Wednesday, August 31, 2011

Letnje faširane šnicle

34 comments

Leto se zahuktalo, bo'me je pržilo prošle nedelje. Iako zvanično traje do 23. septembra, meni je uvek prvi spetembar bio tehnički završetak leta. Puno me godina deli od školskih dana, ali taj osećaj da se leto završava kad škola počinje je ostao.

Sutra je prvi.

Danas mi se jako plače, a ne smem pred njim. Pred mojim malim velikim dečakom, da ga ne zbunjujem. Nedavno je napunio šest godina i sad kreće u obavezno predškolsko. On nije išao u vrtić, pa će nam ovo svima biti malo veća promena. Uzbuđen je, raduje se, a u meni kovitlac emocija.

Sunday, August 21, 2011

Musaka od tikvica

24 comments

Ne znam postoji li povrće koje je jeftinije i izdašnije od tikvica. Čitavo leto ih ima, jedva 30 dinara košta jedan kilogram, a svašta se od njih može spremiti. Salate, sosovi, punjene poput punjenih paprika, pohovane, raznorazne polpete, palačinke, lađice, mesne i bezmesne musake...

Monday, August 15, 2011

Biskvit pita

24 comments

Izglasali mi juna 2009. brzu i jednostavnu savijaču, po receptu Vanylice sa Coolinarike, kao temu kuVarijacija. Pravila ja, mada sam imala nekih dilema, ali kad je pita bila gotova, rekoh - što je ovo dobro... Zapisala sam  recept na sebi bliskiji način, bez mera u kašikama, nego sve u gramima i mililitrima, i završila misiju. Praviila sam je kasnije ponovo, sad po svom zapisanom receptu, i uvek mi se svidela.

Onda se u junu 2011. sastanem sa blogerkama na Adi, probam Marijinu pitu po istom receptu i shvatim da sam dve godine živela u neznanju. Ljudi, to je nešto drugo! Za bar dve klase bolje od onoga kako je meni ta pita ispadala.

I sad, šta ću. Krenem Mariju da propitujem kako je radila, tačno da mi objasni mere i postupak, jer je postalo očigledno da ja nešto nisam baš radila kako treba, pa rešila da nađem šta. I našla sam.

Saturday, August 06, 2011

Punjene paprike

18 comments

Gledam na televiziji neku anketu. Davno beše, dok sam još ponekad i gledala TV. Pitanje za Beograđane je bilo - koje je vaše omiljeno jelo?

Ne sećam se ničeg drugog, sem jednog mladog tate koji vodi za ruku klinca od cca četiri godine i na postavljeno pitanje odgovara prilično spremno.

- Supa od ajkulinih peraja, sa dodatkom čuda-muda...
- A tebi? - pita novinarka i spušta mikrofon klincu.
- Pasulj! - opali malac kao iz topa, uz široki dečački osmeh.

Tata pocrveneo...

Monday, August 01, 2011

Pravi sladoled

98 comments
tekst: Dade
foto: Maja


Čuli ste za poslastičarnicu Pelivan, jednu od starijih u Beogradu, smeštenu na samom početku Bulevara Revolucije? Pre skoro 60 godina, kao petogodišnjak, imao sam sreću da tamo probam sladoled. Fantastičan sladoled, za koji je znalo da se čeka u redu dugačkom i po deset metara...

Čim sam ga liznuo, zagledao sam se u njega i rekao mu:
- “Napraviću te!”
- “Nećeš”, odgovrio je sladoled 'ladno, i nastavio da se topi u ustima.

Danas, nakon skoro dve godine eksperimentisanja, i preko 200 iteracija sladoleda, najradije bih onom malom brbljivcu počupao uši i rakao da umukne. No, kasno je, jer već je bilo izgovoreno. A ja sam čovek od reči.
All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com