Tuesday, September 28, 2010

Palenta hleb

Please, scroll down for English

Razne sam vrste hleba pravila, ali ovakav nisam. Kad sam u receptu videla da se koristi palenta, pomislila sam na grubo mleveno kukuruzno brašno, ne na kuvanu palentu. A ono - kuvana palenta se koristi.

Recept sam pratila, što se tiče sastava, jer samj hleb pravila u okviru igre FFTO, u kojoj svakog meseca pravimo nešto testasto. Recept je zadala Becky sa bloga Fraxknits, a preuzet je iz knjige Bread.

Postupak, priznajem, nisam ispratila do kraja. Pisalo je da se mesi rukom, i da se na kraju formiraju dva valjka i upletu. Meni je to bilo nemoguće. Premekano je bilo testo, ne volim da brljam ruke sa tako mekim testom, jer se sasvim lepo umesi i varjačom. A i kad je testo tako meko, pola ostane na ruci, pa i to mešenje nije mešenje, nego borba sa lepljivom smesom! Pritom se tražilo da se u skuvanu palentu umesi polovina belog brašna, pa to ostavi da kvasa, pa posle druga polovina brašna, pa opet da kvasa, pa... Mislim, čemu? Ja sam umesila sve odjednom, i ostavila 2-3 sata na toplom, i testo je šiznulo koliko se aktiviralo, deluje da mu je bilo sasvim dosta jedno dizanje. Nije dvaput obavezno sinonim za bolje ;)


Pošto je bilo meckavo i lepljivo, ja sam ga samo preručila u četvrtasti pleh za hleb i tako ispekla. Ništa uplitanje, ništa premazivanje. I izašlo je nešto jaaaaako meko i vazdušasto, sa jednom dozom "gumaste" sredine, koja podseća na onu iz seljačkog hleba. Soli ovde ide junački, mislim da su malo preterali, 1.5 kašičica na 225 g brašna i 50 g palente! Preslano je to. Drugi put stavljam jednu i to baš ravnu kašičicu. Korica je meka i tanušna. Palenta se ne raspoznaje onako, nasamo, ali vidi se da je hleb žući nego običan, a i ukus je nekako lepši. Jako, jako ukusan hleb! Svakako probati!

Moja jedina prava zamerka je - količina. U tim stranim knjigama o testu svi prave neke hlebiće od 200-ak g brašna. Mislim, ja bih ovu meru odmah bar duplirala, jer onako se ne isplati praviti. Na vremenu se ne štedi ništa, a grejati rernu za hlebić koji ceo ode za večeru i još ostanemo gladni - nema smisla. A i bude nekako nizak, u klasičnom kalupu. Tačno mu fali još toliko zapremine, da liči na hleb :)

Pritom, koristim priliku da jednim udarcem klepim dve muve, pa ovaj recept šaljem i Mihaeli, domaćici igre ajme, koliko nas je!, a koja nam je kao temu za septembar zadala kukuruz.


Sastojci:
50 g palente
300 ml vode
15 g kvasca (oko 1/3 kocke)
1 kašičica meda
225 g brašna
25 g putera
1 kašičica soli

Postupak:
1. Palentu i 250 ml vode staviti da se kuva. Kad provri sniziti temperaturu i kuvato 2-3 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se malo ohladi.

2. U šolji pomešati kvasac sa kašičicom meda i ostatkom vode. U sud za mešenje prosejati brašno, dodati so. Umešati razmućen kvasac, pa skuvanu palentu i rastopljen puter. Varjačom umestiti glatko testo, bez grudvica. Testo će biti meko i lepljivo. Pokriti nauljenom plastičnom folijom i ostaviti 2-3 sata, da naraste.

3. Premesiti varjačom. Kalup za hleb postaviti papirom za pečenje, pa sipati testo i rasporediti. Rernu uključiti da se greje na 200°C, a testo ostaviti na šporetu da koristi toplotu rerne i još jednom naraste, oko pola sata. Peći oko 30 minuta na 200°C, ili dok hleb ne dobije svetlo braon koricu. Ohladiti na rešetki pre sečenja.

Recept za štampu
Roundup


I used to knead various breads, but neither of them called for polenta. The recipe originates from book called Bread, and chosen by Becky from Fraxknits, as a September FFTO challenge.

I have followed ingredients and measurements precisely, but shortened the preparation, for two reasons. The first one, the dough was too soft and sticky for me to knead by hands and to shape anything out of it. Another reason is - saving time. I mixed dough ingredients all at once, and set it aside for 2-3 hours, for rising. I skipped the topping part, too. 

The bread turned out really nice! I like the middle with bit of gummy texture. It tastes a bit too salty, so I'd use 1 tsp of salt next time, instead of 1.5. And I must complain about the volume! This is tiny, small bread that we ate for dinner completely, not a single crumble survived :) Here in Serbia people are used to eat lot of bread, and to combine it with every meal. My bread was pretty flat, as bread mold wasn't filled completely. But, the taste of this bread was a new experience for me, and I really liked it very, very much. Thank you, Becky!



Polenta Bread

Ingredients:
50 g polenta
300 ml lukewarm water
15 g fresh yeast
1 tsp clear honey
225 g white bread flour
25 g butter
1 tsp salt

Directions:

1. Mix the polenta and 250 ml of the water together in a pan and slowly bring to the boil, stirring continuously with a large wooden spoon. Reduce the heat and simmer for 2-3 minutes, stirring occasionally. Set aside to cool for 10 minutes, or until just warm.

2. In a small bowl, mix the yeast with the remaining water and honey until creamy. Sift the flour into a larger bowl, add salt. Add the yeast mixture, then gradually stir in the polenta mixture and melted butter to combine. Knead using a wooden spoon for about 5 minutes, or until smooth and elastic. Cover the bowl with lightly oiled cling film and leave the dough to rise in a warm place for 2-3 hours or until it has doubled in bulk.

3. Re-knead with a spoon. Line the bread pan with a baking paper, and pour the batter in. Let rise for at least half an hour, at the stove top, while preheating oven to 200°C. Bake for 30 minutes or until light golden. Cool on a wire rack.

komentara: 33

  1. Kruh izgleda odlično i sigurno je jako dobar. Prvi puta čujem da se može raditi i s palentom, do sada sam radila samo muffine. Vrijedi isprobati!

    ReplyDelete
  2. Te rupice na njemu prosto mame da ga probas. Svaka cast za mesenje varjacom, ja uvek nekako zavrsim do grla umazana testom i posuta brasnom, ne znam zasto al testo i varjacu nikako ne mogu da povezem...na moju zalost.
    Varijanta sa kuvanom palentom mi je nesto novo i je vredi isprobati, rekla bih...

    ReplyDelete
  3. Ovaj hlebić mi zaista izgleda vrlo primamljiivo. I ja prvi put čujem za ovu kombinaciju sa palentom. Sigurna sam da je hleb mekan i duže ostaje svjež, jer u njega ide kuvana palenta. Ja sam radila tangzhong hleb sa kuvanim tijestom, pa iz iskustva znam da takav proces pripreme hlebu daje dugotrajniju svježinu. Kako god da bih umjesila to tijesto (tvrdje ili rijedje) hleb je bio savršen, zato mislim da bismo se u ovom receptu možda i mogli odvažiti pa dodati još brašna dok ne dobijemo tijesto koje se može bez problema oblikovati u kifle, pletenice...ta kuvana palenta mu daje vlažnost a samim tim i prostor za eksperimentisanje. Ovo je definitivno jako zanimljiv recept sa kojim možemo da se poigramo,veoma mi se dopada i sigurno ću ga isprobati!

    ReplyDelete
  4. Divna kombinacija,jela jesam al nisam pravila,znam da je odlican,probacemo.

    ReplyDelete
  5. Palenta je počela sve više da mi se dopada od kada sam napravila palenta kiflice ! Ovaj hleb izgleda fantastično ukusan pa ga stoga vredi i probati! :-)))

    ReplyDelete
  6. I laughed out loud at your comment about the smallness of the loaf. You must eat a lot of bread (mine lasted for two days!) You always make a recipe your own which makes great reading.

    ReplyDelete
  7. Odličan kruh!
    Vrlo mi je zanimljivo zato što se palenta kuha, naravno. Kada pravim kukuruzni kruh s kukuruznim brašnom isto ga zafurim vrelom vodom, ostavim hlditi i tek poslije dodajem bijelo brašno i ostale sastojke.

    ReplyDelete
  8. nisam čula za ovakvi recept s kuhanom palentom, no kako kruh divno izgleda očito da je dobar
    inače ja tijesta mijesim mikserom, kuhačom mi baš nikad nije išlo, a prljanje prstiju mi se ne sviđa baš

    ReplyDelete
  9. Kad god vidim tvoje hlebove, a mislim da si ih pravila bar 4 vrste, navučem kompleks niže vrednosti, jer za mene je to NAUKA kojoj nisam dorastao. Može biti da ću jednom naučiti, jer ako si me naučila da razvlačim kore za burek, valjda ću savladati i taj HLEB. Deluje ko pravi, a pošto ti nemaš običaj da hvališ nešto što ne valja, siguran sam i da je odličan po ukusu. Pošto sam totalni laik po pitanju hleba a i testa mi baš nisu jača strana, pitanje je da li imam pravo reč da kažem u vezi sa ovim testom, ali ne mogu ja da ćutim:) uostalom nije "zabranjeno" pitati ako ti nešto nije jasno. A mene uvek intrigiraju problemi, a ti si očito imala problem sa mekoćom brašna. Znaš šta ja mislim? Trebala si palentu potpuno da ohladiš. Kad je palenta topla, čak i mlaka, ona je po meni ista ko bareni krompir. Treba im 2 puta više brašna da se stegnu kad su topli nego kad su potpuno hladni. A i ovaj Snježin recepti mi deluje jako primamljivo. Vidiš kako ona to lukavo uradi. Vrućom vodom nalije kukuruzno brašno. I pusti da se hladi. Dobije isti efekat kao da ga je kuvala. To mi se jako sviđa, jer mrzim da kuvam palentu. Treba je stalno mešati da ne zagori, a mene sve to jako smara. BRAVO ZA SNJEŽU.

    Neću naravno probati ovo da pravim, dok ne odem u penziju, a to je za godinu i kusur dana, ali me stvarno interesuje da li je moja "teorija" tačna. Pa ako budeš pravila još koji put molim te probaj sa hladnom palentom, i javi nam, naravno. Šta mi vredi ako probaš a ne podeliš sa nama.:))) NE BI VALJDA TO URADILA :P

    ReplyDelete
  10. Katarina, i meni je neobično zvučalo što je sa palentom, jer sam pomislila da će to dati neku gruboću testu. A nije.

    Moljac, mešenje varjačom nije neka mudrost, naročito kad je testo meko, kao što je ovo. Kad mesim testo normalne gustine, prvo krenem varjačom, dok god mogu, pa tek kad postane jako teško, a tada je već i dovoljno kompaktno, nastavim mešenje rukom.

    Imenjakinjo :) sećam se ja tog tangzhong hleba kod tebe, verujem da ima sličnosti, ako kažeš da je takav postupak.

    Buba, Jovana, hvala.

    Sally, thanks :)

    Snježo, hvala.

    Nina, i meni je bilo neobično, a skroz ispade fino na kraju.

    Dade, hvala :)
    Ohladila sam ja palentu pre mešanja sa ostalim sastojcima. Ne baš na hladno-hladno, ali onako, jedva mlakušno da bude. Mogla sam ja duže da je kuvam, pa bi ona postala gušća. Ali u receptu je pisalo da treba kuvati 2-3 minuta, i ja sam toliko kuvala.
    Ne čeznem ja mnogo za gušćim testom, jer ovako em što je lakše za mešenje i ne prljam ruke, em što su rupice u hlebu UVEK lepše kad je testo mekše. Kad je testo gušće, i unutrašnja tekstura je punija. Praviću ja ovo opet, pa ću napraviti i neku varijaciju na temu. A kad odeš u penziju, eto mene kod tebe da pravimo 'lebac :)

    ReplyDelete
  11. Super kruh, prvi put se susrećem sa kuhanom palentom kao sastojkom za kruh. Odmah me namamilo za isprobavanje, napraviti ću ga već ovih dana. Slažem se sa stavljanjem manje soli, i ja mislim da je 1,5 žličica na ovoliko brašna puno i previše. Baš mi lijepo i pomalo nježno izgleda ovaj kruh.

    ReplyDelete
  12. Haha, što ti njih iskritikova...ma ne bi Balkan bio Balkan da mi nemamo šta dodati :)
    Sviđa mi se ovo, jer i inače volim palentu (ja kažem pura i za to, znam da nije ispravno) a moglo bi se ovo i pokušati...ustvari, koji bi od svojih hljepčića preporučila da bude prvi napravljen hljeb u životu? :)

    ReplyDelete
  13. Branka, hvala. Jeste nezan ovaj hleb, bas je bio jako mekan i savitljiv, kad iseces parce. Ali i nacin pecenja je vazan. Ne sme se prepeci, treba tek malo da zarumeni.

    Biberlee, ovaj je meni bio duze vremena prvi i jedini hleb koji sam pravila. To je bilo iz moje "zdrave" faze :) A sada bih uvek prvo preporucila hlepcice, ako mozes da podneses mast u testu. Mnogo je vazno da se peku kratko i na nanjjacoj mogucoj temperaturi. Javi ako probas :) Pozdravi!

    ReplyDelete
  14. Majo, sinoć sam pravila ovaj hlebić, uradila sam ono što je Dade sugerisao (pustila palentu da se ohladi), uz to sam i palentu kuvala duže.To je zaista imalo efekta što se gustine tiče, a što se izgleda tiče potpuno je isti kao ovaj tvoj. Žao mi je što nemam fotografiju (aparat mi je sa sinom na ekskurziji:)) jer je hleb fantastičan. Moj zaključak je da gustina tijesta mnogo ne utiče na sami hleb, jedino što ja volim da mi je tijesto gušće. Sledeći put ću ga slikati jer ću ga sigurno praviti opet.

    ReplyDelete
  15. Ej, kad pre?! :) Super sto ti se svidja :)

    Gustina testa, po nekom mom iskustvu utice na teksturu sredine. Mekse (redje) testo - krupnije rupice iznutra. Gusce testo je komotnije za rad, jer se lakse ukroti, meko se naravno vise lepi. Mada ukus dodje na isto.

    Hvala sto si pravila i javila!
    Veliki pozdrav za Pg od Bg :)

    ReplyDelete
  16. Kažem ti ja Majče, da je pravljenje hleba ozbiljna nauka. Žao mi je što je moje iskustvo bazirano na drugim "kiselim" testima, a ne na hlebu. Pravio sam testa za piroške, za pizzu, za pogačice. I moj skroman zaključak je da "pojma nemam". Taman mislim nešto sam naučio, pa ispadne da u sledećoj iteraciji, nisam naučio ništa. Tako sam i ja došao do sličnog zaključka kao i ti, da su rupice veće ako je testo mekše, ali to važi samo za piroške. I ne uvek. Naime piroške stvarno mogu da dobiju rupetine ako je testo jako meko, ali samo ako ih baciš na vrelo ulje. Čim je ulje samo "toplo" a ne i vrelo, ništa to ne važi. Jako, al stvarno jako utiče i debljina te piroške. Ako je tanušna, nema šanse da naraste. I naravno moraš testo premesiti 3 puta. Sve te priče kako ne mora, dovoljno je jednom, ma nema šanse. Evo probaj. Od istog testa napravi par piroški nakon što si jednom premesila testo, i onda ih pravi kad si ga premesila 3 puta, potpuno drukčija struktura se dobije. Ja jednom preterao pa premesio 5 puta. I dobio onaj efekat koji se zove PREKISLO TESTO. Sad bar znam šta TO znači. Jedva da naraste kad ga pečeš, a stvarno je mnogo kiselo. Valjda onaj kvasac pojede svo brašno pa se "nagoji" te ga ima više nego brašna.

    Međutim kad to znanje primeniš na PIZZU,(što bi bio najpribližniji pandan hlebu) ispada da i dalje pojma nemaš. Što je ređe testo u pizzi, to su rupice manje.

    Sve u svemu čeka mene ozbiljan posao kad odem u penziju.

    ReplyDelete
  17. Dade :)
    Sve je nauka, ako mislis da pristupis naucno. Gustina testa je samo jedan faktor koji ce uticati da hleb bude ovakav ili onakav. A sastav, a debljina, a temperatura, a vreme pecenja? Sve ima veze, naravno.

    Recimo, kod tog visetrukog mesenja testa, moj zakljucak je da nije toliko vazno. Umesi ga ti lepo jednom, ostavi da dobro naraste, i jos jednom premesi. Sve vise od dva mesenja (kiselog testa) je pomalo cepidlacenje. To je zakljucak iz licnog iskustva :) Duze fermentacije ce podici kiselost, bez obzira na broj premesivanja (!?) testa. Cuo si za ludo testo? Ono se umesi odjednom, i onda stoji u frizideru i vadis kad ti zatreba. Kazu moze da stoji do dve nedelje. A meni postaje kiselo vec posle dva dana, ispavno je ono, ali ukus se menja. A meseno samo jednom.

    Kod mene u kraju neka pekara/pizzerija ima neku ogromnu pec na drva. Duze traje posipanje pice nadevom nego pecenje. Posto se to sve dogadjalo predamnom, meni je delovalo kao da je ovaj samo ubacio i izvadio picu, bar nesto brzo. Pitam ja, pa koliko se to peklo? Kaze DVA MINUTA. Dzaba mi i da imam njihov recept za testo, kad nikad ne mogu dobiti taj krajnji rezultat. Sto ne znaci da treba da prestanem da pravim pizzu :)

    Ovaj palenta hleb je izgledao da je sumnjivo ispecen kad sam ga izvadila. Da sam ga sekla vruceg, garant bih ga proglasila za zivog, i ne bih jela. Ali kad se skroz ohladi, vidis da nije uopste ziv, a i dalje jako mek. Ja sam ga izvadila jer se vremenski pekao dovoljno, a i miris je postao intenzivniji. Mogla sam recimo da ostavim da se pece duze i dobila bih tamniju koru i cvrscu koru, i suvlju sredinu. Nije to sad ogromna razlika, ali jeste razlika.

    Uvek imas sta da se nauci, i kad znas malo i kad znas malo vise, tu nema sumnje. Eh, da i ja mogu za godinu i po da odem u penziju, pa da ti se prikljucim :)))

    ReplyDelete
  18. Drago mi je Mače da se slažemo u zaključcima, jer i ja sam došao do sličnih zaključaka kao i ti. Naročito u pogledu te pizze, i temperature u pizza pećima. Nema teorije da naši siroti šporeti to izvedu. Zato se moja potraga za pravim pizza testom i završila poodavno, međutim to je bilo potpuno pogrešno odustajanje. Postoje sasvim korektne zamene koje bi se mogle raditi i na nižim temperaturama pa bi bile odlične. Imam dva dokaza za tu tvrdnju. One Mignonnine piroške od krompir testa su upravo takvo testo, koje bi moglo da se peče i duže u rerni koja ne postiže onakve temperature kao pizza peći, a ta pizza bi bila i mekana i hrskava, upravo jer u testu ima krompira. Drugi dokaz je upravo ovaj tvoj hleb. Nije mene kod njega impresioniralo to što ga praviš od palente. To je nešto što je zanimljivo, ali ono što je mene stvarno šokiralo to je da si ti napravila stvarno SUPER hleb a pekla si ga na 200 C. Shvataš sad kolko sam ja grešio kad sam proglasio da je za hleb potrebno imati PEĆ ZA HLEB ako misliš da ti to uspe. Drago mi je što sam grešio i što ne mora. Možda napravim hleb i pre penzije :)))

    Nego da ne zaboravim, rekla si da ćeš sledeći put praviti DUPLU meru. E to može da bude jako škakljivo. Znaš ti tipovi koji su napisali taj recept, nisu naivni. Lako može biti da je samo ta količinica testa, upravo ona prava količina koja može da se peče u rerni. Sve što bi bilo VEĆE od toga, možda i ne uspe baš tako kao što se nadaš. Ne veruješ. Evo ti primer za džem od kajsija.

    Moja tašta pravi SAVRŠEN DŽEM. Nikad i nigde nisam probao bolji. Potpuno žut, i dovoljno gust, sa skoro celim kajsijama unutra. A ne stavlja želatin. Pravio ja na njen način, i ne valja ništa. Pozovem je da ONA napravi na mom šporetu i mojim šerpama, I NE VALJA NIŠTA. Nisu krive ni šerpe ni šporet, nego KOLIČIN. Ona radi svoj džem u šerpici od 5 litara, a to znači da pravi džem iz mnogo tura. Danas uzme kilo kajsija i 700 gr šećera i napravi sutradan džem i to za 20 minuta. Za toliko kajsija je to dovoljno vreme da budu gotove. Ako staviš 10 puta više kajsija, i sve to staviš u lončinu trebaće ti 200 minuta da budu gotove, ali tada će kajsije od dugog kuvanja da POCRNE i neće biti TAKAV džem. Shvataš poentu.

    ReplyDelete
  19. :)))) Dobra ti je tasta, sa tim malim turama, nije to lose, mada ko ce se petljati vise puta po malo, kad je vreme postalo najveci luksuz. Zamisli utvrdis da je ajvar neuporedivo bolji kad ga pravis od 2 kile paprika po turi, pa da l' bi ga ikad napravio?!

    Nece hleb, kad napravis "samo" duplu meru, bas toliko da se razlikuje. Malo duze pecenje, ako bude deblji sloj testa (a ovde bi bio, jer bih radila u istom kalupu), i bice to ok.

    Veliki pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  20. Nisam nikad čula za kruh sa kuhanom palentom ali mora biti jako dobro. Priznajem da bi i ja kao i ti uradila sve sa kraćim postupkom i nikako se ne bi petljala sa ljepljivim tijestom od napola kuhanog tijesta u rukama.
    Ovaj kruh ću garantovano i stvarno garantovano napraviti.

    ReplyDelete
  21. That porridgey dough looks like mine did! Proper gooey. Tasty loaf though. Beautifully photographed.

    ReplyDelete
  22. I found this to be a small loaf, too. But it was tasty! I'm glad you tried it by doing only 2 rises. Hearing from you that you can do that is very encouraging for me. Thanks.

    ReplyDelete
  23. Hello

    Sorry about the small size of the loaf - it was perfect for my family but I guess we don't eat quite as much bread as other people. That said we finished the loaf up very quickly.

    Thanks for trying it out though and I hope you make polenta bread in the future!

    ReplyDelete
  24. Becky! You shouldn't be sorry - it was just an irony addressed to OUR eating habits! :) Thanks for the challenge, best regards!

    ReplyDelete
  25. da ipak ne ide malo vise brasna? (45o gr)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne :) Gnjecavo je testo, ne treba porediti sa klasičnim hlebnim...

      Delete
  26. Vec drugi put ga pravim u jednom danu, ovog puta dupla mjera :) Divan ti je ovaj lebac a i ti sto ga dijelis sa nama! :)Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvalaaa! :)
      p.s.
      Ne zaboravi da produžiš vreme pečenja!

      Delete
  27. Pomagaj sestro slatka :)) Negde sam zeznula stvar i ako imam iskustva sa testom... bilo je pregusto da bi se umesilo varjacom, dodala malo vise vode i izgledao kao tvoj na slici...pekla ga skoro sat vremena dok je dobio lepu zlatastu boju a unutra kasikom da ga jedes mada i dalje ukusan :))). Gde sam pogresila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Joj, mogu samo da nagađam, da je taj dodatak vode bio koban. U principu, pitanje je zašto ti je gotovo testo bilo tvrđe/čvršće nego moje - pretpostavljam da je zbog palente, ili je ukuvana gušće, ili se možda dugo hladila pa u hladnom stanju ne upija brašno toliko kao dok je topla/mlaka, pa je ispalo gušće...

      U receptu koji sam ja dobila, pisalo je da testo, kad se doda brašno, treba da se mesi rukom, i još posle nešto upliće itd. Dakle, ti si verovatno dobila upravo to što je trebalo, u smislu gustine, a ja pošto sam dobila meko testo, zapisala sam recept i smernice prema svom iskustvu. E sad, zašto sam ja dobila meko testo - pa verovatno nisam dovoljno ukuvala palentu (mogla je biti gušća, pa bi sve dalje bilo gušće) ili možda i od same palente zavisi (sa jednakom količinom vode, možda neka zaista ispadne malo gušća od druge, ko će ga znati...).

      Pozdravljam te, i hvala sestro slatka na javljanju :)

      Delete
  28. :)))) Nema na cemu ;). Hvala tebi sto si pritekla u pomoc! Posto su mi se dopali svi tvoji recepti koje sam probala i nijedan nije bio problem napraviti, ne odustajem ni od ovog tako lako pa makar ga kasikom jeli dok ne bude ovako lep i vazdusast kao tvoj :)) Jedna si od retkih u koje imam poverenja preko neta :) Palenta se uopste nije ohladila a moguce je da sam je prekuvala. Puter koji je trebao da se otopi posebno, ja sam dodala u palentu dok se kuvala pa je moguce da sam i tu pogresila. Svakako cu prvom prilikom opet zavrnuti rukave pa ti javljam sta je ispalo :) Pozdrav i tebi :)

    ReplyDelete
  29. Pozdrav Mamajac! Privukao me ovaj hleb jer sam pravio nešto slično u pekarici za hleb samo što sam umesto kuvanja palente, prelio je kipućom vodom. Hteo bih da probam i ovako sa kuvanjem, ali pošto uglavnom koristim pekaricu da se ona sama "muči" :) zanima me da li si probala da ga napraviš sa instant kvascem? Da li bi ovako hleb ispao predobro? Naravno u tom slučaju se koristi razmera 3:1 u korist svežeg kvasca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrav i tebi!
      Gotovo nikad ne koristim suvi kvasac, pa ne znam šta da ti kažem. Ako si inače zadovoljan tim kvascem koji koristiš, probaj, što da ne :)

      Delete