Sunday, July 25, 2010

Torta Jasenka


Ko još nije probao Jasenkinu torticu od čokolade i vanile? Jedno pola članova Coolinarike i bar trećina svih blogera jeste. Sad su popravni u toku, pa evo moje prijave za FBI rukavice za decembar 2009, kada je Jasenkin blog Sweet Corner bio pod istragom.

Pravi Jasenka svašta lepo, torte i keksići su njena uža specijalnost, a torte su joj - lagane. Tortica od čokolade i vanile, kako je Jasenka nazvala ovo svoje maleno remek delo, je upravo takva - lagana. Savršen čokoladni biskvit, i nežan žele krem. Taj krem je jedva sladak, zaista je blag, i kora je ovde "ono nešto". Kao par su jako skladni.

Sama reč torta mene asocira na starinske, klasične torte sa jakim filovima, prepune jaja, oraha, čokolade (vooolim!!!). E, ovo NIJE to :) Ovo je Torta Jasenka. Lagana. Da ne kažem mršava, kao i autorka ;) Zadržavam pravo da tortu prekrstim za ličnu zbirku, jer onako, kad se zove Tortica od čokolade i vanile, nešto joj ne vidim odmah karakter, a i rizikujem da je zagubim medju receptima sličnih, opisnih imena. Ovako, nema šanse da ću je pomešati sa nečim.

Inače, tortu sam pravila za Uskrs, i odnela je kod sestre. Tamo nisam bila na svom terenu, pa kad sam krenula da sečem malo mi je presek bio muljav, i čim sam uspela jedno uredno parče da isečem, odmah sam sa sve tortom i tim parčetom izasla napolje na slikanje, nonšalantno prošavši pored gostiju :) Mislim, valjda se znaju prioriteti :))) Torta je ubrala sve pohvale, a kako je lagana pojela se u dahu.


Kore:
125 g putera
300 g šećera
3 jaja
120 ml mleka
160 g brašna
60 g kakaa
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli

Beli fil:
1 kesica želatina + 5 kašika vode
240 ml mleka
4 žumanca
80 g šećera
300 ml slatke pavlake
1 šipka vanile

Crni fil:
1 kesica želatina + 5 kašika vode
2 žumanca
90 g šećera
250 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
300 ml slatke pavlake

+ čokolada za ukrašavanje

Postupak:
1. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Omekšali puter i šećer umutiti mikserom, pa dodavati jedno po jedno jaje. U to dodavati brašno i mleko, naizmenično. Dno okruglog kalupa sa prstenom (prečnika 26 cm) postaviti papirom, uliti testo, pa peći oko 30-40 minuta na 180°C, ili dok čačkalica probodena kroz sredinu testa ne izadje suva. Malo ohladiti, izvaditi iz kalupa. Poravnati koru odsecanjem ispupčenja na gornjoj površini, pa ostatak preseći na dve kore. Jednu postaviti na tacnu, pa oko nje zatvoriti prsten od kalupa za pečenje, a unutrašnjost prstena obložite trakom od papira za pečenje.


2. Želatin naliti vodom i ostaviti da nabubri. Mleko i šipku vanile koja je prethodno rasečena po dužini kuvati desetak minuta, procediti. Žumanca i šećer umutiti. Polako ulivati mleko u jaja, mutiti sve vreme. Zajedno kuvati na tihoj vatri dok se malo ne zgusne. Za to vreme nabubreli želatin ugrejati, da se otope sve mrvice, pa dodati u mleko i jaja. Ostaviti da se skroz ohladi. Odvojeno umutiti slatku pavlaku pa u nju polako dodati ohladjen krem od jaja. Sipati preko kore, poravnati, pa preko lagano spustiti drugu koru.

3. Čokoladu iseckati na sitno. Želatin naliti vodom i ostaviti da nabubri. Mleko ugrejati. Žumanca i šećer umutiti. Polako ulivati mleko u jaja, mutiti sve vreme. Kuvati zajedno na tihoj vatri desetak minuta (neće se mnogo zgusnuti, što je ok). Za to vreme nabubreli želatin ugrejati, da se otope sve mrvice, pa dodati u mleko i jaja. Dodati i čokoladu. Mešati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se skroz ohladi. Odvojeno umutiti slatku pavlaku pa u nju polako dodati ohladjenu smesu. Sipati preko druge kore i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru, 5-6 sati.


4. Gornju površinu ne treba ničim glazirati jer će zaista biti fino ravna. Žicom za rezanje kora, ili velikim oštrim nožem, blago utisnuti linije (ne vući, samo utisnuti) po kojima će se torta seći. Za dekoraciju izrendisati čokoladu u spiralice, koristeći ljuštilicu za povrće ili nož za sečenje kačkavalja na listiće. Čokoladne strugotine naneti/nalepiti na tortu sa strane, i na obod gornje površine.

Napomena: Filovi, tj. koraci 2 i 3, bi se mogli raditi paralelno, ko nije smotan k'o ja koja ne mogu da radim dve radnje istovremeno :)

Recept za štampu

komentara: 56

  1. Zaista lijepa a u pravu si kad kažeš da je jedna među prvima na coolinarici.

    ReplyDelete
  2. wow che meraviglia!!!!complimenti!!!ciao!

    ReplyDelete
  3. evo jedne nove blogerke koja nije radila ovu tortu, ali je sada zabeležila...izgleda kao da je izašla sa stranice nekog časopisa...odlično

    ReplyDelete
  4. Mene tvoje fotke inace obaraju s nogu, a pogotovo kad za "model" imas ovakvu cokoladnu divotu...izgleda da sam ja u onoj drugoj polovini koji jos nisu isprobali torticu, iako mi je recept vec odavno isprintan...i mislim da bi stvarno bio red da konacno napravim.;)))
    p.s. jel mogu da ponesem onaj tanjiric sa isecenom snitom...mislim, tanjiric cu posle uredno da vratim.;D

    ReplyDelete
  5. ja ju još nisam probala :( tvoja izvedba izgleda upravo savršeno u svim pogledima. prekrasno...

    ReplyDelete
  6. Nisam ni počela da čitam post a već sam se pripremila za tortu. A, nakon što sam pročitala definitivno sam odlučila da je probam (ja sam od onih koji još nisu to učinili). Za fotografije sve pohvale.

    ReplyDelete
  7. Fenomenalno!!!
    Jasno mi je da linije treba utisnuti žicom za sečenje(imam je) ali kako ovako precizno??? Svaka ti čast :)

    ReplyDelete
  8. kasicicaseceraiprstohvatsoliJuly 25, 2010 at 5:29 PM

    Au, torta izgleda preukusno. Sad moram u kuhinju po nesto slatko :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  9. Hvala svima :)

    Mignonne, moze, al' moras neku tvoju divoticu na taj tanjir da turis, kad ga budes vracala :))))) Kiss!

    Stocicu, pa prvo unakrst, pa te cetvrtine na pola, pa jos na pola... Nije veliki problem jer je ovaj krem zeliran, zato i moze da se sece ovako ravno. Jedino se kora malo mrvi, ali, da ne cepidlacimo :)

    ReplyDelete
  10. Torta stvarno prekrasno izgleda a ja sam jedna od rijetkih koja je nije radila. Ja nešto nisam u dobrim odnosima sa želatinom i čim je u receptu ja to preskačem:))

    ReplyDelete
  11. Danas na pijaci sam pozelela cheesecake sa kupinama, al` sve mi se cini da cu ovoj tortici dati prednost....deluje tako kremasto i predivno....

    Fotografije su ti prelepe, svaka cast; a o secenju necu nista reci, samo cu da gledam...i uzdisem.

    ReplyDelete
  12. Torta izgleda divno, ali čim je želatina u igri, kod mene nema šanse. I inače mi nije jasno od kuda tolika ljubav prema želatini kod naših blogerica? Gdje nalaze takve recepte? Ja ih nigdje ne mogu naći. Kako bilo, izgled zavređuje super pohvale!

    ReplyDelete
  13. Čao Majče. Sviđa mi se tortica. Lepo mi dođe da je napravim, jer je bez oraha, a meni su ove moje toret sa gomilom oraha, već izašle na nos. Međutim i pravljenje bilo kakvih torti mi je izašlo na nos, pa bih dao jedan predlog. Ajde da se menjamo. Ja tebi napravim reforumu (to i ovako moram zbog posla) ati meni napraviš jednu ovako lepu sa želatin kremom. Taj želatin baš nikad nisam ljubio, ali kad sam probao RIGO JANČI tortu, naprosto sam bio očinjen, kako je to fino i lagano. Sad sam postao ljubitelj tog želatinastog fila koji se radi sa slatkom pavlakom. Ne bih ja bio glupi poslastičar, a da ti se ne petljam u način pripreme. Ja bih ti predložio vakav postupak. Napraviš jedan jedini fil, i to onaj beli. Kad se sve to ohladi i pomeša sa slatkom pavlakom, pola sipaš na koru poklopiš, a u ostatak fila sipaš mlaku istopljenu čokoladu. Istopiš je sa malko vode, koju oduzmi od ukupne mase vode, u kojoj je želatina. Sve u svemu ta mlaka čokolada ti neće uništiti šlag, a mnogo manje ćeš imati sudova za pranje. :)))

    ReplyDelete
  14. Moljac, hvala. Ovo mozes bilo kada da pravis, cheesecake sa kupinama tesko da mozes kasnije, pa ja glasam za opciju 1 :)

    Κάθαρσις, Snjezo, hvala :) Zelatin i ja smo u dobrim odnosima. Bilo mi je u pocetku tesko da svarim u glavi cinjenicu da je ta supstanca ista ona sto od supe pravi pihtije, i da se dobija od zivotinjskih kostiju, ali odavno sam to prebolela, jer je taj sastojak IPAK prirodan, da ne kazem ORGANSKI :) Tako ja gledam.

    Dade, moze, trange frange, Reforma za ovo :) Nisam probala ni pravila Rigo Janci, ali znam sta je, pre par meseci sam procitala i citavu pricu o toj torti tj. kolacu, i planirala sam da pravim. Jednom, znas kako to ide sa planiranjem :/ Ima smisla da se ovde pojednostavi pravljenje fila, zahvaljujem na savetu :)

    ReplyDelete
  15. Majo baš si je lepo napravila. Jasenka stvarno ima mnogo lepe recepte i poslastice. Ja sam inače ovih dana u potrazi za nekom čokoladnom, Iki će sad u ponedeljak rođendan, (ujedno nam je i slava)i dečko je poželeo neku čokoladnu. Do sad sam torte uvek za takve prilike birala iz onih famoznih sveščica moje mame, tetke, sestre...a sad sam baš sa namerom otišla na Coolinariku i našla brdo nekih zanimljivih. Samo još da se odlučim koju da pravim.

    ReplyDelete
  16. Savrseno ! svaki drugi komentar je suvisan! Svaka cast !

    ReplyDelete
  17. ovo je savrseno, mene tek ceka proba ! ;))) javljam rezultat ! prelepo izgleda, svaka cast ! ;)

    ReplyDelete
  18. Torta izgleda savršeno, baš prekrasno ! A tek onaj komad na crtu narezan :), predivna glazura, sve na svom mjestu ! Znam da iz Jasenkine kuhinje izlaze divne stvari,posebno slastice i torte i u okus apsolutno vjerujem. Tvoja izvedba je super !!

    ReplyDelete
  19. Divnooo! Posto sam se ulenjila, vec razmisljam da bi bio red da napravim kolac, tortu, ma nesto slatko... Samo me dragi minira, kaze da sacekam, jer je trenutno na nekoj kao dijeti... A ovo je savrseno, ovih dana cu je praviti... Lagana, lepa... Jedva cekam, pa javljam utiske :)! A za Moljac, neka pravi onaj cheesecake sa visljanja, ima ga na tvom blogu, prelepo je, to sam pravila. Samo nemam slike :(!

    ReplyDelete
  20. Prekrasna je imenjakinjo moja:)
    Oduševljena sam tvojim fotkama!

    ReplyDelete
  21. Isuse Boze, koja urednost!!! Torta izgleda nestvarno ravno i uredno! Svaka cast!!!

    ReplyDelete
  22. Torta izgleda potpuno zanosno... savrseno :)

    ReplyDelete
  23. Ide Uskrs i spremam se da je probam...divno i ukusno izgleda :)

    ReplyDelete
  24. Pravila tortu,fantastićna je laka i kremasta hvala za recept:)

    ReplyDelete
  25. Pravila tortu,fantastićna je laka i kremasta hvala za recept:)

    ReplyDelete
  26. sinoc sam pravila tortu,stvarno je jako ukusna. samo me zanima posto se koriste samo zumanca u filovima,sta radite sa belancima? i kako sipate yumance sa secerom u mleko kad uopste nije tecno. i nesto mi je ispalo mnogo sve veliko,kalup mi je bio do vrha pun. i obavezno napisite da se u satku pavlaku ne stavlja topla cokolada za nas pocetnike jer ce se sve zdudati i postati previse tecno. i korisno bi bilo napisati i kako je najlakse preseci koru da bude tako jednaka posto se dosta kruni. Ukus je stvarno predobar,svaka cast i hvala sto ste podelili recept. takodje ja sam cokoladni fil pravila sa mlecnom cokoadom jer nisam imala onu za kuvanje te je ispalo preslatko za moj ukus.

    ReplyDelete
  27. Anonimna,
    hvala na probanju recepta i čestitke na uspeloj torti.

    Kako iskoristiti belanca je večito pitanje, ja ih obično zaledim, i samo produžim stanje "ne znam šta ću s njima". Još uvek imam belanca od letošnjeg maltene svakodnevnog pravljenja sladoleda.

    Što se tiče sipanja žumanaca u mleko - ja sam radila obrnuto, a tako i piše u receptu. Sipati mleko u žumanca.

    Od dubine kalupa zavisi koliko će biti pun, i moj je bio skoro do vrha pun, a da nisam srubila koru bilo bi verovatno i do samog vrha.

    Čokolada se u komadićima stavlja u toplu smesu od jaja i mleka, i tu se polako topi. Tako i piše u receptu. Mogla bi se i otopljena čokolada sipati u toplu smesu od jaja i mleko.

    Ne znam u kom postupku si stavljala istopljenu dakle mlaku čokoladu u hladnu umućenu slatku pavlaku, ali sad znaš da se to ne radi, jer topla čokolada i hladna umučena pavlaka, i eto grudvanja.

    Ja sam kore sekla žicom za sečenje, to je svakako korisna naprava, nije ni skupa, a preciznija je od noža. Mada ko je vešt sa možem možda mu je tako i lakše, ja nisam. Ta žica izgleda ovako.

    Kad se kora proseče, bilo žicom ili nožem, zgodno je podvući list papira kroz presek pa tako dići koru, da se ne bi prelomila.

    Pozdrav i još jednom hvala na podeljnim utiscima! :)

    ReplyDelete
  28. pravila sam je za praznike...odlicna je..nije od onih prejakih sto mi apsolutno odgovara...svi koji su probali odusevljeni su.Asto se belanaca tice ja predlazem da se iskoriste za sampitu ili puslice

    ReplyDelete
  29. Draga Majo, hocu da pravim ovu tortu drugarici koja je rodila bebu kada budem isla u posetu. E sada, postoji dilema. Recept kaze " kesica zelatina ". Sta podrazumevas pod tim " kesica zelatina " ? Koliko je to zelatina, znas li mozda ? Kod nas u Norveskoj je to 25 gr. To mi se cini jako puno na kolicinu slatke pavlake koja ide za jedan fil. Inace ti je prelepo ispala i ova torta, bicu prezadovoljna ako moja bude bar treci deo ovako lepa :).
    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina, ovde su kesice mlevenog želatina pakovana po 10 g, zapravo ja drugu nisam ni videla, niti sam ikada radila sa listovima želatina, samo sa ovim granulicama.
      Torta je zaista fina i lagana, više je kao kolač u obliku torte, a za izgled, ti se samo pobrini da kore budu ravne, znači obavezno je skidanje onog ispupčenja koje će se neminovno napraviti. Ako su kore ravne, fil je takav da se "sam ravna". Protreseš kalup i on se poravna. I onda je preseku sve ujednačeno. Mada hoće mrvice kore da zamuljaju fil, na preseku, ali ništa strašno. E da, sećam se da sam se dosta zezala sa lepljenjem čokoladnih strugotina po obodu torte, jer sama spoljna površina torte nije nešto lepljiva, pa je to išlo polaaaako. Inače, ovu tortu sam pravila samo jednom, i malo mi je izbledelo sećanje na pripremu, sreća pa sve zapišem detaljno jer sad pojma ne bih imala šta sam tada radila :)

      Srećno, i čestitke za drugaricu :)

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  30. Pravila je, ispala je super I brzo se pojela. Pobrala je pohvale jedino sam ja nasla "zamerku" da sam malo vise ocekivala od vanila krema, tj. mislila sam da ce se stapic vanile I njegova aroma mnogo vise osecati...Ali bez obzira, svaka cast Majo, odlicna torta:)

    ReplyDelete
  31. Za one koji nemaju zicu za secenje, mogu da iskoriste ribolovacki najlon :) Kora izgleda kao da je secena laserom:):)

    ReplyDelete
  32. Upravo sam napravila tortu po ovom receptu i imam jedno pitanje.Da li sam preterala sa mućenjem slatke pavlake jer moj čokoladni deo nije tako geometrijski "ravan"?Kad sam sjedinila čokoladni fil i slatku pavlaku dobila sam nešto što najviše podseća na šlag-krem od čokolade.Ukus je lep ali mi nije tako ravna.Vaša izgleda kao glazirana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedino što mi pada na pamet to je da si koristila biljnu slatku pavlaku, one se po pravilu umute jako čvrsto, pa kad se takva spoji sa onom čokoladnom čorbicom, smesa je i dalje ostala čvrsto-penasta.

      Slatka pavlaka (mlečna) se nikad ne umuti tako čvrsto kao biljna, ja sam nju koristila, gotova crna smesa je bila penasta ali polutečna, tako da kad se sipa u kalup, i malo prodrma, ona se sama poravna.

      Ukus će biti super u svakom slučaju!

      Pozdrav!

      Delete
  33. Tortica je božanska, hvala za recept. Postajam tvoja velika fenica, čisto vsi recepti, katere sem preiskusila s tvojega bloga uspejo fantastično. Hvala za njih <3.
    Pozdravček iz Slovenije Goga

    ReplyDelete
  34. Draga Majo, pravila bih ovu tortu ali imam jedno pitanjce. Sta ako ne mogu da nadjem slatku pavlaku, moze li neutralna ali da joj dodam prah secer i koliko onda tog secera vise?
    Hvala ti puno za divan blog i recepte i za nas (mene) kuvaricu u najavi:):):) (nadam se)

    ReplyDelete
  35. Slatka pavlaka jeste neutralna, ma kako to nelogično zvučalo :)
    Pavlaka za šlag, mlečna (ne biljna), to ti treba.

    Hvala i tebi na podršci! :)

    ReplyDelete
  36. Aha, pa ja sam onda zivela u zabludi dugo:) hvala na brzom odgovoru:) A da, pravila sam skoro tvoju krempitu i odusevila sam se, do sada nikad nigde nisam jela home made krempitu, a da bude ista ista kao iz poslasticare:) Dobro, moja bas nije tako izgledala, ali joj je zato ukus bio savrsen:)

    ReplyDelete
  37. Draga Majo, sinoc sam pravila tortu i tek cemo veceras da je probamo:) Imam jedano pitanje, moj zuti (beli) fil je bio sav nekako u grudvicama (jos pre nego sam dodala pavlaku). Da li to tako treba pre nego se stegne ili sam pak predugo kuvala jaja u mleku? Rekla bih da je ovo drugo:(Mada se nadam da tako treba, jer je torta za rodjendan i valjda se nece bas toliko te grudvice osecati:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne treba da ima grudvica ni u jednoj fazi. Ali ako su skroz sitne, nije nemoguće da se u stegnutnom filu neće osećati. Možda ti hoćeš, jer si ih videla pa ćeš ih "tražiti", a ostali verovatno neće :)

      Delete
    2. Nisu se osecale, sreca:) Torta se pojela, a ja sam dobila brdo pohvala:) Mada, sigurna sam da sam beli fil predugo kuvala jer je kolicina belog fila bila duplo manja od kolicine crnog. U svakom slucaju, divan recept, hvala:)

      Delete
  38. Probala. Uspela. Divna je, bogata a nije teška. Hvalaaaaa :*

    ReplyDelete
  39. Majo, da li ste je možda merili, koliko bi mogla, od prilike,biti teška?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam merila, ali oko 2 kg ili malo više...

      Delete
  40. pozdrav,
    samo da javim da se ova torta svima svidjela, da sam je zadnja dva mjeseca radila za cak 4 prigode isvaki put je ispala predivno

    ReplyDelete
  41. Majo da li moze umesto sipke vanile da se stavi ekstrat vanile?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, tj. mora, sad kad šipke nema ni za lek već duže vreme... :)

      Delete
  42. Nisam nasao slatku mlecnu pavlaku. Nisam nasao stapic vanile. 21. vek u Beogradu sporo klizi ... Nego Majo, posto sam morao da koristim biljnu pavlaku, torta mi je ispala previsoka, pre crnog fila, vec imam max. visine. Sta da radim? Kako da pravim dodatni zid oko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, uopšte nisam videla ovaj komentar na vreme (blogger je prestao da šalje email notifikacije kad stigne komentar!).

      Vanila štapić i mlečna slatka pavalaka su trenutno maltene nemoguća misija za pronaći. Sa vanilom je problem na svetskom tržištu, sa slatkom pavlakom na domaćem.

      Ne znam jesi li uspeo da "nadozidaš" kalup nekako, meni jedino što trenutno pada na pamet je da se se torta ostavi da se stegne prvi fil, pa onda otkopča kalup i pomeri naviše, pa tek onda ulije drugi fil.

      Je l' bio soliter na kraju ili? :)

      Delete
    2. Cao Majo, ja sam pp da si u guzvi, nema veze - snasao sam se. Ispalo je OK - taj zadnji sloj, zbog biljne pavlake i zelatina, ispao je dovoljno cvrst da je mogao sam sebe da nosi. Te tricky situacije kod nas ionako resava Olivera. :)

      Delete
    3. E pa dobro, onda :)
      Pozdrav veliki za vas :)

      Delete
  43. Majo, svaka čast, hvala na proverenim receptima! Samo napred! Pravila sam Medovik i sad ovu tortu! Više neću otvarati ni jedan drugi sajt sa receptima!

    ReplyDelete