Tuesday, August 03, 2010

NY Cheesecake u pokušaju


Poslastice od sira su u Srbiji i dalje polu-tabu. Cheesecake je ipak uspeo da se izbori za pažnju, čak i medju okorelim nepriznavačima kolača koji nemaju osnovu od bar deset jaja i pola kila oraha. Ali, kad domaćica u Srbiji napravi cheesecake, to će najverovatnije biti neka nepečena varijanta čiji je fil od krem sira i slatke pavlake, stegnut želatinom. Što je ODLIČNO, da ne bude zabune. Naročito kad je sa višnjama. A i sa kajsijama vredi. A i sa prelivom od jagoda je super. Ali tradicionalni cheesecake (ne volim reč tradicija ni one izvedene iz nje, jer je užasno silovana i srozana, ali nemam bolju!) je ipak nešto drugo, to je kolač koji se peče, ima tonu sira, i nešto manje šećera i jaja. Čuven je njujorški. A recepata za njega - milion.

Iščitala sam nekolicinu recepata po netu, napravila mini anketu medju drugaricama koje žive ili su živele u USA, i odlučila se za ovaj. Zašto baš za ovaj, ne znam, mislim da su me slike privukle a i videla sam da je recept detaljan, i ne deluje kao odnekud prepisan nego baš prepričan i objašnjen. Odštampala sam ga i krenula. Prerečunavala sam mere iz lbs/cups u grame, i zapisivala rukom pored. Iz nekog razloga sam pored 1.5 cups sugar stavila 500 g šećera, i apsolutno se ne sećam da li sam namerno povećala meru ili sam recimo greškom pročitala 2.5 cups - ne znam. Ima tome par meseci.

I šta se desilo? Moj cheesecake je bio poluuspešan. Lepo je to bilo, u smislu ukusa. Jak ukus, pun ukus. Ali kora od keksa se totalno razmekšala od vode koja je izašla iz sira. Fil se lepo ispekao i stegao (i "lepo" popucao!) ali očigledno je, dok još nije počeo da se steže, onoliki šećer izvukao vodu iz fila, i kora je sirota skroz nedužna postala gnjeckava.


Tako sam ja sklonila ovaj recept sa dnevnog reda. I da nisam tu koru upropastila, ostao bi problem sa pucanjem fila. "Potražiću drugi recept", pomislila sam, i prešla mislima na nešto drugo.

Nedavno vidim NY Cheesecake kod Melrose. PRELEP. Odmah sam se setila ovog mog jadnička, i uzela da proverim sličnosti i razlike u receptu. I naravno. Nema pola kile šećera kod Melrose, nego oko 350 g, na gotovo identičnu količinu sira i jaja. Rešila sam da će sledeći NY cheesecake biti po tom receptu, ali da prvo u(b)logujem ovaj slučaj, za opomenu sebi i drugima da ne treba menjati recept pri prvom pravljenju, ma kako super-opravdano zvučala ideja da se nešto promeni. Ko zna koja genijalnost je mene navela da drastično povećam količinu šećera, šteta što se ne sećam. Možda je stvarno bilo nešto genijalno, u datom stanju svesti i položaju zvezda.

Bez smeha, molim. Moram nekako da se utešim, a mrzim da lažem. Ovako još i ne zvuči loše :) Update: Napravila sam ponovo njujorški čizkejk, po receptu od Melrose, i sad je pravi!

komentara: 10

  1. Ja nisam pravila, niti u slastičarnici probala, nepečeni cheesecake, pa nemam pojma kakvog ke okusa. Jednostavno, nisam ljubitelj želatinom stisnutih kolača i kada imam alternativu želatinu ne koristim.
    Pečeni cheesecake, imam recepte u mali milion varijanti. Pored čuvenih NY, imam poljske i francuske i svi su tu i tamo isti. Imam knjižicu o Junior's deliju i cijelo poglavlje posvećeno njihovom famoznom cheesecake. Radila sam klasični i sa čokoladom i stvarno su ukusni, mada bi rekla da sam i ja bila poluuspješna jer mada su bili vrlo ukusni nisu bili baš prelijepi. Ovaj na blogu sa kojeg je recept izgleda stvarno primamljivo, tvoj je također lijep, sigurno puno ljepši nego bi meni ispao. Ja sam beznadežni slučaj kada je u pitanju ljepota kolača.

    ReplyDelete
  2. meni ovo izgleda sasvim dobro...jeste kora je malo gnjeckava ali sta joj fali...moja mama pravi peceni cizkejk i to je milion puta radila ja sam samo zagubila recept...ako ga nadjem uporedicu...nikako da ga napravim posto sam samo ja ljubitelj sireva u tortama i kolacima...

    ReplyDelete
  3. Cosmo2503, zelatin ne utice na ukus, samo na teksturu. Kod tih nepecenih cheesecake-ova nema jaja, pa imaju samo mlecnu notu. Ne znam sto se stalno kudis po pitanju izgleda tvojih kolaca, ja sam sigurna da sam ih videla dosta, i da su kolaci sasvim lepi, samo si ti previse samokriticna.

    Jelena, nije gnjeckava kora bila problem da se ovaj cheesecake smaze. Nego, zaveden je pod neuspelo, jer - nije sasvim uspelo :)

    ReplyDelete
  4. ja nisam previse odusevljena vecinom cheesecakea. one nepecene ne jedem zbog zelatine u njima ali moj muz (inace veliki obozavatelj cheesecake) kaze da zapinju u grlu. probala sam nekoliko pecenih i ti meni zapinju u grlu. najbolji do sada, koji me odusevio, je japanese cheesecake koji sam nasla na andreinom blogu.:)
    ovaj kojeg si ti pravila meni izgleda bolje kod tebe nego na blogu s kojeg si skinula recept. tamo mi povrsina izgleda kao prepecena. ja sam ocekivala nesto vise kao kod melrose.:)

    ReplyDelete
  5. Nisam još probala čizkejk koji se peče, prosto sam bila suviše lenja da pronađem neki lep recept. Inače pravim nepečeni, sa želatinom jer kod mene uvek najveću ocenu dobijaju kolači koji "ne moraju da se žvaću" :)
    Ako je suditi po slici, mislim da bi ovaj tvoj "neuspeli" čizkejk kod mene bio brzo smazan jer gnjeckava kora ne mora da se žvaće!

    ReplyDelete
  6. Prvi i jedini puta kada sam pravila American cheesecake bilo ja za prijatelja koji ne voli voće, ne voli čokoladu, nije previše ljubitelj biskvita pa eto pomislila sam šta drugo nego neki cheesecake! Pravila sam ga po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/torta-od-sira-american-cheesecake i iz prvog pokušaja bio je savršen! I tekstura, i boja i okus! Svi su bili oduševljeni, a ovi tvoji savjeti su i više nego dobri!

    ReplyDelete
  7. Meni izgleda sasvim uredu:)) ma važno je da se pojeo.
    Ni ja nisam ljubitelj kolača sa želatinama i nisam ih još pravila (nikada ne reci nikad:)) i rađe bih se opredjelila za ovu formu koja se peče.

    ReplyDelete
  8. Tek sada vidim ovaj 'neuspjeh'. Pa samo je malo pao (a trebao bi biti ravan, ovako vise lici na njemacke Kaesekuchen), inace je sigurno dobar (shvatam te, meni kada se nesto sto napravim ne svidja vizuelno, badava me je tjesiti da je ukusno:)). Mislim da je za sve kriv sir. Bio je prevlazan 100%. Drugi ga put ili ocijedi, ili dodaj malo vise brasna u smjesu. Ja sam mislim napisala da se u originalnom receptu koristi Philadelphia ili slican kremasti sir, a ja sam koristila Quark (sto je slicno skuti ili sremskom siru) i srecom nije bio 'mokar'.
    Drzim fige za sljedeci put, jer mi je cheesecake po 'mom' receptu stvarno svidio.

    ReplyDelete
  9. Nije neuspjeh ako nije bio presladak :) Cudno mi je da si povecala kolicinu jos pri zapisivanju, mislila sam da si to uradila kad si probala umucenu kremu. Ona prije pecenja nema previse slatkast ukus, ali i ne treba da ima...
    Ja koristim 200gr secera (mada na malo manju kolicinu jaja i sira) - sto bi trebalo i biti 1cup (!?). Nikad mi nesto nisu isle ta pretvaranja iz jedne u drugu mjeru pa sam pocela da preskacem takve recepte :) Vaga je zakon :)

    Iako pravi NewYork cheesecake dolazi sa drugacijim prelivom, ja volim da ga mijenjam. Ovaj recept mi je provjereno dobar http://www.piruniozica.com/2010/06/new-york-cheesecake/#more-128

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  10. ja ga obožavam.... bilo koju varijantu.... može i sa mrvicama ... marmoriran .... sa bezeom gore... mašti nisu postavljene granice. Mislim da potcenjuješ obožavatalje Cheesecaka :D ima nas mnogo više, možda smo samo malo tihi.

    ReplyDelete