Sunday, January 08, 2012

Čorba od pečuraka i pržene zeleni


Nova godina, Božić, i svi propratni praznici oduvek su bili dobar izgovor za prežderavanje. Razume se, nisam ni ja operisana od zvaničnih dozvola da se u tom periodu sme krkanlučiti. Ali ove godine se desilo da nas je potkačio neki virus, tj. čitava familija istih, koja nas je tokom celog decembra vrtela kao na ringišpilu. Nas četvoro, pa dok se svi izređamo, taman završimo jedan ciklus, otpočne novi...

Moram priznati da je moj imunitet opao u poslednjih par godina. Ranije bih uvek bila jedina u porodici koja bi ostala zrdava i kad bi se svi razboleli. No, malo po malo, ovaj blog, i moji gurmanluci, verujem da su uzeli danak, tako da ovaj put ni ja nisam bila pošteđena.

Sklepao me je neki virus nećejed. Znate onaj serijal dečijih knjižica o Mišku, u izdanju Kreativnog centra? "Miško piško", "Miško plašljivko", "Miško nećejed"... E, taj sam :) Apetit mi se totalno zagubio, i u vreme praznika jela sam jedva toliko da preživim. Sve što progutam, vraćalo bi mi se. Računam - zna organizam zašto to radi. Ako njemu ne prija hrana, onda neću ja da ga kljukam. Mislim da ljudi često previđaju te signale koje telo samo šalje, pa smatraju da će bolesnik "ojačati" ako se najede...

Cela situacija dovela je do toga da za doček Nove godine ne spremam ništa, iako sam svašta imala u planu. Dragi je spremio jednu običnu večericu, špagete sa belim pilećim sosom, jer deca obožavaju, i poslužilo je svrsi. Jedva sam liznula taj obrok, jer u to vreme svi su već izlazili iz akutne faze bolesti, a ja tek zalazila u nju, ali bože moj. Na neki način, nije ni to ispalo loše, jer konačno sam izgubila kilogram-dva, umesto dobila, u ovom periodu godine.

I u mom slučaju, a i u slučaju da ste se prejedali u poslednjih desetak dana, recept za ovu čorbicu je poput čestitke, ili dobrodošlice razumu i povratku u racionalnost. Jednostavnost, ali i punoća ukusa, karakterisitke su ove čorbe. Zelen se prži, čime joj se ukus intenzivira, pa se pasira i nalije vodom, gde postaje odlična baza, a pečurke k'o pečurke, dodatno daju svoj ukus. Zanimljiv je i uložak od brašna i pavlake, koji kao da jednim potezom zamenjuje i rezance i zapršku. Kad se tek spusti u čorbu, stvore se sitni jastučići koji plutaju po površini. Sutradan kad grejete čorbu, koja deluje gušća nego tek skuvana, ti jastučići kao da su nestali, jedva se naziru. Recept je inspirisan, i u najvećoj meri ispraćen, receptom iz Velikog narodnog kuvara (izdanje 1967, strana 168, Čorba od pečuraka).


Sastojci:
400 g šampinjona
1 velika veza zeleni (po 4-5 korena šargarepe i peršuna)
50 ml ulja
1/2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašičica celerove soli
na vrh kašičice bibera
1 dl kisele pavlake
1 kašika brašna
malo svežeg peršuna, za serviranje

Postupak:
1. Pečurke oprati pa iseckati na listiće ili srednje krupne komade. Par celih kapica izdinstati posebno, i sačuvati za serviranje.
2. Zelen oljuštiti i iseći na tanke kolutove, posuti kašičicom soli pa pržiti na 50 ml ulja dok ne omekša. Ispočetka vatra može da bude jača, kasnije smanjiti na srednju da povrće ne bi pocrnelo, a ukupno vreme prženja je oko 20 minuta. Na samom kraju dodati pola kašičice šećera.
3. Uprženo povrće u visokoj šolji ispasirati štapnim mikserom. Prebaciti u šerpu, naliti sa 1.5 litar vode, dodati pečurke. Kad čorba provri nastaviti kuvanje na tišoj vatri, poklopljeno, još dvadesetak minuta. Doterati ukus začinima - dodati celerovu so i biber, ili svoju omiljenu mešavinu.
4. U činijici razmutiti 1 dl pavlake sa jednom kašikom brašna, dodati još kašiku-dve vode ili čorbe da se smesa razredi, pa sipati u čorbu. Kad čorba ponovo provri, kuvati još par minuta. Servirati sa kapicama pečuraka i malo kisele pavlake, posuti sitno seckanim peršunom.

Recept za štampu

komentara: 23

  1. Uhhh, deluje mi fantastično! Ovo se mora probati, ionako sam veliki ljubitelj pečuraka ...

    ReplyDelete
  2. Ah, odakle da počnem s kukanjem. Ovde nema zelja, niko ne zna šta je zelje, ne mogu čak ni da ga zasadim. Ne mogu ni da objasnim ljudima koliko je zelje bolje i od spanaća i od blitve. Šta je tu je.

    Nego, podsetila si me na jednu vegansku čorbicu od pečuraka koju sam našla na internetu pa napravila pre izvesnog vremena i bila je fenomenalna. Pravi se kao obična supa od šargarepe, ulje, crni luk, beli luk, pečurke, majčina dušica, sve se dinsta, nalije se supom od povrća, ispasira se i na kraju, umesto pavlake ili zaprške doda se indijski orah koji si prethodno izblendovala s vodom u odnosu 1:1. Dobije se bela tečnost, kao mleko. Ali za razliku od mleka, ovo ne razblažuje aromu pečuraka, nego je nekako samo malo zasladi. Ne da je dobro.

    ReplyDelete
  3. Bogami, ova čorbica je dušu dala za postkrkanske ručkove. Ni mi ove godine nismo ništa posebno spremali, niti se prejedali. Osim sinoć, za Božić. Fala Bogu, pa je ovo zadnje krkančenje do Uskrsa, barem što se nas tiče.
    Želim ti brzo ozdravljenje i neka vas više virusi ne kače. Bar ne u dogledno vrijeme.

    ReplyDelete
  4. Uvek sam za supice i čorbice i to kao glavno jelo. Nadam se da ste svi sada dobro. meni se samo jednom desilo da mi se danima ne jede kod preležanog stomačnog virusa i nisam mogla sama sebi da se načudim kako mi je muka na samu pomisao na hranu. Sasvim si u pravu, organizam zna šta mu treba, ali vitamini moraju da se unose.
    Tebi i tvojim sjajnim momcima želim srečan Božić!

    ReplyDelete
  5. Pravila sam corbu od pecuraka sa korenastim povrcem ali ne sa przenim. Sigurna da sam da to corbi daje poseban smek.
    Bas sam razmisljala da Tei kupim Miska piska :)

    Nadam se da ste ozdravili, i nas su napali sada ti stomacni virusi, mada mene za sada preskacu....

    ReplyDelete
  6. Nadam se da ste bolje, da ste ozdravili i ispratili viroze.
    U svakom zlu nešto dobro, kako se kaže, pa se tvoj organizam (iako izmučen virozom) barem lijepo odmorio uod teške hrane, jedan dobar detox :)
    Juhica je fenomenalna, ja inače ne volim juhe pretjerano, ali ovih dana mi tako prijaju :)

    ReplyDelete
  7. Svako zlo za neko dobro, barem nema viška kilograma.

    Nikad nisam jela nešto slično, sigurno je jako okrepljujuće.

    ReplyDelete
  8. Nadam se da će te proći ovaj virus :)) juhica izgleda prekrasno!

    ReplyDelete
  9. Mi jako cesto spremamo razne supe od sampinjona ili vrganja i bas ih volimo. Svakakve smo pravili. Bas mi je zanimljiva ovde kolicina persuna i sargarepe. Probacu ju jednom sigurno...

    ReplyDelete
  10. Nadam se da se osjećaš bolje i da ste napokon svi ozdravili. Juhica je kao stvorena za ovo doba, govoreći iz perspektive nekoga tko se prežderavao za blagdane.

    ReplyDelete
  11. Nažalost, znam kako ti je. I mi smo imali nešto slično, upravo za Novu Godinu. Još se i sada oporavljamo, uz lagana jela ;)

    ReplyDelete
  12. Dobro je da je sve loše ostalo u onoj godini. Odlična čorbica, dopada mi se ova pečurkica kao dekoracija - mnogo dobra ideja!

    ReplyDelete
  13. Zelje obožavam, kod nas se redovito jede. Čorbica je presavršena, toliko mi se sviđa i kombinacija namirnica i fantastične slike da sam je sada poželjela :)
    Majo, želim ti da brzo ozdraviš :)

    ReplyDelete
  14. Juhica dušu dalo a što se tiče bolesti nekako mi poznato iako da pokucam ove godine još svi zdravi a nadam se da ste i vi došli na svoje.

    ReplyDelete
  15. Nadam se da ste ozdravili, kod mene je stanje bilo isto slično, ali ostatak familije se itekako prenajedao
    juhica mi se čini baš fina

    ReplyDelete
  16. Eh, što mene neće da poseti taj Miško nećejed na par dana!
    Supe i čorbe pravim skoro svaki dan, i vrlo često su glavni obrok, čak i kad nema mesa (kao u ovoj tvojoj).
    Krem-čorba od pečuraka nam je jedna od omiljenih, ali nisam još probala sa ovim dodatkom pavlake i brašna.
    Nadam se da ste sad porodično zdravi!

    ReplyDelete
  17. Sećam se svog prvog pismenog zadatka u osnovnoj školi. Tema je bila: "Šta ću biti kad porastem", a moja prva rečenica u tom "epohalnom delu" je bila: "KAD ODEM U PENZIJU KUPIĆU ŠTAP ZA PECANJE..."

    Neki snovi se ostvare odmah, neki se ne ostvare nikad...ovom snu je trebalo samo pedesetak godina...ali eto ostvario se :)

    Svim blogerkama, blogerima, pa i onima koji se, kao ja, muvaju po blogovima bez ikakvog statusa, tebi Majče i tvojima, ŽELIM SRETNU NOVU GODINU. Neka vam se snovi ostvare, kao meni, a da li će te nastaviti da sanjarite, ili će te se konačno probuditi, to će te morati sami da odlučite :)

    ReplyDelete
  18. Baš si me nasmijala sa tvojim duhovitim uvodom. Slučaj "virus" se desio i kod nas, a od danas (najzad) smo svi zvanično izliječeni i zdravi. Ja sam primila čak i zaštitnu inekciju, a moj muž sumnja da su mi nešto drugo dali jer me je uhvatio napad preraspoloženja:) A ja sam samo sretna i presretna što mogu (opet najzad) da normalno funkcionišem:)
    Čorbica mi se veoma dopala i sad bi mi u ovom postinekcijskom stanju baš prijala i moram je isprobati!
    Draga Majo, tebi i tvojim momcima sretna Nova godina (i ova koja je već došla i ova što je noćas u dolasku)da budete zdravi, sretni, nasmijani i uvjek jedni uz druge!

    ReplyDelete
  19. Prelepa je, moram je probati, sada sam na posebnom rezimu ishrane zbog testa intolerancije na hranu, i deluje mi savrsena...

    ReplyDelete
  20. Majo, čorbica je odlična! Pravila sam je više puta, a danas mi je suprug rekao da je ovo jedna od najboljih čorbi koje pravim. :))
    pozz
    Jelena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdravljam vas i zahvaljujem na javljanju utisaka :)

      Delete