Blogger Widgets
                   

Sunday, November 14, 2010

Pilav


Pilav je jedno od jela koja me vraćaju u detinjstvo. Volim da vidim krckavu koricu piletine uronjene u pirinač. Sočni prinač. Tek blago zapečen po vrhu.

Deluje jednostavno, ali više puta sam imala priliku da probam (i napravim) pilav kome "nešto fali". Ili nema ukus na mesno i ostane bljutav, ili bude previše pirinča u odnosu na meso, ili pirinač ostane rastresit kao da je za prilog, ili se raskuva pa postane kao sutlijaš... Dade mi je dao nekih smernica, i dodjoh do pilava na koji nemam zamerki .

Prvo što je važno - koristiti pirinač kratkog zrna, i ne ispirati ga. Za pilav se starije domaćice kunu u kočanski pirinač, i to nije bezveze. Kočanski pirinač je kratkog zrna i prilično skrobaste površine. Prilikom kuvanja zrna se više lepe jedno za drugo nego kod nekog dugozrnog ili ultra-glaziranog rođaka. Pirinač u pilavu treba da bude malo meckav i donekle slepljen, i to će se lakše postići sa pirinčem kratkog zrna.


Drugo - odnos pirinča i supe treba da bude 1:6. Na primer, na 300 g pirinča treba nam 1.8 litara supe.

Treće - bar 1 dl ulja na 300 g pirinča. Nakon što se luk proprži na ulju, kratko treba propržiti i pirinač, a posle tek ide nalivanje supom. Ne skidati masnoću sa supe, naravno. Uz masnoću iz mesa i supe, ulje će dobrodoći da pilav bude još sočniji i ukusniji. Moglo bi i bez prženja pirinča, ali meni nešto deluje da je ovako manja šansa da postane previše slepljen.

Četvrto - dovoljno soli. Pilav mora dobro da se posoli. Tri kašičice soli je ok. Ja stavim dve u supu i jednu dok dinstam luk. Možda zvuči da je previše, ali pirinač je užasan upijač soli. Skoro kao krompir. Najčešća greška koja mi se dogadjala je da mi pilav bude nedovoljno slan, jer sam smatrala da je kašičica dovoljna za celo jelo. Nije. Tačno je, može se to dosoliti na tanjiru naknadno, ali ja baš volim da probam i kažem - odlično je! :)

Meso po izboru. Celo pile, pa isečeno na delove, ili samo batak/karabatak, ili samo krilca... Ne bi trebalo ići samo na grudi/belo meso, jer će supa biti mršavija, a meso u pilavu suvkasto. Mi volimo batake, i ovde su bila 4 poveća komada. U pilav se može umuvati i malo šargarepe iz supe, a i ne mora.


Sastojci:
1 manje pile ili 4 bataka ili oko 1 kg pilećih krilaca
300 g kočanskog ili drugog pirinča kratkog zrna
1 veza zeleni
1 glavica luka
1 dl ulja
so
biber

Postupak:
1. U veći lonac staviti pile i očišćenu zelen i naliti sa bar 2 litra vode. Dodati dve pune kašičice soli i nekoliko zrna bibera, i pustiti da se kuva na tihoj vatri 1-2 sata. Kada je meso skuvano skloniti sa šporeta.
2. Na istu, već zagrejanu ringlu staviti veću šerpu, koja može kasnije i u rernu, i sipati ulje. Sitno naseckati glavicu luka, posoliti sa 1 kašičicom soli, i pobiberiti po želji. Propržiti luk da porumeni, pa dodati pirinač. Pržiti pirinač par minuta, uz mešanje. Isključiti ringlu i skloniti šerpu.
3. Izvaditi pile iz supe, i iseći. Odvojiti batake i krilca, belo meso preseci na pola, a rebra razdvojiti od trtice. Sve te delove poslagati na pirinač, po želji dodati i barenu šargarepu, i sipati 1.8 litara supe u kojoj se pile kuvalo.
4. Uključiti rernu na 220°C i staviti da se peče. Vreme pečenja je oko 1-1.5 h kad se stavi u hladnu rernu, ili oko 40-60 min otkako supa provri u rerni. Meso treba da porumeni a supa skoro da uvri, tj. da ništa ne pliva po vrhu ali da se ipak vidi vrijuća supa negde u dubini :) Isključiti rernu i ostaviti pilav da odstoji bar još pola sata unutra, da pirinač upije preostalu tečnost.

Recept za štampu

13 komentara

  1. I ja volim pilav baš-baš :)
    Ali ga volim bez da se zapeče ;) da bude onako lepljiv i mekan pirinač...
    Doduše, ja jedem pilav sa šampinjonima, ne sa mesom :D :)

    ReplyDelete
  2. Mmmmmm, volim :-)
    Moja mama ovako sprema piletinu i uvijek sam se "davila" jeduci je.

    ReplyDelete
  3. Baš mi je drago da i ja pravim pilav po ovim uptstvima. Nisam nikad merila ulje i vodu, ali to je to. Zaista, pirinač ne prepržen i sa malo ulja daje loše rezultate. Ja dodam i ostalo korenasto povrće kad pržim luk, paškanat, malo celera, šargarepu i mali krompirić. Majo, samo da znaš da sam jela pilav iz drugih krajeva Srbije i niko ga ne zapeče i meni to nije to. Moja mama je iz Ćuprije i tamo sve ide u rernu posle kuvanja. ABC pirinač koji je jedan od najjeftinijih mi se pokazao kao savršen pirinač kratkog zrna i savršen je za rižoto. Pozdrav ha krckav pilav!

    ReplyDelete
  4. Eh, ja isto volim ovo a i moja obitelj uživa svaki put kada spremim piletinu i rižu u tepsiji, kako mi to zovemo.
    Ali, nikako ne znam šta je pilav a šta pirjan, bune me ti nazivi. Čini mi se sve su jela s rižom ali, pirjani se "pirjane" na tihoj vatri??? a pilavi?
    Moja mam je pilav zvala i domaće rezance pripremljene s dinstanim mljevenim meso (ali ono na suho, bez safta), tako da sam ja sva zbunjena:))

    ReplyDelete
  5. Moracu svojoj deci napraviti ovo :)

    ReplyDelete
  6. I ja se kunem u kocanski pirinac :)
    Ovih meseci sam kupovala u Rodicu razne vrste pirinca, u potrazi za savrsenim, i nijedan, osim "Orijent" egipatskog me nije nesto oborio s nogu (ne racunam integralni koji je druga prica u odnosu na glazirani), pa kad potrosim sve to vracam se na kocanski, definitivno, moji roditelji ceo zivot samo taj spremaju i nikad im nije palo na pamet da menjaju "marku" :)
    Pirinac se przi u ulju posle luka da bi svako zrno dobilo "omotac" od ulja i kasnije u toku pecenja ostao rastresit, odnosno da ne bi dobio onu "blatnjavu" strukturu. Ja ga takodje ne perem, ali samo zato sto me mrzi :D Pa mi sad drago da sam iz ciste lenjosti radila kako treba :P

    ReplyDelete
  7. Tina, volim ja i takav, tj. tako nekako pravim rizoto sa pecurkama, da bude kremasto i lepljivo, mada tu ide i vina, i slatke pavlake. Sve je to dobro, ako odgovara ukusu onoga ko ga pravi :)

    Sanja, sve mi je jasno :)

    Jelena, slazu nam se ukusi po pitanju pilava. Obraticu paznju u prodavnici na taj ABC, hvala.

    Snjezo :) Ja pamtim samo ime pilav za ovo jelo, a za pirjan nisam ni cula. Pilav znam da neko sprema i samo na sporetu, znaci ne ide u rernu, ali meni je drazi ovaj. Nisam ti bas mnogo razjasnila, a nisam ni sebi :))) Pozdrav veliki!

    Maslinka, probajte, dopasce vam se :)

    Vesta, znaci i kod vas je kocanski "keva" :))) Utvrdicu ovo sto se tice przenja/neprzenja koliko danas, jer upravo spremam pilav :)

    ReplyDelete
  8. Delicious, I like your style.:))
    Regards!:)))

    ReplyDelete
  9. odličan mi je ovaj pilav ! mi ga nismo doma baš spremali ali meni se ovakva kombinacija i način pripreme sviđaju. Imam u planu uskoro napraviti pilav sa junetinom (recept sam pripremila)a sigurno ću isprobati i ovaj sa piletinom . Hvala za odličan i detaljno objašnjen recept !

    ReplyDelete
  10. I mi smo veliki ljubitelji pilava. Moglo bi se reći da je vodeće jelo kod mene kući. Ne kunem se ni u jedan pirinač posebno, uvek mi ispadne savršen i po našem ukusu.

    ReplyDelete
  11. ljudi, ovo nije pilav
    Ne znam zasto se to tako zove u BG-u i sire.. ali nije , inace recept je super a makedonci ovo zovu tava oriz sa varijacijama

    ReplyDelete
  12. kod nas se nije spremao pilav, ja sam ga otkrila tek kad sam dobila net, odličan je ovaj post i sad razmišljam da koji dan napravim pilav, za promjenu :)

    ReplyDelete
  13. Veoma cenim vaš blog i šaljem vam nagradu koja baš to i govori.Možete je preuzeti sa moje stranice http://kuvarzapocetnike.blogspot.co

    ReplyDelete