Monday, February 28, 2011

Dobar jutarnji hleb


Recept koji smo izglasali da pravimo kao temu igre kuVarijacije za februar 2011. je dobar jutarnji kruh, koji nam donosi Anita sa bloga Istine i laži o hrani. Anita je nutricionista i zagovornik ishrane po Low Carb High Fat - LCHF principu, koji ne zazire od masnoća već od ugljenih hidrata. Čitala sam još ranije nešto o tome, i ima tu logike, naročito ako se malo iščita i o metabolizmu šećera, a i u praksi sam proverila kako se jednostavno ispumpam ako neko vreme apstiniram od testa i slatkiša.

Friday, February 25, 2011

Rolat od sira


U januaru i februaru 2011. pod FBI istragom je Mihaelin blog La casa de vainilla, i ovaj recept mi je jako privukao pažnju. Zato što deluje jednostavno, a efektno i ukusno.

"Pakovanje" je ono što mi je privuklo pažnju. U pitanju je kora od žutog sira koja drži rolat. U fil zaista može da dođe svašta, samo da nije previše meko, da bi moglo da se seče. Moj fil nije napravljen baš po uzornom receptu, već prema stanju u frižideru.

Sunday, February 20, 2011

Tamni kolač sa belom čokoladom


Da li krajem svake godine pravite planove za narednu? Da li to radite naglas, ili u sebi, ili zapisujete u neku sveščicu? Držite li se kasnije tih planova, ili ih iz godine u godinu prepisujete?

Monday, February 14, 2011

Pastrmka pod aromatičnim pokrivačem


Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.
Meša Selimović

Ne znam kako vama ide sa praznicima, ali ja znam da ne znam čemu služi ovaj koji slave ljubav. Nije li to normalna "stvar" koje čini svaki dan, a ne nešto na šta bi trebalo da se obeležavanjem jednom u godini podsetimo da postoji i vredi? Ajd' ovi praznici koje slave neke datume oslobođenja, početaka, krajeva i slično, o kojima ne mislimo svaki dan, pa kao, da se podsetimo. I ako je moguće, ne odemo na posao. Eto, baš se fino namestio neradni 15. februar, Dan državnosti, pa ko slavi Dan zaljubljenih, može to činiti do duboko u noć. Neće se država ljutiti ako u njen termin uletimo par sati sa slavljenjem ljubavi, naša država je poznata kao fleksibilna i tolerantna.

Monday, February 07, 2011

Pečene tufahije



Tufahije sam probala kao mala, i sećam se jedino da su bile preslatke. U mojoj kući se to nije spremalo i tu se moje iskustvo sa njima završava.

Onda sam prošle godine upoznala Dadeta, i probala - pečene tufahije! Vrlo fino i praktično. Što bih kuvala dve po dve jabuke pa tako u nedogled, kad lepo mogu sve da ih ispečem odjednom? Nije to više klasična tufahija, slažem se. Ali ni mi nismo neki formalisti, pa je u redu.