Sunday, June 20, 2010

Slani kolač od jogurta


U junu, u igri FBI rukavice, pod istragom je blog Pippi u kuhinji. A kod Pippi - testo, testo, testo! Koje inače obožavam, a trenutno baš izbegavam, jer meni testo definitivno ne prija koliko ja prijam njemu : /

Slani kolač od jogurta je nešto što liči na špansku pitu, to je kod nas poznatije ime za ovaj tip slanog testa. Mada, ovo je malo kompaktnije, kad se ispeče, tj. redje testo u startu. Nema promašaja sa ovakvim stvarima, znala sam tačno šta da očekujem - i to sam i dobila. I pojela.

Ima nešto što bih da primetim. Prašak za pecivo se ovde stavlja, i to se čak pominje cela kesica. To je stvarno puno, a brašna ide relativno malo. Ja sam stavila pola kesice a zapravo mislim da ne treba ni mrvica. Ovo testo nije testo koje treba da poraste, takvog je sastava, i kad sam dobro pogledala visinu testa u plehu pre i posle pečenja, videla sam da je ista. Čemu onda prašak za pecivo? U Clafoutis se ne stavlja, a testo je istog tipa. Malo gušće palačinka testo, sa dodatkom masnoće. Tamo mleko, ovde jogurt. I kad sam pravila Francuski slani kolač od sira i maslina istu sam stvar primetila, da je taj prašak za pecivo višak. Drugi put stvarno izbacujem prašak za pecivo, da vidim da li će biti neke razlike.

Sastojci:
4 jaja
400 ml jogurta
300 g brašna
1/3 kašičise soli
1/2 praška za pecivo
150 g seckane šunke ili parizera
150 g rendanog kačkavalja
100 ml ulja
par kiselih krastavčića, 50-60 g
malo majčine dušice ili drugog začina po izboru

Priprema:
1. Iseckati šunku i krastavčiće. Kačkavalj izrendisati sitno.
2. Izmešati jogurt i jaja, dodati brašno, so, prašak za pecivo, sve izmešati da testo bude glatko, bez grudvica. Onda dodati ulje, pa šunku, krastavčiće i kačkavalj, i na kraju majčinu dušicu. Smesu ujednačiti, prebaciti u pleh obložen pek papirom (u mom slučaju, okrugli prečnika 30 cm, tako da se smesa razlije tanko, na debljini cca 3-4 cm). Peći na 180-190°C oko 30-40 minuta.

Recept za štampu

Savory Yogurt Cake

Ingredients:
4 eggs
400 ml yogurt
300 g all purpose flour
1/3 tsp salt
1/2 baking powder
150 g ham, diced
150 g hard cheese, grated
100 ml oil
a few pickles, 50-60 g
some wild thyme or other fresh spices of your choice

Directions:
Combine yogurt with eggs, add flour, salt and baking powder, stir or mix until dough get smooth. Add oil, ham, pickles hard cheese, and spices. Stir to combine, pour into the paper lined baking pan. The should cover the pan for about 3-4 cm in height. Bake in the oven preheated to 180-190°C for about 30-40 minutes.

komentara: 9

  1. fini kolačić :), a onaj francuski pamtim još uvijek, ali i ja izbjegavam tijesta u zadnje vrijeme pa će malo pričekati :).

    ReplyDelete
  2. Baš fini kolačić. O vo je natragu onih naših (bosanskih) uzljevaka u koje mi ne stavljamo prašak za pecivo a kako šta imamo u frižideru tako ga obogaćujemo i svaki put je drugačiji. I još nešto što je tanji to je ukusniji. Svejedno i ovaj je jako fin!

    ReplyDelete
  3. Super izgleda! Fotografije super!

    :)) izgleda da svi izbjegavamo tijesto. Vrucina je, ljeto je, a i treba dotjerati liniju ko nije :)

    I ja sam pravila bas ovo u okviru FBI rukavica, ali su mi slicice bas bezveze ispale tako da necu postovati...

    Slazem se za prasak za pecivo - kad ga ima previse, onda sve ima neki malo opor, gorak ukus...

    A inace mi se svidjelo. Ja sam dodala i masline.

    ReplyDelete
  4. Odlicne slike!
    Pokusacu da pravim bez praska za pecivo,nisam nikad ni pokusala bez.

    ReplyDelete
  5. I ja se spremam da ga pravim, tacnije trebala sam ga pripremiti veceras ali je kod nas toliko vruce da nemam volje ukljuciti rernu ;)
    Cim sam pretrazila Zeljine recepte odmah sam se odlucila za ovaj kolacic jer, bas kao sto si rekla, sa ovakvim stvarima nema promasaja :) Tvoj izgleda odlicno!!!

    ReplyDelete
  6. Fotka mi se posebno svidja sa ovim blagim svetlom koje pada na kockice...odvojila sam isto par recepata sa Pipinog bloga i nadam se da cu stici da napravim, ali zbog ovih vrucina mi se ne da nesto dugo boraviti u kuhinji.;)))

    ReplyDelete
  7. Napravih ja ovo juče. Izgleda da je tajna uspeha ili neuspeha u siru; ja sam koristila neki veeeeoma blag ementaler koji je totalno upropastio stvar. Em je kolač bio neslan, em je ukus sira bio u tragovima prisutan. Mislim da bi sve bilo daleko ukusnije s fetom.

    ReplyDelete
  8. Hvala svima. Maxivida, moj sir je bio srednje jak, neki Pizza sir sa 25% mm. Soli sam ja stavila malo manje od pola kasicice, recimo trecinu, a po receptu nije stajalo uopste da treba da se doda so. Kolacic je ispao sasvim fin, nije to nista za padanje u nesvest :) mada je sve bilo korektno. Sa fetom bi sigurno bilo odlicno, ili sa nekim masnijim zutim sirem.

    ReplyDelete
  9. odlično napravljen kolač ! Bio je i na mojoj listi za isprobavanje ali u okviru igrice nisam stigla. Tvoj jako lijepo izgleda !

    ReplyDelete