Wednesday, November 30, 2011

Nana-Anine kiflice sa sirom


Malo je falilo da zovnem Tanju sa bloga U džaku brašna, da je pitam za porodično stablo i utvrdim nije li nana-Ana sa mojom mamom nešto u srodstvu. To sve nakon analize recepta za kiflice, izglasanog za temu novembarskog izdanja igre kuVarijacije, kad sam shvatila da je moj omiljeni recept za kiflice sa sirom  maltene u dlaku isti. U par mikronijansi se ipak razlikuje, te mi je bilo baš zanimljivo da se na poznatom terenu bavim, uslovno rečeno, novitetima.

Odmah da vam kažem, kiflice su božanstvene. Bukvalno.

Wednesday, November 23, 2011

Paradajz čorba a la Srđan


Sećam se kad mi je tražio da mu napišem recept za prženice. Moj dragi, kad je počinjao da zalazi u kuhinju, i poželeo da udovolji sitnoj deci koja traže prženice. Ja jesam od onih koja voli da sve ima lepo i uredno zapisano, tačne mere, jasne instrukcije... Ali, prženice?! Pa tu nema mera! Kako da mu objasnim da uzme jaja i mleka prema količini hleba? To bi za njega bilo nedovoljno jasno, pa sam morala da premerim koliko otprilike čega ode za cca deset kriški hleba. E, takav je početnik on bio, na pragu svoje četrdesete godine.

Thursday, November 17, 2011

Topla čokolada


Bez praškova, nije razređeni puding, samo tri dobra sastojka u jednakim količinama.

Za krizne, samačke trenutke kada je potrebno brzo udovoljiti napadu želje za nečim slatkim, ili za završetak romantične večere. Univerzalna, jednostavna, šarmantna i snažna - čokolada koja se pije.

Thursday, November 10, 2011

Pihtije

tekst: Dade
foto: Maja


Zašto baš pihtije?

Lako je objasniti. Kako uđemo u duboku jesen, meni se prijedu dve stvari: sarma od kiselog kupusa i pihtije. Sarmu sam napravio čim se pojavio prvi kupus, a pihtije obično pravim za Novu godinu. Znate li vi koliko još ima do Nove godine? Ko bi to dočekao? Pa ovo gostovanje ispade zgodan izgovor da se spoji lepo i korisno :)

Neko će pomisliti kako su pihtije mnogo komplikovane za pravljenje, kad ih čak i ja pravim samo jednom godišnje, ali nije tako. Retko ih pravim jer se kuvaju ceo božji dan, pa se stvarno ne isplati praviti ih samo za sebe od jedne ili dve nogice. Moji ukućani ih, na žalost, ne vole. A ja ih obožavam. I zato, kad znam da ću imati goste, a za Novu godinu je uvek tako, onda koristim priliku da ih pravim u neprimerenim količinama. Bar od desetak nogica. Čisto da znate, koja sam ja stoka.

Saturday, November 05, 2011

Piletina sa dunjama


Stigle su dunje. Nemam neku naviku da ih kosristim, a nije da ih ne volim. Prva asocijacija na dunje je jedan divan kolač koji je pravila moja baka i zvala ga torta od dunja, a zatim slatko i kitnikez. Dakle, sve slatka jela. Dunja naprosto traži šećer, ali to ne znači da se neće lepo snaći i u slanim, mesnim jelima.

U Velikom narodnom kuvaru, izdanje 1967, strana 197, vidim dva recepta za piletinu sa dunjama. Odabrala sam drugi, sa simpatičnim uvodom.

Tuesday, November 01, 2011

Sočivo


Spremate li sočivo? Nije baš uobičajena namirnica u Srbiji, bar se kod mojih nije spremalo, niti u nekom našem širem krugu porodice i prijatelja. Kod nas je pasulj zakon, to je mahunarka broj jedan, rekla bih.