Wednesday, January 18, 2012

Musaka od krompira


Musaka od krompira je sigurno jedno od jela koje je duboko ukorenjeno u srpskim prehrambenim navikama. Kao uostalom i druge brojne, u novije vreme prilično ozloglašene, kombinacije mesa i krompira. Nisam ni ja izuzetak, i baš volim ovu zimsku musaku, dok mi je leti za nijansu draža musaka od tikvica.

Evo kako je pripremam, i kakve sam zaključke izvukla tokom sopstvene musaka-evolucije.

Kod pripreme krompir musake nema nikakve potrebe za prethodim kuvanjem krompira. A umeju domaćice to da rade. Skuvaju krompir, pa iseku na kolutove, pa tek onda slažu musaku, koju posle peku. Što kuvaju krompir? Pa, preventivno. Da slučajno ne ostane živ.

Bespotrebno. Krompiru treba pola sata da se skuva, od momenta kad tečnost počne da vri. Musaka se peče osetno duže od tog vremena, dakle sumnje da će krompir ostati živ su neosnovane. Druga stvar, ako se kuvan krompir nadje u musaki, tokom pečenja ume da se prekuva. Možda neko tako i voli, u redu. Ali treba imati u vidu da se kuvan krompir već napio vode, pa neće primiti mleka koliko bi inače, a mleko krompiru daje nešto što voda ne ume.

Musaka, tj. krompir traži ulje. Poznato je da svako prženo povrće ima lepši ukus od barenog. Skuvaće se krompir i samo u mleku, ali nije to to. Spremala sam ja i takve musake, sa tri kapi ulja, sve se to da pojesti, ali musaka postaje savršena jedino kad se ne štedi na ulju i začinima. U receptu koji sledi dat je provereni minimum tih sastojaka - 1.5 dl ulja na kilogram očišćenog krompira i pola kilograma mesa, mada komotno može i 2 dl. Dve kašičice aleve, a baš je lepo da jedna od te dve bude ljuta aleva. Bibera ja stavim pola kašičice, i jedino ako je neko baš izuzetno osetljiv na peckavost crnog praha, ovo treba smanjiti. Moji klinci, od 5 i 6 godina, nisu se bunili, pa cenim da ipak nije previše :)

Prijatno!


Sastojci:
1.2 kg krompira tj. oko 1 kg očišćenog
500 g mešanog mlevenog mesa
2 glavice luka
2 kašičice aleve paprike
2.5 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1.5 dl ulja
4 jaja
500 ml mleka

Postupak:

1. Na 75 ml ulja izdinstati luk sa jednom kašičicom soli, da omekne, pa dodati mleveno meso i nastaviti dinstanje na tihoj vatri dvadesetak minuta, do pola sata, mešajući povremeno. Na kraju umešati 2 kašičice aleve paprike, od kojih jedna može da bude ljuta, i pola kašičice bibera.


2. Dok se meso dinsta, oguliti i iseći kriompir na tanke kolutove. Isprati pod mlazom hladne vode. Sipati pola kašičice soli preko krompira i rukama promešati da se so rasporedi. Ostaviti 5-10 minuta, da iz krompira počne da se izdvaja voda.

3. Na pleh dimenzija 30x20 cm sipati 75 ml ulja i rasporediti polovinu kolutova krompira, bez vodice koja se iz njih izdvojila. Malo promašati krompir u plehu, da se sav presvuče uljem. Preko rasporediti meso, pa drugu polovinu krompira, ređajući kolutove kao riblju krljušt, jedan kolut malo preko drugog. Jaja i mleko razmutiti viljuškom i umešati kašičicu soli. Preliti preko musake, da ogrezne. Paziti da ostane bar 2 cm od vrha musake do vrha tepsije, da ne bi kipelo tokom pečenja.


4. Staviti u rernu zagrejanu na 200°C, pa od kad tečnost počne da vri peći još oko 45 minuta do sat vremena. Kad se na površini uhvati lepa korica izvaditi musaku i ostaviti 10-15 minuta da se slegne. Služiti toplo uz pavlaku ili kiselo mleko.


Recept za štampu

komentara: 46

  1. Koja fotka, koji presjek...kod mene jadna musaka nikada ne moze docekati ovaj stadij da se ovako lako reze uvijek navalimo dok je jos vrela i raspada se na sve strane:)

    ReplyDelete
  2. Odlični su mi tvoji postovi u kojima analiziraš sve moguće izvedbe, pogreške, što se mora i što se ne mora napraviti da bi jelo uspjelo.

    Tanjur je prekrasan, obožavam plavu boju!

    ReplyDelete
  3. I mi ovo jelo jako volimo, al moj sin posebno.
    Musaka mu je najdraze jelo !!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Bože dragi, kakve divne fotografije!
    Ja tebi, stvarno skidam kapu na ovakvom pristupu pisanja posta. Tako je studiozno, razumljivo i s mjerom! Svaka čast!
    A kad je već o musaki riječ, čuj ovo: Baš sam jučer razgovarala sa sinom moga djevera koji kaže da nikada nije bolje musake jeo kao one ratne od konzerve koje sam ja (strina) spremala. Naravno, on sada živi u Norveškoj i nemam prilike spremiti mu "normalnu" musaku. Ali, ja slažem meso u dva reda, krumpir u tri reda. Za razliku od tebe pečem je bez preljeva a kada bude skoro pečena prelijem je mješavinom jaja i kiselog vrhnja i još kratko dopečem!!! I naravno, jedemo je vruću, vruću:)

    ReplyDelete
  5. Baka mog supruga ne samo da je krompir kuvala za musaku već je i svako individualno parče pohovala pa tek onda slagala. On kađe da je to famozno, ali hvala lepo. Za to treba ceo dan.

    Znači to je pleh 20x30cm. ja imam isti a sve sam nešto cunjala da nađem baš tačne dimenzije jer je moj 18x30 kad se premeri ali to je to.

    Ja jaje dodam i mesu osim što zalivam, a obavezno kad je gotova premažem je kiselom pavlakom pa je onda vratim u isključenu rernu na još 5 minuta. Odličan tutorijal, da sam ga imala kad sam kuvala pomoću štapa i kanapa.

    ReplyDelete
  6. Majo, znam slučaj, kad je vruća i raspada se :) Ovo je slikano drugog dana, prvog bi pojeli mene umesto musake, da sam stavila veto na jelo pre slikanja :)

    What's for dessert, hvala, tanjir je verovatno stariji od mene, otkako znam za sebe pamtim i ove tanjire (iz vikendice, letos sam makla mami jedan, za slikanje :)

    Branka, pozdrav tebi i sinu!

    Snježo, hvala.

    Jelena, ne daš se prevariti :) U pravu si, ovaj pleh je mrvicu manji, nema 20 cm po užoj strani :) Sem ovog imam još jedan koji je 20x30, i koristim ih naizmenično, otud sam ovako i zapisala u nekoj prethodnoj iteraciji :) Kiselu pavlaku mi obavezno sipamo preko musake u tanjiru, a ne daj bože da imam u kući onog mladog, najmlađeg, curećeg kajmaka, i samo jednu malu kašiku prebacim preko musake... UH! :)

    ReplyDelete
  7. I ja je pravim skoro pa isto, s tim što krompir režem još tanje, a preliva od jaja i mlijeka ide toliko da musaka ogrezne. Kašikom malo pritisnem odozgo da isplivaju mali crveni mjehurići od masnoće i paprike i tako je pečem. Dođe kao slana torta i sasvim se fino reže kada se malo ohladi.
    Musaka od krompira je omiljeno jelo mojih musketira, dok ja najvišem volem musaku od patlidžana. Uhhh zazubice mi rastu! :)

    ReplyDelete
  8. Mnogo volim kada mi pojasniš jela koja svakodnevno spremam. I ja, kao Sneža, prelivam musaku pred kraj, jajima i pavlakom, ali mi se ne dopada kako se krompir ispeče: sav nešto zagori i sparuši se. Baš sam imala problem sa tim, pa me je ovaj post obradovao. Sada ću da probam ovako, izgleda neuporedivo bolje.

    ReplyDelete
  9. Musaka se u našem domu oduvijek pravi i to je jelo koje ja baš jako volim. A volim i ovakve tvoje krasne i slasne postove, s ovim fotkama po koracima izrade, sve uijek djeluje tako profesionalno i pedantno, svaka čast

    ReplyDelete
  10. Majo, ma nije da ti merim pleh, nego sam zaista zbunjena sa veličinama novih plehova. Nikako da nađem onaj koji mama ima onaj Metalac sa tufnicama koji je bio standard. Nije prevelik, a veći je od ovoga, da mi bude taman za pitu. Stalno nešto presavijam, pomeram kore i popunjavam rupe. Mama mi je kupila jedan kao tufnice a on ima ručke kao ovaj tvoj i vrata od rerne imaju luft od 2mm kad se peče, ali ja pečem i tako. Poludela sam kad sam videla da u običnu, najstandardniju rernu ne može da stane. nađem te od 20x30 a oni teflonski. Kad sečem lazanju ili kolač u njemu isećiću i pleh. A vidim da je većina recepata za kolače prilagođena na 20x30.

    Obožavam da čitam odomaćene recepte. Uvek nešto novo naučim. Ti recepti su mi i najinteresantniji jer svi mi mislimo da svi spremaju ta jela isto, ali šipak. Uvek nešto novo pokupim.
    ps potrošila sam sve pečene paprike i nema više tumbeta do avgusta meseca. Davila sam se u njemu. Bez paprika nije to to. Čak sam spremila jednom onako ređala krompir điv kao za musaku malo nauljila, pa preko patlidžan koji sam malo nauljila i pekla u rerni zasebno na papiru za pečenje pa sve redom. OK je ispalo, ali ulje je ulje!

    ReplyDelete
  11. Musaku sam radila samo jednom i to onu grčku, s patlidžanom i bechamelom, dakle, bez krumpira, i bila je odlična. Sigurna sam da je i ova varijanta super, a sve što štedi vrijeme (a rezultati su isti) kod mene ima prednost.

    ReplyDelete
  12. Jako volim musaku, nisam je već neko vrijeme radila. Moja mama uvijek kuha krumpir prije ali ja sam naučila da ga ne kuham.

    ReplyDelete
  13. Temeljit recept po fazama, i pravi! To je musaka od krumpira. Postoje varijacije sa kuhanim krumpirom, pa preli ovo ili ono, ok, svaka čast na različitosti, ali ja potpisujem ovu kao autentičnu. Super.

    ReplyDelete
  14. Super post! I mi musake cesto pravimo. Kad smo bile mladje, mama je uglavnom pravila musaku sa mesom i kiselim kupusom. Tada ju nisam volela, ali sad mi se dopada... :) A kad pravimo od krompira, nikad ga prethodno ne kuvamo.
    Pozdrav! :)

    ReplyDelete
  15. Nataša,
    nisam nikad pravila musaku sa patlidžanom, a obzirom da ga jako volim, sigurno ću probati. Pozdrav!

    Opasna,
    javi utiske ako probaš :)

    Tamara,
    hvala :)

    Jelena,
    ma nisam ni mislila da mi meriš pleh :) nego da uvek čitaš s pažnjom i razumevanjem :) Tumbet, kud ga pomenu, evo sad mi se jede :)

    Κάθαρσις,
    ni ovakva musaka nije baš brzinska, ali jeste jednostavnija od verzije kuvaj-pa-peci.

    Petra,
    ma da, definitino nije potrebno kuvanje krompira. Ako se dobro zalije, lepo se skuva u rerni.

    Dunja,
    hvala :)

    Miki,
    moj dragi kod kuma jeo "otvorenu sarmu", sav pod utiskom kako je super, ja pitam da mi objasni, i shvatim da je to zapravo sarma-musaka :) Nema motanja, nego se slaže kiseo kupus i meso u slojeve, valjda malo zalije i tako peče. I meni to super zvuči :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  16. Odlicne slike! Nisam nikada krompir kuvala niti sam iskreno cula da to neko radi ali sam od moje svekrve pokupila foru da pljoske krompira prvo malo proprzim u tiganju i onda redjam. Od kada sam probala njenu musaku uvek je tako pravim. Ostalo je isto kao i ti osim sto u meso ubacim jaje i prelijem mesavinom mleka i jaja.
    Znam sta cu sutra za rucak!

    ReplyDelete
  17. meni nikad ovako lijepo zapečeno ne uspije, ali sad razumijem i zašto, inače musake nisu baš zastupljene kod nas ali ih ja volim ako su dobro spremljene, samo kad isprobam po ovim tvojim uputama sigurna sam da je to baš ono što želim

    ReplyDelete
  18. Slika mi baš nije lepa kao tvoja, ali ukus je sigurno isti!!
    http://www.coolinarika.com/slika/885565/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala što si probala i javila utiske! :)
      Pozdrav!

      Delete
  19. Prva fotografija mi je sjajna! Lepo si sve to slozila a balans boja mi je odlican!
    Ovu musaku nisam odavno pravila, posto sam, naravno, pravila po nekom svom vidjenju tog jela, napamet pa nije bila bas najuspesnija. Mama je nikada nije pravila. A i desilo mi se da je krompir ostao ziv, sada kada razmislim to je bilo jos u staroj rerni a samo ona zna po kom rezimu je radila. No lepo si me poidsetila pa cu je napraviti. A i ta musaka sa kiselim kupusom je super stvar, jela sam je par puta. I nema to ni s od sarme. Musaka je!

    ReplyDelete
  20. Odlican recept! Evo jos jedna varijacija na temu, da bi krompir bio mekan usuti malo vode oko 100-200ml (zavisi od tepsije),kada je musaka slozena i pre ubacivanja u rernu, onda preliv od jaja i mleka ide 15 minuta pred kraj pecenja.

    ReplyDelete
  21. Moja prva musaka po ovom receptu napravljena je ispala fantasticno.
    Hvala na super receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi što si prvu musaku napravila po ovom receptu :)

      Delete
    2. nema na cemu, sad vidim vas komentar.
      a upravo sam napravila musakicu ali sam u nekom trenutku shvatila da nemam mleko :O
      snasla sam se sa heljdinim mlekom tj, onim ZAJC napitkom od heljde u prahu sto se pravi sa vodom i ispalo je super! da covek ne poveruje.
      Hvala jos jednom.

      Delete
  22. Jednostavno volim musaku, ovo je super, hvala na receptu, jedva cekam da napravim, pozdrav Selma!

    ReplyDelete
  23. Vec par meseci pratim Vas blog i stvarno mislim da je sjajan. Naletela sam sasvim slucajno pre par meseci trazeci neki (ne na moju ruku i odokativnom metodom) recept za palacinke. Generalno sam novopecena domacica, ili ti nova u svetu ozbiljnijeg i redovnijeg kuvanja :).
    Naravno palacinke su taj i svaki sledeci put ispale sjajne, a posle toga sam isto ovde krenula da trazim "imena" rucku..izmedju ostalih bas ova musaka je bila jedna od prvih (i generalno moja prva musaka od krompira).
    Hvala vam na ovako dobrim i opsirnim objasnjenjima, a tek slikama..voda mi svaki put krene na usta :)

    ReplyDelete
  24. Cao Majo, pronadjoh te juce - a vec sam spremio (tj. naterao moju zenu da napravi) cak 3 (tri!!!) tvoja recepta - Punjeni paradajz, Natur snicle i Pogacice sa sirom. Stalno pominjes u merama - kašičica - jel to ona za čaj ili za esresso kafu?

    Čika Radovan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao čika Radovane! Vrednu ženu imaš, kad je sve to htela i stigla od juče da napravi :) Veliki pozdrav joj prenesi i hvala što ste pravili sve nabrojano :)

      Kašičica koju spominjem i koristim je čajna, mada ja i nju zovem kafena, al' u smislu da se njom sipa (turska) kafa u proključalu vodu.

      Pozdrav!

      Delete
  25. Isprobala sam recept. Musaka mi nikad nije bila lepša. Hvala Vam Majo na inspiraciji. Verna obožavateljka
    Vesna

    ReplyDelete
  26. Draga Majo,

    Do vaseg bloga sam dosla slucajno, trazeci recept za palacinke. Od tad samo po tom receptu pravim :-) A musaka po vasem receptu se upravo pece u rerni. Samo sam htela da pohvalim blog i recepte, kad god mi neki recept zatreba prvo u guglu ukucam jelo pa mamajac da proverim da nema prvo na vasem blogu, pa ako nema onda trazim dalje... :-) Veliki pozdrav
    Mica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliko hvala, Mico, na podršci i isprobanim receptima! Nadam se da je musaka bila dobra :)

      Pozdrav!

      Delete
  27. Odličan recept! Nikada nisam sama pravila musaku,a kad sam se udala, moj muž je rekao da je probao par puta i da je ne voli, a ni ja nisam bila neki obožavalac,bar onih koje sam probala, tako da nije bila na našem repertoaru...međutim pre nedelju-dve ja rešim da je napravim pa šta bude i dok sam pretraživala recepte ovaj mi se učini najboljim i najdetaljnijim.Samo ja podelim meso,pa imam 3 sloja krompira i 2 mesa. Ispadne super,sviđa se i suprugu,toliko da mi je pre neki dan tražio opet da pravim i evo,gotova je, čeka ga, a ja sam je već degustirala, nisam mogla da odolim :)Još samo naš bebac da je zavoli,za sad još uvek nije oduševljen kad ima začina. Pozdrav! Jelena

    ReplyDelete
  28. Da li je moguće da sam jedini muškarac koji ovde skida recepte i komentariše:-) Kod nas je sasvim normalno što u kući ja kuvam. Supruga lepo kuva ali ne verujem da je to posao za današnje žene(zato kažem...lepo kuva hah:-) Ali eto, žena se još uvek nasledno hvata za varljaču. :-)Zašto bake dobro kuvaju? Pa bake nisu mazale nokte i išle na tač skrin pa na youtube da vide kako se sprema supa. Bake su radile teške fizičke poslove, pa tako dodje i kuvanje na red. Razmažena žena i kuvanje? Hm. Razmažena žena i mamin sin? Još gore:-) A ja sam se usrećio. Em kuvam, em supruga priznaje da to radim bolje čak i od njene bake, em operem sudove, poslužim nju i dvogodišnjeg sinčića, opet operem i opet skuvam...Al jedno nikako da shvatim. Kako to baš svakoj ženi zvuči neobično, samo mojoj ništa posebno, bez obzira što svršava kako kuvam, prosto joj apsolutno ništa tu nije čudno. BTW Musaka je odlično ispala. PS Secite na sitnije kolutiće. :-)

    ReplyDelete
  29. Predobra musaka! Ukusna, sočna, bez ičega pretjeranog, osim šta u nas zaluta u meso još koji komadić domaće pancete. Mrak!
    "Navukli"smo se na nju i sigurno je na stolu jedanput u dvi sedmice ako ne i češće... :-)
    Dva pozdrava iz Splita!

    ReplyDelete
  30. Jako lijepo objasnjen i okusima ugoden recept. Katarina

    ReplyDelete
  31. Imala sam goste taj dan i ja brzo na kopjuter da vidim posto sam pocetnica i kada sam je spremila i kada su ukucani i gosti probali rekli su da je bilo fenomenalno i ttrazili mi recept...

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, to su baš lepe vesti! Hvala što si ih prenela :)

      Delete
  32. Konacno sam naucila da pravim musaku!
    Yeeeee!
    Hvala Majo, recept je sjajan ✨

    ReplyDelete
  33. Ja nemam vremena da redjam, ali kad je meso gotovo i krompir pusti vodu, pomesam nalijem mlekom i pecem u rerni u toj serpu u kojoj sam sam spremala meso. Kad je skoro gotova prelijem jajima i pavlakom.... Ukus je isti a ja ne perem nekoliko posuda😉

    ReplyDelete
  34. Draga imenjakinjo, pala je odluka, sutra cu da pravim ovu musaku za rucak. I jedva cekam. Da li bi bilo u redu da meso dinstam na masti i koliko bi mi grama trebalo u tom slucaju (krompir bih prelila sa 75 ml ulja svakako)?
    Inace, samo da objavim da pilav spremam vec duze vreme iskljucivo po tvom receptu i isti r a z v a lj u j e! Obozavam sto sve u detalje razlozis u receptu i sto ides u sitne grame, hvala ti veliko za sve nas gurmane!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pre svega izvini što kasnim sa odgovorom, musaka je sigurno već odavno pojedena, ali ipak... :)

      Ako ćeš ulje zameniti mašću, uzmi istu količinu, tj. 75 g masti za dinstanje mesa. I za krompir može mast, štaviše krompir baš voli kad se zatekne u njoj... :)))

      MNOGO mi je drago da recept za pilav služi! Za ta klasična jela svi smatraju "ma to je lako, to svi prave", a nekom ko pravi prvi ili drugi put ništa nije lako i ništa se ne podrazumeva. A mnogo je bitno da se tad ne razočara, jer neće znati da l' da krivi sebe ili recept ili drugara koji ga je odgovorio od poručivanja sa Donesi.com i naveo na ulazak u kuhinju ili horoskop ili...

      Pozdrav!

      Delete
  35. Ja prosto obožavam tvoje recepte! Sve jasno i precizno, da kratkim uputstvom i detaljima, tipa krompir traži ulje. Pa god napravim, ispadne božanstveno. Ooo, hvala ti Majo! 😁

    ReplyDelete