Monday, June 13, 2011

Liker od jaja


Super nam je temu zadala Sanja alias Knjiški moljac, koja je ovog  meseca domaćica igre ajme, koliko nas je! - jaja!

Kod nas u kući jaja se troše često i raznovrsno. Od prženih ili kuvanih za doručak, preko testa, pita, musaka, do kolača, filova, sladoleda i napitaka. Ukus žumanaca sa šećerom je nešto što mi je obeležilo detinjstvo, jer mi je u predškolskom uzrastu svaki dan počinjao ručno umućenim žumancetom, sa malo šećera, u šoljici za kafu. Sličan ukus, namenjen velikoj deci, pije se iz malih čaša. Priprema je krajnje jednostavna, jedino što treba skuvati žumanca na tihoj vatri, ali i to bude brzo, tri žumanca, to je sitna zapremina.

Recept vuče korene iz Velikog narodnog kuvara (izdanje 1967, strana 575, Konjak sa jajima), s tim da sam ja pojačala gustinu mleka dodajući mleko u prahu, a malo zakinula na alkoholu, pa je liker pravi ženski.

Ljuske korišćene za dekoraciju čašica su uz pomoć četkice premazane belancetom sa unutrašnje strane i tako zalepljene za staklo.

Živeli!


Liker od jaja
recept za štampu

Sastojci:
3 žumanca
250 g šećera
100 g mleka u prahu
300 ml mleka
1 vanila ekstrakt
300 ml vodke

Postupak:
1. Od 300 ml mleka odliti oko 100-150 ml i razmutiti sa mlekom u prahu da ne bude grudvica, i da se dobije gusta glatka smesa, kao mekše testo. Ostatak skuvati sa 200 g šećera, pa dodati razmućeno mleko u prahu. Kuvati još malo, mešati žicom, i ostaviti da se prohladi.
2. Žumanca pomešati sa 50 g šećera pa sipati u šerpicu sa debljim dnom. Varjačom mešati na najtišoj vatri dok se šećer ne otopi a žumanca postanu vruća, ali ne smeju da se lepe za dno šerpe, otprilike 7-10 minuta. Preko žumanaca sipati mleko, dodati vanilu, promešati, poklopiti i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
3. Procediti pa doliti 300 ml vodke, sipati u flašu, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru.

Update, maj 2016: Recept šaljem Vanji sa bloga Kuvaj za me, koja nam je zadala alkohol kao temu igre ajme, koliko nas je!

komentara: 14

  1. Ovo je nesto idealno za ovo vreme.(kasna jesen kod mene)Imam nekoliko holandskih drugarica ovde kod kojih sam probala advocaat liker od jaja ali sigurno sve sto pravis sam je najcesce i bolje.Probacu:)

    ReplyDelete
  2. Odlicna ti je ideja a i nacin kako da iskoristis ljuskice! Svidja mi se.

    ReplyDelete
  3. Majo ovo mi se jako dopada. Sećam se da Ameri imaju u prodaji oko Božića ovaj liker (bezalkoholni) u tetrapaku i da ga onda brzo povuku. Ja bi tu dodala muskatni oraščić, ali znam da ga ti ne voliš. Sećam se kad je mama pravila stalno umućeno jaje i kad se nismo plašili Salmonele. Tad se i sladoled pravio sa nekuvanim jajima, a sada je situacija malo drugačija. Nisam ljubitelj alkohola, ali bi sigurno dodala alkohol u ovo. Odlično!

    ReplyDelete
  4. volim ovaj liker, zapravo volim gotovo sve krem likere iz domaće radinosti, super mi je to. Ideja za ukrašavanje čaša je genijalna, kao i fotke

    ReplyDelete
  5. Super-super recept za liker od jaja.
    Ja sam kao mala "živa" žumanca jela samo kada je mama spremala patišpanj, a moram priznati da mi se to sviđalo. Svojoj djeci ne dajem živa jaja u strahu od salmonele, nisam iskusila, ali sam vidjela da to trovanje može biti jako gadno.
    Neki dan je bio jedan članak na internetu koji sam komentarisala sa kolegicom. Nutricionisti su jajima vratili "dostojanstvo" koja su imala 70-tih, skinuli su ih sa stuba srama i opet proglasili poželjnom namirnicom. Ja inače malo koristim jaja, samo za kolače i musake. Nikada ih ne pečem, a rijetko kuham.
    Eierlikor po ovom receptu bi probala.
    Čaše si divno ukrasila - sjajna ideja.

    ReplyDelete
  6. i ja sam odrasla na istom doručku!
    odlične fotke, i prekrasan recept

    ReplyDelete
  7. Moj doručak iz djetinjstva je bio malo drugačiji - meko kuhano jaje.

    Čaše si fenomenalno dekorirala. Kad sam vidjela prvu sliku, baš sam se pitala da li si to lijepila koricu od jaja ili je čaša stvarno takva.

    ReplyDelete
  8. Podsetila si me na neka lepa vremena, dok sam bila manja mama je isto nekada znala da mi umuti zumnce sa secerom (u soljici od kafe;))...hehe, gde si se samo toga setila.;)))
    Liker ima divnu boju i volela bih da jednom probam da ga napravim, vec sam zabelezila jedan recept ovih dana..super si se dosetila i dekoracije na casama!;)))

    ReplyDelete
  9. I mi smo rasli na mucenim jajima, posebno zumanca a posebno belanca pa se ko voli spoji, ili u mom slucaju jede sama zumanca.....

    Slike su fenomenale, a ukrasi na casama savrseni....

    Hvala na ucescu!

    ReplyDelete
  10. imam ja recept za ovaj liker međutim nikad ga nisam isprobala, nakon ove tvoje divne prezentacije vjerujem da ću ga ubrzo isprobati, samo da skupim nešto vremena

    ReplyDelete
  11. Ne mogu da zamislim ukus ovog likera. Culas jesam, ali nisam imala priliku da probala. Dopada mi se dodatak mleka u prahu, volim taj ukus.

    Konacno i ta ljuska od jajeta necemu da posluzi:) Bravo za ideju!

    ReplyDelete
  12. Pitanje jedno :-) Da li znaš možda recept za liker od lavande ili nekoga ko ima? Znači samo lavanda, bez smokava, šipaka i ostalog. Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam, stvarno, a i ne volim lavandu, pa i ako sam negde nabasala na recept sigurno sam izignorisala. Pogledaću ima li nešto u Velikom narodnom, ako ima, javim...

      Delete