Monday, November 08, 2010

Korpice od paprika sa pečurkama


Lusitania nam je zadala pečurke kao temu igre ajme, koliko nas je! koju je pre više od dve godine pokrenula Snježana. U sekundi shvatih da se moje iskustvo sa pečurkama svodi na jednu jedinu vrstu pečuraka - šampinjone. Nekako su na našem tržištu šampinjoni najviše trošene pečurke, oduvek. To "oduvek" se odnosi na poslednjih 20-30 godina, dokle moje sećanje dopire, za ranije ne garantujem. Sad na pijaci vidjam i sveže bukovače, pa čak i sveže šitake, i ponekad suve vrganje. Nisam probala ništa od toga, osim vrganja jednom davno. Zapravo se osećam nepismeno kad su pečurke u pitanju, i baš se radujem čitanju recepata ostalih blogera na ovu temu.

U tom svetlu, prilažem jednu salaticu od (gle čuda!) šampinjona. Začinjenih solju i šećerom, sa malo feta sira i nešto nara. Ova kombinacija mi se rodila u glavi, verovatno na principu kombinovanja boja, mada i spoj ukusa se pokazao kao prilično zabavan. Pod uslovom da nemate problema sa semenkama nara kao i generalno sa kiselo-slatko-slanim kombinacijama.

Korpice od paprika sam davnih dana videla ovde (treći primer na linku). Mnogo su mi bile simpatične i ostale su u nekom ćošku svesti evidentirane kao nešto što treba napraviti. Čekale su sigurno preko godinu dana, i evo, dočekale svojih pet minuta. Nije komplikovano napraviti ih, malo ima petljanja oko vađenja semenki mada nije nemoguća misija, ali svakako nije nešto što se može na brzaka. Ustvari možda i može, posle puno vežbe. Što nije bio moj slučaj. Ne ovaj put :)


Sastojci:
6 manjih žutih paprika babura, oko 100 g svaka
400 g šampinjona
2 kašike ulja
1 kašičica soli
3 kašičice šećera
oko 100 g očišćenog nara (jedan srednji nar)
50 g feta sira
rukola ili peršun, za ukras

Postupak:
1. Paprike oprati, odseći peteljke. Okrenuti ih peteljkom nadole. Napraviti vertikalni rez počev od vrha do polovine visine paprike, a i drugi isti takav na 1 cm od prvog (oba otprilike na sredini širine paprike). To će biti drška korpe. Zatim napraviti horizontalni rez sa desne strane, na polovini visine paprike, pažljivo, do onog vertikalnog reza. Skinuti tu kapicu pa isto ponoviti i sa leve strane. Na kraju ostaje paprika koja je presečena po polovini visine, ali ima na sredini deo koji glumi dršku korpice. Pažljivo ukloniti semenke kašičicom (pomoćiće ako se nožem malo raseče grudva od semenki). Isprati pod vodom da se uklone ostaci semenki. 
2. Očistiti nar.
3. Pečurke iseći na kockice, posoliti kašičicom soli, pa prodinstati na dve kašike ulja dok ne omekšaju (7-8 minuta). Pred kraj dodati šećer i promešati da se otopi. Kad se ohladi ocediti od tečnosti, ako nije skroz uvrila tokom dinstanja.
4. Preko pečuraka ravnomerno sipati nar i izmrvljenu fetu. Ne mešati (samo zbog estetike, da se ne smulja sve od fete). Ovom mešavinom puniti korpice, u koje se prethodno može staviti listić rukole, peršuna ili neke druge zelene travčice.

Recept za štampu

komentara: 16

  1. Izgledaju tako privlačno! Predivne fotke :)

    ReplyDelete
  2. Korpice su medene (fotke vise necu ni da komentarisem, svaki put se ponavljam;)) i svidja mi se kao ideja jer se mogu puniti sa raznim nadevima...nar u kombinaciji sa sampinjonima izgleda vrlo egzoticno.;))
    Ni moje iskustvo sa pecurkama nije neko veliko, mogu se pronaci samo sampinjoni a ne usudjujem se da kupim "nepoznate" pecurke koje neki put tako iznesu na pijacu.;)))

    ReplyDelete
  3. Korpice divno izgledaju!
    Ni ja nisam makla dalje od šampinjona upravo iz istog razloga. Nisam poznavalac pečurki pa se ne usuđujem da eksperimentišem. Silno bih volela da probam vrganje, čula sam da imaju fantastičan ukus, ali niti znam gde bih ih mogla kupiti niti na koji način da ih pripremim.

    ReplyDelete
  4. Ove korpice su mi tolko simpatične da sam odmah počeo da razmišljam kako da olakšam njihovo pravljenje. Evo kako sam ja to zamislio da bi bilo "lakše". Izdubiš peteljku i semenke na klasični način. Izvadiš sve to napolje, a onda napraviš ručku kao što si je ti napravila. Onu jednu četvrtinu koja otpadne od paprike kad praviš ručku, malo modeliraš i staviš na dno paprike da popuni onu rupu koja je ostala jer si vadila semenke. E sad u to strpaš nadev i uglavnom neće ništa ispadati a ima i malenu prednost jer onaj deo koji je kod tebe dno, taj se ne jede, a ovde je sve jestivo :)))

    Ima još jedan način (zar si ti Majče stvarno mislila da ću se ja zaustaviti kad jednom krenem). Presečeš papriku na pola. Onu gornju polovinu napuniš nadevom, a od donje isečeš krug širine ručke, taj krug prepoloviš na pola i zabodeš ga u nadev više kao dekoraciju RUČKE, jer kako god bilo to je efektno ne zato da bi se nosilo, nego što lepo izgleda, a ovo je po izgledu slično, a mnogo se brže radi :)))

    U stvari ovaj način posluženja me je oduševio i da znaš da ću rusku salatu za NG poslužiti u ovim korpicama. Ne kažem da je tvoj nadev "loš" čak mislim da je jako simpatičan, ali nekako mi Nova Godina ne ide bez ruske salate, a i jedno i drugo bi bilo preterivanje.

    ReplyDelete
  5. Ove korpice sam videla na jednom slavlju i baš su mi se dopale. Volim individualno servirane salate. A što se pečuraka tiče, pravi je greh koliko se one malo jedu kod nas, a cena im je baš pristupačna. Ja sam pronašla jednu prodavnicu Zdrave hrane gde vrganji sušeni mirišu fenomenalno. Toliko su jakog mirisa, da ih ja stavim u 3 papirne kese pa onda u zamrzivač i odatle vadim kada mi zatreba. Znači pre kupovine onjušiti kesu sa vrganjima jer nisu sve iste. Imala sam prilike da probam šumske pečurke, i skoro sam videla mlečnice i lisičarke na zemunskoj pijaci, ali ih nema svaki dan. To je nešto sasvim posebno. Šampinjoni mu dođu kao karton naspram njih. Samo malo putera preko svake i pravac u rernu sa mešavinom šumskih plodova.

    ReplyDelete
  6. Hvala svima.
    Dade, ne znam da li imas sposobnost da citas misli, jer da znas da sam i ja razmisljala u tom pravcu, da povadim seme klasicno, pa nekako krpim rupu :)) Ne znam, mislim da onaj odsecak ne bi bio dovoljdan da zakrpi rupu, mislim da treba da bude veci. Meni je palo na pamet da uguram neki list (deo, pa u dva sloja) zelene salate ili spanaca, ili tako nesto. A i jos nesto moze da izgleda lepo a da bude prakticno - da se i ne trudim mnogo oko krpljenja rupe, ali da paprika "sedi" na parcetu prepecenog hleba. A i meni je pala na pamet ruska salata koju iz neobjasnjivih razloga bas nikad ne pravim :)
    Za NG jedino moze biti problem sto ces tada imati da kupis samo uvozne paprike koje su obicno pogoleme, a male su nekako sarmantnije za ovakvu zgodu, bar za moj minimalisticki ukus :)

    ReplyDelete
  7. Zaista oku jako privlačne a i fine,ja inače jako volim i bukovače pa s rižotom ili sušene vragnje s njokima...

    ReplyDelete
  8. Majče, još nisam naučio da čitam misli, ali redovno vežbam, možda jednog dana "uspem". Što se onih uvoznih paprika tiče, jesu malo poveće, ali meni i to nekako deluje nedovoljno za rusku salatu. Ja je bar ne jedem "pristojno" jedna kašika i dosta, nego "natrpam". Tako da meni veličina odgovara, a posebno me raduje što se prodaju u 3 boje. Uzgred taj odsečak bi bio dovoljan, a ako nije imaš 2 odsečka :))) No sviđa mi se i ta ideja sa listom zelene salate, i to ga namestiš tako da viri malo i preko ruba korpice. :))) Kad će više ta Nova Godina.
    Sad mi pade napamet još jedno rešenje. Ako dršku počneš da praviš sa te strane gde je peteljka. Onda bi ti semenke faktički ostale u drški, a to znači da bi bile jako pristupačne za odstraniti nožem. Peteljku takođe odstraniš, i sve to poravnaš na debljinu ostatka drške. Šta misliš jel bi to valjalo. Drška bi tada bila malo ružnjikava, ali siguran sam da ćeš ti smisliti neki način da tu zakačiš listić nečeg zelenog :)

    ReplyDelete
  9. Prekrasne su korpice, jako lijepo si ih napravila a punjenje odlično osmislila. Kombinacija je odlična, jako mi se sviđa. Što se gljiva tiče bojim se da sam i ja na šampinjonima i to bi bilo to, ostale vrste tu i tamo povirim ali na kraju uvijek dođem doma sa šampinjonima.

    ReplyDelete
  10. Predobra ideja, a košarice su premedene. Jako mi se sviđa dodatak nara. Luda sam za njim, a rijetko nailazim na recepte u kojima se koristi. :)

    ReplyDelete
  11. Ne volim pecurke ali me ideja za korpice odusevila, mozda je i ukradem nekom prilikom pa strpam u njih nesto po svom ukusu :)

    ReplyDelete
  12. Fenomenalne su! Jako mi se dopada kombinacija nara i sampinjona.

    Vec sam pisala da volim bukovace, i sada bih samo dodala da one mogu da se kupe slobodno jer se gaje kao i sampinjoni i nema brige da je neko nesto pogresno ubrao.

    ReplyDelete
  13. korpice preslatko izgledaju, no nisam sigurna koliko mi se meni ovi razni okusi dopali

    ReplyDelete
  14. Que cestitos más encantadores, que maravillosos.

    Saludos

    ReplyDelete
  15. Wonderful color and great idea! Got to make this for the holiday. Thank you!

    ReplyDelete
  16. Tako su me oduševila...vrlo, vrlo, vrlo inspirativno i originalno :)
    Sve pohvale sa moje strane i veeeeliki pozdrav :)

    ReplyDelete