Saturday, April 30, 2011

Tri dana u plehu

31 comments

Ovaj starinski kolač našla sam pod raznim nazivima. Polumeseci, triput pečeno, i meni najdraži - tri dana u plehu.

Sunday, April 24, 2011

Srećan Uskrs

13 comments
Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite, možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva, i mnogi ne umeju da je vide.
Duško Radović

Monday, April 11, 2011

Gusta čorba od zelja

19 comments

Videla sam mlado zelje kod piljara, a pošla po nešto deseto. Čini mi se za tren sam mogla i miris čorbe od zelja da osetim, samo gledajući ga. Kupih dve veze, da udovoljim čulima.

Prvo da razjasnim šta je zelje. U Srbiji je uobičajeno da se zeljem zove jedna određena vrsta zelenog lisnatog povrća koja izgleda ovako. Izrazito zeleno lišće, duguljasto, drška tanka i meka. Listovi budu po 20-30 cm dugi. Ukus blago gorkast, slično ostalom tamno zelenom lišću, ali uz svoju specifičnost. Rekla bih da je najpitomijeg ukusa u odnosu na rodjake tipa spanać, blitva, raštan/raštika ili slično. Zelje je kod nas letnja košuljica za sarme.

Friday, April 08, 2011

Pop-corn piletina

17 comments

Ovo bi bila klasično pohovana piletina, u mini formatu. Ima više poha tj. krckave korice, pa je zaista super za grickanje. Deca uvek vole tako nešto sitno, za po jedan zalogaj. Mi smo se doslovno otimali za ove hrskave zalogajčiće, nismo ni postavljali tanjire, nego onako, svi iz cediljke hvatali prstima i jeli.  Neki su, bog'me, i u tartar umakali. Nema šta, zdrav, domaći fast food :)))

Saturday, April 02, 2011

Oreo Cream Cake

27 comments

Obišla sam malopre sve radove za kuVarijacije, gde je tema bila čokoladna pašteta, zapravo žele krem od čokolade. Videh da je bilo problema sa količinama želatina, pa i različitih čvrstina samog dezerta. I setih se ovog svog eksperimentalnog kolača, koji sam neinventivno krstila Oreo Cream Cake, da ne bi bio Oreo Cheese Cake, jer od sira baš ni traga nema.

Nastao je u momentu spoznaje da imam tri mala tetrapaka slatke pavlake kojoj je pre par dana istekao rok, pa iako se te stvari ne kvare baš tako, kako otkuca ponoć utisnutog datuma, želela sam da je iskoristim što pre. Osim toga, i jedna cela kofica kisele pavlake je stajala gotovo netaknuta, možda kašika-dve je falila do pune zapremine, a niko je nije pipnuo danima. Nikako da odviknem dragog od kupovine tih velikih pakovanja. Nedavno mi je doneo brašno u džaku od 5 kg i ulje u flasi od dva litra, a naša cela kuhinja ima jedva nešto veću zapreminu od toga.
All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com