Saturday, February 04, 2012

Pogačice sa sirom


Nema kuće koja nema ovaj recept zapisan u nekoj sveščici. Skoro da nije potrebno zapisivati ga, jer ima ukupno tri sastojka, i to u jednakim količinama. Koliko sira, toliko putera i toliko brašna. The end.

Meni je baš bio the end, jer mi je to testo uvek bilo ekstremno lepljivo. To "uvek" znači u par navrata kad sam ga pravila. Znam da sam svaki put dodavala još brašna jer baš je bilo nemoguće uraditi išta sa onako lepljivim testom. To je sve bilo pre nemam pojma koliko godina, u nekim mojim počecima u kuhinji, i ja sam taj recept jednostavno batalila.

Nedavno sam na blogu objavila recept za štanglice od sira i čajne kobasice, koji je nastao od tog napuštenog recepta, menjajući odnos sastojaka. U komentarima ispod posta, Jelena mi je ostavila savet u vezi tog testa koje ja optužujem da je premekano i previše lepljivo, a savet je da se testo dobro ohladi. Pa jeste. Ima logike.

Prekopam ja bakinu svesku jer se sećam da sam tamo videla recept za pogačice sa sirom, i nađem. I lepo stoji naglašeno da se testo ostavi preko noći u frižideru. Moja baka nije zapisivala recepte baš detaljno, često i nije bilo postupka nego samo popis namirnica a od instrukcija "umesi i peci", ali napomena za hlađenje je bila tu.


Suma sumarum - odležavanje testa na hladnom je obavezno, što sam ja očito previdela tad nekad, kad sam pravila ove pogačice. A jeste smisleno, kao i za prhka testa, koja se hlade u frižideru i postaju podatnija za rad kad je masnoća u testu čvrsta a ne meka. Posipanje radne površine brašnom, kao i samog testa sa gornje strane, je dodatna odbrana od lepljenja, jer se na taj način stvori "suva" površina, i dalje se lepo radi. Modla kojom se pogačice vade takođe treba da se umoči u brašno pre svakog otiska, jer hoće da postane lepljiva brzo. I to je sva mudrost.

Od jedne mere ne izađe mnogo, recimo jedan pleh od rerne, a pogačice su baš-baš jake, pažljivo sa konzumacijom. Ukus im najviše zavisi od ukusa sira, preporučujem starije i slanije sireve koji nisu mnogo kiseli. Prijatno!


Sastojci:
250 g starijeg, slanijeg kravljeg sira
250 g putera 
250 g brašna
1 žumance i kašičica mleka, za premazivanje

Postupak:
1. U vangli izgnječiti sir viljuškom, dosoliti ako nije slan, pa izmešati sa puterom da se dobije kompaktna masa. Prosejati brašno preko, pa varjačom umesiti testo. Testo će biti gusto i lepljivo, što je ok. Pokriti ga plastičnom folijom pa ostaviti nekoliko sati u frižideru, ili još bolje preko noći.


2. Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo, posuti ga sa malo brašna i sa gornje strane, pa najpre rukom a posle oklagijom rastanjiti testo. Debljina treba da bude bar 1 cm. Rakijskom čašicom ili drugom modlom vaditi pogačice i ređati na pleh obložen pek-papirom. Modlu pre svakog otiska umočiti u brašno. Preostalo testo premesiti pa i od njega vaditi pogačice ili iseći na štanglice.


3. Razmutiti jedno žumance sa kašičicom mleka, pa četkicom premazati svaku pogačicu. Peći oko 20 minuta na 180-200°C ili dok ne dobiju zlatnu boju i intenzivan miris.


Recept za štampu
POGACICE WITH CHEESE

Ingredients:
250 g cheese (fresh, thick cheese, like feta but firmer)
250 g butter or margarine
250 g all purpose flour
1 egg yolk + 1 tsp of milk

Directions:
1. Crush the cheese using a fork, add some salt if cheese is not salty by itself. Mix with butter. Add sifted flour and make a dough using a wooden spoon. The dough would be thick and sticky, which is fine. Wrap it in the cling film and let cool for few hours in the fridge.

2. Dust the working surface with the flour, pour the dough over, and sprinkle some more flour over the dough. Flatten it by hands, then using a rolling pin to the thickness of 1 cm. Use small round mould to to cut pogacice and arrange them on the paper lined oven tin. To prevent sticking while cutting, dip the mould into some flour prior to each cut. Re-knead the excess dough and use it, too.

3. Brush the pogacice using a mixture of one egg yolk and one teaspoon of milk. Bake around 20 minutes on 180-200°C, or untill pogacice turn light golden brown.

komentara: 50

  1. Možda ima veze i sa brašnom ili što bi moja baba rekla - "nije to ono isto brašno k'o nekada".
    A što se recepata tiče, meni je puna sveska onih koji su tek popis namirnica, poneki ima naznaku "peći u plehu" ili još gore "peći dok ne porumeni". Da ne pominjem "brašna po potrebi" - sve recepti starih domaćica.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Favorit iz te bakine sveske mi je jedan recept u kome su svi sastojci izraženi u odnosu na težinu jaja.
      "Koliko su teška dva jaja, toliko treba ovoga. Koliko su teška četiri jaja, toliko treba onoga. A koliko su teška 6 jaja toliko toga-i-toga". A nigde ne piše koliko JAJA ide u recept :)))

      Delete
  2. Mi ih zovemo koliko-toliko i ja ih baš volim, iako ih nisam nikad ja radila nego obično mama. U pravu ste za hlađenje tijesta, obavezno. Krasno izgledaju, prave su za ove sibirske dane koji su nas stigli :)

    ReplyDelete
  3. Ja obično sve ostatke sira stavljam u kesicu i u zamrzivač, kad se skupi ide u pitu, rezance ili u ove pogačice. Ja sam imala sreću da je u mom receptu pisalo da treba da prenoći u frižideru:-))) Ako šta mrzim to je kad se nešto lepi za oklagiju koju posle treba očistiti!

    Baš si majstor fotografije, čitala sam svojevremeno kako fotografišeš, učinilo mi se komplikovano ali moram još jednom da proučim taj post, detaljan je kao i tvoji recepti pa ću valjda jednom i krenuti. Fotografija je jedan od razloga zašto nemam blog:-((( Posle tebe, Lane, Marije, Maslinke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. To sa zamrzavanjem sira je odlična ideja. Koliko god planirala, uvek mi se desi da neki sir predugo stoji, ili baš tako, ostane neko malo parče, pa ga niko ne gleda, i onda bacim.

      Hvala za kompliment za fotke. Ne znam šta si čitala (možemo na ti, mada se malo osećam čudno ;) ali šta god mogu pomoćiću. Javljam se na mejl.

      Pozdrav!

      Delete
  4. Volim ove pogačice, super su ti ispale

    ReplyDelete
  5. Nepravim ih jer su zarazne i to je jedini razlog a dodavala sam i suvog ruzmarina u testo i super je. ja tanjim ovakva masna testa između dva papira za pečenje ili sa mo dole stavim. jeste jednostavno ali ima onih koji ovo nisu probali, pa ko nije nek navali.

    ReplyDelete
  6. Odkad znam za sebe, mama radi ove pogačice za blagdane. I ovaj Božić ih je radila, a onda sam se ja "pametna" upetljala, i dodala brašna, a mama mi lijepo kaže da ne dodajem jer to mora biti tako ljepljivo. Ja tvrdoglava i idem po svom. Naravno da su njene ispale sočne i fine, a moje suhonjave, to nije to :). Mi ih inače uvijek ljepimo sa pekmezom od marelice, po dvije, i zatim odmah dok su vruće uvaljamo u šećer u prahu, tako mogu dugo stajati. Meni su fine i slane, kao ove tvoje, i malo posipane sa kimom. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čekaj, kako slatke? Koji sir dodje u njih, neki totalno neutralan?

      Delete
    2. mi koristimo uvijek običan svježi sir, nije slan, već običan, onaj koji se prodaje na tržnici ili po dućanima, ali ga ne treba gnječiti jer je već kremast, onaj koji se koristi za burek ili savijače...to bi bio mladi kravlji sir jel, jer vidim ovdje kod tebe da je to neki tvrđi, ako je star? :)

      Delete
    3. Već sam s nekim diskutovala na temu sira i tog pojma u Sr i Hr, i sad se setih da sam isto objašnjenje dobila. To što vi koristite ovde bi bio neki sremski sir, kremast je, ima i slanog i neslanog, i upravo se taj neslani uzima za kolače.

      Ja stavim stariji, zreliji beli kravlji sir, kao recimo sjenički (druga slika u receptu za kiflice), ili bilo koji tako čvršći, slaniji, punomasan i jačeg ukusa. Pozdrav!

      Delete
    4. ahaa, sad mi je jasno.. vidiš, nisam znala za tu razliku, jako zanimljivo, svakako bih voljela probati i vaše sireve!:) nekad ovaj naš obični posolim i dodam kiselog vrhnja, malo papra, pa na kruh ili sa palentom. uh, uživancija :D
      pozdrav :)

      Delete
  7. i da, istina, tijesto mora odstajati dosta u hladnjaku, a odlična Jelenin savjet da se radi između dva masna papira. :)

    ReplyDelete
  8. Kod mene su omjeri malo drugačiji - 250 g brašna, 250 g svježeg sira i 150 g maslaca. Tijesto treba zamotati u foliju i staviti u frižider 1 sat i obično od njega radim kiflice. Moram priznati da u obliku pogačica izgleda jako primamljivo. Još malo sjemenki po vrhu i eto ukusne grickalice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno je i taj odnos dobar. Ja sam išla na još drastičnije smanjenje masnoće a povećavanje količine brašna, ali u nekom trenutku to se odrazi na mekoću-tvrdoću završnog peciva. U svakom slučaju, ovo je recept koji se može prilično prilagodjavati stanju na zalihama, kao i potrebama :)
      Pozdrav!

      Delete
  9. Obožavam ove pogačice ali ih nikada ne pravim jer kad pomislim na količinu masnoće... Ipak u "gostima" im ne mogu odoleti bez obzira na količinu masnoće ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ej, maslinka, moram nešto iskreno da ti kažem. Mnogo volim kad vidim da ti voliš nešto ovog tipa, ili onda kad si pravila burek... I stvarno se divim svima koji umeju da uživaju i u ovakvim stvarima, ali kuvaju na drugi način. Meni je tvoja kuhinja nešto što mi je u nekoj dubokoj zdravorazumskoj svesti UZOR. Al' ja prosto ne mogu da stignem da kuvam nešto tako fino i umereno, kad toliko još gurmanluka čeka da bude isprobano :)))
      Pozdrav :)

      Delete
  10. Majo, uvek nas podsetis na neke lepe recepte, od kad nisam pravila ove pogacice, a bas su fine... mozes staviti i 300 g brasna na ovu kolicinu i probaj jednom da dodas ravnu kasicicu praska za pecivo.
    A ima jos jedan stos, posto volis da ekspreimentses, sigurno ce ti se dopasti... testo moze da stoji i samo pola sata u frizideru, naravno sto duze to je bolje, ali kad se razvije u koru, preklopite je samo na pola kao knjigu, pa ponovo razvijte... pogacice onda budu posebno lisnate i fino narastu, pa svi misle da su pravljene od lisnatog testa:)) p.s. super su ti fotke pripreme, vec ih zamisljam u jednoj lepoj knjizici... kiss!;)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mignonne za savete, pamtim za sledeći put :)

      Delete
  11. Kad smo bili klinci jako smo voleli ove pogacice. Tokom rata, kod nas nije bilo struje po nekoliko meseci. U to vreme, kad mama zamesi testo, ona ga pazljivo stavi u kantu od bunara (za vadjenje vode) i spusti skroz dole do povrsine vode (nas bunar je bio dubok 18m) i tako drzi testo nekoliko sati. Onda ga podigne i nastavi sa oblikovanjem... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad čujem ovako nešto, shvatim koliko mi sada živimo u drugoj "galaksiji". Ja bez struje ne znam šta bih radila, jednostavno nisam odrastala da mislim na postojanje života bez struje. Pozdrav veliki vama, i mami poseban pozdrav! :)

      Delete
  12. Da imaš pravo svaka kuća ima svoj recept i meni je tijesto nekako bilo gnjecavo a kad bi dodavala brašna nisu ispale baš fine ,probati ću s stavljanjem tijesta u frižider,jer ima logike.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisu meni loše ni sa više brašna, ali budu tvrdje, što opet, ako to i očekujem, nije neki problem. Ovde ovaj 1-1-1 odnos važi za te starije masnije sireve, a mislim da ako u testo dodje mladji sir sa više vode u sebi, onda stvarno može i 300 g brašna...
      Pozdrav!

      Delete
  13. Pravila sam ih i otpisala sam taj recept, nije mi se svidelo. Nateraces me da probam ponovo! Mislim da sam najvise poglesila sto sam stavila neki bas blag sir....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sir, po mom mišljenju, što jači, stariji i čvršći. I ova tona masnoće, milina, pojedeš pola pleha i umreš :)))

      Delete
  14. Ove tvoje pogačice fantastično izgledaju, ja nemam strpljenja da čuvam testo u frižideru pa mi ispadnu malo tvrđe zbog brašna ali sada si me ubedila i definitivno probam ovako :) A kilogrami koji se dodaju - ma skinuće se do leta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo kad si me podsetila....! Dobri stari recept!

      Delete
  15. Imam i ja svoj neki recept za ovakve pogačice samo je manji omjer masnoće i ostalog. Od takvog tijesta radim i prutiće i pogačice ili u zadnje vrijeme i kiflice. Sir za ovakve stvari, kako slane i slatke- sama radim jer su mi oni koje mogu naći u trgovinama ili prekiseli ili premrvičasti ili - oni bolji- stvarno preskupi.

    ReplyDelete
  16. Super izgledaju. Obzirom na je vrijeme korizme na vratima baš će mi dobro doći.

    ReplyDelete
  17. ufff...odmah su mi zamirisale, a pod prstima se oseća brašnasta masnoća - ona od koje ne brišeš prste, jer znaš da ćeš opet da navališ... Divno izgledaju! :)

    ReplyDelete
  18. Hahaha, Majo, i ja sam prelistavala svekrvin kuvar i nabasah na isti recept za pogacice... htedoh da "utopim" feta sir koji mi vec odavno stoji u frizideru... i pazi isto kao kod tvoje bake, izlistani sastojci i recenica "neka prenoci u frizideru". Posto nista ne pise ni koliko se pece morala sam da proguglam recept i eto me kod tebe. Ne secam se da sam ih ikada probala. Umesila sam testo i evo ga cuci u frizideru. Videcemo sutra kako se ce da ispadne.

    ReplyDelete
  19. Ispašće slasno i masno :))) Baš tako, i ukusno je to, ali jeste jako :) To je bio popularan recept, tri sastojka, lako se pamte mere, i nije čudo što ga ima po svim nasleđenim sveskama.

    ReplyDelete
  20. Evo raporta: pogacice su dobro ispale i mislim da je im je kim i susam dao dodatni smek. Ja se secam ukusa ovog testa ali kao stapica.
    Posto je testo prenocilo u frizideru ja sam ga razvukla i napravila krugove, a zatim sam ponovo testo premesila i razvukla i sta sam primetila. Prve pogacice oblikovane od hladnog testa su se nekako rasirile i razoblicile, a one napravljenje od toplijeg i mekseg testa su zadrzale lep oblik. Inace sam testo zamesila u fud procesoru, mnogo je lakse. I stavlila sam 200g sira, ovciju Fetu, koja je mnogo jaka.
    Eto toliko. Pozdrav.

    ReplyDelete
  21. Čudi me to što kažeš, da je druga tura bolje ispala u smislu oblika. Ja bih se kladila na obratno. Pokušavam da se setim šta sam ja radila, mislim da sam te restlove premesila i neke štanglice sekla ofrlje.
    Pozdrav i hvala na dojavi!

    ReplyDelete
  22. Nisam ti dugo bila u gostima, bas mi je drago da jos vodis ovaj blog. Ovaj recept me podsetio na neke davne dane, bas cu ga probati ponovo. Samo, treba naci rakijsku casicu! ;-)

    Dragana (aka Draganessa sa "Mamica i Trudnica")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dragana, hvala, pozdrav veeeeliki tebi i tvojima!

      Delete
  23. Sinoc sam odlucila,a Jutros poranila da napravim ovaj spec.,medjutim kad sam ponovo procitala recept bila sam u dilemu jer ima par nejasnoca . Je li moguce da ne ide ni voda ni kvasac ,vec samo gore navedene 3 stavke ? Molim za brz odgovor ,jer cu se veceras oprobati kao domacica :)pozz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne ide ni voda ni kvasac :) I ne zaboravi da ohladiš testo jer se hladno manje lepi. Srećno :)

      Delete
  24. Komplimenti! Ovde ima mnogo odličnih recepata... Imam samo pitanje da li ove pogačice mogu da se naprave pa da se zamrznu i peku po potrebi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikad nisam probala, ali nema razloga da ne mogu.
      Pozdrav!

      Delete
  25. Can you please translate your recipes from Serbian to English? My grandfather was Serbian but didn't teach it to children or grandchildren. I would love to try some Serbian recipes, though. Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sudi,

      please find the translated recipe at the end of the post. You can find more recipes which are common in Serbian eating habits under label mali narodni kuvar. Some of them do have translation, some don't, so let me know if you need translation for any of those.

      Thanks and regards,
      Maja

      Delete
  26. Napravih i ja ove pogačice. Jedino što bih dodao ovde jeste da su meni ispale kao krekeri, tj. kao slani keks. Inače sam sve sam uradio po receptu (sir je bio stari i slan, tvrd, 250 grama maslaca i 250 grama mekog brašna). Majo, ove tvoje pogačice sa slike mi liče kao da su pravljene od lisnatog testa.

    Možda sam ja pravio pretanku koru, ne znam.

    Ukus je OK.

    Da li neko zna kako se sličan specijalitet zove u pekarama?

    Čika Rade (Radovan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čika Rade,
      u pekarama su pogačice od lisnatog testa, al' to su veće pogačice, onako 6-7-8 cm u prečniku, ako na to misliš. Ove su sitne i nisu lisnate. Malo se one dignu, ali u principu su čvrste. Moguće da su tvoje bile pretanko razvaljane ili je rerna jače pekla, pa su izašle krckave. A i šta fali što su krckave :)

      Delete
  27. Pozdrav Majo!
    Sasvim slučajno nabasah na tvoj blog (ne ljutiš se što sam odmah prešla na ti:) i evo me zalepljena za stolicu već tri sata (a još uvek sam na testima&pecivima) i ne znam šta bih pre isprobala. Svaka čast na umeću, koliko kuvarskom, toliko i fotografskom, a bogami i lingvističkom:) Blog me je definitivno oduševio i koliko sutra isprobavam mafine sa tikvicama, a što se ovog konkretnog recepta tiče (pogačice sa sirom), imam ga od mame kao Štapići sa sirom i provereno je dobar.
    Ja ga pravim i kao štapiće (o rođendanima i praznicima) i kao pogačice (za doručak ili večeru), a preko posipam susamom ili kimom (ređe, jer ga deca ne vole).
    Sve pohvale još jednom i pozdrav sa (ili iz) Novog Beograda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idi spavaj, ženo! :)
      Reče ova druga, što takođe spava ;)

      Hvala ti PUNO!

      Delete