Thursday, July 08, 2010

Tumbet



Tumbet. Ime ovog jela, kad sam prvi put pročitala i izgovorila tu reč, asociralo me je na neki džumbus. Valjda što sam tumbet zamislila kao neko tumbanje, pa otud asocijacija na nered, džumbus. Možda i jeste malo istumbano po sastavu, ali je po ukusu toliko skladno, da nisam mogla da verujem. Očekivala sam da bude dobro, videvši sastav, ali nisam očekivala da bude TOLIKO dobro. A baš je takvo.

Ovo je inače jelo iz španske kuhinje. Videla sam tumbet ranije na par blogova, pa zaboravila. Sećanje sam osvežila listajući Essential Mediterranean Cookbook. Probala, i... Uhhh, ljudi, koliko je ovo dobro.

Baš sam se pitala zašto mi se ovo jelo baš toliko dopalo. Ok, pojedinačno svaki od sastojaka volim - krompir, patlidžan, papriku i paradajz - pa je logično da ću voleti i njihov zbir. Ali nešto drugo je ovde ključno, a to je prženje. Poznato je da su masnoće nosioci ukusa, i razumljivo mi je što mi se više svidja ukus prženog povrća nego kuvanog. I krompir, i patlidzan i paprika se prvo prže, jedno za drugim, na istom ulju, pa idu redom u pleh. Ode tu ulja, prilično. Prženo povrće tokom pečenja pusti još svojih sokova, i to sve kad se pomeša i ukrčka pod paradajz sosom... Fantastičan ishod. Eto.

Za ovaj tumbet paradajz sos je bio od kuvanog paradajza. U sezoni je naravno pametnije napraviti sos od svežeg. Malčice šećera će svakom paradajz sosu prijati, jedna ravna kašika, ne treba više.


Tumbet
recept za štampu

Sastojci:
500 g krompira
500 g plavog patlidžana
500 g sveže crvene mesnate paprike
200 ml ulja
500 ml soka od paradajza
1 glavica luka
3-4 čena belog luka
1 kašika oštrog brašna
1 kašika šećera
so
biber
svež peršun

Postupak:
1. Krompir oguliti i iseći na tanke kolutove pa ostaviti u hladnoj vodi. Patlidžane oprati i bez guljenja iseći na kolutove debljine ½ cm, posoliti i ostaviti bar pola sata da im so izvuče gorčinu. Paprike očistiti od semena i iseći na krupnije komade.
2. Pripremiti sos. Izdinstati crni i beli luk na malo ulja, naliti kuvanim paradajzom, posoliti ako sok nije dovoljno slan, i dodati ravnu kašiku oštrog brašna, i ravnu kašiku šećera, pa sve zajedno kuvati na tišoj vatri da se sos malo zgusne.
3. U posudi sa debelim dnom na srednjoj temperaturi ugrejati 200 ml ulja pa propržiti krompir, u dve ture, bez mešanja, po 8-10 minuta, tj. toliko da krompir postane mekan ali da ne dobije boju. Ocediti od ulja i poredjati ga na dno vatrostalne činije, posoliti. Na istom ulju propržiti kolutove plavog patlidžana, u dve ture, dok patlidžan ne omekša. Ocediti od ulja pa poredjati preko krompira, posuti sa malo soli i bibera. Na istom ulju propržiti papriku, 15-ak minuta, dok ne omekša, pa ocediti i poredjati preko patlidžana. Sve preliti paradajz sosom i staviti u rernu na pola sata, da se zapeče. Pred služenje posuti listićima svežeg peršuna.

Isprobale Dunja, Jelena...


Tumbet

Ingredients:
500 g potatoes
500 g eggplants
500 g fresh sweet red pepper
200 ml oil
500 ml tomato juice
1 tbsp sugar
1 onion
3-4 cloves garlic
salt
ground pepper
fresh parsley

Directions:
1. Peel and slice the potatoes to get a few millimeters thick discs, then soak them in cold water. Wash the eggplants, and cut them into 5 mm thick discs without peeling, sprinkle some salt over and set side for at least half an hour. Remove the seeds from the peppers, chop them.
2. Prepare the sauce - saute the onions and garlic with some oil. Add tomato juice, salt if needed, and a tablespoon of flour (dissolve it first with some tomato juice) and a tablespoon of sugar. Cook over low heat to allow the sauce to thicken a little.
3. Heat 200 ml of oil. Fry the potatoes without stirring for 8-10 minutes. Drain, then arrange them over the bottom of baking dish. Use the same oil to fry eggplants, just to get them soft, then drain and arrange them over the potatoes and sprinkle with some salt and pepper. Fry the paprika, too, drain then cover the eggplant layer. Pour the tomato sauce over, and bake for about half an hour in the oven preheated to 180-200°C. Sprinkle with chopped fresh parsley before serving.

komentara: 21

  1. Fino, fino za ljetne dane kada ima toliko povrća. Inače volim španjolsku kuhinju i sigurna sam da je ovo zbilja odlično.

    ReplyDelete
  2. Meni deluje kao nešto što ne može da ne valja. Drago mi je Majče što se i ti nisi ustručavala da pohvališ ovo jelo, što je siguran znak da je i po tvom ukusu. Nikada još nisam pročitao da si neko jelo hvalila bez veze. Mora STVARNO da ti se svidi, pa pošto sve to znam, ja ću već u Nedelju to da isprobam. Mislim da ću malko da pojednostavim proces pripreme, tako što ću poređati krompir u tepsiju sa svom količinom ulja. Onda ću to malko da zapečem u rerni, kolko da ulje počne da cvrči, a na to ću složiti patlidžan i ponovo malko peći u rerni. Bitno je da ulje bude dotačinje (dok vri) i patlidžan, kako bi se i on PRŽIO. Kad se sve to malko proprži, odliću višak ulja, i tada sipati onaj sos preko toga i pustiti još malo da krčka. Dobiću malo ulja u šolji koje će sigurno da završi u nekom sledećem jelu, ali ću ubrzati malo pripremu. Mislim da će sve to ipak biti vrlo slično tvom tumbetu, a i da ne bude, pošto NE ZNAM UKUS ORIGINALA, verujem da ću proglasiti kako je moj TUMBET još bolji :))) Šta ću kad sam skroman.

    Ako održim reč, i napravim ga javim ti se sa utiscima.

    ReplyDelete
  3. Oduševljena sam što nema ni sira ni mesa, sigurno ću ga napraviti ovih dana.

    ReplyDelete
  4. Savršeno, obilje povrća, žarke ljetne boje.

    ReplyDelete
  5. Hvala svima :)

    Ovaj gornji sloj (patlidzan, paprika, parajz, luk) ima slican sarm kao becarac - uprzeno, a lagano i sladunjavo i socno. Krompir odozdo malo doda na tezini, bez njega bi nekako bilo previse light, ogladnela bih kroz pola sata.

    Dade, ne znam sta si mislio sa paprikama, u tom tvom postupku, one moraju u przenom stanju uci u komplet jelo, a to ulje koje ipak bude bilo na dnu ne veruje da ce stici do paprika. Krompir ce inace da ti popije najveci deo tog ulja, pa se ni patlidzan tu nece puno ovajditi. Ja ti ipak savetujem da prvi put probas po receptu, prvo da proprzis jedno po jedno, pa posle da sastavljas, pa kasnije pravi eksperimente. Cudo se nisi u nekoj laboratoriji zaposlio :)))

    Salim se, javi svakako kako je ispalo, i koji si postupak odabrao. Pozdrav!

    ReplyDelete
  6. Pravio sam sinoć Tumbet. I pojeo pola tepsije. Bez leba. To sam morao odmah da ti kažem da bi znala da je stvarn al STVARNO super.

    Poslušao sam tvoj savet i nisam natrpao sve u rernu, nego sam pržio pojedinačno. Poslušao sam taj savet, jer sam i sam TEBI jednom prilikom dao isti takav. Kad praviš nešto prvi put, probaj da uradiš stvar po receptu. POSLE MENJAJ.

    Krompir doduše nisam pržio u tiganju, nego sam ga složio u tepsiju sa malo ulja (sipao ga preko krompira) i pustio da se to mlko zapeče, dok sam se ja GNJAVIO sa prženjem plavog patlidžana. Nisam ostavio koricu na njemu, nego sam je očistio. Meni se ta korica ni malo ne sviđa, kao što mi se ni tikvice pečene na roštilju ne sviđaju kad im ne skinu koru. To ne skidanje kore je izgleda neki NOVI trend, a ja sam staromodni kuvar, pa mi nemoj zameriti. Paprike sam našao, i to one crvene "mesnate" nisu loše ali nije to još TO. No da se jesti.

    Znači sve sam uradio kao što si rekla, sem tog sosa od paradajza, a njega nisam ni planirao da adim na tvoj način. :))) Ti znaš moje mišljenje o belom luku, a o prženju belog luka bolje i da ti ne kažem šta mislim. Kako god bilo taj beli luk nije ušao u recept. Nije imao šanse ni pod razno. Sve drugo sam uglavnom radio "slično". Izdinstao glavicu crnog luka, da omekne, nasekao nekoliko svežih paradajza, sipao i malo tomatina,(imao sam u frižideru jedan otvoren, pa da se ne baci). Dodao sam na vrh noža VEGETE (ne da bih te nervirao, nego zato što VEGETA u malim količinama ume da poboljša ukus paradajzu) sipao sam i malo bosiljka, mediteranski ukus mi je omiljen, pa je bosiljak tu baš legao. Kad se to malo ukrčkalo 30 min, hteo sam da ubacim nekoliko jaja (umesto onog brašna) pa da napravim pravi SATARAŠ, a onda kažem sebi, ako misliš da ubaciš jaja moraš to još da dinstaš najmanje pola sata, bilo je još puno vode. I tako rešim da sipam i jednu kašičicu brašna (neka bude po receptu) pa kad sam to brašno sjedinio, nisam kuvao dalje, nego sam prohladio taj paradajz i ubacio 3 jajeta. Naravno razredilo se skroz, taman da se sipa preko svog onog povrča koje sam za svo to vreme ipak držao u rerni na 200 stepeni, nek pomalo cvrči, ne smeta mu, jer je puno ulja, šta mu smeta da još malo bude nasuvo u rerni. Sve u svemu kad sam sipao taj paradajz i vratio u rernu, nije trebalo duže od 20 minuta da se to sve lepo stegne. Pošto su jaja učinila svoje, pa je ceo taj Tumbet postao skoro kompaktan, mogao sam bez problema da tepsiju nagnem iznad sudopera i da iscedim višak ulja. Kad je Tumbet krenuo da klizi, ne bi li i sam pogledao preko ivice, i video gde to ulje ide...e tad sam prekinuo, tako da je ipak ostalo nešto ulja, i dobro je što jeste, jer ga nije bilo previše nego TAMAN.

    Probao sam ga onako vrelog, i mogu ti reći da je bilo jako lepo. Šteta što je bilo vrelo, pa sam morao da čekam. Mlako je isto tako bilo lepo, jedino što se plavi patlidžan gotovo i ne oseća. Paprike su malo žilave, ali to sam i očekivao jer im nije vreme. Sos je savršen, i dobro je što u njemu ima jaja, jer sa jajima to je jelo koje ne traži nikakve mesne dodatk. Pojeo sam ja i jednu pohovanu šniculu uz to, ali ništa se bitno ne menja. Šnicla je bespotrebna. TUMBET JE SAM SEBI DOVOLJAN.

    Ne sećam se da sam neko jelo ovoliko hvalio, al zaslužuje. Hvala Majče.

    A da. Nisam stavio KAŠIKU šećera, samo pola kaščice. Dovoljno je. Tek da ubije kiselinu paradajza. Bilo bi previše slatko, a ja nisam hteo da pravim ŠALŠA varijantu, nego SATARAŠ.

    ReplyDelete
  7. Dade, nisam ni sumnjala da ces ga jos malo istumbati, ali drago mi je da ti se svidja :) Jaja u paradajz sosu mi nikad ne bi pala na pamet, ali sto da ne, bice sve kompaktnije na kraju, ovako je Tumbet dosta klizav, sto i nema veze previse jer je meni po ukusu savrsen.

    Hvala na utiscima, pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Draga moja, dođi na moj blog po svoju dražesnu nagradu!

    ReplyDelete
  9. Draga mamajac, imaš kod mene jedno ižnenađenje... :*

    ReplyDelete
  10. odličan recept i odlično jelo ! Mora biti dobro što prvi degustatori i potvrđuju :). Bilježim ga i ja i nadam se skorom isprobavanju !

    ReplyDelete
  11. Pa nije ni čudo kako mi je ovo promaklo pošto sam blog započela 7.7.2010, dan pre ovog posta. Ovo mi izgleda sjajno, taman po mojoj meri. Moram da iskoristim zadnji voz paradajza.

    ReplyDelete
  12. Pravila! Kako je ovo dobro! Držala sam se prženja u ulju. Nisam htela da propustim autentičan ukus. Fenomenalno! Sve pohvale. Ovo ću praviti do kraja života!

    ReplyDelete
  13. Fantazija!!! Pojeli smo celu "tepsiju" uz kajmak i krastavac salatu, predobro je! :)

    ReplyDelete
  14. Mi smo se ozbiljno "navukli" na ovo jelo :/ :D Razmisljam kako ga mogu zimi praviti :D
    Majo, sta mislis o zamrzavanju plavog patlidzana? Mislim, da ga malo obarim, pa zamrznem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tumbet je divno jelo, razumljivo je što ste se navukli :)

      Mislim da nema potreba za barenjem - ja bih probala da ga zaledim ili u onoj fazi kad je nakon soljenja odstojao i pustio vodicu, pa bez te vodice, ili bih ga čak i propržila kao za recept, i tako zaledila.

      Delete
    2. Znam da moja baka stavlja u zamrzivac napola spremljen satars (ne znam zasto, nisam iskusna domacica, ali kaze da je tako bolje). U pravu si, probacu da ga proprzim kao sto ide po receptu. Kad vec baka i ti kazete da je bolje :D
      Napravila sam dosta stvari inspirisana tvojim blogom, mogu da kazem da mi je on trenutno neka vodilja u kuhinji. Cesto, kada mi muz pohvali jelo, ja kazem, "Ah pa to je od Maje", ona kaze da je za musqaku potrebno dosta ulja, bla, bla... :D
      Nema greske, sve sledim po receptu i sve je savrseno. Svaka cast Majo! ;)

      Delete
  15. Pravila sam pre neki dan...nisam se držala striktno mere ali je na kraju ispalo preukusno! Jedina je mana što spremanje dugo traje ali je odlično jelo za ove hladne dane, jesen - zima...
    Hvala na receptu ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, jeste, traži vremena, zbog prženja iz više tura... Ali preukusno je! Hvala ti na probi i javljanju!

      Delete