Wednesday, May 25, 2011

Pavlova sa jagodama i par zaključaka o belancima


Recept za poslasticu pod imenom Pavlova imam od ranije na blogu, a sad samo da podsetim na jedan od najjednostavnijih dezerata koji se tako savršeno slaže sa jagodama. U originalu, na Pavlovu se stavljaju jagode, borovnice i kivi, a naravno da može i samo nešto od toga ili pak neka druga kombinacija voća. Evo jedne čisto jagodičaste verzije, dok je sezona u jeku.



Recept prepisujem sa tog ranijeg posta, i naglašavam da se količina šećera u puslici ne treba smanjivati. U principu, 50 g šećera ide na jedno belance (jaje S klase, 65-70 grama), pa se ova mera lako povećava ili smanjuje u zavisnosti od potrebe, i broja belanaca viška, što je uvek razlog zašto pravim Pavlovu.

Jeste ta velika puslica preslatka, ali ne jede se sama za sebe, zato tu dodje slatka (tj. neutralna) pavlaka koja se umuti samo sa jednom ravnom kašikom šećera (može i bez, ali meni se onda ne svidja), i naravno voće, pa na kraju ne bude pre-preslatko.


Uprkos verovanju da se belanca neće lepo umutiti ako posuda nije bila suva,
praksa me je naučila to ne važi. Belanca možete zamrzuti (u plastičnu času od kiselog mleka staje oko 5 belanaca), a nakon odmrzavanja, ma kako pazili, ostaće koja kap vode u njima, zbog topljenja inja. Ipak, to neće smetati da se umute u čvrst šne. Ova Pavlova je pravljena pre neki dan, a belanca mislim da su od novogodišnjih viškova, pa zamrznuta.

Druga je stvar kad upadne malo žumanceta u belanca, e onda stvarno neće lepo da se umute. Ali koja kap vode zaista ne smeta, pa recimo ako ste prvo mutili žumanca pa prali četkice miksera, ne morate ih brisati pre mućenja belanaca.

Nije potrebno dodavati prstohvat soli, kao ni sirće, što se često čuje kao savet za bolje mućenje belanaca. Probala sam sa, probala sam bez, i nisam videla razliku. Ako ima dovoljno šećera, šam će se uvek umutiti dobro. Ako ste navikli, dodajte so ili sirće, ali znajte da može i bez.

Što se tiče velike puslice, tj podloge za Pavlovu - ne brinite što će gornji, krckav sloj kore popucati i pasti dok se kora hladi. Taman ćete dobiti oblik činije zgodan da se sipa krem, a ispod krckave korice ostaće mek i paperjast jastučak od belanaca.


PAVLOVA SA JAGODAMA
recept za štampu

Sastojci:
5 belanaca
250 g šećera
250 ml slatke pavlake (ili više, ovo je stvarno proizvoljno)
1 kašika šećera
oko 250 g jagoda

Postupak:
1. Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa dodati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šam a kristalići šećera skoro nestanu. Na papiru za pečenje nacrtati krug prečnika 20 cm. Okrenuti papir da strana na kojoj ste crtali bude dole, pa rasporediti šam.

2. Peći na 150°C oko 1h i 15 minuta, dok se kora spolja skroz ne osuši. Nije strašno ako popuca, jer ta spoljna površina jeste krckava, i krta. Po završetku pečenja otvoriti širom rernu i ostaviti koru još 15 minuta unutra. Izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi.

3. Ohlađenu koru pažljivo preneti na tacnu, preko rasporediti slatku pavlaku koja je umućena sa kašikom šećera. Nije potrebno više šećera, jer je kora jako slatka, a umućena pavlaka treba da ublaži ovu slast. Preko poredjati voće. Služiti rashlađeno.


komentara: 72

  1. Izgleda božanstveno, a i ovi savjeti oko bjelanjaka su korisni! I meni se čini da se oko toga komplicira i više nego je potrebno! ;)

    ReplyDelete
  2. woow, pa ovo ti je prekrasno, izgleda poput pite, dok nisam pročitala post pomislih da si razmazala meringu u kalup od pite. :) Hvala ti na svim savjetima, svima će nam dobro doći, a pogotovo ono sa pranjem četkica od miksera za mućenje :D, baš mi to nekad ide na živce, razmišljala sam čak da nabavim duple, da ne moram prat ove od žumanjka. :D

    ReplyDelete
  3. A da sećam se zgode sa Pavlom oko ove torte. Majo nije mi jasno. Kako se torta peče? U plehu od rerne gde se belanca formiraju u krug ili se papir postavi u kalup pa se tu sipa. Ako se podignu ivice, da li one zagore pre ostatka. Zaista isplativ kolač!

    ReplyDelete
  4. Hvala puno Majo na savjetima oko bjelanjaka, opet sam nešto naučila! Pavlova izgleda fenomenalno, i za mene jagodoljupca perfektan desert! :)

    ReplyDelete
  5. Ebba, da ne bude zabune, četkice se od žumanaca moraju oprati, ali ne moraju se brisati (pa još zavlačiti krpom izmedju spojeva žičica, da se pokupi svaka kapiljica).

    Jelena, šam se sipa lopaticom na papir, na kom je sa donje strane nacrtan krug. Ona meka savitljiva lopatica, kojoj bi pokupila kremove sa činije, njom prebaciš to na papir koji već stoji na plehu, i onda rasporediš unutar onog kruga. Ja sam na onom prvom postu pravila činiju već od "presnog" šama, ali to je nepotrebno, jer i ovako će se činija sama napraviti kad korica malo legne. Znači samo oblikujes ovlaš krug tj. disk, na sred velikog papira, dakle ništa ne ide u kalup.

    Mnogo je lakše nego što se čini, a stvarno je vrhunski jednostavno i lepo.

    ReplyDelete
  6. Pavlova je moja nocna mora. Nikad nisam uspijela napraviti puslicu kako treba. Zato reci ti meni, da li je tih sat i 15 min na 150C u pecnici sa fenom ili bez?

    ReplyDelete
  7. Lusitania, a u kom smislu nisi uspela? Mislim da se ona proglasi neuspelom jer žene misle da ova velika puslica treba da bude skroz od onih suvih, sto se pretvoreu prah kad se zagrizu. Takve su obicno one mini puslice, a ova nije. Ona je iznutra meka, a spolja krckava. Takodje neko smatra neuspehom ako kora popuca, a ja mislim da je to totalno nevažno čak mi se i na oko dopada više kad kad ima pukotina.

    E sad da ti odgovorim. Pečem bez ventilatora, na 150°C. Mnoge domaćice bi išle i na nižu temperaturu i pekle/sušile duže, ali meni se ovo pokazalo kao optimalno.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Pavlova zna se izmisljena ovde u Novom Zelandu(sada vec dokazano pa se en moramo prepirati vise sa Australijancima, koji zamalo da je prisvoje).Dezert koji je jedan slasticar u Wellingtonu napravio u cast posete ruske balerine Ane Pavlove isto tako leprsave kao i ova torta.Pavlova je ovde deo nedeljnog rucka, proslave i pojavljuje se u mnogim oblicima ( torta, rolna, u obliku srca itd:)Sa prelivima se moze mastati do besvesti od voca strasti(marakuje) do kivija,breskvi, kajsisja , sumskog voca malina, kupina ananasa itd itd.Samo da dodam da nije lose u smesu dodati malo creme of tartar(pojma kako se to na srpskom zove).Tvoja sa jagodama, o da.I drage moje cuvajte se ovo se lako i mnogo jede;)))

    ReplyDelete
  9. Hvala Majo!

    Jednostavno rerne se razlikuju, struja kod nas varira da li je subota ili ponedeljak. Nisam ETFovac ali vidim razliku. Mislim da je to problem Lusitanie. Možda i čvrstina šama.

    ReplyDelete
  10. Neuspijeh se smatra kada kora bude ljepljiva i zuto smedja i kad ti se u ustima lijepi po zubima :-)). Ni traga od hrskavosti...sve je onako ljakkkkk

    ReplyDelete
  11. Sjajna torta! Prelepo izgleda!

    ReplyDelete
  12. Odlično ti je ispala Pavlova. Obožavam te beze korice u kolačima. Što se bjelanjaca tiče, ocat ne stavljam uvijek, a sol više iz navike.

    ReplyDelete
  13. Hvala na tipu, pojma nisam imala da belanca mogu da se zamrznu.

    ReplyDelete
  14. prekrasna pavlova,savjeti su dobrodošli

    ReplyDelete
  15. Stvarno cu morati da isprobam Pavlovu, problem mi je sto ne volim te puslica kore, mozda iz kiselkasto voce malo ublazi....Hvala na savetima! Belanca koja mi vise skoro uvek bacim,nakon beskrajnog povlacenja po frizideru, nije mi palo na pamet da ih zamrznem...

    ReplyDelete
  16. Nisam znala da belanca mogu u zamrzivac. To ce spasiti sva buduca, jer sam do sad najcesce bacala belanca koja su se vukla po frizideru danima.
    A za dodatak soli sam provalila da nema neki efekat, ali ubede te drugi, pa ti umislis da su se bolje umutila.

    Pavlova mi je uvek bila lepa na oko, a nisam je nikada probala. Verovatno razlog lezi u tome sto, isto ko Sanja, ne volim te puslica kore. Ali kao sto rekoh u svom postu, ukus se vremenom menja, pa mozda bi mi se bas dopala.

    ReplyDelete
  17. Obozavam kombinaciju puslice, slatke pavlake i jagoda (ma bilo kog kiselkastog voca). Ja pravim rolat od istih sastojaka mada je efekat isti samo se vise zezam :)....Ja dodajem limunov sok u belanca jer ta kiselina ublazi onaj oporo slatki ukus os toliko secera ali ne mora naravno. Sirce nikad nisam stavljala.Hvala na savetu o zamrznutim belancima, nije mi jasno kako to jos nikada nisam cula a bas je super znati! Super si, odusevljena sam tvojim blogom a po najvise komentarima...bas si multitalentovana, veliki pozdrav! :)

    ReplyDelete
  18. Izgled ove ljepotice ti je savršen, baš kako treba, ni više ni manje. Prava jestiva skulptura. Jako mi se sviđa da znaš, a što se tiče savjeta oko spravljanja, dobro će doći, ovakve stvari su jednostavne, a i nisu. Zato puno ti hvala.

    ReplyDelete
  19. Ova Pavlova izgleda prekrasno. Dopada mi se što si je složila kao tortu i što je ovako visoka. Svakiput kada sam pravila ovaj desert ja sam pravila male korpicevisine 5-6 centimetara. Opažanja za bjelanca su OK, također smatram da nema potrebe za dodavanjem soli, a naročito ne sirćeta.

    ReplyDelete
  20. Savršena u svojoj maloj nesavršenosti.

    ReplyDelete
  21. Pavlova izgleda odlično, kao da je oblikovana u kalupu.

    Do sada nisam nikad zamrzavala bjelanjke, čak sam i izbjegavala recepte u koje idu samo žumanjak ili samo bjelanjak. Nakon tvojih savjeta, napokon imam priliku probati i takve recepte.

    Da li se možda mogu i žumanjci zamrznuti?

    ReplyDelete
  22. Ima jos jedna fora u vezi belanaca... ako se mute u bakarnoj posudi onda su kao bolja... ima toga puno.

    Torta zvuci jednostavno za pravljenje... mnogo volim jednostavne slatkosti.

    ah, sto meni neko ne posveti neku tortu kao Ani Pavlovoj.

    ReplyDelete
  23. Majo, odlicna je tortica i hvala na ideji! Moja Pavlova se upravo hladi u frizideru jer nisam mogla da cekam neku zgodu da bih je napravila. Cim sam je videla ovde kod tebe, morala sam da je pravim. Malo sam je izmenila, odnosno dodala malo zutog krema od zumanaca jer nisam imala nepotrosena blenca, ali to ne moze da pogorsa ukus :)))

    Hvala na zapazanjima, inace panicno pazim da nema kapi vode nigde a nikada nisam koristila odledjena belanca za beze koru.

    Koliko sam ja ukapirala, dodavanje limuna ili sirca nema veze sa slatkocom, nego bi kiselina valjda trebalo da pomogne da se stisnu proteini iz belanca i samim tim da se dobiji na cvrstini. So nikada ne dodajem u belance, a ovog puta nisam ni kiselinu i nikakve razlike nema.

    E sad, neka moja zapazanj u vezi belanaca su da bas nema mnogo veze da li su upotrebljena jaja direktno iz frizidera, ili nisu, Iskreno, nemam pojma u cemu je fazon i zasto po nekad ne uspe da se lepo umuti sne pa curi. Ja sam mislila da je do temperature ali me je vise puta razuverilo.

    Za Lusitaniu ...
    Kod mene se korica susila sat i 15min na jedva 100C jer je rerna luda. Mator je sporet nemam nikakva cuda od ventilacije i slicno. Sve je do sporeta, a kako rece Maja, razlicito je vidjenje neuspele kore.
    Beze koru pravim uvek da bude suvkasta spolja a fina sundjerasta iznutra, bas kao Maja. Inace znam da neke zene to presuse do besvesti, cak mi je jedna napisala da je od poslasticara cula da korica do srzi mora biti suva. meni se takva jednostavno ne dopada.

    Majce, zaboravih da napisem, ja nisam dobila cinijicu. Ostala kora gore ravne, nije ni pod pretnjom htela da ulegne lol

    ReplyDelete
  24. Ja ću ovo lepo da isprobam preko vikenda, nek' mi je Bog u pomoći :D
    Imam strah od ovakvih kora (koji ne znam d' objasnim ni sama sebi), ali jednom moram i to da napravim, što ne za vikend :))

    ReplyDelete
  25. Uvek sam bila zapanjena ovim korama i pred njima se ponasala kao pred olatrom crkve - sva prosvecena, uzdrzana i puna strahopostovanja :D Nisam ih nikada pravila sama, samo se secam maminih kreacija dok je jos nije mrzelo da svaki drugi dan pravi nesto slatko :) E, pa moja Mila, doslo vreme i na tebe! Sutra je pravim pa gde puklo!

    ReplyDelete
  26. ovo je nešto divno :)) hvala na odličnim savjetima!

    ReplyDelete
  27. Dzoli, znala sam da je poreklo ove poslastice predmet spora između Australije i NZ, ali nisam znala da je tu iko "pobednik", više sam mislila da je to jedna od onih stvari za koje se nikada neće doneti jednostrana odluka, sad si me iznenadila ovim da se ipak presudilo u nečiju korist. Mada, ko će to baš do kraja raščivijati, i naći pravu istinu. No, kako god, poslastice je prelepa, ma čija bila, i baš mi se nekako uklapa u vaš deo planete, i vašu klimu...

    Lusitania, ovim "ljakkkk" si mi super opisala stvar (ne šalim se, tačno sam zamislila mekušnu lepljivu stvar!)

    Tamara, hvala.

    Maxivido, ni ja nisam znala da se belanca mogu zamrznuti do pre jedno... ne znam koliko ;) Jedno dve godine, lupam. A bilo mi je baš neveroatno jer za njih važi da su osteljiva, ali eto, ne u tom smislu.

    Moljac, Ana, ako znate da ne volite beze kore i njihovu preslatkoću (a znate) nemojte ni probati. Možda jednom u 5 godina, da proverite da li se nešto eventualno promenilo. Ja volim, ali nije da ludujem, ima puno kolača koje bih pre odabrala od Pavlove, jer ja volim "gušće" kolače, koncentrovanije. Ovo jedeš i ne osetiš da si nešto pojeo, dve se topi u ustima, samo voće moraš malo da žvakneš, mo'š komotno pola torte da smlatiš, i to posle ručka ;)

    Nastasja, videla sam tvoj rolat, i baš se mislim, koja je to golgota, uvijati krkavu koru u rolat! :)

    Dunja, hvala ti.

    ReplyDelete
  28. Cosmo, videla sam te mini, da ne kažem individualne Pavlove, i slake su tako malene, ali ja sam prvo upoznala ovakvu, a vala, i najjednostavije mi je :)

    Dilajla, hvala :)

    What's for dessert, hvala. Žumanca se ne mogu zamrzavati, tj. nakon odmrzavanja ostaju tvrda. Nisam lično probala, ali mi je rekao neko ko jeste (Dade).

    Dolce fooda, da, čula sam i to za bakarnu posudu, tj. i neku modifikovanu verziju tog pravila da je bolje u metalnoj nego u plastičnoj posudi. Mada ja često mutim baš u plastičnoj, jer mi je ta baš zgodna, i ne videh nekih problema. Bakarnu nemam, inače bih probala :)

    Taci! Sad si me zabrinula, kako ti nije kora popucala, tokom hlađenja? Molim te uslikaj mi kako torta izgleda, ako može i cela i presek, i izvini ako izvoljevam! Jer eto, ja uvek dobijem tu "činiju", kad radim na opisani način. Možda ipak od temperature zavisi koliko će posle biti lomljiva. Mada, svaka rerna je priča za sebe, u mojoj je 150°C prava temperatura. Inače, puno hvala na poverenju i na probanju!

    Tina, Mila, držim vam fige, mada iskreno verujem da tu nema baš mnogo opravdanja za veliki strah. Jednostavno probaš. Pa se iznenadiš kad ti uspe iz prve ;)

    Just Cake Girl, hvala i tebi.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  29. sjajno izgleda. uvijek me izgledom privuku te elegantne i nježne pavlove s voćem, ali okus mi jednostavno ne paše. ipak mi je ova puslica, kako je ti zoveš, preslatka.

    ReplyDelete
  30. Evo mene. Ne izvoljevas nista, taman posla!
    Svakako sam je uslikala jer sam zelela da je postavim na blog, a da nisam, pa imala bih jedno parcence da skljocnem, pojela se brzinski. :)

    Moram prvo reci da mi se korica presusila :( Izgleda me je posetio onaj Svaba sto krije stvari po kuci, jer mi je jedino logicno da sam umesto sat i 15, susila sat i 45min, odnosno da sam zaboravila kada sam tacno stavila koricu i produzila susenje. Ove korice pravim vec dugo i uvek dobijem lepu sundjerastu sredinu.
    Elem, tortica je isla kod kume na degustaciju i ona je odusevljena bas tim presusenim korama, tako da je sve stvar ukusa kao si ti vec primetila.
    Na zalost nemam fotografije samo bas kore, ali imam cele tortice kada sam naredjala jagode, i preseka. Izvoli linkove:
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/AKAJZDiohQ_mLDDGF269Pfp7eQVMOHtKOOwbbjqRsw8?feat=directlink
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/iwEay4XGsqVgfKpCepRRrfp7eQVMOHtKOOwbbjqRsw8?feat=directlink
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/n_Ng8trYoVqtZRZVOidcJ_p7eQVMOHtKOOwbbjqRsw8?feat=directlink

    Izvini, ne umem da "obucem" linkove kada ih postavljam ovde.

    Kora jeste malo popucala tokom hladjenja i vrlo malo pala ali nisam dobila nikakvo drasticno udubljene kao sto vidis. Pravila sam je samo od 3 belanca ali je i velicina manja. Na 18cm je isao precnik. Od 3 zumanca sam skuvala sa 4 ravne kasike secera fil na pari (u loncetu za mleko pa ide brzo) i u ohladjeno umesala 60g putera. Dobila sam veoma malo zutog krema koji sam u tankom sloju premazala preko kore. Onda sam stavila jagode, recimo 350g mozda manje, i odozgo 250ml umucene pavlake.

    Evo mozes da pogledas u ovom receptu kako mi obicno ispadne korica. Doduse ova je cetvrtasta, ali nikada nema nekog drasticnog pucanja odozgo i upadanja sredine.
    http://udzakubrasna.blogspot.com/2010/11/kraljica-torta.html

    ReplyDelete
  31. Hvala Taci!
    Mislim da mi je jasno. Nisi verovatno pogrešila sa gledanjem na sat, nego je tvoja kora tanja, dosta tanja od moje, i onda je logično da joj treba manje vremena, tj. da joj je 1h i 15 minuta mnogo. Ti si radila sa 3 belanca, a ja sa 5, što je skoro duplo u smislu količine. A moj krug je bio 20 cm, a tvoj 18 cm, dakle samo mrvicu manji, tako da tvoj šam je u statru bio tanji od mog. Ovo je samo pretpostavka, ali zvuči mi smisleno. Takođe to objašnjava i izostajanje "činije" jer cela kora nije puno visoka, a iznutra suvlja, pa što bi išta padalo. Upravo kao ta kora u Kraljica torti - kad je sama kora relativno tanka, onda ostaje "celovitija" :)

    U svakom slučaju, i suva kora mora da je super, jer meni je sva čar u tom krckavom delu.

    Puno hvala na javljanju i slikama!
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  32. Pravice se opet, pa cu sledeceg puta da pravim bas po receptu. Ima logike sve sto si napisala. Sada kada boljem pogledam tvoju fotku, vidim da je tebi skoro na polovini kora, u odnosu na obod. Vidis, na to uopste nisam obratila paznju. Moja 3 belanca razvuceno na 18cm je bilo prilicno visoko, ali ocigledno nije bilo dovoljno :)))
    Ma super sto smo ovo razjasnile, taman cu znati za sledeci put.
    Hvala i tebi!
    Pozdravicic!

    ReplyDelete
  33. Nikad nisam pravio Pavlovu, pa ne bih da dajem ikakve savete s tim u vezi, ali imam dost iskustva sa belancima, pa bih da dodam još poneku mrvicu znanja. Najpre da potvrdim ono što je i Maja rekla, so i sirće nikakve veze nemaju sa čvrstoćom pene. Verujem da je razlog za njihovo uporno spominjanje po receptima to, što oni zbilja ublažavaju slatkoću, ovih preslatkih kora. Limunska kiselina je po meni bolji izbor, ali svi mi uvek imamo sirćeta u kući, a limun baš i nije od tih.
    Što se leđenja belanaca tiče, znam neke ljude koji su se isto tako obradovali kad su čuli da je to moguće, i posle godinu dana ih sretnem a oni imaju novi problem. Nemaju više mesta u zamrzivaču, sve sama zaleđena belanca unutra :))) Tako da odlaganjem problema, nemojte misliti da će se on sam rešiti. Pavlova je jedno od mogućih rešenja utroška belanaca, ali verujem da ima i boljih načina. Razmislite sami. Ako u belanca ulupana sa šećerom dodate mlevene orahe ili lešnik ili badem pa dobićete savršenu koru za tortu. Zar ne. Napravite puding ako ništa drugo, i uvijte rolat. Ako vas i to mrzi, pa namažite koru eurokremom ili džemom, pa uvijte već spomenuti...Sram vas bilo da vas mrzi da napravite deci tako jednostavan kolač.

    ReplyDelete
  34. Dade, mislila sam da ces pomenuti orasnice :) Te orasnice nikako da napravim, a valjda zato sto su orasi ove godine cenjeni kao suvo zlato, pa mi se ne da da spasem par belanaca od bacanja time sto cu u njih dodati pola kile suvog zlata :)))

    Nego, znas sta. Meni je kasnije palo na pamet da so ili sirce mozda imaju vidljiviju ulogu u cistim belancima, recimo kad se mute odvojeno pa sastavljaju sa necim, za neki slani rolat. Tu nema secera da drzi belanca. Samo nagadjam, treba proveriti.

    ReplyDelete
  35. Ma htedoh ja da pomenem orasnice, ali nisam jer je to ogromna poslina. Relativno je to oko cene oraha, i verujem da bi svako odvojio par stotina dinara za takav užitak da ih gricka uz onu tekućinu iz prethodnog posta...stade mi mozak ne mogu se setiti kako se zove :)))

    E sad to za so i sirće u belancima a bez šećera, to nemoraš da proveravaš, jer u rerni će sve da ti se pretvori u običnu baricu. Pa šta ti misliš da ja baš nikad nisam, za ovih 15 godina bavljenja poslastičarstvom, zaboravio da sipam šećer u belanca. Tako da nemoj gubiti vreme, nema teorije da će belanca stajati zato što u njima ima malo soli. Nadam se da nisi planirala da zameniš šećer istom količinom soli, jer u tom slučaju stvarno ne bih znao da ti kažem šta bi se desilo :)))

    Ipak jednu stvar bih da ti posavetujem, kad si me već podsetila. Primetio sam da kada DUGO, al stvarno dugo mutiš belanca bez šećera, onda im treba i manje šećera i kraće mućenje kad dodaš šećer pa hoćeš da se to sjedini. Primena toga bi bila da se recimo stavi upola manje šećera u tu puslicu, a dugim mućenjem da se dobije potrebna čvrstina. E to bih ja recimo tebi savetovao da uradiš. Nemoj baš odmah da smanjiš upola šećer, ali bar za 1/4 pa ako uspe onda sledeći put smanji još. Samo zbilja moraš umutiti ta belanca kako treba. Recimo 5 belanaca moraš mutit bar 5 minuta pa onda dodati šećer i mutiti još 5. Svako novo belance bi produžilo vreme mućenja za po 1 minut.

    Naravno, sve su to samo pretpostavke, ali moje iskustvo mi dozvoljava da ih činim, i velika je verovatnoća da ne grešim.

    Sad sam baš radoznao :))) kad sledeći put praviš Pavlovu :P

    ReplyDelete
  36. :)))) Dobro si to smislio, ali necu te skoro obradovati tim probama :)

    Za slanu varijantu - nismo se razumeli. Nisam ja ni mislila da pecem sama belanca. Nego sam govorila u kontekstu cvrstine UMUCENIH belanaca. Znas da ima te slane kore, gde se smiksa svasta nesto, a onda ja kraju umesaju umucena belanca. Naravno da cela ta smesa nije penasta kao sama belanca, ali uloga tih belanaca je da dodaju na zapremini i na nekoj vazdusastosti (kakva rec!). Pa u tom smislu, pomislih da mozda belanca umucena sa malo soli ili sirceta bolje STOJE dok cekaju da postanu deo necega, ili kad se sastave sa tim necim mozda pena brze pada ako su sa ili bez tih dodataka.

    ReplyDelete
  37. Biću iskren i rećiću ti da ne znam. U tom kontekstu jako retko koristim belanca, ali kad god sam pravio takvu neku smesu ona se ponašaju uvek isto. Ako tu ima bilo kakvog keksa, ode mast u propast. Svi mehurići na kraju postanu obična vodica. Ako je to neki fil u kome je čokolada i puter pa se tu sad stavi i tog šama, nema nikakvog gubitka mehurića, tako da i sa i bez sirćeta takvi kremovi ostaju vazdušasti. Zato mislim da je bolje da se ta ideja jednostavno zaboravi. Nema ona neku razumnu primenu. Ima dosta takvih čudnih "poboljšanja" za koja niko živ ne zna čemu služe. Jednom sam gledao neku emisiju o ugostiteljskoj školi, i vidim da ih uče da pre mućenja belanaca sipaju kašičicu šećera u njih, pa tek onda da mute. Ja se obradovao eto nečeg novog što bih ja mogao da primenim, jer svako skraćivanje mućenja belanaca meni bi brijalo. Znaš i sama da radim sa 80 belanaca i da je za njih potrebno 20 minuta da se umute. E to sipanje šećera je produžilo mućenje na 25 minuta. Šta više da ti kažem....

    PIVO...pivo se zove ona tekućina o kojoj sam pričao malopre...sad sam se setio :)))

    ReplyDelete
  38. Aaaa, pivo? Oces casu crnog Lava (kako ruzno zvuci)!?

    Nedavno sam pravila rolat od spanaca (a to ces videti na blogu sutra) i tu u koru idu umucena belanca. Iako sam belanca mutila na kraju, kao poslednju radnju vezanu za koru, opet su ta belanca odstojala dva-tri minuta, i na dnu je izdvojilo malo vodice, koje nije bilo kad sam iskljucila mikser. Zato celo ovo preispitivanje oko uloge soli ili sirceta.

    I hvala za sve savete, tvoji su uvek dragoceni! :)

    ReplyDelete
  39. Poznata mi je ta "vodica", jer kad radiš 8 plehova kora dok ne izravnaš onaj poslednji, u prvom već na dnu počne da se formira ta vodica. Razlog je potpuno jasan. Orasi "buše" mehuriće belanaca i oni se pretvaraju u ono što su oduvek bili, a to je tečnost. Zato i ne sme da se miksira šam, u koji si sipala orahe. Naprosto se taj proces drastično ubrzava. Interesantno je znati hijerarhiju uništavača tih mehurića. Keks je ubedljivo naj veći sileđija. Njega jednostavno ničim ne možeš zaustaviti. Možeš mešati i varjačom i mikserom isto ti dođe. Od mehurića nećeš imati ni M već posle par minuta. Orasi su negde na zlatnoj sredini. Lešnici su malo agresivniji jer su suvlji, a brašno je (što je vrlo interesantno) naj bezazlenije. Verujem da si milion puta pravila patišpanj, i primetila si da je on sasvim fino vazdušast, mada si sipala brašno. E sad zašto je keks agresivan, a brašno nije, to je pitanje poroznosti. Keks UPIJA 10 puta brže tečnost, nego skrob. Skrob će to uraditi, ali jako mu dugo vremena treba, tako da je onaj patišpanj već gotov, a skrob još uvek razmišlja da li da pije iz krigle, ili iz neke elegantne čaše sa nogicom :)))

    ReplyDelete
  40. Ovo beležim ko stanicu iz udžbenika:) Hvala za divna objašnjenja. Malo kasnim sa komentarom, al oprostićeš mi - zaista si me fascinirala Pavlovom:) predobra je i kao da je iz kalupa, ma fantastično ti je uspela. Pozdrav

    ReplyDelete
  41. Samo da ti javim Majče, ona moja ideja da se belanca dugo mute i da bi se na taj način mogla dobiti hrskava korica, JE BILA POTPUNI PROMAŠAJ :( Probao sam. Ostaje Pavlova u toj formi i ne curi ništa, ali korica nije hrskava nego žilava, a čisto sumnjam da bi se i produženjem dužine sušenja na još nižoj temperaturi, bilo šta popravilo. Samo sam to hteo da ti javim, jer uvek postoji opasnost da među ovim ljudima koji čitaju tvoj blog, neko može greškom da pomisli kako sam ja možda u pravu, i da me posluša...ovim demantujem samog sebe i NIPOŠTO NEMOJTE GUBITI VREME NA OVAKVE POKUŠAJE. Puslica kore moraju da bud sa mnogo šećera i tu nema pomoći !!!

    ReplyDelete
  42. Imate kod mene na blog-u kako se prave dobre puslice.. tj. tri nacina!
    Mislim sto da eksperimentisete kad je to vec obradjeno u mnogim kulinarskim skolama.

    http://majlovgourmetcafe.blogspot.com/2009/10/desert-pavlova.html

    p.s. Sta kazete za moju Pavlovu! A? ;)
    Ma najbolja koju ste videli do sada.. priznajte..
    O ukusu da i ne govorim bila je fenomenalna bio mi je rodjendan pa sam se i kulianrski "otkacila" :))

    ReplyDelete
  43. Ovo je savršen desert za sve jagodoljubilice kao ja:)
    Sve pohvale prekrasno izgleda!

    Pozdrav:)

    ReplyDelete
  44. Samo da prijavim da sam radila Pavlovu u subotu, te se drzala uputa ko pijan plota. Rezultat je - (pazi sad ide u podlozi alelujaaaaa) napokon!!!!!!!!! Nakon 20 godina pokusavanja, napokon su bjelanjca ostala hrskava. Malo mi se presusila, al to je moja greska, posto sam radila 3 posla odjednom - kao svaka postena domacica, uostalom.

    Stoga, jos jednom, Majo, hvala, hvala....!!

    ReplyDelete
  45. Jedva čekam napraviti Pavlovu po ovom tvom receptu. Nego, jesi li primjetila kako su dobro povezane teme Ajme koliko nas je i Kuvarijacija. Žumanca koja se ne koriste u Pavlovoj mogu se lijepo iskoristiti za kremice u Ajme koliko nas je! Super krug.
    Majo da li si ikada probala nešto poput meringe iz mikrovalne. Ne djeluje li besmisleno sipati 300 g šećera na jedno bjelance?

    ReplyDelete
  46. Zondra, hvala :)

    Lusitania, jako si me obradovala! Uvek mi je drago da čujem povratnu informaciju, ako neko isproba recept.

    Cosmo, deluje mi besmisleno :) Pa iovako je puslica preslatka, sa 50 g šećera po belancetu, a 300 g na jedno belance... Pa to je koncentrovano kao fondan! Koji baš nešto i ne obožavam :/

    ReplyDelete
  47. Pravila sam je sad za kuvarijacije :) i predobra mi je!!! Sve je supe objašnjeno samo mislim da me moja pećnica nije baš skužila, ali drugi puta bude bolje :)

    evo linka ;)

    http://justcakegirl.blogspot.com/2011/06/kuvaracije-pavlova.html

    ReplyDelete
  48. Pravila i ispala mi je bozanstveno!Hvala!!!

    ReplyDelete
  49. Sećam se da je negde sredinom devetesetih, dok sam bila dete, kod nas bila jako popularna torta krajnje primorskog imena - Jadranka. Kako me moje dečje sećanje služi sastojala se od kore od sušenih belanaca, krema od žumanaca i šlaga, a sasvim je moguće da je tu negde bilo i nekog fila sa orasima. U svakom slučaju u to vreme svi su je pravili i služila se na sve strane, a ja je kao za baksuz baš nikako nisam volela. Međutim, kad sam malo odrasla shvatila sam da mi se taj ukus u stvari počeo jako dopadati, ali - avaj, do tad je ona već uveliko izašla iz mode! Jadranku više niko nije pravio, a naročito ne moja mama koja je nije volela ni u danima njene najveće slave (a za razliku od mene, njen se ukus nažalost nije promenio). I tako sam ja ostala zauvek željna tog ukusa.
    Elem, danas mi se baš prijelo nešto sa jagodama. Sveže ih nešto i ne volim ali u kolačima su mi super, i tako tražeći savršen recet dođem do tvoje Pavlove. Taman! Jednim udarcem ubijem dve muve - zadovoljim i trenutni poriv za jagodama i petnaest godina dugu žudnju za korom od sušenih belanaca! Sama je nikad nisam pravila, ali jesam mutila šne od belanaca za šampitu a i sa mamom pravila obične puslice, pa kao velim valjda će mi poći za rukom.
    Sneg je ispao lep i čvrst, rekla bih da je uspeo. Prebacim "koru" na pleh i sva ponosna i puna velikih očekivanja je ubacim u rernu, u glavi već zamišljajući sliku veoma bliske budućnosti sa savršenom Pavlovom na stolu... Avaj meni, ispostavilo se da i nije toliko bliska.
    Već posle deset minuta sam shvatila da nešto nije kako treba, jer je kora već dobila poprilično žutu boju. Pretpostavila sam da je 150°C prejako u mojoj rerni pa sam smanjila, i onda je posle nekog vremena počela da puca. U nekom trenutku sam ne razmišljajući previše otvorila vrata rerne da vidim ja radoznala kako to izgleda, što je plašim se na Pavlovu imalo isti uticaj kao što bi i na princes krofne. Ono što sam dobila posle sat vremena je tanka kora koja se sva rašljepila i prešla okvire isečenog papira, tamno žute boje, tužna i nikakva.
    Svetla strana ove priče je što živim sa veoma zahvalnim cimerkama koje se nikad ne bune na bilo šta što im se servira u tanjir i za koje je pravo zadovoljstvo kuvati. Evo dok ovo kucam Đura ide po još jedno parče mog očiglednog ali ipak jestivog i po njoj ukusnog neuspeha. A i meni se ukus dopada, bez obzira što je vizuelno propast.
    Majo, reci mi šta je moglo da ode naopako? Ja tipujem na otvaranje rerne u pola posla. A definitivno mislim i da je na ovom šporetu potrebna niža temperatura. Rernu sam inače zagrejala pre nego što ću ubaciti koru, ali verujem da sam i trebala? Obrni okreni, čim se ova pojede pravim ponovo! Zainatila sam se, nema šanse da odustanem dok mi ne uspe.
    Tvoja izgleda fantastično, nek dobijem upola takav rezultat i biću zadovoljna. Hvala ti na receptu i inspiraciji!
    Pozdrav :) Vesna

    ReplyDelete
    Replies
    1. HVALA TI. Nauživala sam se čitajući ovaj komentar.

      Prvi razlog, čista sujeta (zadovljna), jer čast mi je dobiti komentar ovog ranga smislene sadržajnosti.

      Drugi, na sva si pitanja već i sama odgovorila, tj. ja bih ti rekla isto to - otvaranje rerne, nikako, a ako je kora posle 10 min počela da tamni, to je baš baš siguran znak da je temperatura prejaka. Meni nije jako potamnela, ali nije snežno bela ostala, dobila je neki "pearl" ton. Ako si sad počela pečenje na 150 i registrovala da je to definitivno prejako za tvoju rernu, onda sledeći put peci recimo na 120-125°C. Nije baš mnogo bitno ako malo ispuca, bar meni nije, čak mi se vizuelno to i dopada. Dužina pečenja - nemampojmakoliko minuta, ajd' recimo 1.5 h, naravno gledaj u rernu pre nego u sat.

      Samo mi reci da li si eventualno smanjivala kolčinu šećera u puslici? To ume da joj odmogne pri očuvanju damski uspravnog stava.

      Veliki pozdrav tebi i cimerima, i javi ako budeš opet pravila, kako je prošlo.

      p.s.
      Za tortu Jadranka nisam nikada čula, zainteresovala si me, jer inače sam u fazi da mi se dopadaju starinske torte, i potražiću nešto više i njoj, možda je i spremim ako budem zadovoljna prikupljenim podacima :)

      Delete
    2. ha ha :) Drago mi je da si uživala, kada sam videla objavljen komentar shvatila sam da bi pametnije bilo da sam ti mejl poslala! Na žalost, iako se trudim nikako da ovladam veštinom kratkog i sadržajnog opisivanja događaja - kad ja počnem da prepričavam film ljudi odustaju od gledanja istog. Verbalna dijareja. Al dobro.

      Evo baš sam sinoć ispekla koru za Pavlovu, pa da ti javim kako je prošlo. Htela sam i ranije, ali sam nakon prošle Pavlove iskoristila žumanca za parfe sa jagodama i ananasom (po tvom receptu, apsolutno blaženstvo), pa kao hajd da malo napravim pauzu da ne dođe do prezasićenja. Ovog sam puta pekla na temperaturi od 100°C (zagrejala sam rernu na 120°C ali sam je ubrzo ipak smanjila,jer je baš počelo da miriše). Sat i petnaest minuta, bez zabijanja nosa u rernu i ispalo je - savršeno! Malo je popucala, malo je ulegla, hrskava spolja a onako kao sunđersta iznutra - baš sve kako si rekla da treba da bude. Definitivno je problem bio u jačini temperature, i naravno radoznalosti mojoj. Inače pitala si me za količinu šećera u puslici, nisam je smanjivla čak sam i malo dodala! Mi ovde volimo slatko, pa kao hajd neće škoditi kašika šećera više.

      Kora je ispala taman, ali avaj, zamalo da završi bez jagoda! Ja je bez razmišljanja ispekla sinoć, i kada sam danas krenula po voće shvatila sam da je izgleda tokom vikenda odjednom prošla sezona jagoda?! Pošto sam bezuspešno obišla celu karaburmu bila sam na korak da uzmem maline i završim priču, al moj mi je inat dao snage da se na +30 odvučem do kalenića i na poslednjoj tezgi pronađem definitivno poslednje pakovanje jagoda u Beogradu. I ta je saga okončana :)

      Inače, ako nisi uspela pronaći recept za Jadranku a i dalje te zanima - javi mi pa mogu pitati moju mamu. Nisam sigurna da ga ona ima, ali ga sigurno može uzeti od tetke za koju se tačno sećam da ju je pravila za svaku slavu, rođendan i uopšte praznik bilo koje vrste!

      Delete
    3. Još jedno veliko hvala, na dojavi i trudu da ti Pavlova ipak uspe, nasmejala sam se slatko na epizodu sa traganjem za jagodama (kao sebe da sam gledala, kad nešto tako smislim, nema odustajanja, bar ne odmah :) Inače, izgleda da smo komšinice, ja sam na Karaburmi, a s poslom kod Kalenića, to mi je svakodnevna ruta!

      Za Jadranku, nisam još ni probala da je nađem, pogledaću u Narodnom i po netu, ali daj neki kontakt, ili se ti meni javi, za slučaj da zatreba mama-tetka servis, kad si se već tako ljubazno ponudila :) Hvala i pozdrav!

      Delete
  50. Nisam htela da dozvolim da jagode "prodju" a da ne napravim Pavlovu.
    Ljudi moji,pa ova torta je san snova!!!
    Sledila sam sva Majina uputstva kao i uvek,i rezultat nije izostao :)Pavlova je jednom recju FANTASTICNA.Ne znam kome ovo nije bilo dovoljno slatko,kome se nije "spustilo" i uleglo belance na kraju,kome je unutra bila gnjecava - meni je sve ispalo kako je Maja objasnila i zateceni smo svi u kuci kako je fina (a ja sam redak oblik kuvarice-pocetnice!).

    p.s.Samo i da dodam da sam je pekla na 150 stepeni sa ventilatorom prvih pola sata,pa sam onda tek ovde procitala da ne treba ukljucivati ventilator,i iskljucila sam ga,znaci narednih 45 minuta bez ventilatora...vidite,kako god,Pavlova je ispala perfektno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Majo na poverenju u recepte sa ovog bloga, i podršci koju mi iskazuješ :) I jako mi je drago da si zadovoljna Pavlovom.
      Pozdrav!

      Delete
  51. Majkic svaka cast... napravio sam tvoju merku ispala savrsena bolja nego sto sam ocekivao i nestala je cela, tako da sledeci put moram da cuvam belanca za duplu meru :)... do sad sam imao problem sa belancima koja su mi ostajala, a sad ce da ispradne da imam visak zumanaca :D :D :)... svaka cast jos jednom...poslacu ti sliku da vidis kako je ispala... na zalost je vise nema...

    ReplyDelete
  52. Da li belanca treba da budu "stara" tj. da odstoje neko vreme pre nego što se umute? Čula sam to od nekog, pa da proverim?
    Inače, sjajno izgleda! Pravila sam dosta toga po Vašim receptima i sve je ispalo savršeno. Tako da...jedva čekam da pravim Vašu Pavlovu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Katarina :)

      Mislim da nema veze to sa starošću belanaca, uspešno sam mutila i sveža, i ona koja su stajala nedelju dana u frižideru, i ona koja su čučala nekoliko meseci u frizu...

      Pozdrav!

      Delete
  53. Upravo se kora suši u rerni :) Mada, plašim se da sam nešto zeznula. Naime, umutila sam 8 jaja XXXL veličine i procenila da za tu količinu šnea treba "krug" prečnika 28 cm. Rečeno - učinjeno. Međutim, kako se suši, kora se čudovišno uvećava, pa nemam pojma na šta će da liči na posletku :) Javim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sutra u novinama - džinovska Pavlova napada grad... :D
      Biće to super, samo možda da produžiš vreme sušenja, i možda malo tempreraturu da smanjiš, da ne požuti jako...
      Čekam utiske!
      Veliki pozdrav!

      Delete
    2. Vako, kora se sa prvobitnih 28, raširila na 33cm u prečniku :)) Sušila sam je na 120, pošto mi je rerna prilično jaka, pa to ne bi bila prva kora koju je "spalila". DakleM, za sledeći put, kad hoću koru prečnika 28cm, masu rasporedim na krug prečnika 24cm ili tako nešto :) Inače je kora lepa i celokupna torta je super. Jednostavna i efektna. I što se tiče ukusa i što se tiče izgleda. E sad, to što je ova moja veličine porodične pizze je sasvim druga stvar :))

      Delete
    3. Hvala za update :)
      Bitno je da je na kraju ispalo dobro, a sad, format, ko ga šiša... :)))

      Delete
  54. Nisam ocekivala da nesto ovako jednostavno moze biti fenomenalnog ukusa. Odusevljena sam. I mene je iznenadilo sirenje cudovista, drugi put bih isekla veci krug. Javio mi se i problem da je odozdo ostalo sluzavo iako sam produzila pecenje jos 10 min., verovatno je do rerne posto sam postovala kolicinu belanaca i sve ostalo, pa cu drugi put peci duze. Ali ukus je stvarno iznenadjujuce dobar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala.

      Možeš da probaš da spustiš pleh niže, bliže dnu rerne, umesto da bude na sredini.

      Pozdrav!

      Delete
  55. Da, pokusacu tako, i to vec danas, prethodna je nestala brzonom svetlosti. Neverovatno lagana, vuce da se uzme jos jedno pa jos jedno parce..... Ja sam sekla krug, a sad vidim da se ne sece vec samo nacrta :-). Zato mi je sve prekipelo izvan kruga. Nisam pazljivo citala :-).

    ReplyDelete
  56. Evo da se oglasim i ja :) Upravo sam napravila Princes krofne, koje su ispale mmmnjam mnjam (a kako bi drugacije), a od ostatka belanaka napravila Pavlovu. Medjutim, mislim da sam previse ispekla koru. Nisam jos probala ali po boji bih rekla da je pregorela. Sva je braon :( Eto, ako neko procita moj komentar, neka pripazi jer moze i da izgori :(

    ReplyDelete
  57. Jao, jako sam ponosna na sebe, puslica izgleda oblikom kao prava torda i hrskava je, radujem se neopisivo. Voce ceka u frizideru, jos samo da umutim slag od mleka i gotovo. Volela bih da vam mogu pokazati foto...Osim sto ima romanticno rusko ime i fantasticnu pricu da je nastala u cast elegantne balerine, kroz inspiraciju lepotom balerine, jednog poslasticara, za mene je pavlova pojam poslastice, snezno bela i slatka, prhka, zatrpana jagodicastim vocem, maline, jagode, kupine i borovnice, rosa-crveno-plavicasto-bela!!! Oh to je ljubav prema slatkisu, dijets ce biti posle. Toliko sam zelela da mi uspe i da je posle cesto migu praviti.. Jedino pitanje za Maju, nije snezno belakao tvoja nego tek malcice pozutela, da li je to ok i kako mogu bolje? Inace pogledajte koliko komentara ovde ima, zato sto je to kraljica poslastica:) Posle dolazi komsinica na kafu, pa cu da je iznesem na sto-pavlovu! Pozdrav svima, Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo mi je drago da je uspelo!

      Nije ni moja puslica bela-bela, i moja je malko žućkasta, možda slike nisu dočarale, ali veruj da nije snežno bela :)

      Pozdrav i tebi!

      Delete
  58. Majo Molim vas ako uspete da mi odgovorite na vreme bicu zahvalna.
    Da li je riskantno napraviti je dva dana unapred, radim je redovno ali dan sa dan, nisam nikad dva dana pre. Pa me zanima da li imate iskustva, da li vi belanjak nekako cureo u frizu dok ceka😅, hocu reci korica sa filom. Jagode bih stavila pred sluzenje. Hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam videla komentar na vreme, izvini.
      Koliko se sećam, nije se menjala drugog dana. Ali moram priznati da je baš dugo nisam pravila, pa mi malo sećanje izbledelo... :)

      Delete