Thursday, December 08, 2011

Brownies sa pistaćima

 

Prstohvat soli, kulinarski dnevnik jedne Ane, divna je i inspirativna zbirka recepata i fotografija. Po FBI zadatku, šunjamo se i njuškamo po njenoj kuhinji tokom novembra i decembra 2011. godine. Teško je napraviti selekciju iz repertoara nekoga ko ima vrlo sličan ukus kao što je moj, pa mi se skoro sve dopada. Odlučila sam se za brownies. U fazi sam crnih kolača.

Recept je odličan, brownies imaju onu tešku i vlažnu sredinu, što i nije čudo kad brašna maltene da nema. Puno čokolade, nešto jaja, putera i šećera čine srž ovog kolača.

U smesu idu mleveni lešnici, to sam stavila, a idu i lomljeni lešnici, koje sam zamenila pistaćima. Našla sam konačno da kupim pečen, očišćen, neslan pistaći, to do skoro nije postojalo na beogradskom tržištu. Ima slanog u ljusci, ali neutralnog nije bilo. Skup je kao suvo zlato, 2.500 din/kg, pa sam uzela tek stotinak grama,  namenski, da ih smestim udobno u ovaj ekstremno čokoladni kolač.


Bez žurbe sa sečenjem. Ispod ispucale i suve površine nalazi se još vlažna i lepljiva smesa. Neka se kolač potpuno ohladi, i sredina stegne.

Minimalne izmene u količinama satojaka u receptu nastale su zbog zaokruživanja mera, recimo sa 115 na 125 g putera, tj. sa jednog stick-a na jednu našu standardnu paklicu i sl.

Hvala Ani na divnom dezertu.


Sastojci:
300 g tamne čokolade
125 g putera
3 jaja
200 g šećera
30 g brašna
na vrh noža soli
1 kašičica vanila ekstrakta
100 g pečenih mlevenih lešnika
100 g pečenih lomljenih pistaća

za serviranje
malo gustog kondenzovanog mleka ili ređeg belog ganache krema
nekoliko seckanih pistaća
listići sveže nane

Postupak:
1. Uključiti rernu na 180°C. Na tihoj vatri otopiti čokoladu i puter, skloniti sa vatre.
2. Jaja i šećer umutiti penasto mikserom, dodati čokoladu sa puterom, brašno, so i vanila ekstrakt, muteći sve vreme. Na kraju umešati mlevene lešnike i lomljene pistaće, i smesu izliti u pleh veličine 20x25 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi pa vlažnim nožem seći na kocke, brišući nož između rezova. Kolač čuvati u frižideru, pokriven.
3. Servirati preliveno gustim slatkim kondenzovanim mlekom, posuto seckanim pistaćima i ukrašeno listićima nane. U nedostatku gustog slatkog kondenzovanog mleka, napravite beli ganache - rastopiti 100 g bele čokolade sa 100 ml slatke pavlake pa ostaviti da se ohladi i postane srednje gusto.

Recept za štampu

komentara: 29

  1. Odlično izgleda ovaj kolačić, a za pistaće se potpuno slažem: ni ja nigde nisam videla neslane, pa mi je uvek bilo čudno kada torte ukrase sa seckanim pistaćima, čak sam dugo mislila da slane stavljaju na dezerte. A zaista su dekorativni, nema šta!

    ReplyDelete
  2. Prekrasno!! moram ih napravit! ja bih ove pistacije ubacila na sam vrh, tako da kad se speče bude kontrast tamnog čokoladnog kolača sa zelenim pistacijama :). one neslane sam samo u Trstu našla i skupe su isto :(

    ReplyDelete
  3. Maslinka, Opasna, hvala :)

    Ebba, za malo da uradim kako predlažeš :))) Naime, ZABORAVILA sam da stavim pistaće u smesu, i gurnula u rernu. Istog trena se opsetim i izvadim, pa prospem pistaće preko, oni ostali na površini, pa sam ih malo kašikom pogurala dole. A tačno sam pomislila kako bi bilo lepo da ostanu na površini, bolje bi se videli i lepo bi izgledalo :) Pozdrav!

    ReplyDelete
  4. Obožavam okus browniesa i obožavam pistacije. Ovo je za mene odlična kombinacija.

    ReplyDelete
  5. Ima da se kupi zica-kalup u kojoj se peku brauni, pa posle sa samo izvadi a brauni "iseceni". Da, bas ih je tesko iseci. Ja ih najvise volim servirane uz sladoled od vanile. Definitivno je drugaciji od nasih kolaca. Ja u moj stavljam visnje da malo razbiju tu cokoladnu "gustinu".

    ReplyDelete
  6. 'U fazi sam crnih kolača.' Nek te drži ta faza doveka, pa kaom' dosadi dosadi:-))) Ovo se mora probati! Ako kućni termiti nisu već potamanili sve, seti se kume u komšiluku pa prati neko parčence:-)))

    ReplyDelete
  7. Zaboravih da ti kažem da na Zemunskoj pijaci, na jednoj tezgi ima sve što pomisliš od sličnih stvari, braća tog čoveka drže tezge na drugim pijacama. Ako te interesuje mogu da se raspitam, znam samo da je jedan na Bajlonovoj.

    ReplyDelete
  8. Uh, odlično izgleda! Prebiram po receptima za posne kolače pred Nikoljdan i baš sam htela u jednom receptu da zamenim lešnike pistaćima, ali ako toliko koštaju vidim da ću se ipak držati lešnika. Nisu ni oni jeftini ali 2500 dinara za kg pistaća je čist luksuz!

    ReplyDelete
  9. obožavam ih! nedavno radila s lješnjacima, mogu misliti koliko su s pistacijama dobri! ovakvih neslanih pistacija ja još uvijek nisam uspjela pronaći u Karlovcu (možda u Zagrebu ima)

    ReplyDelete
  10. Jako volim brownies, svaki put ih s nekim drugim orašćićima radim, iako su meni osobno skoro pa bolji bez njih. Neslane pistacije su i kod nas jako skupe. Ja tome doskočim tako što kupim ove slane u ljusci, ogulim i blanširam. Dobro posušim u pećnici i koristim dalje. Budući da se one kuhaju, ispere se sol sa njih i budu neutralnog okusa.

    ReplyDelete
  11. Da te neslane pistacije su skupe ko vrag.
    Krasan recept.

    ReplyDelete
  12. Joj, menta i čokolada su mi odmalena genijalna kombinacija! (a ne volim čokoladu s ledenim punjenjem, zanimljivo)
    Ovo ću definitivno probati!

    ReplyDelete
  13. Snježo, What's for dessert, pozdrav :)

    Dolce fooda, probam da zamislim tu žicu pa ne umem. Tj. kako god da zamislim ne shvatam kako se ne zalepe za tu žicu i kako li se posle to pere. Daj neki link, sad me baš zanima da vidim taj izum :) Mislim da su višnje su savršene za ubaciti ovde, tačno mi fali sve vreme neki kiselkast ukus da preseče čokoladni, mislila sam se da li da prelijem malo razredjenim džemom od kajsija :) Drugi put umesto pistaća stavljam višnje :) Pozdrav!

    Vesna, nije ostalo skoro ništa, ali po svemu sudeći biće uskoro nova tura, sa višnjama. Inače, pistaće sam uzela na Kalenić pijaci, na jednoj od nekoliko tih tezgi koje imaju svašta od koštunjavog voća, od njih sam i saznala da je neslan pistaći tek skoro došao na naše tržište. Pozdrav Vama i vašima :)

    Tamara, pozdrav!

    Monika, sećam se tvojih poslastica sa pistaćima, znam da ih voliš i koristiš. I moja je namera bila da, ako mi nekad baš zatreba a ne mogu da nađem ove, onda da slane pistaće ili zgulim od soli ili da ih provučem kroz vrelu vodu. Ne znam koliko težinski ode na ljusku, ako je oko 50% onda je cena otprilike ista. Oko 1.300 din tj. 13€ za kilogram pečenog, soljenen, u ljusci, i 2.500 tj. 25€ din za pečen, neslan, očišćen.
    Pozdrav!

    Petra, pozdrav.

    Biberlee, ni ja ne volim menta-punjenja :) A ni svežu mentu/nanu ne volim, nekako mi zbuni nepce. Ali volim da je koristim za ukras :))

    ReplyDelete
  14. I ja sam radila nešto sa pistaćima ove dane, mrzilo me čistiti ih inače okus mi se svidio. U brownies super izgledaju zbog kontrasta boje ;)

    ReplyDelete
  15. moje omiljene pistacije u browniesima, fantastično!

    ReplyDelete
  16. Iznenadila si me izborom:)
    Brownies po ovom receptu su mi omiljeni, bilo koji drugi recept za brownies koji sam isprobala nije ni do kolena ovom. Moje fotke ih bas i ne predstavljaju u pravom svetlu, zato si ti sad ispravila tu nepradvu :)

    Neslane pistace nikada nisam koristila, ali sam ih videla u lokalnom bio spajzu, ako usfali, zovi...

    Posipanje kostunjavog voca po povrsini brownija po meni nije dobra ideja. Kada sam radila brownije sa Guinness pivom, posipala sam povrsinu sa krupno seckanim orasima, jeste to dekorativno, ali otezava secenje kolaca, sve se kruni i raspada i ne mozes da iseces lepu i pravilnu kocku.

    Hvala sto si pruzila sansu jednom nepravedno zapostavljenom receptu:)

    ReplyDelete
  17. Fenomenalno! Super odabir recepta... :) I prelepo izgledaju!

    ReplyDelete
  18. Prelepe fotografije! Ovaj recept mi je promakao kdo Ane, cudno. Odlican je.

    ReplyDelete
  19. Masatera, Tamara, pozdrav!

    Ana, hvala tebi za recept. Sećam se ginis kocki kod tebe i razumem o čemu pričaš. Možda orahe treba posuti pa blago utisnuti, da samo proviruju, probaću i tako. Sve u svemu, odličan kolač, jak i punačak :)

    Miki, Knjiški moljcu, hvala i pozdrav!

    ReplyDelete
  20. draga moja, ovo izgleda opako. OPAKO. :)
    obožavam browniese i to je možda slastica koju najčešće radim. u svim varijantama, glavno da je sočno i bogato čokoladom.

    fotografije su prekrasne...izgledaju tako mekano, čokoladno...srećom, imam nešto zdravog razuma pa neću početi lizati monitor :))

    ReplyDelete
  21. Ovako izgleda tepsija za brownies

    http://www.bedbathandbeyond.com/product.asp?SKU=16034290

    ReplyDelete
  22. djovan(e),
    hvala za link, pogledala sam, morala sam čak i demo da vidim da bih shvatila ono što mi je, i dok sam samo zamišljala, bilo najnejasnije. Kako se za tu rešetku brownie testo ne zalepi, tj. otkud da je moguće samo izvući, i onaj rub skinuti (sem ako nisu presvučene nekim silikonom ili onom specijalnom keramikom). Ja odmah razmišljam i o pranju te rešetke, jer nemam mašinu. Sve u svemu, ne deluje mi ubedljivo taj izum.

    ReplyDelete
  23. Ispekla sam novu turu kolača, ovaj put sa mlevenim orasima, višnjama (200-ak grama odledjenih i dobro ocedjenih uvaljala u onih 30 g brašna koja idu po receptu i dodala u smesu), i šakom celih oraha. Odlično je, baš prija kad se naleti na višnju. Inače definitivno mi brownie najviše prija na firižiderskoj temperaturi.

    ReplyDelete
  24. Veceras sam isprobala recept.
    Samo, umesto pistaca, ubacila sam bademe...
    I kolac je apsolutno savrsen!
    U roku od pola sata nestale su i mrvice! :)
    Hvala puno na dobrom receptu!
    :)

    ReplyDelete
  25. Hvala Sanja na probanju i javljanju, i moja druga tura je nestala :) Po meni je kolač još bolji sutradan, kad se lepo ohladi u frižideru, postane kompaktan kao neka mekša čokolada, pod jezikom je glatkiji, a i mnogo se lakše seče. Pozdrav!

    ReplyDelete