Sunday, September 18, 2011

Outsourcing 1: Testa i peciva


Juče smo se okupili na Adi, lepo se družili, čitav dan grickali svašta, mahom razna peciva, pite, rolate, sendviče (i naravno slatkiše), ali o tome u nekom narednom postu :)

U ovom vam pišem o testu i pecivu koje sam napravila u prethodnom periodu po receptima sa drugih blogova, ili bar inspirisana njima. Nešto od toga sam mislila da zapišem i objavim kao poseban post, nešto drugo sam htela da ponovim jer prvi put nisam uspela da slikam kako bih htela pa da tek onda napišem post, nešto treće da... I ništa od svega.

Užasno mi je loša ogranizacija recepata, što po papirima i sveskama, što po kompu, zapravo mi je blog najsređenija zbirka, pa sam rešila da ih ovde unesem, makar na način koji inače ne praktikujem - više recepata u jednom postu. Zapravo nema recepata, samo reference na, sa mog aspekta, originale.

Naletov Rolat da bogovi uživaju sam pravila odavno, to je bilo odlično! Može se reći i da je ovo vrsta umotane pizze. Zasecanje pre pečenja je naročito zgodno, i za kasnije sečenje a i lepo izgleda pečena rolna sa tim zarezima iz kojih se nazire fil. Hvala Nale!


Ubrzo nakon što je Branka krejam proleća objavila recept za slani kolač od tikvica ja sam ga isprobala. Jako, jako fino, zaista. Mere su u miligram usklađene, kolač je vlažan ali ne zdudan, umeju rendane tikvice to da naprave, a ukus osvežavajući. Savetujem svima da iskoriste tikvice dok ih još ima i probaju ovaj slani kolač. Branki hvala za odličan recept.


Mignonne je spremala Đuliće, rolat od krompir testa filovan mesom, isečen na parčiće koji se prže. Čini mi se sa ekrana sam htela da ih pojedem. Onda u nekom ishitrenom trenutku pođem ja to da spremam, a zavirila u frižider nisam. Ubrzo shvatim da nemam meso uopšte, pa onda vidim da je ona radila sa praškom a ja nešto "zapamtila" da je sa kvascem pa sam njega i stavila, nisam ni merila lepo sastojke, uglavnom, to se kod mene pretvorilo u krompir pogaču bez ikakvog punjenja.


Đulići se prže, pa sigurno dobiju od tog ulja neku finu koricu, a moja pogača je naravno išla u rernu, pa sam naseckala grubo putera i pobacala preko, tako da se gornja korica jako lepo zapekla, a unutra meko, vlažno, sa sve komadićima krompira koji su ostali nakon pasiranja.


Ta pogača je bila toliko dobra, da sam je par dana kasnije ponovila, tj. pokušala da ponovim, da bih zapisala mere i imala konačan recept. E, đavola, pošto prvi put nisam merila, sad sam krenula po sećanju, ali naravno nije mi ispalo ono od prvog puta. Druga pogača je bila dekava i ni upola lepa kao prva. Mislim da sam omanula odnos krompira i brašna, išla sam na što više krompira a što manje brašna, ali to ne daje nešto što će ličiti na pogaču i imati šanse da malo poraste. Mislim da treba ići na pola-pola odnos kuvanog krompira i brašna, kad se radi pogača sa kvascem. Ali pošto ću je raditi ponovo dok ne dobijem ono od prvog puta, biće i mere potvrđene i proverene i objavljene. Đulići ostaju da se probaju za neku drugu priliku, a Lani hvala na inspiraciji.

Vanilla je relativno nov blog, ne bih ga ni videla da se Daniela nije sama prijavila za upis na blogroll na kuvarigricama. A tamo... Miline. Daniela nam prezentuje recepte iz vojvođanskih navika u ishrani, totalno domaćinske, one svakodnevne, one dobre.

Kupus kiflice sam ranije zapazila na drugim blogovima i na Coolinariki, i nikad mi nije bilo jasno zašto se tako zovu. Niti kupusa u njima, niti liče na kupus. A vala nisu ni kiflice. Pre su neki pužići. Kod Daniele sam prvi put dobila asocijaciju na rascvetanu glavicu kupusa kad sam videla njenu sliku uz recept, mada opet to pre vuče na neku ružicu, nego na kupus. Ako ću baš da cepidlačim onda najviše liči na glavicu salate, one su rascvetane, ali dobro sad. Svakako mi je postalo jasno da je kum ovog peciva najverovatnije ime dao na osnovu vizuelne asocijacije, i konačno sam mogla da ih probam, a da im ne menjam ime.

Moje iskustvo kaže da kad rolnu sečete u trouglove, gornji špic treba da bude baš špic, a ne da ostaje tup. Zatim, isečeni trougao, koji sa dve strane ima puž-spirale treba uzdići na onu treću, zatvorenu stranu, tako da dve zasečene idu uvis. Isečci treba da stoje kao piramide.


To čisto zbog rascvetavanja prilikom pečenja, inače ukus je odličan kako god da sečete i ređate. Mlečno testo je uvek fino, a slani margarinski/puter namaz sa žumancetom natopi testo sa svih strana, naročito donja korica bude fantastična. Ispečena, spolja deluje kao da je u pitanju neka krckava kiflica, a takva je samo po površini, ima izutezno tanku hrskavu koricu a iznutra je kao duša. Tople su neodoljive, a i sutradan su lepe podgrejane u mikrotalasnoj. Hvala Danieli.


I za kraj, dok sam sređivala FBI roundup za Veru, vidim da je Gaga praviila palenta pitu po Verinom receptu. Baš fino izgleda, a ja sam u fazi stalnog izmišljanja šta detetu da pošaljem u školicu a da nije stalno sendvič, pa sam ovo odmah pripremila. Nije bilo loše, malo je meni bilo neobično zbog griza, inače je kao projara, čak je jako slično po sastavu i merama kao recimo ove projarice. Ja sam stavila beli sir unutra, ne trapist, a umesto šunke, svinjsku pečenicu, jer mi se to našlo u kući. Iz neobjašnjivog razloga klincu se nije dopalo i ipak sam morala da pravim i sendvič, grrr. Omanje društvance koje sam poslužila je zato smazalo sve u trenu. Hvala Veri za recept i Gagi za skretanje pažnje na isti.


Pozdrav!

komentara: 24

  1. Uh odakle da pocnem i gde da zavrsim:) Sve izgleda zaista vrlo ukusno;)

    ReplyDelete
  2. Posle jucerasnjeg druzenja, eto mene opet...
    Hvala ti sto si isprobala rolat i drago mi je da ti se dopada. Secam se tvojih fotografija ovog rolata kada si mi ostavila linkove na komentarima kod mene:)
    Majo, sta reci? Dopada mi se odabir a naročito Brankina pita sa tikvicama, jer uvek tražim nov način da upotrebim tikvice:))
    Ovo za pogaču sa krompirom, nadam se da ćeš "uhvatiti" mere i jednom prilikom ubaciti nam taj recept.
    Savet za kupus kiflice će mi dobrodoći jer primećujem da se po nekim receptima lepše listaju a po nekim manje lepo:)
    Pozdraaav

    ReplyDelete
  3. Ajojjjjjj, dobro Džoli kaže, ne žnam u što bih prije pogledala. Toliko delicija na jednom okupu.

    Moram priznati da sam recept za kupus kifle dugo vremena reagirala, jer nisam imala namjeru raditi kiflice s kupusom, a sad kad sam pročitala kod tebe da nema ni k od kupusa unutra, pročitala sam i zabilježila recept.

    ReplyDelete
  4. Peklo se na veliko! Sve izgleda za 5!

    ReplyDelete
  5. Majo, sve ti prekrasno izgleda!!
    Drago mi je da ti se recept sa tikvicama svidio ;)

    ReplyDelete
  6. U stvari....ovo mi je odlicno sto si napravila ovakav post, na ovaj nacin ako smo nesto i promasili, a to se meni cesto dogodi,mozemo pogledati i zabiljeziti recept.
    Izvedba ti je svega sto si napravila odlicna !!!

    ReplyDelete
  7. Super sto si ih sve pobrojala ovako na jednom mjestu, sve izgleda super primamljivo

    ReplyDelete
  8. Neka si ti nama skupila sve receptice na jednom mestu, ovo sve jako lepo izgleda i sigurno cu nesto isprobati naredni put. A odlicno si se snasla sa pogacom, od tog krompir testa se zaista moze svasta napraviti, cesto ga koristim za krokete (razvijem koru pa onda casom izvadim pogacice, zatim svaku u brasno, umucena jaja i prezlu a kad se isprze budu bas fina vecera;))... za djulice slobodno dodaj jos brasna ako treba, zavisi puno i od vrsta krompira, a tu sam ako negde zapne!;))

    ReplyDelete
  9. Odlicno su ti ispale ma prelepe su.Hvala ti na poverenju i drago mi je da ti se dopalo.

    ReplyDelete
  10. Ja se uvek pitam da li ima smisla prepisivati recepte na blog ili samo linkove staviti, a dešavalo mi se da se blog zatvori i da nema recepta ni od korova. Nisam baš raspoložena uvek da kuckam, pa možda i počnem ovako. Ti znaš da testo obožavam, a ove kupus kifle sam pravila po Jovaninom receptu i zaista su sjajne. Lanin recept sam zabeležila, a ove ostale moram ponovo da proučim. Nije loše povremeno izdavati postove kao što je bila ona igrica 7 links, sa najboljim stvarčicama. Ljudi preskoče mnoge stvari, pa nam tako dosta toga lepog promakne.
    Posle jučerašnjeg jela, meni se želudac nije skupio, već kuka i traži još. Srećom ima još da se gricka.
    Majo, hvala na divni rečima u komentaru na mom blogu! Danas i dalje prebirem utiske i grickam i čekam vaše fotke iako sam bila na mestu zločina.

    ReplyDelete
  11. Hvala svima. Jelena, ja obično recept koji mi se dopadne zapišem na svoj način, ali sad se skupilo toga, i nikad ne bi stiglo na red da svaka ova stvar dočeka poseban post, pa sam se odlučila za ovaj skraćeni prikaz. Nema na čemu da mi zahvaljuješ, jer za sve si sama "kriva" :)

    ReplyDelete
  12. Super za lijepo druženje na Adi i lijepo čašćenje. A super i za ovaj post. Dobro je imati ova peciva i pite na jednom mjestu, a svi do jednoga su odlični ! Kod mene je inače ista priča sa receptima, posvuda ih imam a na kraju ipak najurednije na blogu :)

    ReplyDelete
  13. Koliko lepote na jednom mestu,mada priznajem da me najviše privlači Brankin recept sa tikvicama

    ReplyDelete
  14. ja isto ne prakticiram ovakve postove gdje je više recepta, ali prema tome što mi sve stoji neobjavljeno možda bi i kod mene mogao osvanuti takav post... ovu palenta pitu sam radila još prije nekoliko godina, jako mi se dopala ali sam skroz zaboravila na nju, mogla bih je ponoviti ovih dana

    ReplyDelete
  15. Jedva čekam izvješće sa susreta :) Tijesta i peciva zapravo rijetko radim, izbjegavam ih pretjerano konzumirati jer imaju loš utjecaj na moju probavu i bokove. Ali kad me "pukn" i napravim nešto od tijesta, ne znam stati i mogla bih sve požderati :D svi ovi recepti izgledaju sjajno, ali Brankina pogača s tikvicama mi je favorit. Moram si zabilježiti recept.

    ReplyDelete
  16. Ja sam domačica ženskom druženju uz pivicu za koji dan i baš sam mislila što ću preipremiti ali sada si me ti rješila svih briga.

    ReplyDelete
  17. Majo, sve izgleda odlično, ali ove kupus kiflice u tvojoj izvedbi me naročito "gledaju", vidim ljudi ih prave i hvale, te mislim da ću ovih dana da se bacim na posao da ih isprobam. A i pita s tikvicama me mami :)

    ReplyDelete
  18. Dobro je da si sve fotkala kako si pravila, pa si nam ovako lepo prezentovala... :) Sve stvarno dobro izgleda! :)

    ReplyDelete
  19. Jao Miki, zaboravila sam ovde i tvoje mafine da dodam, a i njih sam radila!!! Moraću da ažuriram post!

    Kranjice, prijatno vam bilo! Za uz pivo svakako preporučujem ove kupus kiflice, ali da budu tople. Ja se udavih u toj kombinaciji :)

    Hvala svima!

    ReplyDelete
  20. Ja sam se nameračila na ove Djuliće, ali nikako da stignem, a kod nas je još uvjek vruće kao u rerni..
    Na druženju ste mi bili svi slatki, toliko da ste zasjenili hranu koju ste pripremili:)

    ReplyDelete
  21. Maher si za testa!Rolat da bogovi uživaju mi izgleda najprimamljivije, mada bi mogla da probam i kupus kiflice :)

    Mnogo mi se sviđa koncept posta.

    ReplyDelete
  22. Hvala tebi na isprobavanju, definitivno je to jedan od mojih najisprobanijih recepata, a vidim i po statistici da je medju prvima. kupus kifle ću ija praviti.

    ReplyDelete
  23. Kada sam pročitala outsourcing već sam pomisla da si angažirala novog kuhara gosta ;) Divna peciva!

    ReplyDelete
  24. Kako su lepe ove kupus kiflice :) Pravi si ekspert za peciva, moram da ti kazem. Kad sam procitala kupus, pomislila sam -''oh, ne'', jer ga ne volim nikako sem kao salatu, ali nastavila sam da citam, i bas su super, ne deluju mi ni malo masne, sto mi se jako svidja. A ja bih dodala sir, jer ga obozavam. E, bas lep recept, da malo promenim oblik kiflica i ostalih pogacice, koje stalno pravim. :)

    ReplyDelete