Blogger Widgets
                   

Friday, June 24, 2011

Noklice za pileći paprikaš


Pileći paprikaš sa noklicama mi je jedno od dražih jela, i jedno od onih koje svi u kući rado jedu. I uvek je otimačina za noklice. Osim kad ne ispadnu dobro.

A desi se da mi ponekad budu tvrđe, ili se raspadnu nakon što se spuste u paprikaš. Kako, kad uvek radim po istom receptu, 3 jaja i 8 kašika brašna? Pa eto tako, jaja nisu uvek iste veličine, a tek osam kašika brašna, to je jako relativno, ako sam nervozna garant su mi kašike punije nego kad sam smirena : ) Ceo trik je naravno u gustini testa, dakle u odnosu sastojaka. A ovde nema drugih sem jaja, brašna i malo soli, i sad sam lepo premerila sve, da vidim koji je to odnos pravi.

Wednesday, June 22, 2011

Testenina sa povrćem


Časopis Repete ima novu rubriku, "Kuhače u akciji", u kojoj nekoliko saradnika priprema jelo prema odabranom receptu čitaoca. Odabran je recept čitaoca Siniše, povrtnice sa manistrom, a Olja, Nevena, Ivana i ja smo ga pripremile i napisale svoje utiske.

Sunday, June 19, 2011

Šne-nokle


Šne-nokle sam volela kao mala. A posle duuuugo nisam. Valjda zbog tih penastih knedlica, ne volim ja to, tako samostalno. Nešto su mi te noklice prepune vazduha. A vazduh je za disanje, nije za jelo. Žuti deo je lep i prilično sladak (sad sam shvatila na šta me liker od jaja podseća!).

Kod nas u kući se to ne pravi. A dragi voli, i to baš-baš voli. Tema igre ajme, koliko nas je! su jaja, i nekako su se šne-nokle same prizvale. 

Monday, June 13, 2011

Liker od jaja


Super nam je temu zadala Sanja alias Knjiški moljac, koja je ovog  meseca domaćica igre ajme, koliko nas je! - jaja!

Kod nas u kući jaja se troše često i raznovrsno. Od prženih ili kuvanih za doručak, preko testa, pita, musaka, do kolača, filova, sladoleda i napitaka. Ukus žumanaca sa šećerom je nešto što mi je obeležilo detinjstvo, jer mi je u predškolskom uzrastu svaki dan počinjao ručno umućenim žumancetom, sa malo šećera, u šoljici za kafu. Sličan ukus, namenjen velikoj deci, pije se iz malih čaša. Priprema je krajnje jednostavna, jedino što treba skuvati žumanca na tihoj vatri, ali i to bude brzo, tri žumanca, to je sitna zapremina.

Sunday, June 05, 2011

Julka šnite


Jao Julka, Julka... Ime joj vuče na čednost i lakoću, i kolač jeste takvog ukusa, a u njemu je spretno upakovana prilična količina masnoće i šećera. Tako je to, sa starinskim kolačima, a baš me takvi u poslednje vreme privlače.

Friday, June 03, 2011

Piletina sa pesto-kajmakom


I dalje smo u Mirjaninoj kuhinji, kao deo igre FBI rukavice, a tamo mi je za oko zapao recept za piletinu punjenu kremastim pestom. Pesto sam napravila takođe po Mirjaninom receptu, a ova piletina se ipak malo udaljila od recepta, iako je inspiracija došla od njega.

Kod Mirjane meni sve deluje jako ukusno, i jako realno. Znam da se ona i profesionalno bavi kulinarstvom, ali baš se vidi da i kod kuće jednostavno uživa u spremanju hrane, i to su uvek neki full ručkovi, od supe do dezerta. Mene onda malo bude sramota kad mi za ručak imamo pileću čorbu, onako malo bogatiju i kraj priče. I to naravno za dva dana (to dragi kad kuva, on ne kreće ništa u loncu manjem od 5 litara).