Friday, December 10, 2010

Kolač od jabuka


U FBI istrazi je i dalje La Cuisine Creative, ljubazne domaćice Mignonne. Njen blog je prepun finih poslatica prikladnih za posluženja i neke svečanije prilike, ali ovaj put sam se odlučila za kolač od jabuka jer mi je trebalo nešto obično, nešto "za svaki dan". Malo mi je bilo čudno što među sastojcima nema praška za pecivo, nešto sam navikla da ga u kolačima ovog tipa ima.

Kad sam ispekla i probala kolač, učinilo mi se da nije sladak. Tek onako, jedva. I pomislih kako deca to neće ni pogledati, a dragi ionako ne jede te "hlebaste" kolače. A ispalo je da se deci baš jako dopao, i da niko nije imao zamerku na količinu šećera. Biće da sam se ja malo zatrovala prejakim slatkišima, pa pomislila kako ovaj kolač nije dovoljno sladak. Sasvim je dovoljno sladak, i uopšte, odnos sastojaka je skladan.

Dopalo mi se i što u kolač ide vanila, a ne cimet, koji se obično koristi u kombinaciji sa jabukama. Kolač je mekan i divan, i za svaku je preporuku!

Sastojci:
150 g omekšalog putera
150 g šećera
3 jaja
3 kesice vanilin šećera
300 g brašna
oko 600 g sladjih jabuka

Priprema:
1. Jabuke oguliti i iseći na kockice.
2. Mikserom umutiti puter i šećer, dodati jaja i vanilu, još malo mutiti. Umešati brašno i na kraju jabuke.
3. Smesu sipati u okrugli kalup prečnika 25 cm, ili duguljasti kalup za hleb prethodno postavljen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 40-50 minuta, zavisno od debljine testa u kalupu. Ohlađen kolač posuti prah šećerom.

Recept za štampu

komentara: 15

  1. MOgu samo da pretpostavim kakvog je ukusa jer na fotografiji izgleda divno! Jabuke su nezamenjive za ove zimske dane :)

    ReplyDelete
  2. Draga Majo, hvala ti sto si isprobala ovaj slatkis, a najvaznije je da se klincima dopalo...ja sam ga pravila u malim cetvrtastim kalupicima za muffine, posto volim da mi sa svih strana korica bude hrskava, ali bas lepo izgleda i u okrugloj varijanti, fotkica za pet...naravno!;))) kiss

    ReplyDelete
  3. Ja sam pekla isti kolač za FBI i isto sam mislila da bez pecilnog neće uspjeti, ali bio je super.

    ReplyDelete
  4. Ovo bas ide u hladne dane... prelepa fotka.

    ReplyDelete
  5. Pravi kolač za zimsko doba i još k tomu brz i jednostavan za napraviti.

    ReplyDelete
  6. Super izgleda i zvuci bas jednostavno iako bi kod mene bilo bar malo cimeta uz tu vanilu... meni su jabuke i cimet kao bracni drugovi, ne volim da ih razdvajam ;)

    ReplyDelete
  7. Vidim da su se mnogi odlučili za ovaj kolač, tvoj je odličan. Dobro je čuti da se dopao klincima, kada tako mali daju pohvalu onda ona zaista vrijedi.

    ReplyDelete
  8. baš odličan kolač u tvojoj izvedbi

    ReplyDelete
  9. super si napravila ovaj kolač , jako lijepo izgleda ! i ja sam ga isprobala i oduševila sam tijestom, drago mi je da se i tebi sviđa !

    ReplyDelete
  10. Ja se prvi put javljam iako vec dugo pratim ovaj predivan blog i uzivam u receptima. Pravila sam ovaj kolac sinoc, divan je, samo sam ja dodala i dosta cimeta, nekako ne mogu da zamislim jabuke bez cimeta...sve pohvale i za recepte, zaista su divni!

    ReplyDelete
  11. Sada sam napravila ovaj kolac. Mogao bi biti odlican da ima vise secera. Moyete li mi reci koliko da dodam secera da bude bas lijepo sladak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, ne znam, recimo sa 250 bi moralo biti osetno slađe.

      Delete
  12. Hvala na odgovoru! Napravila sam danas opet kolac sa 250 grama secera i ispao je prelijep, to je sada to. ;) Vasi kratki tekstovi o kolacima ulivaju sigurnost da su zaista isprobani i onakvi kakvim ih opisujete. Pravila sam do sada koh, jedan sa orasima i ovaj sa jabukom. Bas sam zadovoljna.. Koh je vev u prodaji, a od sutra kolac od jabuke redovan u nasim radnjama. Ako budem imala opet kakavih nedoumica javljam se, skoro sam pocela da pravim kolace i nisam bas najvjestija. Pozdrav !

    ReplyDelete
  13. Kad se napravi divan je i treba ga pojesti isti dan, slijedeći se pretvori u tjestastu gomilu s nešto jabuka.

    ReplyDelete