se nagledati ovih tulumbi :).

    ReplyDelete
  10. Imam isti špric, kupljen na istu foru kao i tvoj pre par nedelja kad sam bila u Leskovcu...samo što moj još stoji neupotrebljen. :) Možda je vreme da ga isprobam posle ovog tvog recepta. :)
    Odlično si ih naptavila! Dođe mi da ih sve pojedem ovako preko ekrana. :)

    ReplyDelete
  11. Draga Majo! Ovo sam čekala jako dugo. Recept za tulumbe imam i pravila sam više puta. Iako jestive nisam njima bila zadovoljna. Perfekcionista sam i znala sam da to nije to. E sad, posto imam jako malo dete i puno radno vreme na poslu + dva sata putovanja u oba pravca nemam vremena za istraživacke poduhvate. Ti si mi merodavna, jer te se divim zbog temeljnih studija i potpune predanosti u sprovođenju onoga sto naumis. Vise tvojih recepta sam isprobala i sada u okolini vazim za domacicu par excellence. Prija nemas pojma kako, ali veruj uvek te pominjem i ne prihvatam sve pohvale na sebe.
    Divna si. To kako ti objasnis mora biti duduk onaj kome po receptu ne uspe.
    Hvala ti sto mi omogucavas da zavirim u tvoje recepte i nesebicno se posluzim njima. Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako si i sama perfekcionista onda sigurno znaš koliko je to češće otežavajuća umesto olakšavajuća okolnost prilikom nekog rada ili analize, i kako je zapravo teško primiti ovolike komplimente. Primam ih, i zahvaljujem, samo zato jer osećam da su iskreni, ali za tu zahvalnost koju osećaš je više kriv splet okolnosti nego baš moja svesna želja da tako bude, a onda osećam da sam primila komplimente i za sebe i za taj splet okolnosti, što je dalje previše obavezujuće jer sam primila kredit koji nisam tražila... Da ti ne objašnjavam dalje :)
      Pozdrav, i javi utiske ako probaš tulumbe :)

      Delete
  12. Pozdrav Majo ! Evo izvestaja nocasnje avanture :). Sta reci, tulumbe su kao " dukat " :)) sto bi rekla moja baba kada bi htela da docara nesto cemu nema premca :). To jezakljucak na osnovu onoga sto sam videla, kako na oko, tako i u fazama gusenja koje je moj sin imao dok ih je tamanio :). S obzirom da ja to ne mogu i ne smem da probam, u testo i u saft stavila sam samo malo tecne vanile kako bi zadovoljila culo mirisa, kad culo ukusa vec ne mogu :).
    Ja spric nemam. To je ono sto mi nedostaje ovde u tudjini a tice se kuhinje. Neke stvari poput ovog sprica, plehovi za Dobos tortu...Testo sam sipala u kesu za dresing a Tulumbe formirala uz pomoc Wiltonovih nastavaka za dekoraciju 1 E, 6 B i 1 B. Fantasticno su izgledale onako male :). Hvala Majo :) !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuuu, ti si stvarno noćas pravila tulumbe! :) Hvala puno na brzom izveštaju, i veliki pozdrav za vas dvoje :)

      Delete
  13. Vau, tulumbe, i to kakav tekst! Doduše, već si nas razmazila tutorijalima, da bi recept+slika bili apsolutno neprihvatljivi.
    Meni se čak više dopada ova varijanta sa punom sredinom, nemam pojma zašto. Nisam ih nikada pravila, to je trebalo da bude sledeći korak, nakon princes-krofni i profiterola, a sve u okviru poglavlja "kuvano-pečeno testo". Imam neki turski kuvar (suvenir sa letovanja :-)), i u njemu je merka 30g margarina, 1,5 čaša vode, 230g brašna, 4 jaja, 1/2 kašičice soli i 1,25 čaša ulja. Mnogo masnije testo nego tvoje, dakle. Već neko vreme se nosim mišlju da probam tako, pa ako mi se ne dopadne, znam gde ću da potražim Provereni recept :-) Pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To mi zvuči da će biti ovo što ja zovem tvrdje testo, po odnosu vode i brašna. Mada možda je i nešto između, zbog te masnoće povećane. Ako napraviš po tom receptu - slikaj i javi :) Jest' da ne nameravam u dogledno vreme opet da ih pravim, ali nije zgoreg znati što više.
      Pozdrav!

      Delete
    2. Pravila sam po receptu iz turskog kuvara - fuj! Premasno testo, nemoguće ga je sjediniti. Sve u svemu - fijasko! Sad znam da kao suvenir treba da kupim - Fatimino oko :-)

      Delete
  14. Već neko vrijeme mjerkam tulumbe ali nikako da se odvažim. Nisam baš neki ljubitelj ali moja svekrva ih obožava. Hvala na iscrpnom receptu zada ću se prišmajhlati svekrvi.

    ReplyDelete
  15. Odličan post !! U dahu sam ga pročitala i usitinu uživala , u svakoj riječi i na kraju u tulumbama, za sada ovako preko ekrana. Uistinu si se potrudila i super si ih napravila. Slike postupka su genijalne.
    Tulumbe sam prvi put probala u Skopju prije 5-6 godina i nisam ih mogla stati jesti, bila sam tamo poslovno i preko svake pauze ja skok na tulumbe u obližnju slastičarnicu.

    ReplyDelete
  16. Izvanredno! Detaljno i poučno. Jako mi se sviđa štrcaljka! A o tulumbama da ne govorim :)

    ReplyDelete
  17. Majo, jos jedan poklon od tebe u vidu recapta za tulumbe. Kalup fenomenalno izgleda. Uskoro ih pravim. Hvala najlepse.

    ReplyDelete
  18. Joj, Majo... sta nam radis, samo da znas da sam recept sacuvala ali ne znam kada ce stici na red za probu, ali osvojila si me fotkama.:)) p.s. neka ga recept, neka stoji... dok mi tvoj "gost" ne dodje na vrata!:D

    ReplyDelete
  19. Maja, krasan tutorial, svaka ti čast! Trebala sam više vremena, da pročitam sve U(nisam baš sve razumjela i morala sam koje besede da pogledam v translator :)) a došla sam do kraja. Prekrasno!
    Pozdrav,
    a.

    ReplyDelete
  20. Joj tulumbice, od kad ih nisam pravila ... :)

    Odlican post, fotografije, zapazanja, ma sve! Razmazila si nas nacisto, uvek ocekujem nesto 'wow' kad vidim na kontrolnoj da imas novi post. :))

    Uporedjujuci recepte i opis postupka, mislim da moje testo spada u tvrdju varijantu posto ga mesim rukom. Ne istiskuje se pretesko iz sprica, ide jako brzo tako da ne brinem previse oko razlike u minutazi prve istisnute i poslednje tulumbice iz svake ture.
    Kad razmislim na temu 'hladnog ulja' slazem se da je prilikom pravljenja izuzetno velike kolicine to bolja opcija, ali u kucnim uslovima mislim da nema potrebe, samo treba paziti da ulje nije prevruce. Izmedju tura obavezno smanjim ringlu pa posle pojacam jer ako se brzo od spolja isprze, iznutra ostanu gnjecave i lice na neko krompir testo.
    Obavezno ih ocedim na salveti, nisam nikada probala da ih bucnem u secer bez cedjenja.
    U sirup stavim samo kasiku limunovog soka. Tulumbe traze manje limuna od baklave i urmasica. :)

    ReplyDelete
  21. joj mogu li ja u goste kod tebe jednog dana doci

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      Može, al' ako bi na tulumbe, najavi se par dana unapred ;)

      Delete
  22. Majo ja obožavam tulumbe. Nikada ih nisam pravila jer se plašim ko će da pojede onako slatke tulumbe. Mislim zasitim se sa dve tri (kupovala u nekoj poslastičarnici) jer mi sirup bude presladak. Toliko sladak da zubi počnu da mi bride od šećera. Da li je i ovaj sirup tako mnooogo sladak? Ako jeste, da li bi imala neku izmenu sirupa (da bude umereno sladak)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, sirup jeste jako sladak, možda može uz malo više limuna da se postigne da deluje da je manje sladak, ali naprosto, to je to, to su tulumbe :) U principu, ako izvadiš sebi na tanjirić samo tulumbu, sa onoliko sirupa koliko je upila i ne prelivaš dodatnim sirupom (što ja uvek radim :), ne bi smelo da trnu zubi. Ako se odlučiš da praviš, ti možeš i blaži sirup da napraviš, ali biće ređi i vodeniji. A možeš i da ne ostavljaš prženu tulumbu predugo da se paca u sirupu - al' onda opet može da se desi da se ne natopi lepo iznutra, pa ostane suvkasta, pa ti se zato ne svidi. Bolje napravi onako bombastične, sebi odvoj za par dana da imaš po par komada, a ostalo raznesi po košiluku/kancelariji/društvu... :)
      Pozdrav!

      Delete
  23. Divne ja imam jedno 5 recepata ali mi se i ovaj dopada i nosim se mislju da ga probam za 14 jer moj muz obozava tulumbe. U one recepte koje ja imam obicno ide i prasak za pecivo a imam i par recepata za pecene ni one nisu lose malo kao princes krofne ali prodju za tren sve

    ReplyDelete
  24. Tulumbe su bas lepe. S obzirom da sam ih prvi put pravila i da su jako ukusne i lepo izgledaju, mogu reci da je recept odlican.
    Hvala!
    Pozz

    ReplyDelete
  25. Pravila po receptu, ispale su super. jedina zamerka je sto se u pozadini dok se jedu malo osecalo ulje, ali samo prva dva dana, posle je bilo OK. Da li je moguce zato sto se stavljaju u hladno ulje, pa se malo istog napiju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može biti, ne znam. Meni nije smetalo ništa, mada i nepca su različita.
      A možda je i zbog vrste ulja, hoće suncokretovo da se oseća "na prženo", palmino bi trebalo da je totalno neutralno. Nisam sigurna, ali mislim i da ako se ulje (suncokretovo) pregreje onda je sklonije da se posle oseća.
      Pozdrav i hvala na javljanju!

      Delete
  26. OK to sa hladjenjem ulja, sto znaci da przenje traje bar dva sata, ako ne I duze....

    ReplyDelete
  27. Majo, molim te objasni mi koja je svrha stavljanja tulumbi u hladno ulje. OK za poslasticarnice i pravljenja na veliko, ali u kucnim uslovima neme nikakvu svrhu osim gubljenja vremena. Pravila sam ih po tvom recepru i stavljala i u hladno i u vruce ulje....Nema nikakve razlike..Sve u svemu odlican recept...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni su se tulumbe spuštane u vruće ulje nekako deformisale od naglog rasta, vidi šestu po redu sliku u postu, kao i pasus koji joj prethodi. Ako se tebi to nije desilo, ili ako ti je u krajnjoj liniji nebitno i ako se malo deformišu, onda i nema potrebe da se hladiš ulje :)
      Hvala na probanju, pozdrav!

      Delete
  28. Majo, koliko je grama 100ml ulja? Nemam nijednu zapreminsku soljicu od 100ml, samo elektronsku vagicu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima po netu tih konvertera, evo jedan mi je upravo reakao da je 100 ml suncokretovog ulja = 93 g istog :)

      Delete
    2. Hvala, najbolja si :-*

      Delete
  29. Upravo sam ih zavrsila i skroz su iste kao tvoje :) Fenomenalne su,ukus pravi kao u poslasticarnici :) Jedino sam drugu,trecu i cetvrtu turu tulumbi,posle pecenja,stavila na ubrus jer sam u prvoj turi osetila ulje...ove ostale su s a v r s e n e !!! Da i dokuvala sam jos pola ture sirupa,nekako mi je malo ostalo za posipanje.
    Hvala jos jednom na receptu,prepisujem ga u svesku :)))
    Pozdrav,
    Jojka

    ReplyDelete
  30. Perfektno! Oduševljena sam kako se lako prave i koliko su ukusne.Sirup nije presladak,kako ume da bude kod tulumbi.Ovaj je baš po meri.Svaka čast za recept!!!

    ReplyDelete
  31. fantazija pravim ih godinama ali ovo je recept za čistu desetku Jasmina Sarajevo

    ReplyDelete
  32. Divan recept, nakon mnogih isprobanih, ovo je cista perfekcija! S vasim nesebicnim savjetima spasili ste mi sutrasnji Bajram, Tulumbe su praznik za nepce a tek za oko.... Hvala , veliki pozdrav! Sena . P.S vasi tekstovi su tako zanosni i iskreni napisani takom lakocom i svaki put kad posjetim vas blog vi me nanovo fascinirate.

    ReplyDelete
  33. Danas isprobane i ukusnije tulumbe nisam probala, od sada ih pravim samo po tvom receptu... hvala puuuno!:)))

    ReplyDelete
  34. Isprobala sam recept i uspelo mi je iz prve. Tulumbe su savrsenog ukusa (a dobro i izgledaju, nisu lelujave niti meke, a unutra su socne). Hvala puno na receptu, zaista ste mislili o svakom detalju.

    Pozdrav,
    Jelena

    ReplyDelete
  35. Draga Majo,
    imala sam bakin recept za tulumbe, ali samo sastojci i ukratko napisan postupak. Pravila po njemu nekoliko puta-prvi put bile dobre(pocetnicka sreca), a ostalih nekoliko puta kako tako. Muz mi je poznati palacinkoljubac i tulumboljubac. Palacinke sam apsolvirala, al tulumbe ne. I napravim preksinoc tulumbe po tvom receptu. Pojeo je 2 tek izvadjene iz ulja, bez namakanja u sirup. A sinoc je pojeo SEDAM (i brojem 7), sve daveci se u njima, uz komentar-pozdravi autorku recepta i svaka joj cast. Inace, ja sam jedna kojoj princes krofne uspeju svaki put, ali samo zato sto ih pravim po tvom receptu ;). Recept za pitu od jabuka-SAVRSEN (to sam vec napisala tamo), a probala sam i lazanju. Malo je reci da smo bili odusevljeni.
    Ono sto mi vec dugo ne da mira je Medovik...Bice i to, nadam se.
    Mnogo pozdrava i uspeha!
    Mirjana i njen muz tulumboljubac

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno na poverenju u recepte, i ovom lepom komentaru :)

      Pozdrav i vama!

      Delete
  36. Draga Majo,

    Recept je odličan! Isprobao sam ga, a opisala si sve detaljno i zanimljivo!
    Hvala ti što si to podelila!

    Staniša

    ReplyDelete
  37. Ja sam probala da pravim serbet za tulumbe po ovom receptu al mi se cini da posle 10-12 min kuhanja od kad provri nije dovoljno gust.Jeli ok da se kuha jos i koliko.Kako znati kad je serbet gotov.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam da li si sačekala da se ohladi skroz pa ti se takav učinio nedovoljno gust, ili dok je bio vruć? Meni je ispadalo ok sa ovim količinama i ovom minutažom kuvanja, ako bi produžila na 15 ili 20 minuta sigurno bi dobila još na gustini.
      Pozdrav!

      Delete
  38. Hvala za detaljan recept i konacno da neko napise koliko se STVARNO kuva sirup.Uglavnom pisu(ako ne nepisu samo "do zeljene gustine") 3-4 min.Za nijedne kolace sa siruom to nije dovoljno.Bude kao slatka voda.Obozavam tvoj stil pisanja.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, to sa sirupom je stvarno teško precizno da se iskaže vremenski, zavisi i od širine šerpe, i količine sastojaka itd, ali da, svakako je 3 minuta nedovoljno. Hvala ti na rečima podrške, znače mi! Pozdrav!

      Delete
  39. Majo hvala puno - ja sam bosanska i isprobala sam razne recepte ali ovom tvome ni jedan nije ravan - ja sam pratila recept potpuno i svi su odusevljeni, kazu nikad bolje tulumbe nisam napravila, recept zapisan i podijeljen vec sa prijateljima, tebi hvala puno jos jednom!!!

    ReplyDelete
  40. Da dodam, pravila sam po ovom drugom receptu, za mekano tijesto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na probanju i javljanju, baš si me obradovala! Radujem se uvek kad nekom nešto lepo uspe, a naročito kad i sam isproba više različitih recepata, al' se vrati ovom jer mu se najviše dopada! To je onda bonus-plus!

      Sve najbolje i prijatno uz tulumbe :)

      Delete
  41. Joj Majo,draga Majo hvala vam za savrsen recept za tulumbe. Pravila sam po ovom za mekse testo i sve je odlicno i tulumbe i sirup,ulje sam rashladjivala tek toliko da nije vruce vec onako mlako. Jos jednom hvala vam puno,izuzetno postujem vasu volju da sve prostudirate u detalje i tako olaksate svima koji prate vas blog. Puno vas ljubim,Aleksandra

    ReplyDelete
  42. pravila sam nekoliko puta tulumbe po vasem receptu u hladnom ulju, i da kazem da je to jedini pravi recept.pre ovog sam pravila vise puta razne verzije (samo po jedan put) i ni jedan nije onaj "pravi" recept.
    a jos sam pravila REFORM tortu po vasem receptu i isto je fantastican i bolji od drugih recepata na netu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      I ja sam nedavno pravila tulumbe posle duže vremena, žurila sam i nisam čekala da se ulje mnogo ohladi, i jesu one bile lepe ali nekako im je korica brzo omekšala. Mislim da je to upravo vezano za način prženja, tj. dužinu... Kad idu u hladno ulje sve traje duže ali i korica bude lepša. To je moj utisak.

      Hvala na javljanju i svako dobro!
      Maja

      Delete
  43. Probala sam nekoliko recepta za tulumbe, samo ovaj je nalbolji od svih. Hvala puno Maja na post. Ja zivim u USA I sam glavna sa ove tulumbe 😄

    ReplyDelete
  44. Upravo isprobala recept, super su ispale :-), hvala na receptu,najbolji je od svih koji sam isprobala. Pozzz

    ReplyDelete
  45. Odličan recept. Ja ih obožavam i pržim u dve posude zbog hlađenja. I još bih dodala da poslastičari ne drže tulumbe sve vreme potopljene u agdu već u malo npr do polovine a prelivaju pred služenje. Onda imaju onu čvrstu formu.

    ReplyDelete
  46. Recept sam zabeležila - bilo bi grehota ne upustiti se u pravljenje tulumbi pored OVAKVOG tutorijala :D "Tulumbarnik" imam odavno, ali sve dosad je služio samo za pravljenje puslica (s onim pravim zvezdastim nastavcima). Ali imam i sindrom zamrznutog ramena i karpal tunel, pa će testo morati da istiska MM. Doduše, i poješće najveći deo ;)
    Hvala vam, draga Majo :)

    ReplyDelete