Friday, June 24, 2011

Noklice za pileći paprikaš

18 comments

Pileći paprikaš sa noklicama mi je jedno od dražih jela, i jedno od onih koje svi u kući rado jedu. I uvek je otimačina za noklice. Osim kad ne ispadnu dobro.

A desi se da mi ponekad budu tvrđe, ili se raspadnu nakon što se spuste u paprikaš. Kako, kad uvek radim po istom receptu, 3 jaja i 8 kašika brašna? Pa eto tako, jaja nisu uvek iste veličine, a tek osam kašika brašna, to je jako relativno, ako sam nervozna garant su mi kašike punije nego kad sam smirena : ) Ceo trik je naravno u gustini testa, dakle u odnosu sastojaka. A ovde nema drugih sem jaja, brašna i malo soli, i sad sam lepo premerila sve, da vidim koji je to odnos pravi.

Wednesday, June 22, 2011

Testenina sa povrćem

12 comments

Časopis Repete ima novu rubriku, "Kuhače u akciji", u kojoj nekoliko saradnika priprema jelo prema odabranom receptu čitaoca. Odabran je recept čitaoca Siniše, povrtnice sa manistrom, a Olja, Nevena, Ivana i ja smo ga pripremile i napisale svoje utiske.

Sunday, June 19, 2011

Šne-nokle

21 comments

Šne-nokle sam volela kao mala. A posle duuuugo nisam. Valjda zbog tih penastih knedlica, ne volim ja to, tako samostalno. Nešto su mi te noklice prepune vazduha. A vazduh je za disanje, nije za jelo. Žuti deo je lep i prilično sladak (sad sam shvatila na šta me liker od jaja podseća!).

Kod nas u kući se to ne pravi. A dragi voli, i to baš-baš voli. Tema igre ajme, koliko nas je! su jaja, i nekako su se šne-nokle same prizvale. 

Monday, June 13, 2011

Liker od jaja

14 comments

Super nam je temu zadala Sanja alias Knjiški moljac, koja je ovog  meseca domaćica igre ajme, koliko nas je! - jaja!

Kod nas u kući jaja se troše često i raznovrsno. Od prženih ili kuvanih za doručak, preko testa, pita, musaka, do kolača, filova, sladoleda i napitaka. Ukus žumanaca sa šećerom je nešto što mi je obeležilo detinjstvo, jer mi je u predškolskom uzrastu svaki dan počinjao ručno umućenim žumancetom, sa malo šećera, u šoljici za kafu. Sličan ukus, namenjen velikoj deci, pije se iz malih čaša. Priprema je krajnje jednostavna, jedino što treba skuvati žumanca na tihoj vatri, ali i to bude brzo, tri žumanca, to je sitna zapremina.

Sunday, June 05, 2011

Julka šnite

25 comments

Jao Julka, Julka... Ime joj vuče na čednost i lakoću, i kolač jeste takvog ukusa, a u njemu je spretno upakovana prilična količina masnoće i šećera. Tako je to, sa starinskim kolačima, a baš me takvi u poslednje vreme privlače.

Friday, June 03, 2011

Piletina sa pesto-kajmakom

15 comments

I dalje smo u Mirjaninoj kuhinji, kao deo igre FBI rukavice, a tamo mi je za oko zapao recept za piletinu punjenu kremastim pestom. Pesto sam napravila takođe po Mirjaninom receptu, a ova piletina se ipak malo udaljila od recepta, iako je inspiracija došla od njega.

Kod Mirjane meni sve deluje jako ukusno, i jako realno. Znam da se ona i profesionalno bavi kulinarstvom, ali baš se vidi da i kod kuće jednostavno uživa u spremanju hrane, i to su uvek neki full ručkovi, od supe do dezerta. Mene onda malo bude sramota kad mi za ručak imamo pileću čorbu, onako malo bogatiju i kraj priče. I to naravno za dva dana (to dragi kad kuva, on ne kreće ništa u loncu manjem od 5 litara).
All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com