Sunday, March 20, 2011

Mimoza salata


Mimoza salata je, verujem, svima sa ovih prostora dobro poznata, jer je česta na slavama i uopšte, proslavama. Ovo je pre neko hladno jelo, nekako mi je prejako da bi se smatralo salatom. Mada, ako može Ruska salata da bude salata, što ne bi mogla i Mimoza?

Za ovu salatu je karakteristično da joj se površina ukrasi izmrvljenim žumancima, pa ta žumanca podsećaju na cvetove mimoze. Jaja ima i u samoj salati, i zgodno je, recimo, napraviti je posle Uskrsa, kad nam dosade kuvana jaja, onako, sama za sebe. Mimoza je slojevita salata, i lepo je da se slaže u providnoj činiji. Ili čak poput torte, uz pomoć obruča koji će nakon skidanja otkriti lepu šaru po vertikali.

Monday, March 07, 2011

Reform torta

tekst: Dade
foto: Maja


Torte bez svake sumnje spadaju u vrhunski domet poslastičarstva, a na trpezu ipak dolaze retko, najčešće samo u slučaju obelažavanja nekog važnog događaja. Verujem da ima dosta razloga zašto je to tako, ali sigurno je jedan od najčešćih taj da se prosečna domaćica nerado upušta u avanturu pravljenja torti. Nije ovaj strah bezrazložan.

Pre petnaestak godina sam rešio da otvorim radionicu za izradu domaćih kolača i torti. Nisam imao nikakav strah jer sam bio ubeđen da znam da pravim torte i kolače. Da sam tada mogao da pretpostavim srazmere svog neznanja, verujem da bih se uplašio, i nikad ne bih ušao u ceo taj posao. Danas, petnaest godina kasnije, i dalje ima puno stvari koje ne znam, ali sam dosta toga i naučio. Želim da to znanje podelim sa vama, verujem da će vam biti od koristi. Do sada sam napravio negde oko 10.000 Reform torti, i ne govorim to zato da bih se hvalio, nago da vas uverim da o Reform torti znam dosta. Za početak, nije je lako napraviti. Zato vas molim da me pažljivo saslušate.